Шахи в Мукачеві: спортсмени, меценати, турніри

Шахи в Мукачеві: спортсмени, меценати, турніри

 "Талант влучає в ціль, яку ніхто не може  вразити, а  геній влучає в ціль, яку ніхто не бачить".
Артур Шопенгауер

Турнір з швидких шахів  між Василем Іванчуком та Петером Леко, який відбувся у жовтні 2007 року, завдячуючи меценатській підтримці народного депутата України Василя Петьовки та президента компанії "UEP", колишнього нашого земляка, який нині проживає у Німеччині Йозефа Реша  для багатьох мукачівців був великою несподіванкою. Провідні майстри обрали місцем зустрічі місто, яке хоча і має свої власні традиції та багатьох прихильників цього виду чи то спорту, чи то  мистецтва, але щоб зірки такого масштабу!..

З моменту заснування Мукачівський шаховий клуб своїм головним завданням вбачав популяризацію шахів серед різних верств мукачівської громади, а надто серед дітей і молоді, бо кому, як не їм примножувати традиції цієї захоплюючої гри, що вимагає неабиякої волі, терпіння, інтелекту і одночасно розвиває ці необхідні для кожної людини риси характеру. Як тут не згадати про відомого шахового подвижника, людини самовіддано закоханої у цю чудову гру кандидата у майстри спорту, суддю республіканської категорії, досвідченого тренера, а водночас надзвичайно скромну людину  Йосипа Сотмарі. Двадцять п'ять років поспіль Йосип Михайлович  не тільки очолював міський шаховий клуб, а й керував шаховим життям Мукачева. "Особистим прикладом учив вихованців культурі, порядності, вмінню дотримуватися слова, з повагою ставитися до старших, до суперників по грі", так тепло відзивається про нього Каміл Найпавер у своїй книзі "Фігури закарпатської шахівниці: з історії шахів краю".

Та справжній учитель живе в своїх учнях, говорить народна мудрість. І ось після переїзду Йосипа Сотмарі  на постійне проживання до Угорщини ( зараз він входить до чільної шестірки кращих шахістів цієї країни), міський шаховий клуб, а разом і шахове життя міста над Латорицею очолює його талановитий учень Олександр Федів. Для нього, кандидата у майстри спорту, шахи були і є покликом життя, його з шкільних років товариші якось  і не уявляли Сашка  без них. Разом із майстерністю, він, здається, перейняв від учителя , або вірніше розвинув, свою природну інтелігентність, скромність та доброзичливість. Можливе через це мукачівська малеча та юнь продовжували сміливо переступати поріг шахової школи, долаючи таємниці  загадкової гри, дивуючи своєю наполегливістю батьків, радуючи їх та свого  наставника досягнутими успіхами. Можливо тому, йому пощастило знайти  підтримку  в особі заступника міського голови, керуючого справами Олександра Галая та керівника одного з потужних банків Олександра Гончарова. Справжньою знахідкою для них стало залучення до шахових справ щедрих меценатів - народного депутата України  Василя Петьовку та  президента компанії "UEP", великого шанувальника цієї стародавньої гри  Йозефа Реша, який до того ж, з 2007 року очолив міський шаховий клуб. Це стало дуже потужним поштовхом до піднесення шахового мистецтва у місті над Латорицею, такого бажаного та все ж приємно несподіваного.   

І уже пред нашими очима, наживо, українець Василь Іванчук, угорець Петер Леко, англієць Найджел Шорт - знані зірки на шаховому Олімпі, а поряд, наша мукачівська зірочка Захар Єфіменко, який сміливо заявив про себе вагомими успіхами не тільки вітчизняного, європейського, але й світового рівня. Вони демонстрували свою майстерність перед мукачівцями та краянами, гостями нашого міста, кожного разу докладаючи міцну цеглину у розбудову шахів, у підвищенні інтересу до них з боку  тих, хто раніше і не вважав себе їхнім прихильником.  Та шахові матчі у Мукачеві – це і знайомство тих, хто сюди вперше приїхав, з пам'ятками історії та архітектури, багатими місцевими традиціями та  зразками самобутньої  багатонаціональної  культури, а для усіх разом – цікавої культурно-мистецькі програми, яка зазвичай супроводжує та доповнює шахові турніри, або як їх уже часто  називають -  спортивно-мистецькі дійства.

Шаховий матч мукачівського гросмейстера Захара Єфіменка і кращого  шахіста Німеччини Аркадія Найдіча став уже четвертим високого рівня турніром, що проходив у Мукачеві, завдячуючи багатьом людям, які хочуть, щоб... 

"Ми колись будемо гордитися, що були присутні, на цій  прекрасній події, бачили наживо цей матч, знайомі з цими людьми , які уже сьогодні на турнірних вершинах європейських та світових шахів.

...Біля 100 дітей, юнаків і дівчат, сьогодні займаються цим чудовим спортом у Мукачеві, грають у цю прекрасну шахову гру. Серед них уже сьогодні видно майбутніх Захарів Єфіменків, майбутніх Аркадіїв Найдічів, тих шахістів, які вже тут виступали, на цій сцені. Серед цих дітей майбутні міжнародні гросмейстери. У зв'язку з тим, що ми маємо уже такий рівень підготовки нашої молоді у шахах, у цьому році фінал чемпіонату України дітей до 12 років проводився тут, у місті Мукачево. Я хочу сказати, що це один із дуже важливих показників розвитку спорту в нашому місті, який також вплинув при підведенні рейтингової оцінки  видавництвом "Фокус" у цьому році і як результат місто Мукачево, а це вам уже відомо через засоби масової інформації зайняло, серед більше ніж 2 тис. міст України, п'яте місце. Ми маємо цим гордитися... Це об'єктивні показники і тут не можна було, десь піти, як ми деколи знаємо, по-закарпатськи, "корчагінськими" методами щось вирішувати. Ніхто в Київ не їздив. Тож  вітаю вас всіх з відкриттям такої гарної події, яка об'єднала в єдиному пориві робити корисне та гарне стількох  людей", - відзначив у своєму виступі з нагоди непересічної спортивно-мистецької події, щасливий міський голова Золтан Ленд'єл.

 "Спасибі учасникам, спасибі головним дійовим особам, а зі свого боку хочу засвідчити, що в Мукачеві системно, широким таким фронтом підтримується розвиток спорту . фізичної культури і спорту. Це не тільки шахи, це багато програм, які здійснюються для того, щоби завдяки тому, що впроваджуються різні види спорту, матеріальної бази, зміцнювалося здоров'я нації. Виховання молодого покоління і відповідно , таким чином  ми мали б здорову націю, яка могла б творити майбутнє ... Бажаю всім учасникам гри творчих успіхів, а глядачам, звичайно, задоволення від видовища, яким є напружена боротьба інтелекту  і поєднання інтелекту та спорту",- зазначив начальник управління сім'ї, молоді та спорту Закарпатської обласної державної адміністрації Ярослав Свида.  

Головний суддя матчу, член президії федерації шахів України, Почесний віце-президент федерації шахів, міжнародний арбітр Леонід Богданкін передав найкращі побажання організаторам   та учасникам матчу за розвиток і популяризацію шахів в Україні, а не тільки в Закарпатті та Мукачеві. Він назвав багато спільного у  біографії Захара Єфіменко і Аркадія Найдіча. Зокрема, і те, що вони народилися у 1985 році, обидва   в країні, якої нині не існує, в Радянському Союзі - Аркадій в Ризі,  а Захар в Закарпатті, обидва отримали освіту у так званій радянській шаховій школі,  були чемпіонами світу серед хлопчаків, у 2005 році Захар виборов 2 місце в чемпіонаті України, а у 2007 році  Аркадій друге місце в чемпіонаті Німеччини, обидва займали четверте місце в особистому чемпіонаті Європи, Захар  зайняв у 2010 році в Хорватії, а Аркадій на чемпіонаті Європи в Турції (2006 рік). Після цього жереб надав право розпочати перший матч білими фігурами Захару Єфіменку. 

Захоплюючий поєдинок, який проходив у готельно-ресторанному комплексі "Інтурист" з 12 по 18 липня, який, до речі, як і фестиваль шахів "Кубок Закарпаття" відвідав 16-й чемпіон світу з шахів за версією ФІДЕ (2002 р.), олімпійський чемпіон у 2004 році та чемпіон світу (2001) у складі збірної України  Руслан Пономарьов, приніс перемогу нашому гостю Аркадію Найдічу (4:3). Турнір став помітною подією  і новим щаблем у розвитку шахів у місті над Латорицею. Слід зауважити, що напередодні поєдинку Захар зізнався, що йому набагато важче грати вдома через тягар відповідальності перед земляками...

"У нашому місті є повна підтримка розвитку шахового спорту. І мабуть тому, радується серце, коли приходиш на змагання, а учора у нас відкрився фестиваль шахів Кубок Закарпаття, на який приїхали майже 120 учасників з усіх областей України, більше того є знову представники й з-за кордону. Тож, коли  бачиш, як ті діточки по 6,7, 8 років сидять і грають шахи , ну, я вам скажу, душа радується і починаєш думати, що щось ти в житті робиш таке, що є корисним". Цими словами президента Закарпатської  федерації шахів Олександра Галая і хочеться завершити нарис "Спортсмени, меценати, турніри..." про цікаві події та наших сучасників, людей, які роблять корисне.

Іван Лендьєл, м.Мукачево для Закарпаття онлайн

 

19 серпня 2010р.

Теги: шахи, спрт, Мукачево

НОВИНИ: Спорт

20:27
Кіберполіція заблокувала Telegram-канал, що лякав терактами в школах Мукачева
12:46
Закарпатці повернулися з нагородами з чемпіонату України з пауерліфтингу
20:42
В Ужгороді відбувся турнір пам'яті полеглого захисника Данила Богуславського
10:38
/ 6
Зимова першість Закарпаття з футболу: блокпостів біля стадіонів не буде, але й "ухилянтів" не прихищатимуть
10:28
/ 1
Стадіони у Минаї та Ужгороді допущені до УПЛ, хоча освітлення відсутнє
11:24
/ 3
5 організаторам підпільних гральних клубів на Закарпатті повідомили про підозру
20:53
/ 5
Закарпатська облрада просить УАФ дозволити й надалі проводити футбольні матчі на стадіонах "Авангард" та "Минай-Арена"
23:48
/ 4
Вартість встановлення освітлення на стадіоні "Минай Арена" сягне близько 16 млн грн
16:36
/ 1
На Закарпатті за допомогою квадрокоптера "вичислили" двох "ухилянтів"-"плавунців"
11:19
/ 9
УАФ заборонила матчі на "Минай-Арені" та "Авангарді" в Ужгороді до встановлення освітлення
23:41
Результатом благодійного забігу до Дня Святого Миколая в Ужгороді стали зібрані майже 40 тис.грн
12:41
/ 2
ФК "Минай" втратив ключових футболістів – Любеновіч
17:02
/ 1
Військовослужбовець із Закарпаття Андрій "Бродяга" Ткачук здобув "бронзу" Чемпіонату світу з бігу на 24 години
14:00
/ 3
За останні 2 дні "Минай" покинули вже 5 гравців
16:55
Закарпатський Воловець прийме Кубок України з армреслінгу
11:36
Закарпатські пауерліфтери повернулися з кубка України з медалями і навіть рекордом
15:20
Матч "Минаю" з "Динамо" в Ужгороді перенесено на весну через повітряну тривогу та відсутність освітлення на стадіоні
16:09
У Мукачеві відбулися змагання з художньої гімнастики "Мукачівська зірочка"
16:46
Мукачівці долучилися до забігу проти насильства
11:39
/ 1
Поліція розповіла про обставини зіткнення легковика, вантажівки, мікроавтобуса і велосипедиста у Вонігові на Тячівщині
10:40
/ 1
У Мукачеві сьогодні стартують чемпіонат Закарпаття та відкритий Кубок Мукачева зі змішаних єдиноборств (ММА)
21:07
Мукачівець вдало виступив на "Biegu Niepodległości" в Польщі
09:54
/ 1
9-річний хлопчик з Закарпаття встановив світовий рекорд у гирьовому спорті
17:49
/ 1
Перший благодійний Krayna Uzhhorod Half Marathon зібрав понад 316 тис. грн гривень на підтримку ЗСУ
16:52
Через півмарафон в Ужгороді в неділю перекриють ряд вулиць
» Всі новини