Закарпаття: Коли інспектор Держгірпромнагляду – небажаний гість, або Як змінити філософію безвідповідального роботодавця?

Філософія роботодавця відповідального – в його обов’язки входить створення гідних та безпечних умов праці для тих, хто рухає вперед українську економіку, працюючи на різних підприємствах, в організаціях і установах – банально проста: сприймати появу інспектора державного нагляду на території суб’єкта господарювання не як акцію каральну, а як шанс отримати допомогу, убезпечити себе і підлеглих від прикрих ризиків, що можуть обернутися серйозними матеріальними, а то й людськими втратами. Це, як показує досвід, абсолютного чітко усвідомлюють керівники підприємств, що пройшли через горнило випробувань нещасним випадком зі смертельним наслідком чи аварійною ситуацією.

Закарпаття: Коли інспектор Держгірпромнагляду – небажаний гість, або Як змінити філософію безвідповідального роботодавця?

- Коли це сталося, - згадує випадок смерті на робочому місці батька десятьох дітей, 46-річного бункерувальника Юрія Куртана директор ЗАТ "Будіндустрії" Михайло Гогіль, -  я надовго втратив і апетит, і сон, і наснагу до життя... А також - кардинально змінив своє ставлення до проблем безпеки виробництва. Якщо на початку  керівної кар"єри змушений був дозволяти сумісництво інженера служби охорони праці з  обов"язками будь-якої іншої посади (потрібно, мовляв,  відповідно до штату економити), то зараз дотримується правила: зроби для безпеки все, чого вимагає закон, я коли можеш, то й більше. Адже життя і здоров"я працівника – за кожним пан Гогіль неодмінно бачить родину – найвища цінність для суспільства... Далі підшукав однодумця на посаду інженера служби охорони праці  Степана Височанського - людину, котрій заощаджувати на вирішенні проблеми виробничої безпеки й на думку не спаде, і за плечима у котрої солідний стаж роботи в аналогічній якості на залізниці. Дав спеціалісту, що називається, "зелене" світло, щоб крок за кроком усунути усі "вузькі" місця, що могли обернутися ризиками травмування на робочих місцях. Придбали спецодяг, спецвзуття та засоби індивідуального захисту, відремонтували всі огородження рухомих частин, провели експертизу та відремонтували крани, привели до ладу всю документацію, поновили режими навчання та інструктажів. Тобто - кожен день "планьорку" починали проблемами безпеки. І - з інженерно-технічних працівників, яких на підприємстві п"ятнадцять. Останні, усвідомивши відповідальність, посилили вимогливість до працівників у цехах. Адже люди необережні, поводяться безладно. Один у понеділок після весілля з вагона впав, другий, вирішивши скоротити шлях, пішов гектарами території і десь зламав ногу, третій поліз  до застарілого морально і зношеного фізично обладнання в котромусь з п"яти величезних цехів і пошкодив пальці...

- Слідкували за кожним кроком, контролювали кожен процес, -  згадує Михайло Михайлович. – Найважче було з касками. Карали матеріально тих, кого "ловили" на робочому місці без цього засобу індивідуального захисту, вживали заходів впливу на керівників середньої ланки, врешті-решт, лякали небажаними наслідками: Юрій Куртан неодмінно б залишився живим, якби не знехтував вимогою працювати у касці. Нічого не допомагало! Захищали голови тільки коли начальство десь поблизу з"являлося. Та крапля камінь точить. Наша справа - усіх забезпечити касками, а, коли це було зроблено, з часом  і   вимогу безпеки всі взяли на озброєння.

... Інакше кажучи, керівник підприємства зумів перемістити ударні акценти, як свої власні, так і  підлеглих, на промислову безпеку та охорону праці, тим самим давши зрозуміти, що ділянки ці мають перебувати під найпильнішою увагою, як того вимагає Закон України "Про охорону праці". Відповідно до ст. 19 його тільки в минулому році при обсягах реалізованої продукції у 13,7 млн грн. витрати на охорону праці та промислову безпеку у ЗАТ "Будіндустрія" склали 71,4 тис. грн. Тож працеохоронці в особі Михайла Гогіля отримали поборника та пропагандиста правильного підходу до вирішення стратегії і тактики запобігання травматизму на робочих місцях.

А тепер про ставлення до державного нагляду  - з точністю до навпаки. Мова піде про газопостачання та газозабезпечення. Ні для кого не складає наразі секрету фізична зношеність та моральна застарілість як мереж, так обладнання галузі з більш ніж півстолітньою історією. За двадцять останніх років до керівництва газозабезпечувальних структур прийшли люди, тактикою та стратегією яких у галузі стало не дбати про її життєздатність та безпечність, а відкусити найбільш ласий шматок, увірвати фінансовий куш. А там – хоч трава не рости...

- Пам"ятаючи, що у 2009 році в області сталося 8 нещасних випадків, пов"язаних із використанням газу в побуті та при експлуатації систем газопостачання, в яких постраждало 13 чоловік,  а 4 з них - померли, - розповідає т. в. о. начальника Управління Держгірпромнагляду по Закарпатській області Андрій Горват, - ми організували позапланову перевірку виконання керівництвом ВАТ "Закарпатгаз" приписів та розпоряджень, виданих під час інспекції дотримання суб"єктами господарювання вимог актів законодавства щодо безпечних режимів постачання споживачам природного й скрапленого газу, що тривала з 14 по 29 квітня поточного року.  Тоді, як пригадує посадовець, наглядовцями  у ВАТ "Закарпаття" та його філіях  було виявлено 427 порушень нормативно-правових актів з охорони праці, у 41 випадку призупинено виконання робіт та експлуатацію технологічного обладнання і устаткування, за виявлені порушення накладено 27 адміністративних стягнень. Проте, констатує Андрій Горват, керівництво ВАТ "Закарпатгаз" на вимоги працеохоронців відреагувало в лише йому притаманному у регіоні стилі – не допустило державних інспекторів управління до проведення позапланової перевірки. Останні склали акт про не допуск до перевірки та повідомили про дивну реакцію на законні вимоги наглядовці  Закарпатську облдержадміністрацію, а також скерували подання до Прокуратури Закарпатської області.

Адже перевірки виконання суб"єктами господарювання вимог актів законодавства щодо безпечних режимів постачання споживачам природного й скрапленого газу проводились за дорученням Кабінету Міністрів України з метою упередити  аварійні ситуації та нещасні випадки, що в останнім часом  дошкуляють все частіше. А відповідно до  "Правил  безпеки систем газопостачання України" відповідальність за якісне виконання робіт із технічного обслуговування та ремонту газового обладнання й газопроводів несуть експлуатаційні спеціалізовані підприємства газового господарства, яким є ВАТ "Закарпатгаз". Керівництво останнього " полізло до пляшки": замість виконувати вимоги безпеки  затіяло з наглядовою структурою ... судову тяганину.

А поки, як кажуть, суд та діло, над ВАТ "Закарпатгазом" знову загриміло: Управління Держгірпромнагляду по Закарпатській області  взялося до технічного розслідування вибухів газу, що сталися  в побуті 30 червня 2010 року.

Перший - в одній з квартир триквартирного будинку по вул. Гагаріна  у м. Іршава. Причина прикрого інциденту – самовільне виконання власником квартири робіт з відновлення газопостачання, що відключалося за борги. Некваліфіковані дії власника призвели до витоку газу та утворення газоповітряної суміш, яка вибухнула.

Причиною другого випадку, що стався на вул. Вайди,34, у с. Грушево на Тячівщині, за попередньою інформацією, став  також під"єднаний власником до плити  самовільно рукав, розгерметизація якого призвела до короткого замикання та пожежі. Вибухи спричинилися до серйозних майнових втрат, люди, на щастя,  не постраждали.

То, може, все-таки мудріше переосмислити ситуацію, і замість  сприймати інспектора в якості небажаного гостя,  безпідставно конфліктувати зі структурою, яка боронить інтереси працівника у отриманні гарантованого Конституцією права на гідний і безпечний труд, взятися до виконання святих обов"язків роботодавця?

 І люди за таку позицію подякують, і совість, коли щось й станеться, не мучитиме: зробив бо все від тебе залежне...

13 липня 2010р.

Теги:

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
/ 1
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 7
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 5
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 23
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 30
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини