Гандбол: Ужгородські "Карпати" сильніші за "Спартак" та "Галичанку"

Нарешті гандбольні шанувальники дочекалися свята – наприкінці вересня офіційно стартувала жіноча першість України. Для ужгородських уболівальників вона мала стати особливою, адже саме нинішнього сезону місцеві «Карпати» обіцяли повернути свої втрачені амбіції. Для цього перед початком чемпіонату ужгородський клуб активно попрацював як у трансферному плані, так і в тренувальному.

Гандбол: Ужгородські "Карпати" сильніші за "Спартак" та "Галичанку"

"Закарпатка" вже писала про тріумф "карпатівок" на міжнародному турнірі в Словаччині та про два збори в Берегові і на рахівському Драгобраті. Після цього ужгородки провели ряд товариських зустрічей і в пов ній бойовій готовності почали готуватися до першого виїзного туру в Броварах, який відбувся минулого тижня.

Нові обличчя "Карпат"

Але спочатку кілька слів про нових гравців, які прибули до "Карпат". Під час міжсезоння ужгородський колектив підсилився досить хорошими гандболістками. Мова йде про досвідченого голкіпера з львівської "Галичанки" Наталію Гайович, яка є, між іншим, корінною закарпаткою. За задумом керівництва "Карпат" вона має замінити Тетяну Вєтошкіну, яка цього року припинила спортивні виступи. Проте це не єдині гравці з львівського клубу, які приєдналися до ужгородського колективу. Нинішнього літа місцеві "Карпати" попов нили Наталія Туркало та колишній гравець збірної України Анжела Травян. Крім того, з нового сезону за ужгородський клуб буде виступати екс-гравець київського "Спартака" Марія Мамоня та дві закарпатські вихованки з Броварського училища фізкультури Габріелла Калинич та Олена Карпинець.

Головний тренер "Карпат" Борис ПЕТРОВСЬКИЙ зізнався, що це досить хороше підсилення, але хотілося б іще. Все-таки наразі в команді тільки 14 гандболісток, а для виконання серйозних задач треба мати щонайменше 18 спортсменок. До того ж, на певний період випали з обойми досвідчені Аліса Шолковська (травма) та Наталія Скунзяк (стала мамою, з чим ми її і вітаємо. – Авт.). У гандбольному чемпіонаті поки триває трансферне вікно", тому цілком вірогідно, що незабаром клуб може поповнитися ще кількома гандболістками.

Броварські битви

Під час виїзного туру в Броварах "Карпати" мали провести три гри, а не звичні чотири. Справа в тому, що цього сезону в елітному дивізіоні гратиме лиш 7 команд. Клуб ДЮСШ Київ, який вийшов з нижчого дивізіону, вирішив не брати участь у лізі, а харківська "Панацея", яка випала, відмовилася від повернення у Суперлігу. І все через фінансові труднощі. Першим екзаменатором "Карпат" у цьому сезоні став минулорічний чемпіон – криворізька "Спарта". Саме так відтепер називається колишній "Смарт" – власники чомусь вирішили перейменувати клуб, мабуть на честь однієї із славних грецьких держав. Проте зміна назви, як і втрата декількох ключових гравців, не вплинули негативно на криворіжанок. Як зазначив головний тренер ужгородських "Карпат" Борис Петровський, чемпіон є чемпіон. Це він довів і в першому матчі  з "карпатівками". Хоч варто додати, що зробив це з великими труднощами. Перший тайм криворіжанки виграли з перевагою всього в один м'яч 17:16. В другому грали трохи краще – кінцевий результат 39:29 на користь "Спарти".

"Нашим гравцям трохи не вистачило досвіду, – зазначив Борис Петровський. – Можливо навіть ігрової практики. Все-таки "Спарта" встигла награтися перед цим у Лізі чемпіонів, хоч і програли там, а ми лише товариські ігри проводили".

Проте в другому матчі "Карпати" взяли реванш. Та ще й як! Попри прогнози скептиків, ужгородки переграли доволі потужний київський "Спартак" – 33:25. Для того, щоб ви зрозуміли що це за команда, варто сказати, що 5 гравців цього клубу – кандидати в національну збірнуУкраїни. Проте це не збентежило "карпатівок", які переграли грізного суперника за всіма показниками. "За рахунок чого виграли? Мабуть, завдяки шаленій самовіддачі, – пояснює Борис Петровський. – Все-таки ми чимало попрацювали в міжсезоння, тому і показали доволі пристойну гру".
Свій клас та гарний настрій продемонстрували ужгородки й у заключній грі туру з львівською "Галичанкою". "Карпати" впевнено перемогли своїх географічних сусідок з розгромним рахунком 31:16. Варто сказати, що львів'янки цього сезону зовсім не ті, що ра ніше. Команда омолодилася практично на 90%, а досвідчені гравці пішли шукати щастя в інші клуби. Зрозуміло, що з вправними та вмотивованими ужгородками їм нічого не світило.

В підсумку, у команди дві перемоги, одна поразка та друге місце в турнірній таблиці. Борис Петровський не захотів особливо виділяти когось із ужгородських гандболісток за результатами цих матчів, заявивши, що всі зіграли досить добре. Варто лише відмітити, що доволі непогано відзначилися такі гравці, як Коломієць, Туркало, Лебедєва, Олексюк та Семаль.

На черзі Ужгород

Хоч зіграли українські команди всього один тур, а вже можна робити перші висновки. Зокрема, ті ж "Карпати" нарешті обрали потрібну впевненість, якої так давно не мали, і своєю грою продемонстрували, що готові не прос то відбувати номер у Суперлізі, а й повернути втрачені позиції. Проте зробити це буде нелегко. Як зізнався головний тренер закарпатської команди, серйозну конкуренцію їй складуть херсонська "Дніпрянка", що підсилилася в міжсезоння, київський "Спартак", ірпінський "Податковий університет" та, звісно, запорізька ЗДІА. Ці команди будуть боротися за місце в єврокубках, якщо, звичайно, не спробують замахнутися на конкуренцію за чемпіонство зі "Спартою". До речі,криворіжанки єдині, хто пройшов перший тур без втрат очок. То чи складуть команди конкуренцію Кривому Рогу та чи продов жать успішні виступи "Карпати", можна буде побачити наступного тижня, адже на команди очікує новий роз'їзний тур, який відбудеться у рідній ужгородській "Юності".

11 жовтня о 18.00 вони зустрінуться з ірпінською "Податковою Академією", наступного дня в такий же час зі ЗДІА, а 13 жовтня о 12.00 з херсонською "Дніпрянкою".

Закликаємо всіх ужгородських шанувальників, які скучили за великим гандболом, прийти та повболівати за рідну команду.

Денис Фазекаш, "Закарпатська правда", Карпатньюз

10 жовтня 2010р.

Теги: гандбол, Карпати

НОВИНИ: Спорт

20:27
Кіберполіція заблокувала Telegram-канал, що лякав терактами в школах Мукачева
12:46
Закарпатці повернулися з нагородами з чемпіонату України з пауерліфтингу
20:42
В Ужгороді відбувся турнір пам'яті полеглого захисника Данила Богуславського
10:38
/ 6
Зимова першість Закарпаття з футболу: блокпостів біля стадіонів не буде, але й "ухилянтів" не прихищатимуть
10:28
/ 1
Стадіони у Минаї та Ужгороді допущені до УПЛ, хоча освітлення відсутнє
11:24
/ 3
5 організаторам підпільних гральних клубів на Закарпатті повідомили про підозру
20:53
/ 5
Закарпатська облрада просить УАФ дозволити й надалі проводити футбольні матчі на стадіонах "Авангард" та "Минай-Арена"
23:48
/ 4
Вартість встановлення освітлення на стадіоні "Минай Арена" сягне близько 16 млн грн
16:36
/ 1
На Закарпатті за допомогою квадрокоптера "вичислили" двох "ухилянтів"-"плавунців"
11:19
/ 9
УАФ заборонила матчі на "Минай-Арені" та "Авангарді" в Ужгороді до встановлення освітлення
23:41
Результатом благодійного забігу до Дня Святого Миколая в Ужгороді стали зібрані майже 40 тис.грн
12:41
/ 2
ФК "Минай" втратив ключових футболістів – Любеновіч
17:02
/ 1
Військовослужбовець із Закарпаття Андрій "Бродяга" Ткачук здобув "бронзу" Чемпіонату світу з бігу на 24 години
14:00
/ 3
За останні 2 дні "Минай" покинули вже 5 гравців
16:55
Закарпатський Воловець прийме Кубок України з армреслінгу
11:36
Закарпатські пауерліфтери повернулися з кубка України з медалями і навіть рекордом
15:20
Матч "Минаю" з "Динамо" в Ужгороді перенесено на весну через повітряну тривогу та відсутність освітлення на стадіоні
16:09
У Мукачеві відбулися змагання з художньої гімнастики "Мукачівська зірочка"
16:46
Мукачівці долучилися до забігу проти насильства
11:39
/ 1
Поліція розповіла про обставини зіткнення легковика, вантажівки, мікроавтобуса і велосипедиста у Вонігові на Тячівщині
10:40
/ 1
У Мукачеві сьогодні стартують чемпіонат Закарпаття та відкритий Кубок Мукачева зі змішаних єдиноборств (ММА)
21:07
Мукачівець вдало виступив на "Biegu Niepodległości" в Польщі
09:54
/ 1
9-річний хлопчик з Закарпаття встановив світовий рекорд у гирьовому спорті
17:49
/ 1
Перший благодійний Krayna Uzhhorod Half Marathon зібрав понад 316 тис. грн гривень на підтримку ЗСУ
16:52
Через півмарафон в Ужгороді в неділю перекриють ряд вулиць
» Всі новини