На Закарпатті відбувся турнір з футболу памяті героя-лісоруба Івана Чуси

Другий рік поспіль Закарпатський обком профспілки працівників лісових галузей (голова Володимир Ільков) та обласна рада фізкультурно-спортивного товариства "Україна" (голова Владислав Кушнірчук) організовують на Тячівщині обласний меморіальний турнір серед команд гірських населених пунктів Закарпаття на кубок пам'яті славного героя-лісоруба, переможця міжнародних змагань, Героя Соціалістичної праці, колишнього багаторічного члена ВЦРПС Івана Васильовича Чуси.

На Закарпатті відбувся турнір з футболу памяті героя-лісоруба Івана Чуси

Цього року урочистості на честь славного земляка розпочалися на Турбатському лісництві Брустурянського лісомисливського господарства – колишньому однойменному лісопункті, начальником якого багато років працював Іван Чуса. Тут відбулося відкриття та освячення пам’ятної стели на честь героя. На урочистостях із словами вдячності виступили голова обкому профспілки Володимир Ільков, який понад 30 років працював головою профкому колишнього Усть-Чорнянського лісокомбінату, виконуючий обов’язки директора Брустурянського ЛМГ Ярема Тимків, сільський голова села Лопухово Михайло Фицай, лісничий Турбатського лісництва Дмитро Чуса.

Наступного дня на стадіоні селища Усть-Чорна за великої кількості шанувальників футболу з усієї Тересвянської долини у захоплюючій спортивній боротьбі пройшов меморіальний турнір за участі шести команд із Тячівського та Міжгірського районів. Знаковою подією для всіх присутніх стало запрошення організаторами на турнір почесних гостей із Росії – нашого земляка Йосипа Нодя, який близько 20 років очолював Федерацію футболу Ленінградського області, а також його колег – керівника Департаменту з проведення змагань Федерації футболу Ленінградської області Володимира Коврова та директора футбольного клубу „Кіровець” із міста Тихвін Олександра Литвинова. Повідомлення про їх присутність на стадіоні численні глядачі зустріли оплесками. Про організацію харчування учасників змагань та вболівальників подбав селищний голова Усть-Чорної Василь Шимків. Усі бажаючі могли придбати книгу з автографом автора про відомого лісоруба Івана Чусу „Син гір”, яку написав його син – журналіст Іван Чуса.

Після відкриття змагань і підняття капітанами команд Державного прапору України, першими на поле вийшли футболісти села Терново на Тячівщині та гості змагань – спортсмени Національного природного парку „Синевир” на Міжгірщині. Зустріч закінчилася з рахунком 3:0 на користь команди з Тернова.

А вже в наступному поєдинку футболісти з Міжгірщини реабілітувалися в очах своєї групи підтримки, яку очолили заступник директора Василь Росоха та голова профкому Федір Матічин. Із рахунком 2:1 синевирці перемогли команду села Руське Поле.

Остання зустріч у цій підгрупі, між командами Тернова і Руського Поля, завершилася нульовою нічиєю, яка позбавила спортсменів із Руського Поля можливості продовжувати боротьбу в цьому турнірі .

В іншій підгрупі попередніх змагань дві перемоги здобули минулорічні переможці – футболісти з Усть-Чорної. Із рахунком 2:1 вони виграли у команди села Нересниця, а 1:0 – у спортсменів селища Дубове. Зустріч між командами Нересниці й Дубового принесла нічийний результат 1:1, після чого дубівчани вибули з турніру.

Цікавий футбол продемонстрували учасники стикового поєдинку за третє місце – футболісти з Синевира та Нересниці. Основний час приніс нічийний результат – 2:2, а в серії післяматчевих пенальті симпатична команда з Міжгірщини зуміла забити три м’ячі, а їх суперники – лише два.

Окрасою змагань став фінальний поєдинок за перехідний кубок пам’яті Івана Чуси, в якому зустрілися давні суперники – футболісти Усть-Чорної та Тернова. До речі, минулого року ці команди у фіналі також виборювали почесний трофей. Тоді лише в серії післяматчевих пенальті перемогла команда Усть-Чорної.

Повторити минулорічний успіх господарям змагань цього разу не вдалося. Після того, як головний арбітр турніру, суддя Національної категорії Віктор Дуло з Ужгорода, якому допомагали Василь Немеш та Антон Міклош із Тячева, зафіксував в основний час нульову нічию, як і торік, переможця визначала серія одинадцятиметрових штрафних ударів. У ній влучнішими виявилися спортсмени Тернова, успіху яких раділи численні шанувальники на чолі з сільським головою Тернова Василем Кустрьом.
Честь команди-переможниці захищали брати Роман, Тарас, Василь, Михайло Маркуци, Роман Каптола, Іван Кіра, Роман Костевич, Михайло Мазур, Борис Варга, Микола Гайналій, Петро Петричко, Ярослав Костевич, Іван Зизинь.

Яскравою була урочиста церемонія нагородження кращих команд турніру. Футболісти з Тернова отримали перехідний красень-кубок пам’яті Івана Чуси. Призери змагань отримали золоті, срібні та бронзові медалі й дипломи, які вручили голова оргкомітету спартакіади Володимир Ільков, перший заступник голови Тячівської райдержадміністрації Василь Каганець та голова облради ФСТ „Україна” Владислав Кушнірчук. Три призи – командам Тернова, Усть-Чорної та Синевира – були вручені від управління у справах молоді та спорту облдержадміністрації (начальник Ярослав Свида).

Облрада ФСТ „Україна” підготувала призи кращим гравцям турніру. Оргкомітетом ними були визнані Роман Каптола (Терново), Володимир Пуга (Синевир), Йовік Артинський (Руське Поле), а кращим воротарем – Павло Кайс із Усть-Чорної. Усі вони отримали відзнаки від Владислава Кушнірчука. А нагороди від Тячівської райдержадміністрації вручив Василь Каганець.

Наші гості з Росії теж вручали нагороди. Від імені Федерації футболу Ленінградської області Йосип Нодь подарував чудові комплекти футбольної форми господарям змагань – команді з Усть-Чорної. А капітан юнацької команди „Лісоруб” (Усть-Чорна) Богдан Дінслер також отримав індивідуальний комплект форми від ленінградців.
Закриваючи футбольний турнір, голова оргкомітету Володимир Ільков щиро подякував господарям за допомогу у проведенні цікавих змагань і вручив Подяки організаторів, які отримали селищний голова Усть-Чорної Василь Шимків, заступник голови Тячівської райдержадміністрації Василь Каганець, син героя-лісоруба – журналіст Іван Чуса та інші.

До нової зустрічі наступного року на меморіальному турнірі в Усть-Чорній!

Сергій Баранчиков, "Спорттайм"
08 червня 2010р.

Теги: турнір, футбол, лісоруб

Коментарі

Міша Бенко 2010-06-09 / 23:29:00
Звертаюся до тих команд які сподіваються цого року вийграти першість району, ви безнадійні мрійники, кубок сього году дуде в Тернові!!!!!!!!!!!!!!!!!!

2010-06-09 / 23:26:00
Торново рулить ми найкащі!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

НОВИНИ: Спорт

20:27
Кіберполіція заблокувала Telegram-канал, що лякав терактами в школах Мукачева
12:46
Закарпатці повернулися з нагородами з чемпіонату України з пауерліфтингу
20:42
В Ужгороді відбувся турнір пам'яті полеглого захисника Данила Богуславського
10:38
/ 6
Зимова першість Закарпаття з футболу: блокпостів біля стадіонів не буде, але й "ухилянтів" не прихищатимуть
10:28
/ 1
Стадіони у Минаї та Ужгороді допущені до УПЛ, хоча освітлення відсутнє
11:24
/ 3
5 організаторам підпільних гральних клубів на Закарпатті повідомили про підозру
20:53
/ 5
Закарпатська облрада просить УАФ дозволити й надалі проводити футбольні матчі на стадіонах "Авангард" та "Минай-Арена"
23:48
/ 4
Вартість встановлення освітлення на стадіоні "Минай Арена" сягне близько 16 млн грн
16:36
/ 1
На Закарпатті за допомогою квадрокоптера "вичислили" двох "ухилянтів"-"плавунців"
11:19
/ 9
УАФ заборонила матчі на "Минай-Арені" та "Авангарді" в Ужгороді до встановлення освітлення
23:41
Результатом благодійного забігу до Дня Святого Миколая в Ужгороді стали зібрані майже 40 тис.грн
12:41
/ 2
ФК "Минай" втратив ключових футболістів – Любеновіч
17:02
/ 1
Військовослужбовець із Закарпаття Андрій "Бродяга" Ткачук здобув "бронзу" Чемпіонату світу з бігу на 24 години
14:00
/ 3
За останні 2 дні "Минай" покинули вже 5 гравців
16:55
Закарпатський Воловець прийме Кубок України з армреслінгу
11:36
Закарпатські пауерліфтери повернулися з кубка України з медалями і навіть рекордом
15:20
Матч "Минаю" з "Динамо" в Ужгороді перенесено на весну через повітряну тривогу та відсутність освітлення на стадіоні
16:09
У Мукачеві відбулися змагання з художньої гімнастики "Мукачівська зірочка"
16:46
Мукачівці долучилися до забігу проти насильства
11:39
/ 1
Поліція розповіла про обставини зіткнення легковика, вантажівки, мікроавтобуса і велосипедиста у Вонігові на Тячівщині
10:40
/ 1
У Мукачеві сьогодні стартують чемпіонат Закарпаття та відкритий Кубок Мукачева зі змішаних єдиноборств (ММА)
21:07
Мукачівець вдало виступив на "Biegu Niepodległości" в Польщі
09:54
/ 1
9-річний хлопчик з Закарпаття встановив світовий рекорд у гирьовому спорті
17:49
/ 1
Перший благодійний Krayna Uzhhorod Half Marathon зібрав понад 316 тис. грн гривень на підтримку ЗСУ
16:52
Через півмарафон в Ужгороді в неділю перекриють ряд вулиць
» Всі новини