Олександр Солонтай: 5 акцентів для кандидатів у депутати

Виборча кампанія досягла апогею - діяльність політичних партій, кандидатів в депутатів на піку можливостей і соціально активна громадськість в ці дні формує свій вибір.

Олександр Солонтай
Олександр Солонтай
Досвід моєї депутатської діяльності в Ужгородській міській раді, Закарпатській обласній раді, досвід політичного експерта та громадського діяча дозволяє поставити необхідні акценти та виділити 5 основних, принципових моментів цього процесу та майбутньої діяльності наших громадян, яким місто довірить представляти свої інтереси..
 
Отже:
 
1.     Робота без оплати
 
Близько 1 тисячі ужгородців подалися кандидатами в депутати місцевих рад:  міської, районної та обласної. Навіть серед кандидатів мало хто знає, що робота депутата місцевої ради є громадською, вона не є оплачуваною. І ті кандидати у депутати, які знають про це, слабо усвідомлюють, що сумлінне і чесне виконання своїх обов'язків, щоденне застосування депутатських повноважень буде відбирати в них кожного дня кілька годин протягом 5 років.
 
2. Обов'язки депутата
 
Згаданий досвід, а також робота в програмі Інституту Політичної Освіти "Місцеве самоврядування, крок до ефективності" показали, що біля 90% відсотків новообраних представників громад в місцевих радах ознайомлюються з своїми права та обов'язками після того, як стають депутатами. Таким чином, для більшості обранців стають справжнім шоком усвідомлення того, що з моменту обрання слід проводити прийом, готувати звернення та запити, займатися вирішенням проблем окремих громадян та місцевої спільноти в цілому, спілкуватися із ЗМІ, підтримувати своїх виборців в різних питаннях та реагувати на скарги. Кількість і вартість вирішення проблем, які потребують нагального реагування, перевищує річний бюджет ради.
 
3. Розподіл мандатів
 
Зараз багато партій борються за те, щоб подолати в Ужгороді 3-відсотковий бар'єр. Слід звернути їхню увагу та увагу виборців, що навіть якщо партія подолає 3-відсоткову позначку, то це ще не означає, що вона візьме участь у розподілі депутатських мандатів. Це також залежить від того, яка буде активність ужгородців на виборах 31 жовтня, а також від того, скільки партій претендуватимуть на мандати, отримавши 3 і більше відсотків. Причина у тому, що за списками розподіляється тільки половина депутатських місць, а інша половина – мажоритарна. Таким чином, справжній бар'єр може становити 3,5-5%.
 
4. Мер-депутат, у кого більша вага
 
Левова частка  уваги ЗМІ приділяється питанню міського голови. Це справді дуже важливе питання, але слід відзначити, що під час ухвалення всіх рішень міської ради  голова має так само один голос, як і рядовий депутат. Чи мова йде про бюджет, план робіт, прийняття звітів, призначення на посади, чи про всі інші питання. Отже, у місті депутатів буде 60, а голова 1. Це слід розуміти, що існує відповідальність кожного депутата, хоч і в пропорції 1 до 61. В обласній раді голова обласної державної адміністрації взагалі не має права голосу, всі рішення ухвалюються депутатами самостійно.
 
5. Імперативний мандат скасований повністю
 
Більшість політичних сил завіряють виборців, що по закінченню виборів, їхні представники будуть працювати в одній команді, дотримуватися лінії партії і виконувати програму. Слід сказати, що в липні місяці були скасовані законодавчі положення про вплив партій на обранців, яких вони висували. Після 31 жовтня, партії не матимуть впливу не тільки на депутатів обраних по мажоритарних округах, але й навіть не зможуть змусити вступити до фракції - представництва партії у місцевій раді тих депутатів, які обрані за списками. Отже – виборець повинен пильно дивитися на кандидатів, які наповнюють партійні списки чи йдуть від партійних організацій по мажоритарних округам, а майбутні депутати повинні пам'ятати, що інтереси громади є вищими за вказівки партійного керівництва чи положень швидкозмінних коаліційних угод.
 
Олександр Солонтай,
експерт Інституту Політичної Освіти,
депутат Закарпатської обласної ради 2006-2010
депутат Ужгородської міської ради 2002-2006
керівник всеукраїнської молодіжної громадської організації "Фундація Регіональних Ініціатив – ФРІ"  2004-2008
22 жовтня 2010р.

Теги: депутат, Солонтай, вибори

Коментарі

ужгородець 2010-10-30 / 19:08:00
Знаю Солонтая по багатьох добрих справах.Тому впевнено за нього проголосую. Це хіба що не єдина людина, про яку я можу так сказати

мишка 2010-10-25 / 12:26:00
Ой як красиво він "ІЧПРАЖНЯЄТСЯ"
нехай краще "ІЧПРАЖНЯЄТСЯ" на туалетній бумазі

к5 2010-10-24 / 20:48:00
1. Я за тебе не проголосую!
2. Ти вже в Києві прописався
3. Коли ти був депутатом міськради і облради твої виборці тебе бачили зрідка і то тільки тоді коли на сесію приїздив
4. не вчи моралі інших, подивись у дзеркало!
5. нащо тобі це? що не модно бути в Києві без мандата?
6. Чомусь здається, що ти знов тільки по списку пройдеш...
7. через пункт 6 я не голосуватиму за Батьківщину в облраду.

Привіт

Коментар 2010-10-24 / 18:26:00
Какого вообще с Киева прутся в край? Все довольно просто , нужен свой человек, на "общественных началах", получающий деньги в конверте, для объективности и достоверности инфы , для "папы"... Скажите кто нибудь что я ошибаюсь!...?
Не плохой трамплин .....далеко бы не улететь...

********** 2010-10-24 / 15:44:00

чого мовчиш про те, що фальшиві бюлетені твій друг Рата у Брохуна замовим???

ііі 2010-10-24 / 15:43:00
Брохун на рату працює - лєві бюлетені робить йому

66 2010-10-24 / 15:43:00
рохун друкує фальшиві бюлетені в друкарні!!!

Паша 2010-10-24 / 10:07:00
О читачі на законлайні такі різношерстні, як наш народ! Змінюйтеся хлопці і дівчата! Не на того гавкаєте! Живіть і вірте всім так буде краще!

Агнет Джексон 2010-10-23 / 22:55:00
Опа! НЕО! Так вот ты какой! Избраный! НЕО-комсомолец эпохи независимой Украины. Твоя реальность - дерьмо. А тебе по-о-ооофиг -). Главное - матрица! Доступ. Код. Ключ... Дайте мне мне ключ!!!!! А все остальное - по-о-о-оооофиииииииг....

солонтай 2010-10-23 / 22:08:00
думає, що ми взагалі лохи - як можна йому вірити, якщо він три роки вже в києві живе - і розказує про честь і етику? - нащо нам в обласній раді київський житель?

Андрей 2010-10-23 / 19:32:00
2 бомк:
Тема органів держбезпеки вам близька ірідна, очевидно? ну-ну.

Віддайте свій голос за Солонтая на виборах - більшого йому від вас не треба. А всі ці ваші "вєрноподданицькі" екзерсиси не виносьте на люди.
Ну або гавкніть ще шось.

бомк 2010-10-23 / 18:24:00
такий як Андрей при ссср був би комісаром))

Андрей 2010-10-23 / 18:05:00
Такий як Солонтай при СеРеСеРе би "не розтірявся" - готовий комсомольский болванчік - замість справ для своїх виборців в нього "досвід буття депутатом" і "отчьоти" про безкінечні конференції-концепції-молодіжні інціативи-фундації - папір все стерпить

Демократия 2010-10-23 / 15:03:00
До времени «Ч» осталось буквально одна неделя, что придумать? Как правильно его использовать, задает себе вопрос каждый кандидат на депутатский мандат.
В принципе ничего придумывать не надо, уже все придумано до нас, еще в древние времена Римской Империи, избирателя тупо дурачили. Дурачили использовав разные психологические приемы. Попробуем «своровать» те методы, и так правило:
№1. Никогда не говорите слова НЕТ!
№2. Не пытайтесь завоевать доверие 100% избирателей.
№3 Не пишите длинные тексты, своей предвыборной программы.
№4 Не обливайте грязью (открыто) своих конкурентов.
Но используйте методы черного и белого PR (пиара)
Итак, черныйPR – это целенаправленное распространение негативной информации, касающейся какого-либо неодушевленного или одушевленного объекта.
Профессиональный Черный PR не может ни в каком виде быть отнесен к недобросовестной конкуренции. Хотя на первый взгляд может показаться, что его можно так трактовать. Вы не ругаете конкурента, а боритесь за честность и справедливость и лишь вызываете сомнение в каких-то качествах конкурента. Черный PR позволяет обнародовать факты, подтверждающие недобросовестность вашего конкурента, на его не вашей! попытке обмануть избирателя.
............................
Используйте хитрые методы агитации, народ запутался в системе избирательного права, можно говорить приблизительно так:" Если вы за меня ставите галочку, если против, поставите напротив моей фамилии крест"..

Солонтай конкретно купленый Ратушняком пацан! 2010-10-23 / 12:18:00
Рата спонсирует его избирательную компанию, а за это Солонтай обманом и хитростью подговорил Павла Чучку зарегистрироватся кандидатом в меры чтоб оттянуть протестные голоса против власти от Погорелова! Вот вам и весь Солонтай....

Анонс 2010-10-23 / 10:25:00
Слідкуйте за анонсами на "Тисі-1"!!!!

Незабаром ви станете свідками грандіозної події : битва - ТЕЛЕДЕБАТИ між "титаном" Жолтані та "ліліпутом" Кучмою Леонідом!!!!

2010-10-23 / 10:22:00
Тарс, Ви ІР не бачите:) А адмін Вам не скаже.
Знову неправду кажите :) Слова, слова, слова....

він 2010-10-23 / 10:13:00
нфіг заби вна ужгородців і три роки вже в києві живе - як він може нам тепер тут щось розповідати про мораль і етику депутатів???

тарс 2010-10-23 / 09:10:00
у вас просто комплекси неповноцінності, та меншовартості. Ви слабкі люди.
По ІР можна відслідковувати хто і що, звідки пише. Ми бачимо Вас. Ще вчора ви з Сашком товаршували, а зараз.....
Люди, заздрість погана звичка, а ще шкодить здоров'ю.
тому, подумайте про це. а краще робіть.
Робіть для себе, для своєї сім'ї, сусідів, друзів, для вулиці, кварталу, міста, країни.
Робіть добро

маша 2010-10-23 / 04:01:00
А почему у него нос такой кривой?

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини