Степан НЕГЕР: "Минулий рік провалили, та вже в цьому є здобутки"

Кортовий (або як ще кажуть „великий”) теніс має в краї давні й добрі традиції. Однак цей динамічний і не дешевий вид спорту мусить мати дуже добре підґрунтя для розвитку в сучасному світі. У нас сталося так, що вже кілька років (після завершення ігрової кар’єри ) похвалися.

Приємним виключенням із сумного правила є хіба що Анетта Ленарт та юна Вікторія Бонь, імена котрих чуємо якщо і не найвищому, то хоча б на всеукраїнському рівні. Ми запитували в чому причина негараздів і чи є надія на покращення в елітному спорті людину, котра виконує обов’язки директора федерації тенісу Степана НЕГЕРА.

—Чому минулий рік майже випав для закарпатського тенісу, а досягнення, навіть наймізерніші, можна перерахувати на пальцях однієї руки?

—Справді, 2006-й можна назвати провальним через декілька причин. Зокрема невдачі, які спіткали нашу єдину зірочку в жіночому тенісі — Анетту Ленарт. Нових імен натомість було відкрито мало, і лише Вікторія Бонь із Тячева та Георгіна Федосенкова показали стабільно хорошу форму. Перша, до слова, виборола кілька медалей як в парному так одиночному розрядах.

—Які саме негаразди були в Анетти і чи є в неї перспективи у дорослому тенісі?

—Майже весь минулий рік її переслідували травми та хвороби. Сучасні тенісні правила досить жорсткі й пробитися на серйозний рівень не так і просто. Якщо маєш невисокий рейтинг, або не виступав довгий час, то мусиш пробиватися в основну сітку будь-якого пристойного турніру через сито кваліфікацій, граючи вже у перших раундах із фаворитами. Тож лише подекуди в темних конячок (як українка Бондаренко) є шанси на перемогу. От і Анетта вже в лютому 2007 на першості України мусила пробиватися нагору, зупинившись на стадії 14: в матчі за вихід до півфіналу відмовилася продовжувати зустріч через хворобу, яку підхопила вже під час довготривалого змагання.

—В Анетти є добра зміна — Вікторія Бонь, а от в чоловіків після Сербайла майже нікого й не було...

—Вікторія виступає у віковій категорії тенісисток „до 14 років”. І дійсно має перспективи: торік виборола срібло та бронзу першості України, а вже цього року навіть покращила результат — 2 срібла. Її прогресу завдячуємо здебільшого тренеру — Віктору Павлишинцю. Щодо чоловіків, то тут конкуренція ще сильніша навіть у молодших вікових групах рейтингу України, тож слабші витісняють дуже швидко. Ще за часів Сербайла були перспективні Мигалко та Долинич. Останній якраз через конкуренцію перекваліфікувався на сквош (тзв. "теніс в кімнаті” — спортсмени намагаються вдарити м’яча об стіну так, щоб унеможливити прийом м’яча суперником. — Авт.), виїхав до Києва і за недовгий час вийшов на міжнародну арену!

—Як підготувати справді добротного тенісиста в Україні? Треба мати хорошого тренера, дієву федерацію, гроші на „виїзди”, талант?

—Все разом, однак натяк зрозумів. Не знімаю з себе відповідальності — можливо федерація таки й не допрацьовувала, й критикувати мене є за що. І все ж така справа не робиться однією людиною — ніяких сил не вистачить. Ми поки що є пріоритетним видом для спортивного управління, однак якщо не буде відповідних результатів... Хотілося б також активнішої участі в процесі віцепрезидента Сергія Мошака. Щодо першої частини запитання, то відзначу, що аби стати тенісистом треба передовсім займатися двічі на день по кілька годин, виробляти в собі ігрове чуття і часто виїздити на турніри.

—Як працює ДЮСШ з цього виду?

—Загалом в „Юності” працюють з дітьми від наймолодших (6-річних) сім спеціалістів: 5 ОДЮСШ та двоє при ДЮСШ №1. Заняття відбуваються тричі на тиждень. Щодо старших і дорослих тенісистів, то їм необхідно мати кожному по наставнику і спаринг-партнеру. Приміром Анетта займається в нас, Георгіна Федосенкова — в угорському спортивному клубі, Вікторія — в Тячеві...

—Приїжджі відзначають, що в нас є хороші умови для проведення тенісних змагань і відповідно розвитку цього виду...

—Маємо надію на відкриті корти „Авангарду”, які нині на реставрації. Сподіваємося, що й „грунт” „Юності” перестане пустувати: шукаємо спонсорів та людей, котрі б надали допомогу в наведенні там ладу.

—В краї традиційно проводилося багато турнірів. Торік їх стало менше?

—Не зовсім. Відпав кубок України: національна федерація вирішила, що взимку таке змагання проводити не доцільно і перенесла його на літо, однак вже в інше місто. Натомість в Ужгороді було проведено один з турів в формуванні національної збірної. До речі, домашній раунд Георгіна Федосенкова (вікова груп „до 16”) виграла, а за підсумками року посіла 4 місце і ввійшла до складу національної України, котра нині проводить тренувальні збори в Єгипті. Також всеукраїнські змагання — меморіал Гагера—Мозера — вирішено було проводити лише серед ветеранів. Цього року зробимо вже повномасштабний турнір. До того ж традиційно в нас відбувається першість країни серед тенісистів до 16 та до 18 років.
Ростислав РОГОЖА, "Сарий Замок "Паланок"
10 березня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Спорт

13:28
/ 2
Відбулися матчі 1 туру вищої ліги чемпіонату Закарпаття з футболу
10:33
На Ужгородщині затримали наркоторговців
20:27
Кіберполіція заблокувала Telegram-канал, що лякав терактами в школах Мукачева
12:46
Закарпатці повернулися з нагородами з чемпіонату України з пауерліфтингу
20:42
В Ужгороді відбувся турнір пам'яті полеглого захисника Данила Богуславського
10:38
/ 6
Зимова першість Закарпаття з футболу: блокпостів біля стадіонів не буде, але й "ухилянтів" не прихищатимуть
10:28
/ 1
Стадіони у Минаї та Ужгороді допущені до УПЛ, хоча освітлення відсутнє
11:24
/ 3
5 організаторам підпільних гральних клубів на Закарпатті повідомили про підозру
20:53
/ 5
Закарпатська облрада просить УАФ дозволити й надалі проводити футбольні матчі на стадіонах "Авангард" та "Минай-Арена"
23:48
/ 4
Вартість встановлення освітлення на стадіоні "Минай Арена" сягне близько 16 млн грн
16:36
/ 1
На Закарпатті за допомогою квадрокоптера "вичислили" двох "ухилянтів"-"плавунців"
11:19
/ 9
УАФ заборонила матчі на "Минай-Арені" та "Авангарді" в Ужгороді до встановлення освітлення
23:41
Результатом благодійного забігу до Дня Святого Миколая в Ужгороді стали зібрані майже 40 тис.грн
12:41
/ 2
ФК "Минай" втратив ключових футболістів – Любеновіч
17:02
/ 1
Військовослужбовець із Закарпаття Андрій "Бродяга" Ткачук здобув "бронзу" Чемпіонату світу з бігу на 24 години
14:00
/ 3
За останні 2 дні "Минай" покинули вже 5 гравців
16:55
Закарпатський Воловець прийме Кубок України з армреслінгу
11:36
Закарпатські пауерліфтери повернулися з кубка України з медалями і навіть рекордом
15:20
Матч "Минаю" з "Динамо" в Ужгороді перенесено на весну через повітряну тривогу та відсутність освітлення на стадіоні
16:09
У Мукачеві відбулися змагання з художньої гімнастики "Мукачівська зірочка"
16:46
Мукачівці долучилися до забігу проти насильства
11:39
/ 1
Поліція розповіла про обставини зіткнення легковика, вантажівки, мікроавтобуса і велосипедиста у Вонігові на Тячівщині
10:40
/ 1
У Мукачеві сьогодні стартують чемпіонат Закарпаття та відкритий Кубок Мукачева зі змішаних єдиноборств (ММА)
21:07
Мукачівець вдало виступив на "Biegu Niepodległości" в Польщі
09:54
/ 1
9-річний хлопчик з Закарпаття встановив світовий рекорд у гирьовому спорті
» Всі новини