Ужгородські вибори: хто кого?

«Всього 1% розділяє двох основних претендетнів на посаду мера» - каже соціолог Федір Шандор

Ужгородські вибори: хто кого?

У вівторок в Ужгородському прес-клубі провідні закарпатські експерти розповіли про вибори ужгородського мера та змоделювали подальший перебіг кампанії. З журналістами зустрілись кандидат соціологічних наук, директор Карпатського центру полінгових досліджень Федір Шандор, керівник обласного відділення Комітету виборців України Ярослав Фриндак та координатор Громадської мережі "Опора", політолог Володимир Феськов.

Осінні вибори мера Ужгорода, на відміну від виборів до обласної ради, обіцяють бути інтригуючими і перетворяться на шоу, переконаний провідний закарпатський соціолог Федір Шандор:

"Виборчі перегони в Ужгороді цікаві. Протягом останніх років поруч з діючим мером Ратушняком в соцопитуваннях жителі постійно вказували ще на три прізвища: Павла Чучку, Віктора Погорєлова, Володимира Гісема. Фактично вони ділили антимерський електорат. Павло Чучка останні роки проводив активну діяльність в різних сферах, що зумовило значний ріст його рейтингу – однак рішення суду заблокувало йому можливість продовжити політичну карєру. Володимир Гісем вирішив йти в обласну раду, не ввязуючись у міські конфлікти. І вийшло так, що єдиним з рейтингових суперників діючого мера залишився його попередник Віктор Погорєлов."

Федір Федорович ознайомивжурналістів з результатами останнього соціологічного дослідження за серпень місяць, проведеного Карпатським центром полінгових досліджень, що дозволяють побачити теперішню картину на політичній карті міста і змоделювати подальший розвиток ситуації. На сьогодні є наступні дані:

1.За кого з названих кандидатів на посаду міського голови ви збираєтесь голосувати 31 жовтня?

Сергій Ратушняк - 17, 2%

Віктор Погорєлов - 16, 3%

Микола Жолтані - 3,1%

Володимир Бобков - 1,9%

Володимир Приходько - 1,4%

Тетяна Мясковська - 1,4%

Анатолій Синишин - 1,2%

Проти всіх - 17, 7

Важко відповісти - 39,8%

Відомий закарпатський соціолог констатував: визначились основні лідери. Всі інші кандидати сильно відстають від двох головних претендентів. Не можна забувати, що Ужгород має сильні релігійні, національні та консервативні традиції. Враховуючи, що до виборів залишилось всього 2 місяці, переломити ситуацію вони не зможуть і ніхто з групи аутсайдерів вже не зможе перйти навіть 5% рубіж. Вони змагатимуться скоріше між собою, намагаючись на цих виборах засвітитись.

Ситуація в діючого мера Сергія Ратушняка непроста. Ми попросили жителів міста оцінити своє ставлення до Сергія Миколайовича і отримали наступні результати: 66,6% виборців, які готові голосувати за будь-кого, лиш би не за Ратушняка – це тривожний дзвінок для мера. Ці дані дають реальні можливості іншому кандидату поборотись за посаду міського голови."

Також виборцям поставили ще одне питання: 

Якби вибори мера відбувались в два тури і до другого туру вийшли б два кандидати, то за кого б ви проголосували?

Результати показують, що як Чучка, так і Погорєлов у випадку другого туру з великим відривом перемогли б Ратушняка. Проте тут треба зробити поправку на те, що Чучка вже не зможе нікуди балотуватись.

Підсумовуючи ситуацію як в Ужгороді, так і в інших містах України, можна провести спільні риси: люди не очікують від майбутнього мера золотих гір – вони просто хочуть бачити господарника, який вирішить принаймні нагальні проблеми – в першу чергу в комунальній сфері. Виграє той кандидат, який відійде від політики і сконцентрується на більш приземлених питання: подача води цілодобово, газопостачання, стан доріг, зелених насаджень, ліфтів.

І хоча основні тенденції кампанії уже зрозумілі, Федір Федорович все ж продовжуватиме слідкувати за перебігом подій – з професійного інтересу.

Голова обласного відділення  Комітету виборців України Ярослав Фриндак розповів присутнім про нове виборче законодавство. "Закон має багато суперечностей, коли одна стаття суперечить іншій. Таке враження, що його писали різні люди, які просто обєднали свої напрацювання не порадившись між собою. Партіям буде дуже складно сформувати дільничні та територіальні комісії за такий короткий час. На жаль, поправки, які пропонували громадські експерти, не були враховані – це неодмінно призведе до конфліктних ситуацій на виборах".

На думку Ярослава Фриндака, найбільшими прогалинами нового Закону про місцеві вибори є пункти щодо формування ТВК. "Дуже мало часу відведено на формування виборчих комісій. Тому у жодної політичної сили не будуть стовідсотково закриті усі комісії", — каже Я. Фриндак.

 

Володимир Феськов, представник Громадської мережі "Опора" розповів, що і цього року "Опора" моніторитиме виборчу кампанію: "Ми будемо відстежувати всю інформацію, яка циркулюватиме у ЗМІ, а також ту, що виходитиме від самих кандидатів. Моніторитимемо і право на мирні зібрання та слідкуватимемо за роботою ТВК".

 

Окремим напрямком роботи громадського спостереження стане моніторинг виконання передвиборчих обіцянок. "Як тільки нові депутати отримають мандати, ми з перших днів відслідковуватимемо, чи відповідає їхня політика озвученим обіцянкам, які вони дали громаді", — сказав Володимир Феськов.

Микола Мейсарош

01 вересня 2010р.

Теги: вибори, Ратушняк, Погорєлов

Коментарі

сама розумна ..... 2010-10-26 / 21:26:00
ви що здуріли!!!!:((((
приходько не технічний кандидат....з ратою нічим не повязаний.подумайте має 2 вищі освіти 4 дітей жінку художницю!!!людина розумна , порядна , в житті не крала!!! якщо б тільки пустили його до крісла голови міста!!!він би зробив наше рідне місто в краще місто в україні!!!!!короче,
Я ЗА ПРИХОДЬКА!!!!І ВАМ РАДЖУ ...ЯКЩО ВИ ВІРЕТЕ ЩО МОЖНА ЩЕ СПАСТИ НАШЕ МІСТО ТО МАЙТЕ ТРІШКИ РОЗУМУ ГОЛОСУЙТЕ ЗА ПРИХОДЬКА!!!

студент 2010-09-17 / 23:18:00

я цього Федіра знаю це політична *********

медик 2010-09-17 / 23:16:00
ой цей Машли брехун, БРЕХУН, уже і він лях під Погорєлова.

ШАНОВНИЙ Федір, перестань обманювати жителів Ужгорода.

Я ся розуміву 2010-09-16 / 09:45:00
Ко такі тото такі кандидати у меры??? Один білый, другый сірый - два веселі гусі. Уповім шо голосовати ниє за кого, один ся лишив нормальный чоловік, та й того обсирауть. Я за Приходька, наш кандидат, наш мер!!!

Алекс 2010-09-15 / 11:41:00
Приходько сильна кандидатура, вчора відвідав його зустріч в Падіюні (а я намагаюсь відвідувати такі зустрічі всіх кандидитів, щоб скласти свою думку), він точно зможе перемогти.

ember 2010-09-13 / 11:28:00
Ja za Emila Popovycha:)

kriss 2010-09-13 / 08:58:00
Я за Приходька!

пропозиція 2010-09-09 / 12:42:00
пропоную всім коментаторам в кінці кожного посту уточняти, кого вони вважають реальнішим переможцем і за кого вони - Рата чи Погорєлов

Сашко 2010-09-08 / 08:48:00
Шановний регіонал, я точно що Рату не представляю, якщо так, то краще Погорєлов, ніж Рата. Але я ні за того, ні за іншого.

регіонал 2010-09-07 / 22:30:00
Сашко треба бути об"ективним,чи міг перемогти у 2006 році мер який підтримував Януковича в Ужгороді 2005 році.Ні. Але 4 (12% )місце прихильника регіонів на Заході, у той час- це круто! Просто ти представляешь рату ,а Рата 10 років травить Погорелова у своіх ЗМІ ,бо бачить в ньому конкурентну силу. Сьогодні протисила Ратушняку це тільки Погорелов.

ember 2010-09-07 / 21:16:00
Uzhgorod/Ungvár spajot ili Pogoprelov ili Prikhodjko. S drugimi kandidatami-biznesmena upadjot jeshcho nizhe plintusa.
Sovetuju vsem zagljanutj v Záhony. Neboljshoj gorodok, no krasota, chistota, skveriki, rabotajushchij fontan pered meriej(!). Ja sevodnja byl tam, naslazhdaljsja i grustno mne bylo odnovremjonno..

Саша 2010-09-07 / 09:42:00
Не маю нічого проти Чучки, але Погорєлов, він вже себе показав, і на наступних виборах був тільки четвертим в рейтингу, значить люди в ньому розчарувались сильно.

kros 2010-09-07 / 00:31:00
апріорі всі, хто був у владі, замазані.
Нормальний мужик - Чучка - але йому дали судимість:(
Питання в іншому - в цій ситуації лише Погорєлов може виграти у Ратушняка - подобається нам ця ситуація чи ні

Саша 2010-09-06 / 16:50:00
Kros, то може скажете, хто з інших кандидатів чесна людина? Може це Рата, може Погорєлов? Чи Жолтані? Цікаво вашу думку почути. За плечима у Приходька ніяких брудних фактів немає, на відміну від вищезазначених осіб.

:))) 2010-09-06 / 15:49:00
Ось побачите, 06.09.2010 08:40
Та Ратушняк так вже достав ужгородців, що Погорєлова зараз підтримають всі - лиш би скинути Рату
______________
+1000 Єдина можливість поставити в стойло Рату! Але Погорелов просто зобовязаний зробити висновки, і без всякіх замуток зайнятись поверненням Ужгороду його обличча.

kros 2010-09-06 / 14:13:00
Приходько чесна людина? - як колишній заступник губернатора Устича може бути чесною людиною??? не смішіть людей!!!

ember 2010-09-06 / 09:52:00
Погорєлов верни 50 млн. грн. украдених у міста! Я за Рату!
Pasha, ne smeshi ljudej: a Rata skoljko ukral?!

Саша 2010-09-06 / 08:59:00
Вас послухати, то всі кандидати - технічні кандидати Рати. Приходько - сильна кандидатура на посаду мера, чесна і розумна людина.

Ось побачите 2010-09-06 / 08:40:00
Та Ратушняк так вже достав ужгородців, що Погорєлова зараз підтримають всі - лиш би скинути Рату

Паша 2010-09-05 / 19:05:00
Погорєлов верни 50 млн. грн. украдених у міста! Я за Рату!

НОВИНИ: Політика

11:15
На Закарпатті викрили підприємця з Харкова, який хотів вивезти пшеницю в ЄС без ліцензування
11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини