Якщо Ужгород не сформує гідну альтернативу, вибори знову виграє Ратушняк?

Як відомо, Верховна Рада призначила чергові місцеві вибори на неділю, 31 жовтня. І тепер від того, наскільки виборець компетентно та відповідально вибере владу в селі, селищі, місті, і буде залежати життя громади. Та й вислів про те, що кожний народ заслуговує своїх правителів, попри банальність з плином часу не став менш актуальним...

Якщо Ужгород не сформує гідну альтернативу, вибори знову виграє Ратушняк?

Щоб дізнатися про настрої ужгородців, Закарпатський інститут політичних досліджень провів минулого тижня соціологічне опитування, метою якого було з'ясувати передстартові умови перегонів. Тут парадоксів також достатньо. Але насамперед пропонуємо таблицю, в якій виборці порівнюють нинішню ситуацію в місті з 2006 роком.

Сфери міського господарства  покращилась  погіршилась

робота комунальних служб           14,3                 47,9

стан доріг                                     12,5                 63,6

боротьба з корупцією                    10,5                37,8

виплата зарплат та пенсій              26,5                22,4

рівень медичного обслуговування  3,8                 47,7

рівень освіти                                 11,5                 29,1

рівень дошкільного виховання       10,7                 23,2

рівень зайнятості та добробут         4,8                  56,2

впорядкованість міста, екологія     29,7                 46,7

робота громадського транспорту   36,8                  22,0

в цілому                                       15,4                  36,0

Як бачимо, крім двох пунктів, за всіма показниками ужгородці вважають, що ситуація стала гіршою. Проте лідери симпатій за ці роки практично не змінилися. Ось як виглядає рейтинг вірогідних кандидатів. Всього в списку було близько 20 прізвищ, але решта набрали менше 1 відсотка.

Ратушняк Сергій 18%

Погорєлов Віктор 12,3%

Гісем Володимир 10,3%

Чучка Павло 6,7%

Жолтані Микола 5,7%

Каламуняк Мирослава 2,6%

Чижмарь Юрій 2%

М'ясковська Тетяна 1,6%

Інший 4,2%

не буду голосувати 5,9%

проти всіх 7,1%

не визначився 23,6%

Нових прізвищ у цьому списку практично не з'явилося (за винятком власника мережі магазинів "Зіна", який вже майже рік доволі потужно веде свою рекламну кампанію). Однак, найвірогідніше, боротьба за перше місце точитиметься між тими, хто вже обіймав цю посаду, тобто між Сергієм Ратушняком та Віктором Погорєловим. Причому діючому меру за аналогією з Л.Черновецьким (міський голова Києва) вигідно, щоб кандидатів було якнайбільше. Тоді вони розтягнуть симпатиків між собою, а він з голосами максимум 1/3 ужгородців черговий раз стане міським головою. Тому тим кандидатам, які хочуть змін у місті, обов'язково треба домовлятися. Суттєво вплинути на ситуацію може Володимир Гісем. По-перше, при певних домовленостях з іншими кандидатами він здатен і сам претендувати на перемогу. По-друге, у нього є можливість реально посприяти перемозі В.Погорєлова. Решта кандидатів на цих перегонах можуть або відіграти технічну роль, або використати їх для розкрутки, щоб стати впливовою політичною фігурою з прицілом на майбутнє. Нині перемога зовсім нового кандидата дуже малоймовірна.

За партійними списками ситуація в місті також суттєво не змінилася (партії, яких нема у списку, набрали менше 1 відсотка).

Партія регіонів 19%

Батьківщина 17,2%

Сильна Україна 11,9%

Фронт змін 6,1%

Наша Україна 5,1%

КПУ 2,6%

"Громадянська позиція" Гриценка 2%

Народна партія 1,8%

не буду голосувати 6,7%

проти всіх 14,3%

інша 2,2%

важко відповісти 11,1%

Тут передусім звертає на себе увагу те, що відбувся внутрішній перерозподіл у колишньому помаранчевому таборі. Тобто "регіони" трохи додали завдяки своєму лідеру В.Януковичу, а відсотки від БЮТу та "Нашої України" перейшли до С.Тігіпка та А.Яценюка. Але через нову редакцію закону про місцеві вибори останні політичні сили повноцінної участі у кампанії взяти не зможуть, і відповідно рада не відображатиме реальних симпатій ужгородців. Однак, попри все єзуїтство законодавців, виборці повинні брати ситуацію під свій контроль, бо допоки вони сподіватимуться, що прийде якийсь добрий "дядечко" чи "тітонька" і все налагодить, до тих пір їх будуть дурити, функціонуватимуть корупційні схеми дерибану землі, збиратимуть податки з бідних, тобто тих, хто легально працює. А ті, хто має власність, підприємства, будинки, офісні приміщення, землю, податки практично не платитимуть тому, що ми унікальна країна, де немає податку на нерухомість, оскільки він невигідний багатіям. От так і живемо у викривленому світі, але жалітися нема кому, бо самі ж його і створюємо.

Віктор Пащенко, "Новини Закарпаття"
27 липня 2010р.

Теги:

Коментарі

местный 2010-07-28 / 07:01:00
мдя, насчет личного рейтинга ничего не скажу - а вот партийный явно по-быстрому наклепали: ведь ни Сильна Україна с её 11,9%, ни Фронт змін (6,1%), ни "Громадянська позиція" Гриценка (2%) (кстати, как и ВО "Свобода") в местных выборах на Закарпатье осенью этого года принять участия не смогут - их местные осередки действуют меньше года - хитрые данецкие ребята обрубили все ниточки. ну и ЕЦ по-моему точно больше 1% :)

правда 2010-07-28 / 01:00:00
Псолухай ось ти правдивий! Що придурка твого Жолтані, напевно хтось вивів в пресу і хтось його назначив на це місце, була якась команда у цих хлопців, які прийшли тоді в парк. І чому розішлись?! Де Дідичин? - розумна людина! Слава богу що Черняк виводить цей парк! а Жолтані це зло парку було. На ржавих, гнилих актраціонах катав маленьких дітей, твій Жолтані і збагачувався, а його любима тьощя на ржавому столі бабло збирала! Жодної лавочки, жодного смітника не було. І ти хочеш ще правди? Дочекайся вересня...

ось це правда 2010-07-27 / 22:38:00
http://uzhgorod.net.ua/news/17752

правді 2010-07-27 / 22:21:00
Так, Ратушняк оберігає місто Ужгород від інших кандидатів, бо ще не накрався, не всю землю поділив, не всі гуртожитки прибрав, не всі комунальні підприємства продав, не магазини взяв в оренду, не всі вільні зелені куточки забудував своїми будками, не всі дороги "відремонтував", не всі садочки та школи позакривав, не всі інвестиції "залучив", не всі..., не всі і ще мільйон не всі прибрав собі до рук. Ратушняк займає перше місце в Україні серед кандидатів, що не виконали свої передвиборчі програми! Це ж треба, нарікали на Шуфрича, а Ратушняк обскакав усіх по невиконуваності власної програми. Звісно, він оберігає місто! І такі як Жолтані, який був директором, добре знають, як працює Ратушняк - які умови ставить, і скільки до своєї кишені кладе. Жолтані Рата тому і звільнив, бо той не хотів ужгородців обкрадати заради блага Ратушняка. Парк почав процвітати, а Рату це не задовольняло, бо ужгородці були надто вдоволені, що хоча б щось зробили для їх блага. Тепер Рата хизується тим, що підняв парк, хоча насправді це зробив Жолтані. Ось це правда.

ечі 2010-07-27 / 21:53:00
справді, а де Єдиний Центр? та Свобода

едік 2010-07-27 / 21:45:00
партія яценюка не прийматиме участі у виборах? що то за політолог робив? що за один

правда 2010-07-27 / 20:51:00
Дорогі, ужгородці!
Якщо бути правдивим, то на сьогоднішній день та на найближчі 5 років, кращого мера ніж діючий мер Ратушняк немає. І це чиста ПРАВДА! Але ті які зобов'язані йому сказати спасибі, його лише лають... такий, сякий.., а лаять, тому що заздрять.
Що зробили його попередники? Нічого, і це теж ПРАВДА! Так як оберігає наше рідне місто Сергій Миколайович і не дає його розірвати, якимись князькам, які заборонили будівництво аквапарку та багато хороших проектів, і це також ПРАВДА!
А такі, як Жолтані, Погорелови! Доречі, Жолтані мав честь працювати с Ратушняком у Боздоському парку, як Жолтані працював всі ужгородці бачили та знають.
І сьогодні він на бігбордах, закликає, щось змінювати це просто абсурд. Нехай краще він жарить та продає своїх курей, бо це єдине, що він може зробити добре та смачно. І це теж ПРАВДА! Кури смачні. Але бути господарем міста - це не курей жарити. Але за цю всю брехню, блювотину, яку він розповідає по ТК "Тиса" рано чи пізно він відповість. Людина яка бреше і за рахунок чужого горя збагачуєтся, богохульствує, своє місце у світі не знайде. І це ПРАВДА!
А Погорелов, навіть нехай і не намагаєтся бути мером, народ йому не вірить. І це теж ПРАВДА! Краще нехай покається за 2002р. коли Ратушняк його зробив міським головою, а він його на слідуючий день - продав. І це теж ПРАВДА!

ІВАН 2010-07-27 / 19:19:00
А куди поділися єцуни? Не файно!

НОВИНИ: Політика

17:18
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
22:16
/ 31
В Ужгороді "слуги" "протиснули" призначення керівником комунального парку "ріднозакарпатського" "опоблоківця" Молнара
» Всі новини