Партія регіонів організувала кампанію по дискредитації вибору закарпатців

Останній тиждень в інформаційному просторі краю розгорнулася цілеспрямована кампанія з дискредитації місцевих виборів на Закарпатті. Її ініціатор – обласний осередок Партії регіонів на чолі з губернатором Олександром Ледидою. Про це свідчить дослідження медіа-простору області, яке провела закарпатська аналітична група «Вектор».

Колаж С.Якоба
Колаж С.Якоба

"Починаючи з вівторка, 2 листопада і включно до неділі, 6 листопада в медіа-просторі області розпочалася масована інформаційна атака на свідомість закарпатців з метою сформувати чітке та однобоке уявлення щодо перебігу місцевих виборів у краї та їхніх результатів, – йдеться у аналітичній записці дослідження. – Наразі кампанія розгорнути на всіх фронтах/типах медіа, однак найбільш динамічно – в Інтернеті".

Основними каналами інформаційної війни є:

  • Медіа – сайти та газети, прямо підпорядковані ПР та прес-службі губернатора;
  • Медіа – сайти та газети, прямо підпорядковані екс-міському голові Ужгорода С.Ратушняку;

За висновками експертів, на тлі поствиборчої пасивності, яка проявлялася у масовому оприлюдненні останніх результатів паралельних підрахунків виборів у містах, районах, області загалом, в медіа-просторі Закарпаття чітко прослідковувалися дві ангажовані інформаційні лінії.

Кожна з них пов'язана із загальною перемогою в області Єдиного Центру, або, як акцентується у звіті, – початок інформаційної війни пов'язаний, насамперед, з поразкою Партії регіонів.

"Перша інформаційна лінія пов'язана із збереженням позитивного іміджу Партії регіонів та її регіонального керівництва. Друга – з дискредитацію результатів виборів в області, зокрема щодо справедливості результатів Єдиного Центру", – зауважується в документі.

Кожна з цих ліній, зауважують експерти ЗАГ "Вектор", взаємопов'язана та взаємообумовлена іншою, і обидві складають стрижень цілеспрямованої інформаційної кампанії з маніпуляції громадською думкою.

З одного боку (І лінія) керівництво та лідери Партії регіонів в Закарпатській області:

– не опротестовують результати виборів, тим самим визнаючи їх. Протест – означав би визнання поразки,

– висловлюють подяку виборцям за довіру (заяви О.Ледиди, І.Качура та інших);

З іншого боку (ІІ лінія), під егідою, а також інформаційною та матеріальною підтримкою Партії регіонів ведеться цілеспрямована кампанія з:

– дискредитації результатів виборів з натяком на можливі перевибори;

– створення інформаційного образу несправедливої/незаконної перемоги Єдиного Центру.

За висновками експертів ЗАГ "Вектор", з двох ліній, друга у період з 2 до 6 листопада є основною і має ряд особливостей:

– є значно більш масованою з точки зору кількості інформаційних повідомлень;

– експлуатує не членів Партії регіонів чи її лідерів, а представників інших політичних сил, зокрема ВО "Батьківщини". Ця політична сила, з огляду на попереднє представництво у владі, зараз отримала значно гірший результат, і її представники висловлюють чи не найбільше невдоволення;

 – має на меті створити ефект масового невдоволення результатами виборів більшістю політичних сил області. Знову ж таки, без участі Партії регіонів. Мова йде про начебто колективне звернення низки політичних сил про несправедливі результати виборів у Закарпатті; 

Крім інформаційного зомбування – нав'язування конкретного погляду на вибори та їхні результати в Закарпатті, піар-технологи Партії регіонів вдаються до прямого маніпулювання – представлення тільки найбільш вигідних та зручних для ПР епізодів, та відповідно незручних та компрометуючих для Єдиного Центру.

У якості прикладів, експерти наводять наступне:

І. Публікуючи інтерв'ю з представниками ВО "Батьківщини" про начебто несправедливу перемогу над ними кандидатів від Єдиного Центру (Солонтай – Каламуняк, ), ЗМІ лояльні до Партії регіонів жодним словом не згадують про "перемоги" над представниками тієї ж "Батьківщини" кандидатів від Партії регіонів:

З одного боку – розтиражовані повідомлення:

  • О.Солонтай (ВО "Батьківщина") про несправедливу перемогу М.Каламуняк (Єдиний Центр);
  • А.Шекета (ВО "Батьківщина") про несправедливу перемогу М.Кічковського (Єдиний Центр);

З іншого:

Жодної згадки про особливості перемоги В.Закуреного (заступник О.Ледиди, Партія регіонів) над М.Кокіш-Мельником (ВО "Батьківщина") на Рахівщині.

ІІ. Тенденційність публікацій та їхніх заголовків  на головних сторінках сайтів/газет, які належать чи лояльні до Партії регіонів.

З одного боку:

Нав'язування тези про масовий підкуп виборців з боку Єдиного Центру, тотальні порушення та несправедливість кінцевих результатів. Винесення даних повідомлень у "ТОП".

З іншого:

  • Відсутність конкретних повідомлень про відкриття справ, подання до суду, інформаційне ігнорування повідомлень МВС про відсутність масових порушень.
  • Ігнорування теми поганої організації виборів та порушень зафіксованих порушень у тих регіонах, де перемогу святкувала Партія регіонів.

Підсумовуючи, експерти ЗАГ "Вектор" констатують, що за допомогою масованої інформаційної протягом 2.11-6.11 Партія регіонів ставила за мету реабілітуватися за поразку на виборах у Закарпатті через:

  • дискредитацію результатів волевиявлення та переможця виборів Єдиного Центру за допомогою інших політичних сил (використання їх у ролі маріонеток);
  • створення інформаційного фону, на якому Партія регіонів зайняла хоч і друге місце, проте на відміну від Єдиного Центру – справедливо/заслужено.

Як приклад, експерти наводять головні тези з інтерв'ю заступника голови ПР Дмитра Шенцева, який у суботу відвідав Закарпаття.

З одного боку, політик заявив про демократичність виборів та вдалий результат на виборах в області Партії регіонів, з іншого – жорстко відреагував на діяльність та результат Єдиного Центру, зокрема щодо чуток про підкуп виборців та "аморальність" присутності членів ЄЦ у державній владі.

У якості прогнозу експерти ЗАГ "Вектор" припускають, що інформаційна активність ПР не знижуватиметься і наступного тижня. Однак, зміниться тематика. Партія регіонів почне створювати необхідне інформаційне тло для створення прогубернаторської більшості в обласній та районних рад.

Саме таке завдання, наголошують експерти, отримав О.Ледида під час візиту до Києва (3-4 листопада). Інформація про це була оприлюднена в ряді ЗМІ області.

Несподіваний візит заступника голови Партії регіонів Д.Шенцева у Закарпаття є додатковим підтвердженням цього. Головна мета візиту, припускають експерти, – допомогти команді О.Ледиди у втіленні поставленого завдання, "натиснути" на потенційних партнерів та залякати опонентів.

07 листопада 2010р.

Теги: дискредитація, Партія регіонів, Єдиний Центр

Коментарі

ще справедливіший 2010-11-08 / 13:11:00
Ну, Ільницький за бабло із задоволенням буде "мочити" навіть власне відображення у дзеркалі...:)

Справедливий 2010-11-08 / 12:15:00
кампанія розгорнути на всіх фронтах/типах медіа, однак найбільш динамічно – в Інтернеті".

Основними каналами інформаційної війни є:

* Медіа – сайти та газети, прямо підпорядковані ПР та прес-службі губернатора;
* Медіа – сайти та газети, прямо підпорядковані екс-міському голові Ужгорода С.Ратушняку;

Брехня! Я у ФЕСТі ніколи ще жодного доброго слова на адресу ПР, Ледиди чи Ратушняка не прочитав, але ФЕСТ нині теж "мочить" єцунів. Явно не той "Вектор" вибрали скупщики голосів для свого виправдання.

Русин 2010-11-08 / 12:05:00

Коментар видалено через порушення "Правил коментування". Адмін

Пан Баклажан 2010-11-08 / 11:09:00
Може, ЗАГ "Вектор" = ЗІА "Простір"?
Тоді усе зрозуміло з тими експертами.

Дискредитувати вибори сильніше, ніж це зробив ЄЦ, важко.
Щоб тупо вкладати в агітброшюрку 50 гривень - такого на виборах ще не було

ІВАН 2010-11-08 / 09:01:00
Воно то цікаво, що гризуться між собою два махінатори, однак безсумнівним є одне - домовлятьс та утворять коаліцію. Абсолютно вірно - присутнє намагання з боку ПР пошантажувати, послабити позиції ЄЦ у майбутніх переговорах, котрий без сумніву незабаром стане їх партнером. Тож не радійте, адже нічого для демократії це не дасть. Це все гра.

долішняк 2010-11-08 / 07:54:00
Интереснося получать,усі сайті чиись,а сись нічий,тіпа демократичний та незавісімий,ко був на вибори та проголосовав проти всіх та ото ни біомасса,а ко вообще ни був та ото розумна чилядь,ісі усі коментарі кід они написані простими людьми та пустословіе,бо усі лиш за свій жеб думавуть політики,они же бізнесмени

2010-11-08 / 00:55:00
ПР теж підкуповує і проводить фальсифікації, але на Закарпатті у Балог бабла більше. Ганьба біомасі

читач 2010-11-07 / 22:26:00
нарешті злодії у котрих шапка горить уже тиждень заголосилися,
мабуть зрозуміли шо їм скоро єц настане

Наталка 2010-11-07 / 22:09:00
Про ПР все зрозуміло,- їм потрібно зацементувати владну вертикаль, але ж і ЄЦ всім видимо, а тому так само зрозуміло, підкуп же на лице. Якщо кожному з вас не пропонувався конкретний грошовий бонус від ЄЦ, то, вибачте,- ви лукавите- хіба що ви самі від них кандидат, чи довірена особа кандидата, які власне цим і займалися.
Я в свідки піду у справі за позовом кандидата від будь-якого партійного осередку, хто зголоситься та подасть адмінпозов, та ще й сусідів, які скористалися фінансовою "агітацією"-пропозицією ЄЦ загітую до суду йти розповісти, як ЄЦ на практиці розуміє категорію "носій влади"і грається з "волевиявленням" на Закарпатті.
І най ми більшість з населення Закарпаття подивиться в очі, так ци не так.

Демократия 2010-11-07 / 21:53:00
«Единому Центру» - не «грозит» сформировать большинство.

Стать депутатом «оказывается», не означает получить власть, вчерашнее заявление Замглавы Партии регионов Дмитрия Шенцева, яркое тому подтверждение.
Партия Регионов хоть и проиграла выборы «Единому Центру» это не означает, что «Единый Центр» сформирует большинство в местных советах. В истории Украины уже было много случаев, когда победившая партия, оказалась в оппозиции.
Самым главным аргументом в пользу Партии Регионов, является их реальная власть. Фактически многие депутаты от «Единого Центра» оказались чиновниками или бизнесменами.
Понятно, что имея в руках руководящие должности, может «прижать» каждого чиновника, дав ему выбор, или ты на работе или ты в оппозиции. Повлиять на бизнесменов еще проще, достаточно устроить им не большую «проверку», налоговой или другой службы.
Так что эйфория от победы Балог потихоньку угасает, тем более что в Украине в целом, результат у них плачевный 0.6% голосов.
С таким результатом, никто с такой политической силой, разговаривать не будет. Тем более отдавать на откуп целую область. Потратив сумасшедшие деньги на подкуп избирателей, фактически Балоги, выкинули деньги на ветер.

КК вичисли Жаливу. 2010-11-07 / 21:25:00

Не знаючий 2010-11-07 / 21:19:00
А де Микола Староста(Жалива) піарщик А.Ледиди, кажись "демократійов" записався:)

Знаючий 2010-11-07 / 21:15:00
У Балог це не одна група, "єкспертів" їх там ціла армія, дармоїдів, крім заблокувати сайт "Мукачеву нет" від коментарів більш нічого не можуть.

рахівчанин 2010-11-07 / 21:09:00
перемоги партії регіонів над батьківщиною чесні, а ці експерти брехливі і куплені,

2010-11-07 / 21:05:00
назвіть прізвища експертів, які сховалися за цієї ЗАГ "ВЕКТОР"?

аналітик 2010-11-07 / 21:03:00
Цих "єкспертів" треба гнати в зад, вони заженуть Балогу в глухий кут. Їх "висновок" це констатація факту роботи двох людей, які працюють на імідж нового губернатора, та Партії Регіонів,між іншим безплатно!!!

Демократия 2010-11-07 / 20:56:00
Борис Колеников посетит Закарпатья.


В Закарпатье зачастили высокопоставленные особы. Не успел уехать первый зам Партии Регионов Дмитрий Шанцев, который не однозначно дал понять, что никто не сможет претендовать на власть в регионе, кроме их партии, при этом выразив поддержку нынешнему губернатору и его команде.
Как стало известно из компетентных источников, к нам едет еще один регионал Борис Колесников. Недавно на пробалоговском сайте проскочило сообщении, о некой дружбе между Балогой и Колесниковыв, но как говорят проинформированные люди, все это чистой воды ложь, Б.Колесников не простит В.Балоге предательство, которое тот совершил в будущность главой секретариата В.Ющенка.
Что тогда можно ждать от приезда Б.Колесникова, думаю догадается не трудно.
Фактически Балоги вызвали огонь на себя, если раньше Закарпатье для многих регионалов считалось заграницей, то сейчас будет второй родиной, не зря уже запланировано строительство автобама Ужгород – Донецк.

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини