Закарпатдержрибохорона скаржиться, що суди виправдовують злісних браконьєрів

У процесі проведення рибоохоронної роботи інспекторський склад неодноразово вислуховує нарікання про бездіяльність органів рибоохорони щодо злісних порушників правил рибальства. Часом звучать навіть висловлювання в "кришуванні" інспекторів над браконьєрами, що взагалі є абсурдом для Закарпатської області (через 3-5 кг риби - смішно).

Закарпатдержрибохорона скаржиться, що суди виправдовують злісних браконьєрів

Можливо, якоюсь мірою існує проблема в невчасному реагуванні на злісні порушення правил рибальства, але скоріше вони мають об'єктивний характер, тобто не залежать від інспекторів (людського фактору) - йдеться, наприклад, про відсутність транспорту і, відповідно, прибуття з затриманням, присутність свідків при резонансних подіях, або хоча би 2-інспекторів( в Закарпатській області всього 13 чоловік) та ряд інших обставин. Разом з тим хочеться наголосити, що сам факт затримання інспекторським складом порушників є тільки першим етапом в процесі притягнення до відповідальності. Подальша доля справ залежить від судових органів, прокуратури, слідчих.

За 2009 рік по справах за "браконьєрство" ст. 85 ч.4 КУпАП судами за "незначимість порушення", звільнено від відповідальності 20 чоловік (навіть за умови наявності риби) та повернуто порушникам для продовження браконьєрства 10 заборонених засобів.

Ще складніше справи складаються з дійсно резонансними справами: використання електроструму або знищення "червонокнижних видів" в значній кількості тощо. Щось доводити органи рибоохорони не збираються , але просто дадуть інформацію для роздуму. Що породжує безпечність "браконьєрів"?
Так, протягом 2009 року інспекторами рибоохорони було затримано 7 громадян, які здійснювали вилов риби з використанням електричного струму.

По справах гр. Краснобор В.І. і гр.. Дубович Ю.В. матеріали були направлені до суду. Згідно з постановою суду зазначених громадян піддано адмінштрафу на... 340 грн., питання відшкодування збитків не вирішено.

По справі Мельник В.М. збитки відсутні, за постановою суду правопорушник підданий адмінштрафу на ті ж 340 грн.(і це за електровудку).

Лише одна справа по гр. Гвоздь М.В. доведена до суду по ст. 249 ч.1 КК України з вироком суду, штрафом в 850 грн. і задоволеним питанням відшкодування збитків - 3187,00 грн.

Ще по 3 справах відомості від правоохоронних органів не надходили, а по окремих справах правопорушники, які скоїли кримінальні злочини, уникли не лише кримінальної, але й адміністративної відповідальності, а заподіяна державі шкода залишилася невідшкодованою.

По справі Попович М.М. Головне управління зверталося на адресу обласної прокуратури із скаргою № 03-2104 від 13.04.09 р. Згідно з листом обласної прокуратури № 07/4-183 вих. 09 від 01.06.09 р. матеріали повторно направлені в прокуратуру Свалявського району з вказівкою інформувати Закарпатдержрибоохорону про результати розгляду. Відомості про те, чи поніс правопорушник заслужене покарання і чи відшкодовано збитки, так і не надходили.

Ще 29.04.09 р. було затримано гр. Цанько В.Ю., який в результаті браконьєрського лову риби з використанням електричного струму заподіяв 1167,90 грн. збитків. Відомості про результат відсутні.
Головним управлінням 07.08.09 р. за № 03-2729 на адресу обласної прокуратури було направлено матеріали по факту браконьєрського вилову риби з використанням електричного струму, скоєного групою осіб за участі гр.. Яцуга В.В. (Перечинський район). Сума заподіяних збитків склала 3024,30 грн. Жодні відомості не надходили.

За зверненнями Закарпатдержрибоохорони на адресу обласної прокуратури, Великоберезнянським РВ ГУ МВС України у Закарпатській області проводилося розслідування обставин вилову риби з використанням забороненого засобу лову - сітки - екрана, скоєного гр. Дьирдь В.М і гр.. Сурмай І.І., які заподіяли матеріальних збитків на суму по 2400,00 грн. кожен. Матеріали передані в суд. Рішення по кримінальній справі за ст. 249 ч.1 ККУ винесено (умовний термін), але збитки, заподіяні державі, залишаються невідшкодованими.

На адресу прокуратури Закарпатської області 28.08.09 р. № 03-2822 було направлено матеріали на гр.. Куца М.В., який, використовуючи заборонені засоби лову, саморобну острогу заподіяв матеріальну шкоду на суму 1081,00 грн. У заяві зверталася увага на той факт, що зазначений правопорушник, за участі ще двох своїх братів, в листопаді 2008 р. скоював подібне правопорушення. Сумарна шкода склала 3136,50 грн. В 2008 році матеріали направлялися в природоохоронну прокуратуру. Відомості про те, чи були зазначені громадяни притягнуті до відповідальності і чи відшкодовані збитки, до Головного управління не надійшли. По справі 2009 року, лише через обласну прокуратуру, рибоохорона отримали повідомлення, що Ужгородським РВ ГУ МВС України у Закарпатській області відмовлено в порушенні кримінальної справи. Жодних відомостей, чи поніс злісний браконьєр хоча б адміністративне покарання, і чи відшкодовано матеріальні збитки, немає. Якщо правопорушник не відшкодував, тоді хто має заплатити державі за заподіяні збитки?

Не менше запитань викликає справа гр. Бурлакова Р.В. Лист в прокуратуру області від 29.05.09 р. № 03-2409. і знову жодних повідомлень від органу, який проводив розслідування обставин злочину. Лише обласна прокуратура проінформувала, що в порушенні кримінальної справи відмовлено. Чому? Адже заподіяно збитків на суму 1665,10 грн. Серед виловлених - риба, заборонена до вилову, внесена до Червоної книги України. Питання відшкодування заподіяної шкоди не вирішене. Чи притягнуто правопорушника до адміністративної відповідальності ? Відомості відсутні.

Відсутні відомості про результат розгляду направлених в Закарпатську міжрайонну природоохоронну прокуратуру матеріалів на гр.. Фегер Ю.Ю., лист № 03-3007 від 25.09.09 р. Зазначеним правопорушенням спричинено збитків на суму 1150,80 грн. Виловлено 93 шт. риби, в т.ч. і віднесеної до Червоної книги України.

Від Тячівського РВ ГУ МВС України у Закарпатській області не надійшло повідомлення про результат розгляду матеріалів затриманого працівниками зазначеного відділу гр. Данило І.М., який в результаті незаконного вилову риби заподіяв збитків на суму 11400,00 грн.

Особливі зауваження з боку Держкомрибгоспу України викликає відсутність інформації та офіційних повідомлень з приводу завершення збору документів та передачі до суду матеріалів резонансної , навіть в масштабах України, справи стосовно грубого порушення вимог природоохоронного законодавства під час проведення робіт по регулюванню русла р. Уж в районі с. Забрідь. Роботи проводилися ТОВ " Коватехбуд" з грубим порушенням нормативних та природоохоронних вимог. В результаті, лише збитки заподіяні водним живим ресурсам склали 1.896.545,40 грн.

Закарпратдержрибоохорона
10 червня 2010р.

Теги: браконьєр, риба, рибоохорона

НОВИНИ: Кримінал

01:16
Ужгородець погрожував свої дружині гранатою
20:47
/ 1
38-річний мукачівець протягом року розраховувався за покупки карткою, загубленою пенсіонером
19:41
/ 2
У Нижніх Воротах зіткнулися мукачівська BMW та івано-франківське Renault, водій останнього загинув
14:05
Житель Туриці, що на Ужгородщині, зберігав вдома дві бойові гранати
22:50
У жителя Буштина під час обшуку вилучили майже 1кг марихуани
22:47
Мешканцеві Родниківки на Мукачівщині, який підпалив будинок дружини через образу, присудили більше 5 років тюрми
15:50
Справу учасників "смертельної" масової бійки у Підвиноградові скеровано до суду
14:01
В Ужгороді водій, зупинений патрульними, швидко купив і хильнув алкоголь, аби приховати "п'яне" водіння
20:56
/ 3
У Берегові злочинна група відбирала майно в самотніх осіб літнього віку
20:31
На під'їзді до кордону затримали чотирьох чоловіків, що планували нелегально потрапити до Румунії, та двох закарпатців-переправників
15:57
На кордоні з Угорщиною у китайському вантажі виявили "зайві" електроскутери
21:52
/ 2
Через тайник з сигаретами житель Підвиноградова позбувся в ПП "Дякове" свого "Пежо"
11:15
/ 1
На Закарпатті викрили підприємця з Харкова, який хотів вивезти пшеницю в ЄС без ліцензування
22:49
На обʼїзній Мукачева патрульні зупинили водія, у 12 разів п'янішого від дозволеного
19:05
За вбивство жінки в центрі Берегова місцевому мешканцю "світять" 15 років тюрми
18:53
/ 2
На Закарпатті взяли під варту без права на заставу 10 учасників наркоугруповання
23:08
На Закарпатті 26-річний псевдоволонтер з Тернопільщини, що прямував до угорщини, намагався відкупитися в прикордонників за €1600
19:37
На Закарпатті затримали 2-х підлітків-провідників і 4-х "ухилянтів" з ґумовими човнами
17:54
/ 2
У ПП "Лужанка" берегівець втік від прикордонників і попросив прихистку в угорщині
10:48
/ 1
На Мукачівщині затримали 19-річного підозрюваного у зґвалтуванні 13-річної дівчинки
14:57
На Тячівщині затримали переправника з Рівненщини з "ухилянтом" із Хмельниччини
22:39
/ 5
Апеляційний суд скасував виправдання суддею Софілканич упійманого на хабарі голови Воловецької ОТГ Попелича
21:38
/ 3
Ужгородку, немовля якої померло від переохолодження викинутим в пакеті на вулицю, засудили на 2 роки "умовно"
19:32
Апеляційний суд залишив без зміни "запобіжку" шахраєві, що видурив $10,5 тис. у дружини полоненого військового
17:45
/ 12
На Закарпатті викрили ОЗУ наркоторговців, що "заробляло" на метамфетаміні мільйони
» Всі новини