Троє закарпатських фехтувальників готові представити Україну на Олімпійських іграх у Лондоні

Мало хто знає, що чи не основним видом спорту, який справді прославляє Закарпаття серед літніх видів, є фехтування. Наш край здавна відомий своїми «мушкетерськими» традиціями і закарпатці неодноразово демонстрували найвищі результати – як в країні, так і на міжнародній арені.

Троє закарпатських фехтувальників готові представити Україну на Олімпійських іграх у Лондоні

І сьогодні наші мушкетери продовжують доводити свою профпридатність. Як наслідок – від області є три претенденти на участь в Олімпійських іграх у Лондоні, які відбудуться в 2012 році. Не факт, звісно, що вони зможуть туди відправитися, але шанси на це є. І доволі непогані.
Від Польщі до Аргентини

Одним з головних претендентів на поїздку в Лондон у 2012 році залишається Анатолій Герей. Сьогодні цей молодий хлопець – один з найкращих шпажистів країни. Та й серед світових спортсменів не пасе задніх. У червні на молодіжному чемпіонаті Європи в Гданську (Польща) він зайняв третє місце, а наступного місяця повторив цей успіх на змаганнях вищого рівня – Герей був третім на відкритому етапі Кубка світу в Буенос-Айресі (Аргентина). На цьому турнірі були представлені практично всі країни Північної та Південної Америки, де цей вид спорту досить сильно розвивається, тому конкуренція була ще та. Сьогодні Анатолій повернувся з Іспанії, вірніше з містечка Коста-Брава, де перебував на стажуванні у бронзового призера Олімпійських Ігор в Пекіні пана Аббаха. Як розповів "Закарпатці" старший тренер з фехтування обласного комітету ДЮСШ "Динамо" Сергій ГОРЕЦЬКИЙ, там спортсмен набирався цінного досвіду та навіть встиг трохи відпочити. Відразу після цього відправився на відкритий Кубок Росії. Наразі на цих змаганнях дозволили виступити збірним України та Білорусі. "Сьогодні Герей у шістці кращих шпажистів країни, – зазначив пан Горецький. – Має хороші шанси пройти в олімпійську збірну. Але попереду в нього безліч змагань, в яких потрібно набрати залікових балів та набути досвіду для участі в Олімпіаді. Сподіваємося, що Анатолій зможе взяти участь у чемпіонаті світу, який відбудеться в листопаді в Гран-Пале (Франція). На жаль, його не змогли заявити на чемпіонат Європи, що проходив у липні цього року в німецькому Лейпцигу. Через це, я вважаю, збірна України в командному змаганні із шпаги була лише друга. Загалом, на тому турнірі фехтувальна дружина підтвердила свій клас. Шкода, що цього разу обійшлося без закарпатців".

Тихе літо, гаряча осінь

Серед інших закарпатських фехтувальників, яких готують до Лондона-2012, – Катерина Блохіна та Ольга Куценко. Вони цього літа активно відпочивали – участі в змаганнях не брали. "Катерина була на зборах з національною збірною в Алушті і набрала гарну форму, – зауважив Сергій Горецький. – Ольга також лише тренується".

Але незабаром вони зможуть вирішити проблему "ігрової практики". Як зізнався старший тренер, у закарпатських фехтувальників нинішня осінь буде вкрай напруженою в зв'язку з великою кількістю змагань. Справа в тому, що через фінансову кризу багато турнірів перенесли на цей період. Тому роботи вистачатиме. Як розповів Сергій Горецький, мандри закарпатських "мушкетерів" розпочалися ще 7-8 вересня з турніру "Галицька осінь" пам'яті Козицького, далі, з 17 по 24-те, – візьмуть участь у П'ятих літніх молодіжних іграх в місті Рубіжне, що на Луганщині, з 26 по 28 вересня – у чемпіонаті України серед дорослих, що проходитиме в Конча-Заспі. 2 жовтня збірна кадетів області поїде в Будапешт, а потім візьме участь у чемпіонаті України в Миколаєві, далі знову турнір у Львові. Проте, не забувають закарпатці і про власні турніри. "В грудні плануємо зробити потужне домашнє дитяче змагання в Ужгороді, а в кінці року – турнір Діда Мороза, – поділився планами на зиму Сергій Горецький. – Паралельно наша обласна команда планує виступити в Харкові й на кадетському турнірі в Москві".

Закарпатці вражають нащадків Єжи Володієвського

До речі про молодь, яка братиме участь у цих турнірах. Поки всі місцеві функціонери сподіваються на успіхи Герея, Блохіної та Куценко, в області підростає їхня заміна. Так, у складі жіночої кадетської збірної на останньому чемпіонаті Європи було троє представників нашого краю – близнята Аліна і Христина Рапінець та Ірина Мадяр. Кандидатом у чоловічу кадетську команду є юний Сергій Горецький. Місцеві тренери розраховують, що туди ж проб'ються і його однолітки Віталій Кобаль та Ігор Ванюшкін. 

Особливу надію покладають також на 11-річну Дарину Варфоломієву, яка нещодавно виграла у Польщі престижний турнір "Здери каптур" ("Зніми капелюха"). Це змагання, яке проводять на честь історичного героя Речі Посполитої Єжи Володієвського, який вражав всю Європу своїм вмінням фехтувати. Також доволі перспективною є 12-річна Ангеліна Цимболинець. Вона, між іншим, переможець обласних змагань серед спортсменів товариства "Динамо". Зараз дівчина навчається в республіканському вищому училищі фізичної культури. До речі, там здобувають освіту близько 10 молодих закарпатських фехтувальників.

Проте такі локальні успіхи, які прославляють наш край від Гданська до Буенос-Айреса, стали можливим лише завдяки місцевим ентузіастам та поодиноким меценатам. Сергій Горецький зізнається, що замість того, аби зосередити всі сили на розвитку дитячого фехтування, тренери товариства "Динамо" займаються пошуком спонсорів. І так кожні змагання – як всеукраїнські, так і місцеві. Добре, що існують порядні люди, яким не байдужа спортивна доля краю. Зокрема, це стосується Віктора Феєра, Олега Адамчука, голови Ужгородської РДА Степана Бордоша, а також Михайла Пантя, заступника голови фізкультурного спортивного товариства "Динамо". Ці люди завжди йдуть на допомогу, і без них місцеве фехтування просто не вижило б.

"Силами оцих добрих людей, керівництва товариства "Динамо", тренерів, батьків зуміли відремонтувати зал, душові, покращили матеріальну базу, закупили нове обладнання – одним словом, створені всі умови, – розповів Сергій Горецький. – А ще для дітей провели збори в Лумшорах. Коротко кажучи, намагаємося не тільки тренуватися, а й цікаво проводити дозвілля".

До речі, саме зараз обласна секція проводить набір юних фехтувальників з 9 до 13 років. Сергій Горецький закликає всіх охочих приєднуватися до них та розпочати займатися цим надзвичайно цікавим видом спорту. Звертатися в спортивне товариство "Динамо", 3-тій поверх.

Денис Фазекаш,  "Закарпатська правда", KarpatNews 

14 вересня 2010р.

Теги: фехтування, олімпіада

НОВИНИ: Спорт

13:28
/ 2
Відбулися матчі 1 туру вищої ліги чемпіонату Закарпаття з футболу
10:33
На Ужгородщині затримали наркоторговців
20:27
Кіберполіція заблокувала Telegram-канал, що лякав терактами в школах Мукачева
12:46
Закарпатці повернулися з нагородами з чемпіонату України з пауерліфтингу
20:42
В Ужгороді відбувся турнір пам'яті полеглого захисника Данила Богуславського
10:38
/ 6
Зимова першість Закарпаття з футболу: блокпостів біля стадіонів не буде, але й "ухилянтів" не прихищатимуть
10:28
/ 1
Стадіони у Минаї та Ужгороді допущені до УПЛ, хоча освітлення відсутнє
11:24
/ 3
5 організаторам підпільних гральних клубів на Закарпатті повідомили про підозру
20:53
/ 5
Закарпатська облрада просить УАФ дозволити й надалі проводити футбольні матчі на стадіонах "Авангард" та "Минай-Арена"
23:48
/ 4
Вартість встановлення освітлення на стадіоні "Минай Арена" сягне близько 16 млн грн
16:36
/ 1
На Закарпатті за допомогою квадрокоптера "вичислили" двох "ухилянтів"-"плавунців"
11:19
/ 9
УАФ заборонила матчі на "Минай-Арені" та "Авангарді" в Ужгороді до встановлення освітлення
23:41
Результатом благодійного забігу до Дня Святого Миколая в Ужгороді стали зібрані майже 40 тис.грн
12:41
/ 2
ФК "Минай" втратив ключових футболістів – Любеновіч
17:02
/ 1
Військовослужбовець із Закарпаття Андрій "Бродяга" Ткачук здобув "бронзу" Чемпіонату світу з бігу на 24 години
14:00
/ 3
За останні 2 дні "Минай" покинули вже 5 гравців
16:55
Закарпатський Воловець прийме Кубок України з армреслінгу
11:36
Закарпатські пауерліфтери повернулися з кубка України з медалями і навіть рекордом
15:20
Матч "Минаю" з "Динамо" в Ужгороді перенесено на весну через повітряну тривогу та відсутність освітлення на стадіоні
16:09
У Мукачеві відбулися змагання з художньої гімнастики "Мукачівська зірочка"
16:46
Мукачівці долучилися до забігу проти насильства
11:39
/ 1
Поліція розповіла про обставини зіткнення легковика, вантажівки, мікроавтобуса і велосипедиста у Вонігові на Тячівщині
10:40
/ 1
У Мукачеві сьогодні стартують чемпіонат Закарпаття та відкритий Кубок Мукачева зі змішаних єдиноборств (ММА)
21:07
Мукачівець вдало виступив на "Biegu Niepodległości" в Польщі
09:54
/ 1
9-річний хлопчик з Закарпаття встановив світовий рекорд у гирьовому спорті
» Всі новини