Закарпатський художній музей імені Йосипа Бокшая запрошує на виставку творів XV сторіччя

Нині у виставкових залах Закарпатського обласного художнього музею імені Йосипа Бокшая триває цікава експозиція картин класичного мистецтва. Вона відкривається творами XV сторіччя.

Закарпатський художній музей імені Йосипа Бокшая запрошує на виставку творів XV сторіччя

У музеї діють і постійні експозиції таких митців, як Іrop Грабар, Адальберт Ерделі, Йосип Бокшай, а також експозиції французьких, російських та угорських художників, розповідає заступник директора з наукової роботи ЗОХМ ім. Й.Бокшая Людмила Біксей. Поціновувачі живопису мають можливість насолоджуватися старовинним мистецтвом і венеціанської школи Рембрандта, але слід виокремити мистецтво закарпатських корифеїв: Йосипа Бокшая, Адальберта Ерделі, Ігоря Грабаря. Останній з цієї трійці напряму співвідноситься із Закарпаттям, зауважує пані Людмила. Він сам вважав себе закарпатцем, хоча російські дослідники його біографії та творчості це заперечують. У них на те є свої аргументи, мовляв, він народився у Будапешті. Однак цей художник жив тут, на Закарпатті, і всім серцем полюбив його. Його мама у часи мадяризації активно захищала рідну мову і тодішнім урядом була засуджена до смертної кари. Відтак родині довелося втікати. Батько Ігоря Грабаря був членом австрійського парламенту. І, до речі, раніше за інших членів родини емігрував до Росії. Таким чином цей художник отримав свою нову батьківщину. Здобув він і гарну освіту. Спершу вчився у Мюнхені, затим закінчив Петербурзьку академію мистецтв. Працюючи в Росії, став зачинателем професійної реставрації. Найбільшим його захопленням були храми та церкви. А ще він був надзвичайно хорошим портретистом - за своє життя виконав понад сто портретів.

— Наш музей зберігає велику колекцію портретів, яку він власноручно нам подарував, — відзначає Л. Біксей. — Цю колекцію він "будував" хронологічно, починаючи з 1901 року до 1955-го. і нараховує вона 50 живописних і графічних робіт.

Що ж до Йосипа Бокшая, то у нього багато творів на релігійну тематику, яка власне була провідною в основоположника закарпатської художньої школи, зауважує мистецтвознавець. Свого часу Йосип Бокшай закінчив Будапештську академію мистецтв і вже дипломною його роботою стала картина "Христос серед людей". Відтак вона стала його путівною зіркою впродовж всього життя. Він ішов під цією зорею аж до того часу, поки не була брутально ліквідована і загнана у підпілля греко-католицька церква на теренах Західної України.

Ще одна цікава картина руки художника - "Святі землі Руської", на якій зображені історичні персонажі: хреститель Русі Володимир та його дружина Ольга. Це гігантське полотно вражає своєю філософією. Крім того, Бокшай велике значення надавав кольору. За його допомогою він міг передати на полотні значимість своїх героїв, їхній характер. До прикладу, княгиня Ольга "одягнута" в блакитну сукню - останнє свідчить про те, що цій жінці властиві такі риси, як духовність, благородність, глибокий розум. Взагалі, Бокшай надзвичайно високо цінував жінку і відводив їй вагому роль у суспільстві!

...Адальберт Ерделі теж зайняв свою важливу нішу в музейній експозиції і впевнено почувається середінших художників. Нажаль, забраком місця не вдалося продемонструвати більш повну колекцію його полотен. Але тут є і його ранні твори, з так званого мюнхенського періоду. І картини вже дещо пізнього Ерделі. Вони - різні за жанрами: філософське полотно, пейзажі, якими він прославився на весь світ, неповторні портрети і навіть автопортрет. Малював він здебільшого олійними фарбами, зрідка використовував темпору...

Нині музей серйозно готується до відкриття ювілейної виставки з нагоди столітнього ювілею з дня народження Федора Манайла. Урочистості заплановані на 19 жовтня. А наприкінці листопада гостинно запрошує на виставку А. Борецького, а через місяць знайомитиме з творчістю угорського художника Імре Ревеса.

Відтак у січні 2011 року виставкові зали прикрасять полотна наших сучасників - молодих і вже знаних закарпатських художників Наталії Сіми-Павлишин й Олександра Мондича, котрі побували в Тибеті й звідти привезли чимало вражень, які в них згодом вилилися фарбами на полотно.

Маріанна Шутко, Новини Закарпаття, Карпатньюс

06 жовтня 2010р.

Теги: Бокшай, Ерделі, виставка, експозиція

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини