"Покращення життя вже сьогодні" українцям вилазить боком

Жодна прес-конференція чи виступ з трибуни наших урядовців не обходиться без дифірамбів собі – красивим, білим і пухнастим, - які піклуються про добробут людей і піднімають економіку країни, розвалену “помаранчевими” попередниками. Усі переваги такої турботи люди вже відчули після підвищення житлово-комунальних тарифів та постійного зростання цін.

"Покращення життя вже сьогодні" українцям вилазить бокомНавіть не знаєш, яких сюрпризів очікувати завтра, – до цього часу Кабінет міністрів, всупереч вимогам Конституції, так і не спромігся презентувати програму своїх дій.

Недолугими виглядають сьогоднішні потуги Кабміну зберегти хорошу міну при поганій грі. Проігнорувавши силами “антикризової” коаліції законопроекти Президента та опозиції щодо підвищення мінімальних зарплат і пенсій, а також обмеження тарифів на послуги ЖКГ, члени уряду сьогодні заявляють про свої ініціативи. Як ноу-хау представляють нове міністерство з питань житлово-комунального господарства, хоча зрозуміло, що потрібен тривалий час тільки для його формування та укомплектації кадрами, а це, відповідно, і чергова порція коштів. Заявляють і про те, що зарплати з пенсіями підвищать з квітня. Але, на відміну від Президента, який задля цього пропонував скористатися внутрішніми ресурсами, вони переглядають бюджет, збільшуючи дефіцит. Тобто, до кінця року можуть бути не профінансовані інші життєво необхідні програми. І аргумент буде один – не вистачило коштів.

“Мені незрозуміла позиція “антикризовиків”, які декларують зростання валового внутрішнього продукту, яке водночас не дає кількісних результатів щодо наповнення державного бюджету. Такий ріст ВВП повинний б дати перевиконання бюджету. Можливо, зростання ВВП є в галузях, які підконтрольні “регіоналам” і не сплачують податки, - вважає народний депутат член “Нашої України”, економіст Олександр Бондар. - Якби “антикризовики” захотіли, то могли б підняти заробітну плату і пенсії ще раніше встановленого ними терміну А щодо тарифів, уряд - єдиний центральний орган виконавчої влади, який має важелі впливу на тарифи в країні. Однак, і парламентська опозиція, і суспільство зіштовхнулися з цілком неприроднім небажанням так званої “антикризової” коаліції понижувати тарифи на житлово-комунальні послуги”.

Між тим, здобутки, якими пишається Янукович, паплюжачи своїх “помаранчевих” попередників, є дутими. Підставою так стверджувати є цілком відкриті дані Державного комітету статистики.

Доктор економічних наук, “нашоукраїнець” Володимир Лановий, аналізуючи їх, стверджує, що декларований рівень зростання економіки було штучно завищено. “Якщо Кабмін Януковича штучно занизив індекс інфляції, тоді автоматично зріс обсяг ВВП. Тому, якщо “антикризовики” неправильно показали зростання цін, то тим самим вони завищили динаміку реального ВВП. У цю статистику вони не включили зростання цін і тарифів, яке відбулося в січні, тому місячний показник за січень є завищеним щодо реального обсягу ВВП. Тобто, якщо “антикризовики” говорять, що ВВП становить 9 %, то цей показник у два рази завищений. Реальне зростання ВВП у січні не вище ніж 5%. Нинішньому Кабміну Януковича не вдалося продовжити позитивні тенденції збільшення ВВП, започатковані попереднім урядом Єханурова. На жаль, у серпні-грудні 2006 року нинішньому уряду не вдалося і утримати індекс інфляції у межах однозначної цифри, і в цілому за 2006 рік індекс інфляції досягнув 111,6%”, - каже відомий економіст.

Лановий також наголосив, що за уряду Януковича зовнішній борг України почав зростати. “Державний зовнішній борг станом на 1 січня 2005 року складав 8,7 млрд. доларів. Попередні уряди у 2005 та січні-липні 2006 року скоротили заборгованість до 8,2 млрд. доларів. Однак Кабмін Януковича лише за листопад-грудень 2006 року збільшив борги на 1,6 млрд. доларів і на початок цього року ця цифра досягла 9,8 млрд. доларів. Нинішній Уряд досяг історичного боргового максимуму, що перевищив рівень післякризового 1999 року”.

І це далеко не всі недомовки Януковича. Пригадаймо: з метою реалізації програми, з якою Ющенко переміг на президентських виборах, з квітня 2005 року розмір державної допомоги при народженні дитини було доведено до 8500 гривень, мінімальний розмір пенсії з 1 січня 2005 року було встановлено на рівні прожиткового мінімуму, було підвищено розміри пенсій окремим інвалідам першої групи, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. Так, за двох попередніх урядів соціальні виплати населенню спочатку зросли на 40%, а потім ще на 20%. Однак уряд Януковича втратив позитивні тенденції такого зростання. При Кабміні Януковича зростання соціальних виплат було у межах 10-11%, але якщо врахувати рівень інфляції, то цей показник набагато менший. Підвищення мінімальної заробітної плати з 1 грудня 2006 року до 400 гривень було затверджене у державному бюджеті 2006 року за ініціативи попереднього уряду Єханурова. У той самий час мінімальний розмір пенсії не підвищувався з 1 грудня 2006 року, а реальні пенсії не виросли у середньому на 15,7%. Урядом Януковича було запропоновано занижений прожитковий мінімуму для непрацездатних осіб на 2007 рік, який затверджено у законі про державний бюджет. З січня близько 11 млн. пенсіонерів недоодержують щомісячно понад 20 гривень. В січні середня зарплата зменшилася на 12,9% порівняно з груднем 2006 року – до 1 112 гривень у місяць. Виявляється, людей просто дурили!

І це тільки дещиця реального стану речей в економіці. А тим часом непослідовна і безпрограмна політика Кабміну може наразити цьогоріч країну на чергову кризу. Окрім ризику сидіти без води й тепла, українці отримали ще один – залишитися без хліба. Через невизначеність аграрної політики уряду зерноторгові компанії не можуть виділити гроші під майбутній урожай сільгоспвиробникам. Як стверджує президент Української аграрної конфедерації Леонід Козаченко, для проведення нинішньої посівної необхідно 12 млрд. гривень. За підрахунками фахівців Мінагрополітики, недофінансування аграріїв може скласти близько 4 млрд. гривень. Також ускладнює посівну і затримка виплат державних дотацій аграріям.

Так що світить нам перспектива залишитися холодними, голими і босими. Весело живемо, панове!
Олег ТИМЧУК, "Старий Замок "Паланок"
09 березня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини