Центр наукового транскордонного співробітництва допомагає ужгордським вченим в отриманні грантів ЄС

В УжНУ створений і активно працює Центр наукового транскордонного співробітництва, який очолює Надія Бойко, доктор біологічних наук, професор, провідний науковий співробітник кафедри мікробіології, вірусології та імунології з курсом інфекційних хвороб медичного факультету Ужгородського національного університету, керівник лабораторій мікробіології та імунології слизових оболонок.

Центр наукового транскордонного співробітництва допомагає ужгордським вченим в отриманні грантів ЄС

Детальніше про діяльність центру – у розмові з пані Надією.

– Розкажіть про передумови та причини створення Центру транскордонного наукового співробітництва при УжНУ. 

– Одразу зазначу, що ми наш центр не вигадали, такі центри існують в усьому Європейському Союзі. Отже, створений за зарубіжними взірцями, Центр транскордонного наукового співробітництва проводить так звану пропагандистську діяльність, тобто пропагує науковий потенціал нашого університету за кордоном, серед наукових кіл, інформує та надає персональні консультації працівникам університету щодо можливих напрямків міжнародного наукового співробітництва, здебільшого з організаціями-партнерами. Головною метою центру, у якому нині працюють четверо співробітників, є донесення до українськихвчених можливостей отримання позабюджетного фінансування. Саме для цього ми організовуємо презентації, семінари, запрошуємо до співпраці бізнес-та зарубіжних партнерів. Один з останніх семінарів "Їжа для життя" відбувся 12-14 травня в Ужгороді за участі представників Європейського Союзу. Транскордонний центр наукового співробітництва при УжНУ –  один з організаторів цього семінару.

– У чому полягає діяльність центру на сьогоднішній день?

– Центр працює над створенням інформаційної бази нашого наукового потенціалу. Ми  вносимо до списку усі дані ученого, який претендує на участь у міжнародному співробітництві, проекті, гранті, та перелік його наукових статей. Наступне наше завдання – знайти йому партнерів з-за кордону і порадити, навчити заповнити проект за формами. Європейська Комісія у Брюсселі  як виконавчий орган ЄС,  відповідно до  Сьомої рамкової програми (FP7), розрахованої на 2007-2013 рр., оголосила напрямки наукових досліджень, які можуть отримати фінансування Європейського Союзу. Це -  здоров'я: біотехнології, інструменти та технології для здоров'я людини; передові дослідження для здоров'я людини (біологічні дані та процеси; дослідження мозку; інфекційні хвороби; поширені хвороби); охорона здоров'я, а також: продукти харчування, сільське господарство, біотехнології; інформаційні та комунікаційні технології; нанонауки, нанотехнології, матеріали та нові виробничі технології; енергія, навколишнє середовище, транспорт, соціально-економічні та гуманітарні науки, космос, безпека. Учасниками наукових програм на загальних чи спеціальних умовах, зокрема, можуть стати: дослідні групи при університетах або дослідні організації, науковці-початківці, досвідчені науковці, дослідні установи міжнародного рівня. ЄС передбачено три форми грантів: відшкодування прийнятних витрат; одноразові виплати; фінансування за єдиною ставкою. Дозволяється поєднання кількох форм, але для більшості схем фінансування переважним методом залишається відшкодування прийнятних витрат.

–  Які галузеві напрями є нині для вас пріоритетними?

– Центр працює у кількох тематичних напрямах. Поки що з десяти пріоритетних напрямів він намагається перекрити декілька пріоритетних. Ми намагаємося  фокусуватися на охороні навколишнього середовища, здоров’ї, нанотехнологіях, сільськогосподарській продукції, тобто, на природничому напрямі. Хоча наразі йде мова про те, щоб центр покривав усі напрями. Тому сьогодні наше першочергове завдання – розвинути гуманітарний, історичний, філологічний, соціальний напрями та ін.

–  Ви співпрацюєте тільки з вченими з УжНУ?

–  Ми консультуємо й деякі інші університети. До речі, інколи нам навіть легше допомогти київським науковцям у процедурі подачі проектів.  Але все-таки ми повинні фокусуватися на потенціалі нашого університету. Інакше як оцінити нашу роботу, як оцінити –  чи ми ефективні? Ми можемо, звичайно, перерахувати інші інституції, яким ми допомогли, але якщо кількість проектів не зросте впродовж  року нашої діяльності саме в університеті, а в липні будуть оголошені проекти Сьомих рамкових програм, то це означатиме, що робота в рамках університету неефективна. Для цього потрібен час, сьогодні ми ще самі навчаємось, вчимось бути центром.

– І,  зрештою,  розкажіть про найближчі плани у роботі.

– Ми маємо план дій до кінця цього року. Ми обов’язково будемо допомагати кожному, хто до нас звернеться, особистим консультуванням і допомогою у подачі грантів. З  першого вересня наші консультації вестимуться регулярно, спеціалісти центру будуть навідуватися на кафедри, у різні інстанції, організації області і т.д. Ви знаєте, нам вже допомагають представники різних організацій області, в тому числі й бізнесових. Тому надіємося та сподіваємося на плідну співпрацю. У нас є толкові люди, є потенціал, але немає цієї інформаційної мережі, яка повинна допомогти усім нам вийти на новий рівень співпраці.

Розмовляла Мирослава Кочіш
06 липня 2010р.

Теги: грант, вчені, програма, ЄС, центр, УжНУ

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 5
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 21
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини