Ратушняк-Приходько-Жолтані-Синишин: міфи і реалії майбутніх виборів

Навколо майбутніх виборів Ужгородського міського голови вже досить давно відчувається ажіотаж. Хоча до оголошення початку агітаційної кампанії залишився не один тиждень, Інтернет, газети, телебачення, політтехнологи, штаби – робота у повному розпалі. Розстановка сил відома. Або – майже відома. Сюрпризів годі чекати. Як, власне, і нових крутих віражів. У провінційному містечку, де впливових людей, які можуть дати згоду балотуватися на посаду мера міста, можна перерахувати на пальцях однієї руки, і це – в кращому випадку, навіть людям далеким від політичної аналітики не важко відгадати з трьох можливих варіантів прізвище переможця. Хоча, насправді, якщо розвіяти примарні міфи навколо кандидатів, то говорити про три варіанти й не доведеться.

Ратушняк-Приходько-Жолтані-Синишин: міфи і реалії майбутніх виборів

На жаль, у період виборчих кампаній наша провінційність і низька політична культура найбільш яскраво демонструється – на арену виходять політтехнологи у свій зірковий "зелений" час. Адже коли в цивілізованих країнах політики змагаються конструктивними шляхами та креативними ідеями, а політтехнологи разом з політиками працюють над програмами покращення умов життя, ми все ще живемо у вакуумі брудних технологій та нав'язуванні міфів. Нам представляють дріб'язок, як щось вагоме і величне, а дійсно гідне уваги і достойне – обливають брудом і знищують як непотріб в очах виборця. Нас дурять міфами.

Міф перший – ефективно керувати містом здатен лише господарник.
Маємо безліч прикладів успішного розвитку великих і малих міст сусідніх країн, на чолі яких не господарники, але управлінці, та все ж підпадаємо під вплив нашого міфу. Маємо власний негативний досвід управління Ужгородом  тих, які називають себе господарниками. Чи це той господар, який потрібен нашому місту? Чи може нам варто зробити вибір на користь менеджера, який залучить до вирішення проблем міста фахівців різного роду, у тому числі й господарників.

Міф другий – народ обирає "розкрученого" кандидата.
У той час, як світові та вітчизняні соціологічні дослідження політичної активності громадян стверджують, що виборець безпосередньо переймається політичними змінами і визначається з власними політичними уподобаннями за тиждень-два до виборів, нас переконують у тому, що навіть найбільш достойний не в змозі донести свої погляди, плани, методи управління міським господарством за півтора-два місяці. Це міф, який не лише блокує можливості нових "облич"змінити шлях розвитку міста, але принижує розумові здібності виборця. Невже виборець не може розгледіти новий конструктивний шлях розвитку міста і прийняти його як майбутнє? Невже ми маємо обирати лише між позавчорашнім і вчорашнім? Тут логіка зрозуміла – нав'язується Погорєлов-Ратушняк як єдина альтернатива для вибору, в той час, як є такі цілком достойні кандидати з чималим управлінським досвідом, серйозною командою і вагомою політичною підтримкою як Приходько та Гісем.

Міф третій – нове обличчя – технічний кандидат.
Всім зрозуміло, що на даному етапі передвиборчих перегонів важливо стати одним з двох фаворитів. Тому технологи роблять спробу збити рейтинг сильного кандидата, підсунувши абсурдну ідею, що він технічний, і таким чином усунути конкурента. Не важко здогадатися, в якому місті продукуються такі ідеї. Мукачівці так бояться Ратушняка, що навіть готові здати масштабного Приходька в технічні кандидати, щоб створити умови для Погорєлова і захопити через нього Ужгород. Зрозуміло, що Приходьком вони маніпулювати не зможуть. Очевидно, що людина з таким досвідом не може бути технічним. Технічним може бути Погорєлов у Ратушняка як його колишній заступник. Даним міфом можна загальмувати динамічний ріст рейтингу Приходька, проте й так зрозуміло, що боротьба за крісло міського голови точитиметься між Приходьком й Ратушняком.

Міф четвертий – перемога на виборах здобувається виключно підкупом голосів.
Нас тримають за продажних шкур. Звісно, коли немає довіри, рейтингу, ідей та здібностей донести їх людям – залишається вдаватися до спроби купити виборця. Якщо немає таланту донести ідеї, то звідки ж талант донести гроші?  Які ж гарантії ефективності даної технології, якщо її застосовують щонайменше три політичні сили, адже виборець може взяти гроші у кожної з них, а проголосувати розсудливо (150 гривень – пропозиція однієї партії, 200 – іншої, 400 – ще однієї, загалом – 750, а це вже непогано).

До кінця кампанії можливо створять ще не один міф, але є надія, що політична культура ужгородця значно вища, ніж гадають винахідники таких маніпуляцій.

28 вересня 2010р.

Теги: вибори, кандидат, рейтинг, міський голова

Коментарі

Ігор 2010-09-30 / 15:25:00
щось не автор не підписався. Сам не вірить своїй аналітиці ?

Роман 2010-09-30 / 11:34:00
Нормальный Приходько кандидат. Радует, что он тоже решил идти в меры. А то всегда нас ставят перед выбором между двумя худшими вариантами. А ведь есть хорошая альтернатива - ПРИХОДЬКО ВЛАДИМИР!

Добрий мен 2010-09-29 / 11:46:00
Правдива стаття, понятно, що людей зі штабу погорелова це все дуже зачіпає, ну але вкусіться за одно місце - стане вам легше!!!! Моя вам порада, більше писати навіть не хочу - ваш рівень інтелекту не потребує розумніших порад.

Бендер Родрігез 2010-09-29 / 10:10:00
Приходько - якраз суто технічний кандидат. Підіграє Раті як може. А виграє Погорєлов, за нього і треба голосувати, бо він єдина реальна альтернатива тому безладу, що панує в місті в останні роки.

Роман 2010-09-28 / 22:17:00
Ну Панов і обісрався! Приходько вже і сам не хоче бути презервативом,а цей своіми казками кінчае іііі закінчує.

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини