На Закарпатті дитбудинок використовує енергію сонця і землі

Усі закриті установи створюються державою або благодійними фондами для вирішення проблем окремих категорій громадян, які потребують допомоги і не можуть власними силами вирішити свої проблеми. Кожна установа може мати різні завдання, але об'єднувати їх буде одне - вони постійно будуть залежати від зовнішньої допомоги.

На Закарпатті дитбудинок використовує енергію сонця і землі

Форма допомоги може бути різна - матеріальна чи нематеріальна. Нематеріальна – різна допомога, від психологічної до духовної. Але цю форму ми не будемо розглядати, надто широке питання.

Що ж до матеріальної допомоги, то вона може компенсувати затрати на заробітну плату та податки, матеріали та обладнання, енергоносії тощо. Ці витрати в ідеалі мала б компенсувати держава повною мірою, але держава рідко буває дбайливою мамою і не рідко ми бачимо в Україні те, що в принципі не мали би бачити. Діти в дитячих будинках часто бувають брудними, а на ліки в туберкульозних диспансерах просто нема коштів.

Що ж робити і чи є якийсь вихід?

Саме з цією метою голландськими благодійними фондами був створений дитячий будинок „Добрий самаритянин„ в селі Велика Добронь Ужгородського району.

Витрати на заробітну плату неможливо зменшити - тут нічого не можна зробити. Витрати на харчування ми можемо зменшити за рахунок ведення підсобного господарства. Дорадчий центр „Терра Деї” допомагає дитбудинку в цьому випадку через проект "Зелений дім" шляхом надання невеликих теплиць для вирощування овочів. Це дозволяє мати свіжі ранні овочі для дітей, невеликий дохід від продажу на ринку, та й діти привчаються до роботи. На жаль, в нормальних сім’ях важко дітей долучати до роботи. А ще гостріше ця проблема стоїть в дитячих будинках.

Залишається ще одна велика стаття витрат, яку можливо зменшити. Це витрати на енергоносії. На жаль, дитячі будинки платять таку ж вартість газу чи світла, як і прибуткові організації. Тому дитячий будинок не може гріти дітей газом через його дорожнечу. Тут стоять котли на тверде паливо – дрова та вугілля і на сьогодні це набагато дешевше, ніж дорогий газ по ціні 2700 грн за тисячу кубів.

Постало питання – чи можливо щось зробити?

Дорадчий центр допомагає дитячому будинку і ми взялися за роботу. Спочатку ми хотіли отримувати ріпакову олію і топити цією олією, але ґрунти на Закарпатті бідні і самого ріпаку ми отримали мало. Це досить високорентабельна культура і завдяки компанії АМАКО дитячий будинок засіває щорічно 5 гектарів. Олія йде на змащування форм для випічки хліба і використовується на кухні . Шрот йде на ком коровам, солома спалюється в котлах коли на дворі не дуже холодно. Тобто, новітні технології дають хоч невеликий, але прибуток навіть в умовах дитячого будинку і зменшують витрати .

Але це не вихід вирішили ми. І проаналізувавши кількість сонячних днів на Закарпатті ми вирішили, що треба ставити сонячні колектори і гріти воду для душу не електрикою, а енергією Сонця. Почався довгий пошук донора і виконавця.

Кошти на проект для дитячого будинку дав Карпатський фонд, а виконавцем була компанія з Запоріжжя "Синтек". Саме завдяки їм зараз в дитячому будинку є обладнання, якого немає в дитячих будинках Західної України.

Зараз воду для душу дітям, а це 3 м.куб. нагріває Сонце (сонячні колектори), Земля (тепловий насос). Якщо цієї енергії мало, то використовується електрика або вода догрівається в твердопаливному котлі, тобто чотири джерела енергії є.

Так щомісяця економиться 3-3,5 тисячі гривень. Зрозуміло, що таке обладнання окупиться за 6-7 років при цих цінах на електрику, але лише гарантія 10 років. Саме ж обладнання має ресурс роботи 50 років.

Якщо вдасться поставити вітрову електростанцію, а зараз йдуть про це переговори, то ця енергія повністю буде безкоштовна. Тепловий насос виробляє енергію у співвідношенні 1:7, але це також витрати енергії.

На реалізацію проекту пішло багато часу і було багато труднощів, але результат роботи можна побачити на власні очі. Нещодавно, 7 червня, щодо такої практики був проведений семінар для дитячих будинків, лікарень будинків сімейного типу Закарпатської області. Деякі з учасників вже почали шукати донорів.

Олександр Омельченко, дорадчий центр "Терра Деї", "Громадський простір"
24 червня 2010р.

Теги: енергія, електрика, газ, сонячний колектор

НОВИНИ: Соціо

18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 2
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
» Всі новини