Щодня сотні мешканців Закарпаття перетинають кордон зі Словаччиною та Угорщиною

Щодня сотні закарпатців, на свій страх і ризик, їдуть або йдуть пішки до сусідніх Угорщини та Словаччини щоб дешевше прикупити деякі продукти харчування та побутову техніку. Інші заробляють копійку на тому, що примудряються «забезпечувати» сусідні країни дешевим українським дизпаливом та цигарками.

Щодня сотні мешканців Закарпаття перетинають кордон зі Словаччиною та Угорщиною Щоб побачити, як ця процедура виглядає зсередини, відправляємось на пункт пропуску «Вилок», що на Виноградівщині.

До Вилоку під’їжджаємо з боку Берегова. Перед самим селищем обабіч дороги рясніють заправки. Дизпаливо тут на п’ять копійок дешевше ніж на решті АЗС області. «Це – щоб зручно його «штовхати» на мадяри», – пояснює мій колега. В самому Вилоку вже «пахне» іншою країною: більшість магазинів та кав’ярень тут названо угорською. Запитати дорогу за кордон теж нема в кого – всі відповідають «нем тудом» (авт. з угорської означає не розумію)…

Власне міжнародний пункт пропуску «Вилок» знаходиться в кінці селища за транспортним мостом через Тису. Перед тим, як туди дістатися, доводиться пояснювати патрулю у складі представників СБУ та ДАІ та МВС, своє бажання перетнути українсько-угорський кордон.

Автомобільний перехід з України в Угорщину закритий шлагбаумом. Збоку – пішохідний. Перед ним тупцює з десяток-другий людей. Питаємо, чого не йдуть на ту сторону. Місцевий житель Йончі каже, що чекає брата, котрий повіз на мадяри «товар» і попався угорським митникам. Згодом дізнаюся, що кодове слово «товар» тут означає дизель та цигарки. Останні, до прикладу, пачка «Мальборо», в Угорщині коштує 400 форинтів, що дорівнює десятьом українським гривням. У нас же такі цигарки коштують трохи більше чотирьох гривень. Тютюнові вироби, каже наш співрозмовник, тут переносять навіть під одягом. Для цього розфасовується блок і всі десять пачок ховаються по тілу. Іноді вдається пронести, а іноді митники або прикордонники можуть роздягнути догола й збарати «товар». І не просто забрати, а ще й «тріснути у паспорт ведмідя» (тимчасову заборону на в’їзд до Угорщини).

Що ж до дизпалива, то місцеві «бізнесмени» побратими Івана (Йончія) кажуть, що «на мадярах» літр цього «добра» коштує на наші гроші від п’яти з половиною до шести гривнень. «От тобі й причина, чого так ризикуємо», – відповідає на нашу допитливість пан Йончі.

Серед решти люду – таксисти, що чекають пасажирів на Виноградів, Хуст, Тячів. Кажуть, що нашы земляки з-за «бугра» привозить, в основному, дешеві смалець, сало, муку, яблука, м’ясо й макарони. Дехто – на продаж, а решта – для себе.

Пані Василина з Фанчикова, що на Виноградівщині, щойно перетнула кордон з великою «угорською сумкою» (так у Виноградівському й Берегівському районах називають об’ємні клітинчасті сумки з цупкої напівполіетиленової тканини). Жінка, розповідає, що «на мадяри» за продуктами ходить вже п’ятий рік. За її словами, у першому за кордоном угорському селі Пісовеч на муці й смальці вдається зекономити більше, ніж дві гривні. Однак, митники дозволяють з кожного перевозити не більше десяти кілограмів. Якщо ж є більше, то решту, а інколи і все, викидають просто у смітник…

Щоб побачити, яка ситуація з того боку кордону, робимо спробу перейти до Угорщини. Прикордонник, котрий стоїть на початку переходу питає, що переносимо і для чого перетинаємо кордон. Ми ніби йдемо в гості до родичів з Пісовча. Варіант проходить, але нас зупиняють через відсутність угорської візи у закордонному паспорті чи хоча б запрошення від так званих родичів. Доводиться пояснювати, що на кордон ми завітали з журналістської цікавості. Однак, прикордонник Михайло сказав, що «туди» (на територію кордону) не можна. Він розповів, що з боку Угорщини окрім пішохідної, є три автомобільні смуги. Зараз там черг немає. Переповнені вони, в основному, лише на свята, коли на пункті вихідні, а люди якраз масово їздять або йдуть за харчами. Стосовно обшуків з роздяганнями, сторож кордону відповів, що перевіряють, здебільшого, тих, хто «ходить у гості» щодня. Іноді таких пішоходів, й на правду, доводиться ретельно обшукувати. Вже йдучи з пункту пропуску, помічаємо колону стареньких «Мерседесів»: закарпатці повертаються із заробітків…
Павло БІЛЕЦЬКИЙ, "Старий Замок "Паланок"
16 лютого 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

15:29
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
Приватний поїзд "Прага — Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
10:45
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Михайлом Козаком
» Всі новини