У закарпатському Чинадієві діє літня школа-табір для творчо обдарованих дітей

У Чинадіївській школі мистецтв відбувся святковий концерт з нагоди відкриття літньої школи-табору для обдарованих дітей

У закарпатському Чинадієві діє літня школа-табір для творчо обдарованих дітей

Закінчився навчальний рік для учнів шкіл, а у мистецькому закладі при Чинадіївській школі мистецтв період табірної зміни ще тільки набирає обертів, адже попереду стільки цікавого, непізнаного, захоплюючого!..

Відкриття табірної зміни літнього оздоровчого табору для обдарованих дітей сприяє виявленню нових творчих індивідуальностей, які приїжджають сюди щороку з різних куточків нашого регіону і мають можливість розвиватися в творчому напрямку.

Про історію, становлення, роботу та перспективи літньої школи-табору розповів нам директор Чинадіївської школи мистецтв, викладач баяну, заслужений працівник культури України Михайло Фендик.

– Скажіть, будь ласка, хто був основоположником, ініціатором створення школи для обдарованих дітей?

– Взагалі ідея започаткування такої школи – це, в першу чергу, створення якомога сприятливіших умов і допомога обдарованим дітям, насамперед тим, що проживають у віддалених районах і не мають можливості розвиватися в мистецькому напрямку повноцінно. І ми вдячні засновникам школи-табору, якими є обласне управління культури та обласний комітет профспілки працівників культури, за велику підтримку, розуміння і за нашу плідну багаторічну співпрацю.

– Хто допомагав і підтримував мистецький заклад у цей непростий період становлення?

– Вагомий внесок у формування школи зробили відомі в Україні та за її межами мистецькі постаті – Богодар Которович, видатний скрипаль, народний артист України, лауреат Державної премії ім. Т.Шевченка, професор, завідувач кафедри скрипки Національної музичної академії України, художній керівник і диригент Державного камерного ансамблю "Київські солісти", який був засновником педагогічного складу; Етелла Чупик, доцент Львівської державної музичної академії ім. Лисенка, солістка Львівської обласної філармонії, Заслужена артистка України; Йожеф Ермінь, український піаніст, музикознавець, артист симфонічного оркестру Львівської обласної філармонії, доцент Львівської державної музичної академії ім. М.Лисенка. Всі ці видатні й талановиті люди, в свій час,  так би мовити, вкладали перші цеглини в історичному ракурсі і започаткували існування цієї єдиної в Україні школи – мистецького закладу, де проводиться активна профорієнтаційна робота, а отже, діти мають можливість різнобічно розвиватися, оздоровлюватися і активно відпочивати.

– Чи відчутна фінансова підтримка школи держави, хто зараз допомагає в цьому напрямку, кому завдячуєте?

– Безперечно, представники влади роблять усе можливе, щоб діти мали нормальні умови перебування в таборі. Зокрема, цього року обласне управління культури і обласний комітет профспілки працівників культури посприяли у вирішенні проблеми інвентаря – було виділено кошти, на які придбано для дітей нові ліжка, покривала, плазмовий телевізор, холодильні камери, тумбочки тощо. Це має велике значення, адже умови для діток створено комфортні, діти почувають себе затишно, як вдома. І треба любити свою роботу, щоб вкладати в неї всю душу і енергію, весь ентузіазм, що, власне, ми і робимо. А на ентузіастах, як відомо, тримається світ.

– Розповіжте про своїх вихованців: як проходить їхня, так звана "п"ята навчальна чверть"? Хто з викладачів-педагогів займається з дітьми, розробляє для них цікаву й насичену програму перебування в таборі ?

– Програма перебування в оздоровчому таборі, звісно, передбачає як оздоровлення, так і відпочинок, навчання, різноманітні екскурсії та насичені культурні заходи.

Насамперед, хочу сказати, що діти приїжджають до нас з різних куточків Закарпаття – Міжгір"я, Рахова, Тячева, Виноградова, Перечина, Ужгорода, Мукачева, Берегова та інших міст і районів краю. На концерті, який щойно відбувся, виступали талановиті виконавці, лауреати й дипломанти багатьох регіональних, обласних, всеукраїнських і міжнародних конкурсів та фестивалів, а також конкурсів індивідуальних виконавців, серед яких достойно продемонстрували свою майстерність Владислав Шустов (гітара), Олена Коробова (фортепіано), Андріана Дешко (зворушливо виконала пісню про маму), інструментальне тріо (дві скрипки і фортепіано) у складі Інни Галюк, Петра Галаса та Іштвана Кентеша, Павло Беренич (баян), Дарина Фіщенко (флейта), Роберт Сеньків (скрипка) та Взірцевий хореографічний колектив Чинадіївської школи мистецтв. Безумовно, велике значення має те, що з дітьми займаються досвідчені педагоги – Ірина Ліпатова, викладач фортепіано Київської середньої спеціалізованої музичної школи-інтернату ім. М.Лисенка при Київській Національній музичній академії ім. П.Чайковського, викладачі Ужгородського музичного училища ім. Д. Задора – Наталія Шіпош (зав. струнно-смичковим відділом), Володиир Стегней (зав. відділом народних інструментів), Степан Томич (зав. відділом духових і ударних інструментів) та Вікторія Алмаші – викладач фортепіано Мукачівського державного університету. Педагоги спрямовують і підтримують юних митців у їх творчому пошуку, передають досвід і знання молодій генерації музикантів Закарпаття. Окрім уроків, в школі передбачено цікаву культурно-розважальну програму – це, в першу чергу, оздоровлення – одна з невід"ємних складових в процесі відпочинку дітей, крім того, до програми входять поїздки, екскурсії на озеро Синевир, водопад "Шипот", до мінеральних джерел Закарпаття, виїзд у зони відпочинку в Косино, де знаходяться лікувальні термальні басейни, а ще, звичайно, влаштовуються конкурси, концерти, дискотеки, без яких не обходиться, я думаю, жоден літній табір. Крім того, не можна не сказати про рівень харчування – наші кухарі прекрасно і смачно готують страви дітям, підбирають для них збалансоване меню, отже, батьки можуть бути спокійні – їх діти в надійних руках професіоналів. За період перебування в таборі діти знаходять собі друзів-однодумців, згуртовуються, до кінця зміни стають однією творчою сім"єю. Що ж може бути кращим для юних талантів?!

І ще один важливий момент. Мені нерідко доводиться бувати на різних конференціях, творчих зустрічах і проектах, де застосовуються нові, інноваційні методики в роботі з дітьми в подібному напрямку. Як я вже казав, створена нами школа на сьогодні є єдиною в країні, і віднедавна нами зацікавилися мистецькі заклади Львова, Києва, Дніпропетровська, Донецька – вони теж хотіли би співпрацювати. Гадаю, такі факти говорять самі за себе, стимулюють нас до нових перспектив і здобутків.

– Зважаючи на те, що школа існує вже 19 років, у Вас, мабуть, є нові задуми, плани, перспективи на майбутнє, можливо якісь творчі проекти?

– Так, безсумнівно!..

– Які саме?

– У першу чергу, оскільки на наступний рік школа-табір відзначатиме свій ювілей – 20-річчя, хотів би запросити на творчу зустріч з талановитою молоддю, а можливо, і зробити майстер-класи з корифеями музичного мистецтва, що були свідками започаткування школи і разом з нами робили перші кроки в діяльності школи – Етеллу Чуприк, Йожефа Ерміня і кращих викладачів оркестрового відділу Київської музичної академії. Вважаю, що спілкування з цими прекрасними людьми у наших дітей буде безцінним досвідом і стимулом для досягненні високих результатів на ниві, яку більшість з них, цілком очевидно, обере шляхом свого життя, – ниві мистецтва.

А взагалі, планів багато, думаю, за підтримки всіх, хто долучається до процесу функціонування школи, багато що для нас буде можливе.

– Якими будуть Ваші побажання обдарованим молодим митцям, які тільки починають робити свої перші спроби в цьому напрямку, а також всім бажаючим потрапити до вашого табору в майбутньому? Що Ви хотіли би їм побажати?

– Насамперед, хочу наголосити на тому, що принцип відбору в нас проходить на професійному рівні. Потрібно готуватися до конкурсів, працювати дуже багато над собою, вдосконалювти свою професійну майстерність, досягати з кожним днем нових звершень, щоб виправдано відвойовувати путівки учасників літнього табору для обдарованих дітей нашого краю. Ну, і найважливіше, реалізувати себе. Для творчої особистості реалізація таланту – найвища нагорода, дана Богом, тому не слід цим нехтувати, і якщо людина талановита, вона має розвивати свій талант і примножувати його. Тільки тоді буде посправжньому щасливою.

...На концерті, присвяченому відкриттю 19-ї табірної літньої зміни школи-табору для обдарованих дітей "Гармонія", були присутні представники влади – начальник обласного управління культури Юрій Глеба, голова обласного комітету профспілки працівників культури Наталія Товтин, заступник голови Мукачівської районної державної адміністрації Оксана Біров та начальник відділу культури Мукачівської районної державної адміністрації Марія Лешко. Важливо, що саме ці люди в період кризи і нестабільної ситуації в Україні знаходять шляхи подолання труднощів і підставляють своє надійне плече для того, щоб наша молодь – талановита і прогресивна – мала всі можливі умови для зростання і вдосконалення, а не шукала чогось кращого за її межами.

А тим часом тривають трудові будні в школі-таборі для обдарованих дітей... Тож побажаємо їм успіхів і здійснення їхньої мети і найзаповітнішої мрії. А цілеспрямований шлях до мети і здійснення мрії – найвища винагорода за всю нелегку працю людей, які обрали своєю життєвою дорогою таке не просте, але прекрасне, музичне мистецтво.

Мар’яна Лиховид, інтернет-видання "Панорама Мукачева"
25 липня 2010р.

Теги:

Коментарі

Олександра 2015-05-16 / 21:12:33
А можна піти в табір, на жаль не отримавши 1-го місця, а просто, хоча я ходжу в музичну школу 7-й рік, можна?

Надя Довганюк 2012-06-15 / 13:01:53
Я також була в цьому чудовому таборі і не раз!!!Мені надзвичайно сподобалось тут оскільки я знайшла багато талановитих друзів-музикантів,прекрасних вожатих,чудових викладачів,і надзвичайно кмітливого люблячого директора табору МИХАЙЛА ВІЛЬГЕЙМОВИЧА!!!Дуже дякую за такий комбінований відпочинок з навчанням і розвагами, надіюсь знову на зустріч..*

Ганус Рома, Ужгородська школа мистецтв 2010-07-30 / 22:42:00
Я теж був в цьому таборі, дякую ДИРЕКТОРУ Михайлу Вільгельмовичу, і всім вожітим, які стали нам за рідних. Якщо все буде добре, приїду у 2011.
p.s. Кароліна, привіт=)

Кароліна Скворцова Перечинська муз.школа 2010-07-28 / 20:42:00
Я теж була в цьому таборі! Дякую всім організаторам цього ЧУДОВОГО табору!Щиро дякую директору за його терпиливість!Дякую ВОЖАТИМ за те,що вони нас весь цей час терпіли і встигли стати нам рідними!Також окрума подяка медсестрам і кухарям.
Надіюсь що приїду на наступний ,ювілейний рік до цього чудового табору!ДЯКУЮ!

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини