Мукачівський вибір – 2010: хто представлятиме місто і район в Закарпатській облраді?

Найбільш прискіплива увага цьогоріч буде прикута до виборів у обласну раду. Переважна більшість експертів схиляється до думки, що для того, аби набрати достатню кількість голосів для формування більшості, політичні сили мають (окрім партійних списків), зосередитись на депутатах-мажоритарниках. Саме від цих людей, врешті-решт і залежатиме майбутнє «коаліції більшості».

Мукачівський вибір – 2010: хто представлятиме місто і район в Закарпатській облраді?

Інтернет-видання "Панорама Мукачева вирішило дослідити найвідоміші постаті серед депутатів-мажоритарників від Мукачева та району та їхні шанси на проходження до обласної ради.

Відомо, що місто Мукачево, як і район, поділено на три виборчі округи №№4,5 і 6. Знайомлячись із списком кандидатів на єдине вільне місце (у кожному окрузі), стає зрозумілим, що найцікавішою буде боротьба саме на 4 виборчому окрузі Мукачева. Справа в тому, що крім "фаворита" забігу – єдиноцентриста, головлікаря ЦРЛ Василя Васюти – участь у виборах в цьому окрузі візьмуть ще одинадцять кандидатів, серед яких Борис Качур, Сергій Товканець, Володимир Думнич та Інгрід Туріс. На наше переконання, саме ці люди і "розіграють" крісло на площі Народній.

Зрозуміло, що головний лікар Мукачівської ЦРЛ Василь Васюта у цьому протистоянні має чи не найбільші шанси на перемогу. І суть тут не тільки в його посаді. Василь Васильович, знана і поважна в нашому місті людина, лікар, громадський діяч котрий має чималий рейтинг довіри виборців. Скласти компанію у цьому протистоянні йому може не менш відома в Мукачеві особа – Борис Качур, котрий деякий час працював начальником управління освіти та науки Закарпатської ОДА, головою Рахівської РДА у команді Балоги. Останні роки Борис Михайлович відійшов від політики і зайнявся освітньою діяльністю та бізнесом. Інші кандидати, зокрема Сергій Антонович Товканець та Інгрід Юріївна Туріс – менш відомі діячі у цьому списку. Обоє – викладачі Мукачівського державного університету. Останнім, хто ще має нагоду відібрати голоси від двох лідерів – Володимир Іванович Думнич, суддя у відставці, відомий закарпатський адвокат, котрий, за списками Народно-трудового союзу, балатується і до Мукачівської міської ради.

Найбільш прогнозований – виборчий округ №5: вісім кандидатів з різних політичних сил тут будуть протистояти колишньому губернатору, голові секретаріату Президента України, міністру з надзвичайних ситуацій Віктору Івановичу Балозі. Зрозуміло, що боротьба тут може бути умовною, адже політики, які балатуватимуться, мають тільки теоретичні шанси на перемогу.

Виборчий округ №6 теж не складає особливої цікавості. Серед восьми кандидатів до обласної ради – найвищий шанс на перемогу має Ернест Ернестович Нусер. Колишній міський голова Мукачева, а від недавна – соратник В.І. Балоги на цих виборах представляє "Єдиний Центр". Колишній есдек – свій серед чужих. Начальникові головного управління з питань європейської інтеграції, зовнішньоекономічних зв'язків та туризму облдержадміністрації "некомфортно" в ОДА з регіоналами і йому певно хочеться повернути старі добрі часи.

Якщо у виборах до обласної ради від міста Мукачева ситуація більш-менш "прояснюється", то у Мукачівському районі все навпаки – заплутана і незрозуміла.

"Протистояння року" – саме так можна охрестити боротьбу на вибочому окрузі №34, де зійшлися діючий нині голова Мукачівської РДА, регіонал Василь Лазар та його попередник – єдиноцентрист Ілля Токар. Змагання тут будуть напруженими. Напевно, це один з небагатьох виборчих округів, де можна очікувати будь-яких "підніжок" та непередбачуваності. Де юре боротимуться за єдине вакантне крісло до облради чотири кандидати, але, якщо зважати на реальну ситуацію, то із стовідсотковою впевненістю можна сказати, що ні Дмитро Симодейко, "головний сильноукраїнець" району, ні Тетяна Кубан, представниця "Свободи" – не зможуть втрутитись у це протистояння.

Повертається до великої політики і один з головних есдеків Закарпаття – Віктор Олександрович Дядченко. Після різних репресій, пов'язаних із скандально відомими виборами міського голови Мукачева Віктор Олександрович зник із політичного середовища. Але відомий господарник, багатолітній керівник Мукачівського району в цьогорічній виборчій кампанії має всі шанси повернутись у велику закарпатську політику. Завадити йому в цьому намагатиметься начальник управління освіти та науки Закарпатської ОДА, єдиноцентрист Михайло Мотильчак. Виходець з Ракошина, він декілька років очолював відділ освіти Мукачівської РДА. По виборчому округу № 35 участь у виборах візьме ще один громадський діяч – відомий у Закарпатті лікар, Юрій Михайлович Кохан. У цій кампанії він представляє табір Партії регіонів.

У виборчому окрузі №36 на думку політичних експертів, у бізнесмена та голови федерації футболу Закарпаття Михайла Ланьо не виникнуть клопоти зі своїми конкурентами, та й три кандидати, які, окрім нього вирішили позмагатись за мандат депутата обласної ради, у цьому протистоянні наймовірніше будуть лише статистами.

Нам же залишається останні два з половиною тижні затамовано стежити за головною політичною подією осені, що минає.

Сподіваємось наші політики зможуть порадувати нас своїми новими програмами, обіцянками та феєричними виступами.

Надія Сідун

16 жовтня 2010р.

Теги: вибори, Мукачево

Коментарі

Микола 2010-10-17 / 12:45:00
Хлопці,вінки придбані у Мукачеві для членів ТВК
м.Ужгорода і покладені на двері їх квартир!Хто
це із партій? Ганьба на цілу Україну

Да, да 2010-10-17 / 12:22:00
Ну раз У ЄЦ уже підраховані всі бюллетені і підписані всі протоколи, то видно шо так -нікому нічого не світить крім Єцівців... І буде так пока самі мукачівці не покладуть край тому царюванню...

Лендєл_Іван 2010-10-17 / 10:09:00
округ №5 : "політики, які балатуватимуться, мають тільки теоретичні шанси на перемогу". Ну ми ще побачимо то і які має шанси. Царюванню Балоги настане кінець!

*** 2010-10-16 / 22:34:00
Сорри, Ну, до цієї статті я теж так думав, але тепер, здається, що, принаймні Мотильчак та Васюта мають не таких вже й простих опонентів.

Зрештою, думаю, нікого не здивує, якщо ЄЦ тут отримає всіх шістьох депутатів.

Між тим, зауважу хороший аналітичний матеріал "Панорами". Добре написали. Цікаво було б подібну аналітику почитати й по інших містах та районах.

сорри 2010-10-16 / 19:28:00
Судячи з усього, в мукачеві і районі нікому, крім Єдиного Центру, нічого не світить

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини