Одна насіннина сортової марихуани-"гідропоніки" коштує на Закарпатті 200 доларів

Про це журналістам повідомив заступник начальника відділу боротьби з незаконним обігом наркотиків (ВБНОН) ГУМВС України в Закарпатській області капітан міліції Олександр Маслюк.

Одна насіннина сортової марихуани-"гідропоніки" коштує на Закарпатті 200 доларів

Серед закарпатських споживачів наркотиків, у першу чергу через безгрошів'я,  переважає не "синтетика" (героїн, кокаїн, "екстезі" тощо), а наркотики природного походження -- марихуана та  опійний мак (так звана "ширка"). Причому ін'єкційних наркоманів (ті,  які  коляться й, відповідно, є переносниками СНІДу та інших інфекцій) у нас відносно небагато. І це добре, бо такі люди становлять  найбільшу небезпеку для суспільства. Вони настільки залежні від наркотиків, що задля чергової "дози" не зупиняться ні перед чим, навіть перед вбивством. 

Однак наркобізнес з кожним роком прогресує. Приміром, якщо раніше на Закарпатті курили звичайну марихуану, приготовану з диких конопель, де  невеликий вміст наркотичних ферментів, то нині її все частіше витісняє штучно вирощена, так звана "гідропоніка". З Європи (скажімо, з Угорщини чи Голландії) завозиться елітне насіння конопель (одна така насінина може коштувати до 200 євро), яке наркоділки висівають у квіткових горщиках десь на балконі, в гаражі чи просто в кімнаті будинку. Дбайливо доглядають за ними, підживлюють спеціальними добривами. Налагоджують систему вентиляції та підігріву. Робота ця доволі копітка й затратна, але дає великі прибутки. Грам марихуани-"гідропоніки" серед любителів "курнути" розходиться по 80-130 гривень, коли сірникова коробка (5 грамів) звичайної "травки" коштує 80-150 грн. Нещодавно просто в центрі Ужгорода міліція затримала наркоторговця, який намагався збути понад кілограм такої  "гідропоніки".

З інших синтетичних наркотиків на Закарпатті популярний первинтин. Як привізний (з Чехії, Угорщини), так і виготовлений у кустарних умовах. Донедавна популярним, особливо в розважальних закладах, був так званий "екстезі", проте останнім часом  трапляється багато підробок, від яких людина може й померти.

Серед молоді вельми популярним є й куріння кальяну. Сама по собі ця розвага не заборонена законом, лише нерідко суміші для куріння містять наркотичні речовини. Міліція їх вилучає з продажу, маємо в Ужгороді вже 2 такі випадки.

Окрім боротьби з класичним розповсюдженням наркотиків: марихуани, кокаїну, героїну тощо правоохоронці знешкоджують і спроби витоку наркотиків із сфери легального обігу: аптечних, лікарських установ, промислових об'єктів. Звідтіля нерідко крадуть так звані прекурсори -- ацетон, соляну та сірчану кислоти, які йдуть за гроші наркоманам на виготовлення наркотиків. Так, днями правоохоронці перевірили одну з лікарських установ Виноградівщини, де виявили порушення зберігання та обліку прекурсорів. Як з'ясувалося, завідувачка лабораторії,  порушуючи вимоги постанови Кабінету Міністрів України, не здійснювала належного обліку сірчаної та соляної кислот, зберігала ці прекурсори не в сейфі, а просто в лабораторії, звідкіля їх могли спокійно вкрасти наркомани. А на складі іншої медустанови, цього разу в Міжгір'ї, міліціонери виявили прекурсори, які там зберігалися  також з певними порушеннями  закону.    

Наркомани також намагаються роздобути лікарські засоби, що містять складові ефедрину, з яких потім виготовляють наркотики. А останнім часом загострилася така проблема, як так звана замісна терапія. Це коли наркоману безплатно дають препарат метадон.

-- З одного боку  така терапія частково відволікає ін'єкційних наркоманів від пошуків чергової дози, -- каже капітан Маслюк. -- Однак метадон не вирішує самої проблеми наркоманії, не позбавляє людину від наркозалежності, це лише тимчасове затягування часу. А сам він такий же небезпечний, як опій чи героїн.

Загалом з початку року закарпатська міліція вилучила з незаконного обігу 496 кілограмів наркотичних засобів, порушено 290 кримінальних справ. Зокрема, на Свалявщині знешкоджено злочинну групу, яка займалася розповсюдженням психотропної речовини "екстезі" у великих розмірах. Ужгородські правоохоронці затримали днями двох місцевих братів віком 22 та 24 роки, в яких вилучили 1635 грамів марихуани. Далі вдома в одного із затриманих знайшли шприц із наркотиком амфетамін. А хустські міліціонери  знешкодили в райцентрі наркокубло.  48-річна господиня перетворила свою оселю на місце виготовлення наркотиків. Тут вилучили три  шприци з готовою для вживання "ширкою",  пакет із маковою соломкою та інші  інгредієнти для приготування "наркоти".   Ще одне наркокубло  знешкодили   мукачівські міліціонери. У будинку 32-річного жителя с.Ключарки,  де  на той час перебували двоє жителів Мукачева віком 26 та 30 років, правоохоронці знайшли та вилучили   полiетиленовий  пакет  з марихуаною  та дві пластиковi пляшки iз залишками наркотичної речовини.  А  в  Берегові пiд час перевiрки однієї з приватних аптек міліціонери виявили та вилучили 42 капсули  медичного  препарату, який мiстить психотропну речовину.

Капітан Маслюк окреслив соціальний портрет закарпатського наркомана. Це молода людина зі середньостатистичної сім'ї, середнього достатку (багаті цим не дуже захоплюються), яка навчається або розпочинає свою робочу діяльність. Найчастіше це студенти, молоді бармени, офіціанти, менеджери, діджеї, люди творчих професій. Діти-наркомани трапляються і в родинах високопосадовців, бізнесменів, інтелігентів і навіть колишніх кримінальних "авторитетів". Як мовиться, в сім'ї не без виродка...

Нерідко збутники наркотиків і самі "курять" або "коляться", хоча справжні наркобарони шануються... 

-- Користуючись нагодою, хочу застерегти бажаючих заробити на цій біді, -- зауважує  Олександр Маслюк. -- Чимало закарпатців працюють за кордоном. Роботи там тепер теж обмаль, багато підприємств припинили свою діяльність, тож дехто із заробітчан намагається привозити з країн Західної Європи задля  перепродажу в Україні наркотичні речовини. Застерігаю від такого "бізнесу": повірте, це лише призведе до плачевних наслідків, а зароблені таким чином гроші добра нікому не принесуть.

Володимир Павлюх, ВЗГ ГУ МВС України в Закарпатській області
30 липня 2010р.

Теги:

НОВИНИ: Політика

13:55
/ 3
На Закарпатті судитимуть киянина, який в складі ОЗУ ошукав матір загиблого військовослужбовця з Донеччини на 7,5 млн грн
11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 5
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
» Всі новини