Як вивести закарпатський волейбол на рівень, якого досягла Черкащина зусиллями одного спонсорами?

Чемпіонат України із волейболу вищої аматорської ліги серед чоловічих команд стартував ЗО листопада минулого року в Черкасах. Аматорська ліга заснована у 2001 році, а сьогодні вона об'єднує вже 44 команди, з яких 12 грають у вищій лізі, 8 — у першій, 12 у другій та 12 у жіночій. Грати в аматорській лізі може кожен, для цього потрібно лише бажання. Ми переконалися в цьому, побувавши на матчах другого туру чемпіонату, що проходили з 8 по 12 лютого в спорткомплексі «Юність» (м.Ужгород).

Як вивести закарпатський волейбол на рівень, якого досягла Черкащина зусиллями одного спонсорами?За правилами ліги, команда, яка за результатами змагань посяде останнє місце, перейде із вищої ліги до першої, а її місце займе найкраща команда першої ліги. Значне випробування очікує на гравців, що посядуть 11-те місце. Їм доведеться відстоювати своє право на участь у змаганнях вищої ліги в боротьбі з волейболістами, які будуть другими у першій лізі. Фахівці федерації волейболу України вважають, що такі жорсткі умови сприятимуть тому, що вища аматорська ліга сформується із досвідчених волейболістів, які демонструватимуть високий рівень гри, а відповідно, цікавішими стануть матчі ліги.

В Ужгороді змагалися 8 команд, розбитих на дві групи. До групи «А» входять «Златогор» (Черкаси), «Ескоріал» (Кривий Ріг), «Бірзула»(Котовськ) і «Хімік»(Южне). До групи «В» — ОДЮСШ (Ужгород), «Спартак» (Свалява), «Володар» (Галич) та «Нарцис» (Хуст).

Нагадаємо, перший тур нинішнього чемпіонату пройшов у Черкасах. У тому, що право відкриття чемпіонату належить цьому місту, є велика заслуга команди «Златогор» — дворазового чемпіона України. Волейбол на Черкащині став пріоритетним та масовим видом спорту, який об'єднує не тільки професіоналів, але й аматорів та дітей. «Златогор» — міцний суперник. Команда, приміром, стала переможцем 4-го міжнародного
турніру ветеранів, який проходив у польському місті Колобжет. При чому черкащани грали із волейболістами з Німеччини, Швеції та Польщі. Такого постійного успіху команда однозначно не досягала б, якби не мала надійного спонсора і партнера — золотоноського лікеро-горілчаного заводу «Златогор».

Віталій Войцехівський, віце-президент холдингової компанії «Петрус», до якої входить і завод, переконаний, що спорт забезпечить розвиток України як європейської держави. Однак, як з’ясувалося, компанія не тільки підтримує команду аматорської ліги. Такому спонсорству волейболу, як у Черкаській області, можна по-доброму позаздрити. На Черкащині навіть існує
«Златогор-Ліга» — аматорська неформальна відкрита першість з волейболу серед чоловічих команд. Цікаво й те, що компанія не прагне просто "засвітитися" в якості спонсора й благодійника, а стимулює розвиток масового спорту.

Як саме? На початку «Златогор» виступає головним спонсором турніру: забезпечує учасників призами та нагородами, дарує командам м'ячі, допомагає висвітлювати змагання в ЗМІ й виконує організаторські функції. Однак у майбутньому передбачається, що самі учасники турніру проявлятимуть ініціативу і братимуть активну участь у вирішенні організаційних питань. Це дуже вдалий і правильний хід, оскільки масовий спорт (не тільки волейбол) в Україні нині не має жодної підтримки влади, а за такого спонсорства він може відродитися. Головне — показати людям, що при бажанні можна й самим організовувати й проводити цікаві змагання.

Таку широку довідку про черкаський волейбол і компанію «Златогор» ми навели з єдиною метою: показати, як одне-єдине підприємство може підтримувати розвиток конкретного виду спорту. І порівняти наші реалії. В аматорській лізі виступають одразу три закарпатські команди, що, безумовно, радує. Однак дуже сумніваємося, що всі вони, разом взяті, мають таку фінансову підтримку, як одна черкаська команда. На жаль, у нашій області поки що немає подібних спонсорів.

Кілька слів про власне змагання. На жаль, закарпатські клуби не порадували особливими успіхами, програвши всі свої матчі за винятком свалявського «Спар-така», котрий переміг команду «Бірзула» з Котовська. У чотирьох матчах перемогу здобули гравці «Златогора», «Ескоріала» та «Хіміка», і тричі перемагала «Бірзула». Наступний тур пройде у березні, а призери ліги визначаться у травні.
Ярослав СВІТЛИК, "Новини Закарпаття"
19 лютого 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Спорт

16:29
Закарпатські спортсмени стали чемпіонами України з пауерліфтингу
17:14
У травні в Ужгороді традиційно відбудеться свято для дітей та молоді "ВЕЛО-ЛІДЕР"
13:07
/ 1
Відбулися матчі 2 туру вищої ліги чемпіонату Закарпаття з футболу
23:20
В Ужгороді відбуваються відкритий турнір з дзюдо серед юнаків та дівчат і Кубок Ужгорода
13:28
/ 2
Відбулися матчі 1 туру вищої ліги чемпіонату Закарпаття з футболу
10:33
На Ужгородщині затримали наркоторговців
20:27
Кіберполіція заблокувала Telegram-канал, що лякав терактами в школах Мукачева
12:46
Закарпатці повернулися з нагородами з чемпіонату України з пауерліфтингу
20:42
В Ужгороді відбувся турнір пам'яті полеглого захисника Данила Богуславського
10:38
/ 6
Зимова першість Закарпаття з футболу: блокпостів біля стадіонів не буде, але й "ухилянтів" не прихищатимуть
10:28
/ 1
Стадіони у Минаї та Ужгороді допущені до УПЛ, хоча освітлення відсутнє
11:24
/ 3
5 організаторам підпільних гральних клубів на Закарпатті повідомили про підозру
20:53
/ 5
Закарпатська облрада просить УАФ дозволити й надалі проводити футбольні матчі на стадіонах "Авангард" та "Минай-Арена"
23:48
/ 4
Вартість встановлення освітлення на стадіоні "Минай Арена" сягне близько 16 млн грн
16:36
/ 1
На Закарпатті за допомогою квадрокоптера "вичислили" двох "ухилянтів"-"плавунців"
11:19
/ 9
УАФ заборонила матчі на "Минай-Арені" та "Авангарді" в Ужгороді до встановлення освітлення
23:41
Результатом благодійного забігу до Дня Святого Миколая в Ужгороді стали зібрані майже 40 тис.грн
12:41
/ 2
ФК "Минай" втратив ключових футболістів – Любеновіч
17:02
/ 1
Військовослужбовець із Закарпаття Андрій "Бродяга" Ткачук здобув "бронзу" Чемпіонату світу з бігу на 24 години
14:00
/ 3
За останні 2 дні "Минай" покинули вже 5 гравців
16:55
Закарпатський Воловець прийме Кубок України з армреслінгу
11:36
Закарпатські пауерліфтери повернулися з кубка України з медалями і навіть рекордом
15:20
Матч "Минаю" з "Динамо" в Ужгороді перенесено на весну через повітряну тривогу та відсутність освітлення на стадіоні
16:09
У Мукачеві відбулися змагання з художньої гімнастики "Мукачівська зірочка"
16:46
Мукачівці долучилися до забігу проти насильства
» Всі новини