На Закарпатті в день виборів біля виборчих дільниць стоятимуть радикали з каністрами бензину і підпалами

Невдовзі закарпатці, як і всі громадяни України, обиратимуть депутатів місцевих та обласних органів влади, міських, сільських та селищних голів. Правоохоронні органи, згідно з законом, не мають права втручатися у сам процес виборів. Їхнє завдання--не допустити фальсифікацій та порушення громадського порядку під час процесу волевиявлення громадян. Чи готова закарпатська міліція до виборів 31 жовтня?--запитуємо начальника УМВС України в Закарпатській області полковника міліції Віктора РУСИНА.

На Закарпатті в день виборів біля виборчих дільниць стоятимуть радикали з каністрами бензину і підпалами
-- Нині для міліції всієї України настали напружені дні, -- розповідає очільник УМВС. --Триває підготовка до виборів в місцеві органи влади. На сьогоднішній день ми повністю контролюємо ситуацію по підготовці до виборів територіальних дільничних комісій, їхній стан. Тепер от розпочинаємо їх обслідувати. Однозначно, що з 00 годин 28-го жовтня ми беремо всі виборчі дільниці, яких у краї близько восьми сотень,  під охорону. Уже взяті під охорону всі об'єкти, на яких будуть друкуватися виборчі бюлетені. Ми будемо супроводжувати всі територіальні та дільничні комісії. А 31 жовтня на всіх дільницях міліція здійснюватиме охорону громадського порядку, від початку і до кінця виборчого процесу -- до завершення  підрахунку голосів і здачі бюлетенів у територіальні виборчі комісії. 
 
Загалом на виборах буде задіяно дві тисячі працівників закарпатської міліції. На кожній дільниці нестимуть службу по два правоохоронці. У день виборів будуть посилені слідчо-оперативні групи, населеними пунктами їздитимуть мобільні групи наших працівників і фіксуватимуть все, що відбувається, реагуватимуть на звернення громадян. Усі мої заступники знаходитимуться безпосередньо в районах, за якими вони закріплені й координуватимуть роботу райвідділів. Працівники ДАІ забезпечуватимуть охорону громадського порядку під час руху транспортних засобів. Будуть також працювати резервні групи з працівників спецпідрозділів, яких  задіюватимемо в разі виникнення якихось надзвичайних ситуацій.
 
-- Як ви оцінюєте взаємодію міліції з органами місцевого самоврядування?
 
-- На високому рівні. Наведу один із прикладів. У Закарпатській облдержадміністрації відбулася зустріч представників практично всіх діючих в краї політичних сил з головою ОДА Олександром Ледидою, на якій і я був присутній. Ішла відверта розмова стосовно політичної агітації, підготовки та проведення виборів. Усі виступаючі просили правоохоронні органи не допустити підкупу виборців на дільницях. Жоден представник політичних сил не звинуватив міліцію в тому, що вона перешкоджає здійсненню виборчого процесу. Було лише одне прохання -- реагувати на звернення щодо підкупу виборців.
 
На сьогоднішній день в міськрайоргани надійшло 46 заяв і повідомлень від громадян, які стосуються виборчого процесу. З них 9 -- про намагання підкупу виборців, 4 -- про погрози. Ми маємо оперативну інформацію про те, хто, в якому населеному пункті й скільки може запропонувати за голос виборця. І самі громадяни теж  знають, хто і від кого буде роздавати. Але ситуація така, що самі політичні сили не несуть за це відповідальності, її нестимуть безпосередньо ті виконавці на місцях, які здійснюватимуть підкуп виборців. Тому маю прохання до політичних сил: не "підставляйте" земляків. А самим громадянам раджу не займатися цим. Якщо хтось гадає, що міліція не володіє інформацією щодо цього, то він помиляється. Також попереджаю всі політичні сили про так звані "каруселі". Міліція буде адекватно реагувати на всю інформацію, яка надходитиме від спостерігачів і громадян під час виборів.
 
До нас звертаються нині представники різних політичних сил: і Партії Регіонів, і "Батьківщини", і "Єдиного Центру", і "Свободи". Звертаються різні кандидати в мери, депутати обласної ради та рядові громадяни. Всі ці заяви ми  збираємо та скеровуємо за належністю -- у виборчі комісії, в прокуратуру для прийняття рішення.
 
-- А чи є скарги про використання владою адмінресурсу?
 
-- Жодної такої скарги поки не надходило. Але якщо такі будуть, ми будемо на них адекватно реагувати.
 
-- Чимало експертів вважають прийдешні вибори доволі "брудними" в плані використання різних "чорних" піар-технологій. Яка ваша думка з цього приводу?
 
-- Як житель Ужгорода та виборець я вважаю, що всі оті дзвінки з погрозами, які надходять членам виборчих комісій, аж ніяк не прикрашають кандидатів у мери. Ми не знаємо, хто це зробив, але однозначно це хтось із тих, хто бажає стати мером. Ми вийдемо на цих людей. Але не варто вчити міліцію, як це робити. Ми знаємо свою роботу. Нехай краще кандидати змагаються між собою в теледебатах, зустрічаються з виборцями, переконують їх, аби голосували саме за них. На жаль, найважчі часи під час виборів для нас ще попереду, особливо в Ужгороді. У нас є інформація, що деякі молоді радикально налаштовані люди планують у день виборів масові заворушення біля виборчих дільниць: з каністрами бензину, підпалами і тому подібним. Я попереджаю цих людей (а вони знають, до кого я звертаюся), що міліція реагуватиме на такі прояви адекватно та жорстко, згідно з чинним законодавством. Ми не допустимо безпорядків у місті Ужгороді та всій області.
А усім виборцям та органам влади я гарантую, що закарпатська міліція забезпечить  порядок та безпеку громадянам під час виборів. Прийдіть та проголосуйте, все буде гаразд!
Ганна Валюк, ЗОДТРК "Тиса-1"
21 жовтня 2010р.

Теги: вибори, міліція, фальсифікації

НОВИНИ: Політика

11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
» Всі новини