Закарпатську версію Львівського форуму видавців презентували в Ужгороді (ФОТО)

«Львівський форум видавців як дзеркало закарпатської літератури» - під такою назвою в Закарпатській обласній бібліотеці учора відбулася презентація крайових авторів та книжок, які були представлені у вересні на найбільшому книжковому ярмарку України.

Закарпатську версію Львівського форуму видавців презентували в Ужгороді (ФОТО)

Цього року закарпатці взяли участь у понад тридцяти різнопланових акціях Форуму.  Крім двох десятків літераторів, наш край представили три видавництва "Карпати",  "Патент" та  "Ліра". Саме директору останнього Олені Кухарській та завсіднику Форуму, журналісту й письменнику Олександру Гаврошу прийшла думка показати здобутки земляків удома, де знаходиться переважна більшість їх читацької аудиторії.  Так виникла ідея літературного вечору, де б можна було презентувати цьогорічні закарпатські книжкові новинки й  їх авторів та ближче познайомити читачів з львівський книжковим ярмарком.
 
Форум  видавців представила публіці його прес-секретар, поет і перекладач Ярина Черняк, яка розповіла про організаторів 17-ярмарку, спонсорів та  спеціальних гостей, пообіцявши закарпатцям більш теплий прийом наступного разу.
 
Олена Кухарська розповіла про свої враження від Форуму. Видавництво "Ліра" цього року вперше взяло участь у ярмарку, але такого досвіду з презентації та продажу книжок, як на Форумі, пані Олена каже, що  ще не отримувала.  Презентуючи книжки на одному стенді, їй доводилося вдовольняти вибагливого читача, розповідаючи про зміст видань та їх авторів. благо було що показати – дитячі, історичні книжки, жіноча проза, поезія, публіцистика, альманахи. Найбільш популярні книги та їх авторів вирішила представити  й в Ужгороді.

Так, Павло Чучка коротко розповів про свою сатиричну збірку "Деца у нотаря. Закарпатська читанка для тверезих і п'яних у 2-х томах (том перший і останній)".  До неї увійшли сатирична поезія, фейлетони та  гумористичні мініатюри, створені протягом останніх 30 років.  У Львові презентація цієї книжки запам'яталася міцною закарпатською сливовицею, якою пригощали читачів. Автор   переконаний, що "децу" краще зрозуміти пробуючи, ніж читаючи. Запропонував робити такі презентації Форуму у кожній області.

 
Людмила Загоруйко представила  свою другу книжку "Ляльки Барбі". Це збірка оповідань про сучасних жінок – дивачок, ідеалісток, смішних та зворушливих. Створюючи ці образи, авторці хотілося передати "лучезарное счастье молодости". Хоча книжка написана російською мовою, на Форумі вона стала лідером продаж після "Деци у нотаря" Павла Чучки.

 

Книжку перекладів українських поетів Карпатського регіону словацькою мовою "Дванадцять" презентували координатор проекту "Між Карпатами і Татрами" Тетяна Ліхтей та науковець і перекладач Валерія Юричкова (Словаччина). До книжки увійшли твори І.Андрусяка, Ю.Андруховича, В. Герасим'юка, Т. Григорчука, Д. Кременя, Р. Кудлика, В. Кухти, Т. Ліхтей, С. Майнадської, І. Малковича, П. Мідянки та Д. Павличка. Старший викладач кафедри україністики філософського факультету Пряшівського університету та кандидат мистецтвознавства пані Валерія розповіла про "труднощі" перекладу. Зізналася, що перекладати римовану поезію найлегше. Полегшує завдання і особисте знайомство з автором. Пітримати цей цікавий проект прийшов і Генеральний консул Словаччини в Ужгороді Маріан Сладічек.

Яскравим оформленням вигідно вирізнялася на книжковому стенді з-поміж інших дитяча книжечка "Кольорові сни" Анни Андрусяк та Івана Дранчака -  наймолодшого авторського тандему в Україні. Вірші  написала 10-річна дівчинка із с.Ракошино Мукачівського району,  а малюнки зробив 15-річний хлопець із с. Довге Поле Ужгородського району.

 
Щоб даремно не розказувати про свої вже добре відомі ужгородцям книжки, Сергій Федака  вирішив відразу ознайомити  присутніх з текстом, зачитавши уривки із свого історичного роману "Валет Валентина Другета" та "Ужгород крізь віки" (видавництво "Патент").

Розпочався вечір під звуки гітари. "Один день в листопаді" - так називалася композиція, яку зіграв учень Ужгородського музучилища, налаштовуючи публіку на літературну дегустацію. Та одного дня виявилося замало, щоб ознайомитися із закарпатською літературою. Представлені  у бібліотеці  Мирослав Дочинець, Сергій Федака, Павло Чучка, Людмила Загоруйко, Олександр Гаврош, Ірина Надворна, Василь Кузан, Валерія Юричкова, Анна Андрусяк та Іван Дранчак -  це  лише маленька частинка авторів, які творять неповторну закарпатську літературу. Тож у скорому майбутньому читач сподівається на зустріч з іншими не менш цікавими літераторами та видавництвами.

05 листопада 2010р.

Теги: форум видавців, література, бібліотека, книжка

НОВИНИ: Культура

11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
» Всі новини