У прес-центрі «Закарпаття» проаналізували сьогодення і перспективи розвитку туризму в Ужгороді (ФОТО)

У понеділок у прес-центрі „Закарпаття” обговорювали туристичну привабливість Ужгорода, проблеми розвитку туризму та готельно-ресторанного бізнесу в обласному центрі та й загалом на Закарпатті.

У прес-центрі «Закарпаття» проаналізували сьогодення і перспективи розвитку туризму в Ужгороді (ФОТО)

Гостями „круглого столу" стали Маргарита Мощак, голова РВ УСПП у Закарпатській області, директор ТОВ "Ужгородський Замок"; Наталія Холявицька, директор міжнародного туристичного агентства "Содіс-Карпати"; Олександр Доктор, директор туристичного комплексу "Інтурист-Закарпаття", голова "Асоціації готелів та туристичних фірм Ужгорода" та Іван Волошин, директор комплексу "Унгварський".

З самого початку розмова зайшла про „Ужгород колись" і „Ужгород сьогодні", про туристичний бренд Ужгорода в часи Радянського Союзу і про те, до чого цей бренд звівся сьогодні.

Пані Маргарита Мощак у кількох словах змалювала сучасну туристичну картину: здебільшого шоп-тури зі Східної Європи та основний пласт потенційних платоспроможних туристів – це туристи з Росії, Білорусі та Східної України. Згадала пані Маргарита і про сучасні атракції в Ужгороді, багато з яких, на жаль, сьогодні в занедбаному стані. „Не все можна замінити комфортними готелями, комфортними ресторанами і відремонтованими за кошти обласного бюджету музеями" -- сказала вона.

"На жаль, -- додав Олександр Доктор, -- у нас у місті крім ентузіастів ніхто нічого в не робить". Крім таких атракцій як „Божоле", Фестиваль вина та меду, Парад наречених, ініційованих нашими небагатьма громадськими організаціями, туриста, більш-менш знайомого з містом, в Ужгороді ніщо не зацікавить. „Культурно-історична спадщина наша занедбана" – в констатував пан Олександр.

Наталія Холявицька цілком погодилася з думкою про сподвижництво ентузіастів. „На жаль, -- каже вона, -- влада  мало що робить для того, щоб поєднати зусилля  ентузіастів." Адже приватні особи не можуть відремонтувати фасади архітектурних пам'яток у місті,не можуть зробити гарні дороги... „Ми всі працюємо окремо, немає в нас якогось єдиного руху".

Далі розмова перейшла до причин такого сумного стану в сфері туризму і всі присутні гості одностайно зійшлися на думці про безгосподарність та непрофесійність влади у місті. Згадали тут і про статуї ведмедиків,  і про ніяк не затверджений проект на площі Театральній, який розробив Іван Волошин і який би значно прикрасив центр міста. Зайшла мова про непрофесійність міських архітекторів, які подекуди не володіють елементарною інформацією. Гості неодноразово порівнювали Ужгород зі Львовом, Мукачевом та сусідніми зарубіжними містами, де панують порядок, чистота та витримане архітектурне обличчя. Згадали й про те, що в невеличкому Ужгороді зареєстровано 90 туристичних фірм, які займаються виїзним туризмом, в той час як в'їзним займається всього три організації...

На жаль, сьогодні немає єдиної програми розвитку туризму. Першим завданням для міського голови, вважає Олександр Доктор, буде зібрати всіх гравців ринку туризму і порадитися з ними. Створити відповідний відділ, де працюватимуть справді професіонали високого рівня і який займатиметься питаннями розвитку туризму в місті і краї. „Далі – каже пан Доктор,-- розробити програму розвитку і дати її нам,  працівникам туристичної галузі з багаторічним стажем, на розгляд. Ми внесемо свої поради і тільки так можна починати відновлювати те, що було занедбано за останні роки. Нашою спільною пропозицією до нової влади буде чимшвидше збирати гравців і наводити порядок у сфері туристичної діяльності."

Зрештою, учасники "круглого столу" у прес-центрі "Закарпаття"  зійшлися на сподіванні, що влада в Ужгороді зміниться і що нова міська влада дослухається до побажань та мудрих пропозицій з боку старійшин туристичної галузі. Дослухається і допоможе стати місту кращим.

19 жовтня 2010р.

Теги: туризм, бренд, фестиваль

Коментарі

нннннн 2010-10-20 / 18:51:00
дуже сумно що це г...о спливає саме тільки перед виборами. читаєш новини-одні майбутні депутати і їх дії, що сказали, хто поганий, хто щось зробив.А по суті ніхто нічого не робить,так як і зустріч- нульова, називається "поговирили" і більше нич...мощак-кандидат в депутати, доктор-так само, волошин-так само...люди, ви думаєте, що ви зберетесь, поговорите, і за вас відразу проголосують!всі проблеми люди і самі бачать, без вас,таких солодкоголосих перед виборами...а коли використовуєте якісь статистичні дані,то перевірте їх перед цим.

О.Д. 2010-10-19 / 18:54:00
Доктор не є депутатом міськради.

Читатель 2010-10-19 / 18:17:00
Кто бы говорил!!!
Доктор депутат ужгородского городского совета. Пусть отчитается, что он как депутат сделал для города и развития тур. сферы!!! Волошин просто снёс исторические здания в центре города!!! Мошак вообще не дня не работала в тур. сфере. Додумалась внешний блок кондиционера закрепить на крепостной стене!!!

НОВИНИ: Економіка

01:18
/ 3
Розпочалася чергова спроба визнати банкрутом Солотвинський солерудник
14:34
/ 2
McDonald's знову хоче відкрити ресторан в Ужгороді. Цього року
11:08
Фермери з окупованої частини Херсонщини знаходять себе у тепличному бізнесі на Закарпатті
14:16
NSV Group і представники Італії, Німеччини та Польщі провели переговори щодо побудови на Закарпатті інтермодального логістичного центру Horonda Platform
16:30
Торік, в порівнянні з 2022-м, експорт на Закарпатті становив 69%, а імпорт – 84,5%
11:33
/ 1
На Закарпатті відкрили новий митний термінал
16:43
/ 1
Прокуратура взялась за компанії групи Голден Тайл, які з грубими порушеннями придбали закарпатські родовища глин
15:03
/ 8
На аукціоні за 13,87 млн грн продають землю та адмінбудівлю колишнього "Ужгородтеплокомуненерго" в центрі Ужгорода
15:19
/ 3
"Перечинське" "Френдлі Віндтехнолоджі" програло "ужгородцям" суд за родовище андезиту біля Ужгорода, продане за 75 млн грн
10:51
/ 7
За грантами, отриманими на сади, в Україні лідирує Закарпаття
22:08
/ 20
Під велетенський деревообробний завод на Закарпатті зареєстрували індустріальний парк
21:56
У 2023-му через Закарпатську митницю експортовано товарів на майже 32 млрд грн, а імпортовано на понад 106
15:24
На Закарпатті торік зареєструвалися 7688 нових платників податків, а припинили діяльність 4720
14:30
Цьогоріч єдиного податку на Закарпатті сплачено на 17,5% більше, ніж торік
10:11
На Закарпатті надходження від туристичного збору за рік зросли на 14%
22:23
угорщина завертає вантажівки з України в "Загоні" через відсутність оформлених документів Т1
20:01
/ 7
На Закарпатті незаконно будують деревообробний завод, для роботи якого потрібно 32 тисячі лісовозів щороку, – природозахисники
20:49
Цьогоріч у зоні діяльності Закарпатської митниці товарів імпортовано утричі більше, ніж експортовано
18:32
/ 1
На Закарпатті закладуть плантацію лохини в горщиках
19:55
Виноградар з Херсонщини, господарство якого – в зоні бойових дій, консультує фермерів на Закарпатті
21:34
На Закарпатті у поточному році, в порівнянні з 2022-м, експорт товарів зменшився на 27%, імпорт – на 16,5%
18:35
Закарпаття дає українському виноградарству нове життя – виноградар з Херсонщини
09:50
34 гектари малини, лохини та полуниці: поблизу Мукачева працює релоковане ягідне підприємство
18:22
/ 1
Газорозподільне підприємство АТ "Закарпатгаз" увійшло до складу НАК "Нафтогаз України"
17:07
/ 4
Чеський залізничний оператор RegioJet підтвердив намір інвестувати у електрифікацію ділянки Чоп-Мукачево
» Всі новини