Про це йдеться в науковій роботі, опублікованій міжнародною групою вчених у виданні The American Journal of Clinical Nutrition.
Дослідники з Данії, Ісландії та США проаналізували дані майже 60 тисяч вагітних, які з 1996 по 2002 рік брали участь в Датському національному дослідженні пологів. Предметом аналізу стало споживання газованих і негазованих напоїв, які містять цукор або підсолоджувач, посередині вагітності (близько 25-го тижня). Дані були отримані з заповнених жінками опитувальників про харчування, а також шляхом опитування по телефону.
Виявилося, що у жінок, які щодня вживали газовані або негазовані низькокалорійні напої з підсолоджувачем, ризик передчасних пологів (до 37-го тижня) значно вищий, ніж в інших. При цьому ризик безпосередньо залежить від кількості спожитих напоїв і однаковий у жінок з нормальною вагою і ожирінням. Механізм такої дії цукрозамінників поки залишається нез'ясованим.
На підставі отриманих результатів член дослідницької групи Торхаллюр Халлдорсон порекомендував вагітним жінкам відмовитися від регулярного споживання штучно підсолоджених напоїв.
Зазначимо, в лютому вчені з США та Сінгапуру встановили, що люди, які хоча б двічі на тиждень п'ють газовані напої, збільшують ризик захворіти на рак підшлункової залози майже вдвічі. Виробники солодких напоїв поставилися до дослідження скептично, стверджуючи, що вчені не врахували безлічі інших чинників.