Шахісти Ужгорода і Мукачева змагалися у мукачівському кафе "Гавань" (РОЗШИРЕНО)

Так склалося, що найсильніші закарпатські шахісти – це спортсмени з міст Ужгорода та Мукачева, про що, безумовно, свідчать упевнені перемоги в чемпіонатах області різних років представників саме з цих міст краю.

Шахісти Ужгорода і Мукачева змагалися у мукачівському кафе "Гавань" (РОЗШИРЕНО)

Тому не дивно, що товариські матчеві зустрічі шахістів Мукачева та Ужгорода, які за останні роки відбуваються постійно (і треба відмітити, з перемінним успіхом), викликають у прихильників шахів цікавість не тільки як спортивне дійство, а можливість побачити та зустрітися з шахістами різних поколінь, які протягом багатьох років творили шахову історію Закарпаття, представляли нашу область у чемпіонатах України, успішно грали в різних турнірах, у тому числі й міжнародних, та отримали врешті-решт задоволення від безкомпромісної боротьби, якими відзначаються, як правило, ці матчі.

Цього разу затишне кафе-комплекс "Гавань", яке розташоване в м. Мукачеві на березі р.Латориці, стало місцем "швартовки" провідних мукачівських та ужгородських шахістів.

Гостинні господарі "Гавані" забезпечили ідеальні умови для проведення зустрічі і зробили все, щоб учасники матчу почувалися комфортно і мали змогу проявити себе за шахівницею якнайкраще.

Приємно було відчувати, що матч не залишився поза увагою. Знайшов час для зустрічі з шахістами відомий мукачівський шаховий меценат Йозеф Реш, привітав учасників і президент Федерації шахів Закарпатської області Олександр Галан, висвітлювалися шахові події на місцевому телебаченні.

У свою чергу шахісти були готові зробити все, щоб матч став ще однією незабутньою яскравою сторінкою в історії зустрічей ужгородських та мукачівських шахістів, до чого зобов"язували і склади команд, в яких було 9 чемпіонів Закарпаття різних років, а також найсильніші спортсмени – кандидати в майстри спорту.

Потужну шахову дружину представляла команда Ужгород-1. У її складі міжнародний майстер Віктор Бунда, чинні чемпіони Закарпаття Семен Найгебавер – серед чоловіків та Ольга Юшко – серед жінок, чемпіон та володар Кубка Ужгорода цього року Василь Грабар, молодий і перспективний кандидат у майстри спорту Олександр Подгорнов.

За другу команду Ужгорода виступали відомі ветерани шахів: 6-разовий чемпіон Закарпаття Степан Стерчо, дворазові чемпіони області Аркадій Ворович та Володимир Рижонков, кандидат у майстри Володимир Артамонов та першорозрядник Юрій Мошак.

Не менш потужною була команда Мукачево-1, на перемогу якої небезпідставно розраховували мукачівські вболівальники, а саме: Роберт Орос, Василь Гуйван, Олександр Федів – багаторазові чемпіони Закарпаття, які свого часу робили шахову погоду в області. Підтримували їх відомі мукачівські шахісти, кандидати в майстри спорту Василь Буришин та Аттіла Кріштофорі. За команду Мукачево-2, яку очолював екс-чемпіон Закарпаття Георгій Чермянін, грали також відомі сильні кандидати в майстри Василь Данашевський, Михайло Бєглий, Іван Райчинець та Павло Скуба.

Матч відбувся за шевенінгенською системою, коли кожний учасник однієї команди зустрічався з кожним учасником іншої команди. Таким чином, кожний гравець мав зіграти 15 партій, а всі разом – 150. На партію кожному партнеру надавалося по 5 хвилин до завершення партії.

За умовами матчу спочатку відбулись зустрічі Ужгород-1 – Ужгород-2 та Мукачево-1 – Мукачево-2. У мукачівському протистоянні перша команда без особливих зусиль здолала другу з рахунком 17:8. Уперта боротьба точилася між командами Ужгорода, але і тут перемогла перша команда. Рахунок 14:11. Після першого кола лідерство захопила команда Мукачево-1, випереджаючи на 6 очок першу команду Ужгорода.

Друге коло матчу було майже дзеркальним відображенням першого, тільки тут уже команда Ужгород-1 переконливо здолала команду Мукачево-2 з рахунком 18:7, а команда Мукачево-1 у важкій боротьбі перемогла команду Ужгород-2 з рахунком 14:11. У цій зустрічі відзначився Роберт Орос, який переміг всіх своїх суперників, здобувши 5 очок із 5-ти! Чудовий результат!

Після другого кола вже команда Ужгород-1 із 32 очками на один пункт випереджала команду Мукачево-1, 22 очки здобула команда Ужгород-2, 15 – команда Мукачево-2.

Заключне коло мало виявити переможця матчу в очному двобої перших команд Мукачева та Ужгорода, а також визначити місця й других команд.

Кінцевий результат важко було спрогнозувати, але сюрприз піднесла своїм суперникам Ольга Юшко – 5 очок із 5 можливих! Загальний рахунок зустрічі перших команд 15:10 на користь команди Ужгорода, яка здобула 47 очок й упевнено посіла перше місце. 41 очко в команди Мукачево-1, команда Ужгород-2 поступилася в очному двобої команді Мукачево-2 з рахунком 13:12, але в загальному підрахунку здобула 34 очки й фінішувала третьою, 28 очок у команди Мукачево-2.

За результатами матчу визнані кращі гравці: Роберт Орос – 11,5 очок (Мукачево-1), Ольга Юшко – 10,5 (Ужгород-1), Василь Грабар (Ужгород-1) та Георгій Чермянін (Мукачево-2) по 10,5 очок.

Незважаючи на вперту безкомпромісну боротьбу, матч відбувся в теплій товариській атмосфері. Учасники жваво згадували перипетії матчу, відзначили ідеальні умови, в яких він відбувся.

А після підбиття підсумків усі скуштували смачні страви, приготовані кухарями-професіоналами "Гавані". Учасники матчу щиро вдячні головному спонсору змагань Йозефу Решу та власнику кафе-комплексу "Гавань" Івану Грицовканичу за шахове свято. У цих змаганнях перемога виявилася на боці шахів. А попереду в друзів-суперників нові баталії за шахівницею, але вже в командному чемпіонаті області, який відбудеться 24-25 липня ц.р. в м. Виноградові.

Володимир Артамонов, "Спорт-тайм"
13 липня 2010р.

Теги:

НОВИНИ: Спорт

10:33
На Ужгородщині затримали наркоторговців
20:27
Кіберполіція заблокувала Telegram-канал, що лякав терактами в школах Мукачева
12:46
Закарпатці повернулися з нагородами з чемпіонату України з пауерліфтингу
20:42
В Ужгороді відбувся турнір пам'яті полеглого захисника Данила Богуславського
10:38
/ 6
Зимова першість Закарпаття з футболу: блокпостів біля стадіонів не буде, але й "ухилянтів" не прихищатимуть
10:28
/ 1
Стадіони у Минаї та Ужгороді допущені до УПЛ, хоча освітлення відсутнє
11:24
/ 3
5 організаторам підпільних гральних клубів на Закарпатті повідомили про підозру
20:53
/ 5
Закарпатська облрада просить УАФ дозволити й надалі проводити футбольні матчі на стадіонах "Авангард" та "Минай-Арена"
23:48
/ 4
Вартість встановлення освітлення на стадіоні "Минай Арена" сягне близько 16 млн грн
16:36
/ 1
На Закарпатті за допомогою квадрокоптера "вичислили" двох "ухилянтів"-"плавунців"
11:19
/ 9
УАФ заборонила матчі на "Минай-Арені" та "Авангарді" в Ужгороді до встановлення освітлення
23:41
Результатом благодійного забігу до Дня Святого Миколая в Ужгороді стали зібрані майже 40 тис.грн
12:41
/ 2
ФК "Минай" втратив ключових футболістів – Любеновіч
17:02
/ 1
Військовослужбовець із Закарпаття Андрій "Бродяга" Ткачук здобув "бронзу" Чемпіонату світу з бігу на 24 години
14:00
/ 3
За останні 2 дні "Минай" покинули вже 5 гравців
16:55
Закарпатський Воловець прийме Кубок України з армреслінгу
11:36
Закарпатські пауерліфтери повернулися з кубка України з медалями і навіть рекордом
15:20
Матч "Минаю" з "Динамо" в Ужгороді перенесено на весну через повітряну тривогу та відсутність освітлення на стадіоні
16:09
У Мукачеві відбулися змагання з художньої гімнастики "Мукачівська зірочка"
16:46
Мукачівці долучилися до забігу проти насильства
11:39
/ 1
Поліція розповіла про обставини зіткнення легковика, вантажівки, мікроавтобуса і велосипедиста у Вонігові на Тячівщині
10:40
/ 1
У Мукачеві сьогодні стартують чемпіонат Закарпаття та відкритий Кубок Мукачева зі змішаних єдиноборств (ММА)
21:07
Мукачівець вдало виступив на "Biegu Niepodległości" в Польщі
09:54
/ 1
9-річний хлопчик з Закарпаття встановив світовий рекорд у гирьовому спорті
17:49
/ 1
Перший благодійний Krayna Uzhhorod Half Marathon зібрав понад 316 тис. грн гривень на підтримку ЗСУ
» Всі новини