У Закарпатській ОДА представили проект Програми розвитку виноградарства та виноробства до 2025 року

Проект нової програми представив заступник голови Закарпатської облдержадміністрації Віктор Феєр.

У Закарпатській ОДА представили проект Програми розвитку виноградарства та виноробства до 2025 року

Як повідомили Закарпаття онлайн в управлінні інформації та зв’язків із громадськістю Закарпатської ОДА, участь в обговоренні проекту взяли голова Спілки приватних виноградарів та виноробів Олександр Ковач, директор Закарпатського інституту агропромислового виробництва Ануш Балян, представники виноробної галузі, фермери, начальники районних управлінь агропромислового розвитку тощо.
Представляючи програму заступник голови ОДА Віктор Феєр констатував, що наразі галузь виноградарства та виноробства працює далеко не на повну потужність. Це пов’язано як із недостатнім фінансуванням з боку держави, так і неефективним використанням земель. Ще одна проблема – ліцензія в півмільйона гривень для здійснення оптової торгівлі вином загнала в глухий кут багатьох виноробів, в першу чергу, дрібних.

– У новій довгостроковій програмі розроблені механізми, які допоможуть відновити галузь. До 2025 року заплановано збільшити площу виноградників майже на 70 відсотків – до 7,5 тисяч гектарів. Необхідно відновлювати славу Закарпаття - краю садів та виноградників, – констатував Віктор Феєр.
Про основні аспекти програми доповідав начальник головного управління агропромислового розвитку ОДА Іван Паук. Він відзначив, що на сьогоднішній день в області площа виноградників становить 4,9 тисяч гектарів. Більше половини – в сільськогосподарських підприємствах. Вирощують виноград в п’яти районах області. Майже половина виноградників віком більше тридцяти років. Понад 50% всіх сортів – це ізабельні сорти та гібриди низької якості. Столові сорти займають всього сім відсотків всіх насаджень. Нині виробники вин через нестачу виноматеріалу змушені завозити його з-за меж області.
Програмою передбачається окрім збільшення площ, зміну структури насаджень. Передбачається перехід виключно на європейські сорти. Технічними червоними сортами планують засадити 25-40 відсотків площ, майже половину – технічними білими сортами. Інше буде віддано під столові сорти. На реалізацію програми заплановано виділити доволі значну суму – майже 342 мільйонів гривень. Це кошти державного та місцевих бюджетів.

До обговорення проекту долучилися й представники виноробної галузі. Так, Олександр Ковач, голова Спілки приватних виноградарів та виноробів, зупинився на проблемах дрібних виробників. Окрім вартості ліцензії, яку не в стані сплатити жоден винороб, це і не можливість проведення атестації дрібнотоварного виробництва. Також приватні винороби згідно діючого законодавства не можуть отримувати державні дотації на посадку винограду.

– Ринок потребує "авторського" вина, яке стає дедалі популярнішим. Також необхідно відроджувати винні підвали, завдяки чому, як показує досвід Угорщини та Словаччини, можна започаткувати непоганий бізнес на селі, – вважає Олександр Ковач. – Нині в області вже розроблено винний туристичний шлях. І він допомагає нам залучити щороку тисячі нових туристів.

Окрім того, чимало пропозицій до проекту програми надійшло і від інших учасників презентації. Зокрема, щодо створення кадастру виноградарства. Всі пропозиції буде узагальнено і включено в проект. Програми розвитку виноградарства і виноробства буде розроблено і в п’яти "винних" районах краю.

24 червня 2010р.

Теги: виноробство, виноградарство, програма

НОВИНИ: Економіка

11:16
/ 20
На Тячівщині виробник меблів планує залучити 160 працівників із Бангладеш
11:26
Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО) вирішила підтримувати малих виробників вина Одеської та Закарпатської областей
18:05
/ 1
Торік на Закарпатті функціонувало 48,8 тис. суб’єктів господарювання, з яких 5,7 тис. – підприємств-юридичних осіб, 43,1 тис. – фізичних осіб-підприємців
00:07
/ 2
Кабмін зареєстрував новий індустріальний парк "Мужай" на території Берегівської громади
16:50
/ 59
НБУ визнав закарпатський "Комінвестбанк" банкрутом
14:26
/ 1
Цьогоріч на Закарпатті за 11 місяців сплатили туристичного збору на 4,2% більше, ніж торік
17:30
За січень–вересень 2024-го на Закарпатті коефіцієнт покриття експортом імпорту становив 0,93
17:38
У пункті пропуску "Лужанка – Берегшурань" запустили оформлення вантажівок
17:20
/ 6
Євроколію на ділянці "Чоп-Ужгород" не зможуть побудувати до кінця року
16:32
/ 1
У Франції відкрили перше у світі індустріальне виробництво целюлози з опалого листя на основі стартапу закарпатця Валентина Фречки
01:03
/ 8
На Закарпатті наразі перебуває 40% усього релокованого бізнесу України
20:35
На третій рік війни об'єми будівництва в Ужгороді майже втричі перевищили довоєнні показники – ЛУН
22:24
Зміни в митному законодавстві ЄС спричинили черги вантажівок перед КПП "Вишнє Нємецьке - Ужгород"
23:35
/ 1
Пов'язана із львівським бізнесменом фірма купила ще один дозвіл на видобуток мінеральної води на Закарпатті
11:11
/ 3
Посуха знищила більшу частину врожаю хурми на Закарпатті
22:05
Торік з прибутками спрацювали 73% підприємств Закарпаття
11:19
АРМА оголосила конкурс на управління ключовим логістичним комплексом Закарпаття "Термінал Карпати"
15:47
/ 2
Завершення будівництва євроколії на ділянці Чоп—Ужгород заплановано на 2025 рік
11:31
/ 1
На аукціонах "Земельного банку" за суборенду землі на Закарпатті ціна за гектар сягла майже 10 000 грн
00:59
/ 3
Підняття мінімальних роздрібних цін на вино стане подарунком для продавців "лівого" вина – Гарновдій
14:59
/ 3
Триває активна фаза будівництва євроколії між Чопом та Ужгородом – "Укрзалізниця"
11:13
Через закарпатську митницю найбільше експортують зерно та деревину, а імпортують - легковики та вантажівки
15:01
Цьогоріч на Закарпатській митниці найбільше податків сплачено за ввезення автомобілів, моніторів і проєкторів, телефонів та водонагрівачів
13:47
/ 1
Індустріальний парк на Берегівщині, один з трьох в Україні, отримає державні 148 млн грн на будівництво залізничних колій та електричної інфраструктури
16:31
З початку року на Закарпатті ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 3,3%
» Всі новини