На Закарпатті роблять сир із нарцисів (ФОТО)

... Для початку - про два важливі моменти. Перший: те, що ви бачите на фото, - смачно, всебічно поживно і екологічно чисто. Другий: це - не Швейцарія, не Франція, не Голландія і навіть не Австрія, де таких сирів - хоч завались. Це Україна. Точніше - Закарпаття, Хустський район, село Нижнє Селище. А місце з великою кількістю сирів так і називається "Селиська сироварня". Навмисне перекладати не буду, тому що і продукт "автентичний", і якість у нього - міжнародного рівня. Можемо, отже, коли захочемо! Національний герой Франції Шарль де Голль був би задоволений...

На Закарпатті роблять сир із нарцисів (ФОТО)
(Мовою оригіналу)
 
...Говорят, он как-то воскликнул: мол, ну как можно управлять страной, где производится около 300 видов сыра! Вот видите, почему Украиной так легко могут управлять всякие проходимцы, которым не то что страну — пасеку страшно доверить, они ее могут на черепки обменять. Во Франции ее сырное богатство производят в основном частные предприниматели. А раз люди могут делать такое чудо, ими особо не поруководишь. Они — средний класс, создатели основного богатства страны, в конце концов, экономически независимые, а значит, свободные люди: прижмешь их, а они в ответку могут революцию замутить. Не на Майдане, а свою, с рубкой королевских голов... 

"Селиська сироварня" — маленький и, увы, пока фрагментарный прообраз такой вот "французской" Украины. Здесь нет ничего от бывших советских молокозаводов. Более 10 лет назад возле знаменитого на весь мир красивенного Поля нарциссов в Карпатах его создали украинские добровольцы, возжелавшие жить по-новому и перерабатывать молоко от своих коров во что-то путное, и специалисты Европейского кооператива "Лонго Май", которые подарили сельчанам опыт, производственные навыки, оборудование и технологии. Местные коровы вкусно питаются экологически чистыми нарциссами и прочей травой, а жители Селища и близлежащих деревень сдают на сыроварню излишки молока, получая в конце месяца дивиденды. Шесть же работников сыроварни проделывают с сырьем все необходимые манипуляции и получают на выходе три вида сыра — "Хуст", "Селисский" и — какое чертовски классное название, а? — "Нарцисс Карпат". 

Их там и замешивают правильно, и выдерживают сколько нужно в подвалах, и прессуют до необходимых форм, и моют каждый день, как и велит технология. И получается так вкусно! И по-настоящему национально "свидомо"... 



Готовая продукция. Вку-у-усно


Формирование сыра


Раздача сыворотки людям


Вкуснятина под прессом


Ежедневная сырная мойка


Рождение "Нарцисса Карпат"


Есть что дегустировать туристам

Владимир Скачко, фото Жени Савилова,  "Кіевскій телеграфъ"

14 серпня 2010р.

Теги: сыр, сыроварня, Нижнее Селище

Коментарі

костантину 2010-08-14 / 18:06:00
Не нужно так гневно, товарищ из столицы. Дело в том, большинство частных (!) музеев работают с нерегулярным графиком. Всегда нужно заранее договариваться. За два-три дня хотя бы. А то ведт всех на производство сыра пускай - никакая закваска не выдержить от нашествия инородних бактерий :)

костянтин Київ 2010-08-14 / 10:37:00
В червні відпочивали в Закарпатті, поїхали на сироварню на єкскурсію 6чоловік не заплановано .Нам обіцяли провести єкскурсію, але ми прочекали 45 хвилин у дуже велику спеку з дітками і нам відмовили, запропонувавши просто купити сиру. На що ми відповіли, що нам не потрібен сир без екскурсіїї. Дітлахам хотілось побачити саме виробництво, а не просто покуштувати сир. Ми запропонували оплатити екскурсію, але нам відмовили.Дуже прикро і не гарно так зустрічати туристів. А ще кажуть на Закарпатті люди щирі. Ми саме цього не помітили і будемо так само "щиро" приймати закарпатців у себе в Києві.

НОВИНИ: Економіка

12:13
Торік підприємства Закарпаття реалізували на 9% менше товарі у роздріб, аніж попереднього року
14:17
За перший квартал поточного року на Закарпатті прийнято в експлуатацію 103,5 тис м2 загальної площі житлових будівель
12:53
/ 2
Здійснено перший пасажирський рейс після відновлення авіасполучення між Києвом та Ужгородом
12:51
З 9 вересня відновлюється повноцінна робота Міжнародного аеропорту "Ужгород"
14:23
Підприємствами транспорту на Закарпатті за 5 місяців перевезено на 41,1% більше вантажів, аніж за цей же період торік
17:06
На Закарпатській митниці оформлено майже 60 тисяч "експортно-імпортних" митних декларацій
09:24
Соціально-економічне становище Закарпатської області у січні-березні 2021 року
09:22
/ 1
У першому кварталі поточного року, порівняно із цим же періодом торік, будівництво будівель на Закарпатті зменшилось на 29,3%
11:25
У І кварталі 2021-го приріст виробництва продукції на Закарпатті склав 4,5%
13:02
/ 1
За підсумками 2020-го року Закарпаття – серед аутсайдерів у виробництві молока
07:38
/ 15
McDonald’s підшуковує місце для відкриття ресторану в Ужгороді
15:15
Соціально-економічне становище Закарпатської області у січні 2021 року
15:12
У 2020-му обсяг вирощування сільськогосподарських тварин на Закарпатті зменшився на 14,1%
11:13
Обсяг капітальних інвестицій у 2020-му на Закарпатті був меншим на 58%, ніж попереднього року
11:10
/ 1
У 2020 році експорт товарів на Закарпатті становив 1349,7 млн дол, імпорт – 1256,7 млн дол
14:14
За 2020 рік підприємствами Закарпаття вироблено будівельної продукції на 1905,8 млн грн
15:24
У промисловість Ужгорода впродовж січня-вересня 2020-го вкладено 30,3 млн грн капітальних інвестицій
13:59
Упродовж 2020-го на Закарпатті обсяг промислової продукції зменшився, порівняно з минулим роком, на 9,9%
15:35
Найбільшим експортером та імпортером у зоні діяльності Закарпатської митниці торік була Угорщина
23:57
На Закарпатті на чверть упали надходження від туристичного збору
03:19
Фермери Закарпаття отримали найменше фінансової допомоги
14:26
На підприємствах з виробництва харчових продуктів та напоїв на Закарпатті у січні-листопаді випуск продукції скорочено на 12,6%
15:58
/ 11
Турецький "Онур" вже заробив на дорогах Закарпаття майже мільярд
02:59
Мінцифра та Nokia відкриють центр "Дія.Бізнес" в Ужгороді
16:21
Цього року з конвеєру заводу "Єврокар" на Закарпатті вийшло 2467 автівок
» Всі новини