На Виноградівщині започаткують консультативно-виїздну службу по паліативній та хоспісній допомозі

8 жовтня до Міжнародного дня паліативної та хоспісної допомоги, на базі Виноградівської районної лікарні, відбувся круглий стіл на тему «Створення виїзної служби по паліативній та хоспісній допомозі. Роль релігійних та волонтерських організацій в процесі її функціонування».

На Виноградівщині започаткують консультативно-виїздну службу по паліативній та хоспісній допомозі

Про це Закарпаття онлайн повідомили у Прес-центрі УОЗ в Закарпатській області.

У роботі семінару взяли участь радник Міністра охорони здоров'я по співпраці з релігійними організаціями та розвитку паліативної допомоги Леся Брацюнь,  начальник управління охорони здоров'я Закарпатської ОДА Роман Шніцер,  голова Виноградівської районної ради Олег Любімов, заст. головного лікаря обласної онкологічної лікарні,  Олександр Чемет,  головний спеціаліст управління охорони здоров'я з паліативної допомоги в Закарпатській області Емілія Венгер представник Українсько-Американського фонду "Відродження" Ксенія Шаповал, голова правління благодійної організації "СОС" Володимир Шевчук, представники духовенства, громадських організацій та медичні працівники району.

Учасники круглого столу обговорювали можливості створення виїзної консультативної служби по паліативній та хоспісній допомозі на базі існуючих медичних закладів та перспективи розвитку паліативної медицини в області. Представник Мукачівської ЦРЛ, де діє хоспісне відділення, розповів про досвід впровадження паліативної медицини у Мукачівському районі.

Як зазначив начальник управління охорони здоров'я Закарпатської ОДА Роман Шніцер
питання паліативної допомоги завжди балансує на межі медицини і духовності. На сьогодні є ряд хвороб, які неможливо, вилікувати. За даними міністерства охорони здоров'я України щороку близько 500 тис. хворих, що страждають на важкі онкологічні, серцево-судинні, нейропсихічні захворювання, туберкульоз, ВІЛ/СНІД та інші невиліковні хвороби у термінальних стадіях, потребують паліативної та хоспісної допомоги. Окрім того, члени сім'ї таких пацієнтів потребують професійної допомоги. Невиліковно хвора людина спричиняє зниження якості життя усієї родини, стає причиною тяжких психологічних, соціальних та економічних негараздів, зубожіння та руйнування сім'ї. Якщо до кількості паліативних хворих додати ще по 1 – 2 родичів, які доглядають за ними, то виходить, що близько 1,5 млн. осіб щороку потребують паліативної та хоспісної допомоги, страждаючи від фізичного та морального болю, від безсилля допомогти рідній людині. Світовий  досвід свідчить, що у штат хоспісу або виїзної бригади паліативної допомоги повинні входити не тільки лікарі, медичні сестри, соціальні працівники, але й психологи і священики. Крім цього велику допомогу можуть надати родичі і волонтери, які отримали спеціальну підготовку. Першим кроком в розвитку паліативної та хоспісної допомоги повинні бути загальнолюдські цінності – співчуття та милосердя. Держава повинна забезпечити правовий супровід, а бізнес та громадянське суспільство – створити  матеріальні та духовні засади розвитку паліативної та хоспісної допомоги.

Детально зупиняючись на започаткуванні консультативно-виїздної допомоги у Виноградівському районі радник міністра Леся Брацюнь завважила, що з огляду на традиції і особливості нашого регіону це дуже перспективний напрямок. Разом з тим, завважила, що дотепер залишаються неврегульованим низка питань, зокрема щодо надання знеболюючих наркотичних засобів для хворих.

По закінченні круглого столу  був проведений благодійний аукціон з представленням виробів дітей дитбудинку "Берізка", отримані кошти від якого підуть на потреби утримання хоспісної палати

Довідка: На сьогодні в Закарпатті живуть такі категорії населення, які  потребуватимуть паліативної допомоги: понад 56 тисяч інвалідів, у тому числі – 7000 інвалідів першої групи; з усіх інвалідів майже 4000 – одинокі інваліди, у тому числі близько 800 – першої групи; також в області 19 тисяч одиноких громадян похилого віку, 1100 осіб, яким виповнилося 90 і більше років, які переважно хворі  і потребують паліативного чи хоспісного догляду.

За рекомендаціями ВООЗ близько 60% хворих у термінальних стадіях хронічних соматичних захворювань і 85-90% онкологічних захворювань потребують паліативної і хоспісної допомоги.

11 жовтня 2010р.

Теги: Хоспісна допомога, поліативна, служба, круглий стіл

НОВИНИ: Соціо

19:16
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
23:02
Україна та угорщина погодили відкриття нового ПП "Велика Паладь – Надьгодош" для легкового транспорту
22:29
У Великих Лучках попрощаються з полеглим Героєм Юрієм Лущаєм, що переїхав з Краматорська і поліг на Донеччині
21:54
У Великолучківській громаді встелили квітами останню дорогу Героя Віктора Микити з Кайданова
20:22
ФОТОФАКТ. До прийдешнього Великодня закарпатський кондитер Штефаньо створив нову велику шоколадну писанку
15:47
/ 1
Через фальшивий обліковий запис Instagram невідомі заблокували фейсбук екологині, що пише про ризики будівництва вітряків у Карпатах
» Всі новини