Юні футболісти Закарпаття боротимуться за звання чемпіонів України

Про футбольні традиції Закарпаття, мабуть, відомо усім, хто цікавиться грою мільйонів не лише в нашому краї, але й далеко за його межами. Не одне покоління закарпатців захищало кольори київського "Динамо", львівських "Карпат", інших клубів колишнього СРСР, незалежної України.

Юні футболісти Закарпаття боротимуться за звання чемпіонів України

Виступ у збірній чи клубі елітного дивізіону можна вважати вершиною, до якої футболіст йшов багато років, але починав, як і тисячі інших, із дитячої футбольної школи, в якій закладав підвалини як своєї майстерності, так і професіоналізму, любові до справи, якою займається.
 
В обласному центрі вже багато років функціонує СДЮШОР м. Ужгород, в якій займається чимало юнаків, які мріють стати відомими футболістами. Цьогоріч вихованці школи (віком до 15 років) зайняли друге місце у четвертій зоні Чемпіонату України з футболу (всього у чемпіонаті є 4 зони, команди, які зайняли 1 та 2 місця у своїй зоні, розігрують звання чемпіона країни у фінальній частині) і з 29 червня по 3 липня будуть грати у фінальній частині чемпіонату, що відбудеться у м. Саки.
 
Зважаючи на успіхи колективу, ми звернулися до головного тренера команди Василя Юрійовича Ороса, який "доклав руку" до появи на футбольному небосхилі України таких гравців як Василь Кобин (ФК "Шахтар) та Олександр Надь (ФК "Закарпаття"), поцікавившись, що ж сприяє молодим закарпатцям досягати таких успіхів.

– Під моїм керівництвом наразі працює дві вікові групи: молодші 2000 року народження та старші 1995 року. Головна ставка робиться на інтенсивні тренування (декілька разів на тиждень) та спаринги, для чого часто треба полишати межі Ужгорода, багато пересуватися областю. Із молодшими працюється трохи простіше, у них головна увага приділяється роботі з м’ячем, набуттю технічних навичок. Старші… тут уже мова йде про хлопців 14-15 років, для яких важливим аспектом стає тактична побудова, командна гра. Але у їх віці, який зазвичай називають "перехідним", виникає чимало проблем, які тренер має вирішувати в ході тренувань та ігор. Усі, мабуть, розуміють, що таке амбіції, бажання перемогти будь-що, однак футбол, повторюся, – це командна гра, а тому гравець має виконувати ті настанови, які дає тренер, відтак іноді поступаючись власним бажаннями. У такому юному віці дуже важливо правильно донести свою думку гравцеві, щоб він розумів своє значення для загального успіху команди. У цьому – одне з ключових завдань тренера у дитячому та юнацькому футболі.
 
– Із якими ще труднощами стикається тренер у наші дні?

– Не дуже хочеться про труднощі, вони є у всіх. Часом у нас зриваються матчі-спаринги. Часом на це є об’єктивні причини, але буває, що немає можливості заплатити за оренду майданчика, не вистачає коштів на транспортні потреби. Я притримуюся принципу максимального навантаження гравців спарингами з однолітками з інших команд. В ідеалі було б проводити подібні матчі щотижня, однак реально ми це робимо лише раз на два тижні. Багато треба витрачати на спортивне спорядження: м’ячі, знаряддя для тренувань, а також відповідне взуття. Переважна більшість цих проблем лягає на плечі батьків, а враховуючи сьогоднішню економічну ситуацію, їм не завжди вдається у повному обсязі забезпечувати потреби юного футболіста.

– Що ж Ви робите, щоб вирішити це питання?

– СДЮШОР знаходиться у підпорядкуванні управління сім’ї, молоді та спорту ОДА. Управління, наскільки це в його силах, вишукує можливості для того, щоб нам допомогти. Цього року ФК "Закарпаття" придбало для наших підопічних комплект форми. Крім того, шукаємо тих людей, яким не байдужа доля футболу, фізичного виховання та, в принципі, виховання дітей. Приміром, зараз познайомилися з пані Інною Конар, яка на наше звернення радо відгукнулася, погодилася допомогти у підготовці та поїздці на фінальний етап Чемпіонату України (U-15), що відбудеться у м. Саки. Із її допомогою було закуплено нові м’ячі для тренувань. Думаю, ми й надалі матимемо в її особі доброго помічника для юних футболістів.

– На що розраховуєте у Саках? Можливо, повернетеся на Закарпаття чемпіонами України?

– Будь-який спортсмен завжди має бути налаштований на перемогу. Як складеться наша доля у фінальній частині – прогнозувати не беруся, однак маю надію, що ми зможемо гідно представити закарпатський футбол, показати гарну гру.

Павло Кочетков, Спорт тайм
23 червня 2010р.

Теги:

НОВИНИ: Спорт

13:28
/ 2
Відбулися матчі 1 туру вищої ліги чемпіонату Закарпаття з футболу
10:33
На Ужгородщині затримали наркоторговців
20:27
Кіберполіція заблокувала Telegram-канал, що лякав терактами в школах Мукачева
12:46
Закарпатці повернулися з нагородами з чемпіонату України з пауерліфтингу
20:42
В Ужгороді відбувся турнір пам'яті полеглого захисника Данила Богуславського
10:38
/ 6
Зимова першість Закарпаття з футболу: блокпостів біля стадіонів не буде, але й "ухилянтів" не прихищатимуть
10:28
/ 1
Стадіони у Минаї та Ужгороді допущені до УПЛ, хоча освітлення відсутнє
11:24
/ 3
5 організаторам підпільних гральних клубів на Закарпатті повідомили про підозру
20:53
/ 5
Закарпатська облрада просить УАФ дозволити й надалі проводити футбольні матчі на стадіонах "Авангард" та "Минай-Арена"
23:48
/ 4
Вартість встановлення освітлення на стадіоні "Минай Арена" сягне близько 16 млн грн
16:36
/ 1
На Закарпатті за допомогою квадрокоптера "вичислили" двох "ухилянтів"-"плавунців"
11:19
/ 9
УАФ заборонила матчі на "Минай-Арені" та "Авангарді" в Ужгороді до встановлення освітлення
23:41
Результатом благодійного забігу до Дня Святого Миколая в Ужгороді стали зібрані майже 40 тис.грн
12:41
/ 2
ФК "Минай" втратив ключових футболістів – Любеновіч
17:02
/ 1
Військовослужбовець із Закарпаття Андрій "Бродяга" Ткачук здобув "бронзу" Чемпіонату світу з бігу на 24 години
14:00
/ 3
За останні 2 дні "Минай" покинули вже 5 гравців
16:55
Закарпатський Воловець прийме Кубок України з армреслінгу
11:36
Закарпатські пауерліфтери повернулися з кубка України з медалями і навіть рекордом
15:20
Матч "Минаю" з "Динамо" в Ужгороді перенесено на весну через повітряну тривогу та відсутність освітлення на стадіоні
16:09
У Мукачеві відбулися змагання з художньої гімнастики "Мукачівська зірочка"
16:46
Мукачівці долучилися до забігу проти насильства
11:39
/ 1
Поліція розповіла про обставини зіткнення легковика, вантажівки, мікроавтобуса і велосипедиста у Вонігові на Тячівщині
10:40
/ 1
У Мукачеві сьогодні стартують чемпіонат Закарпаття та відкритий Кубок Мукачева зі змішаних єдиноборств (ММА)
21:07
Мукачівець вдало виступив на "Biegu Niepodległości" в Польщі
09:54
/ 1
9-річний хлопчик з Закарпаття встановив світовий рекорд у гирьовому спорті
» Всі новини