Від Маріуполя до Кривого Рогу, або про прем'єрлігівський шлях ФК "Закарпаття"

Ужгородці проводять останній матч на виїзді проти криворізького "Кривбасу". Прикро, та цей поєдинок уже не вирішує турнірні завдання колективу з Ужгорода. Усі крапки над "і" розставила минула зустріч із сімферопольською "Таврією", котру команда Ігоря Гамули програла - 0:1.

Від Маріуполя до Кривого Рогу, або про прем'єрлігівський шлях ФК "Закарпаття"

Прикро констатувати, та головне завдання сезону не виконано.

Команда швидкого приготування

Після виходу ужгородського ФК до найсильнішого футбольного дивізіону України, перед керівництвом клубу постало перш за все питання створення нового, боєздатного колективу. Так, незадовго до старту чемпіонату у стані ужгородців опинився фахівець із гучним ім’ям — Ігор Гамула, який замінив на посту керманича команди Михайла Іваницю.

Трохи більше аніж півмісяця було у розпорядженні нового коуча команди, аби налаштувати колектив до нового сезону. Та, певно, саме брак часу не дозволив тренерському штабу як слід підготувати футболістів для участі у прем’єр-лізі. Недовготривала селекційна робота, кількатижневі тренувальні збори й на носі перша гра чемпіонату проти маріупольського "Ільлічівця".

Не дивно, що дебют видався гірше не придумаєш: поразки від "Ільлічівця" та "Ворскли", розгром у донецьку місцевим "Металургом", домашній програш харківському "Металісту" та неприпустима капітуляція у Луганську.

Регулярна плинність кадрів не дозволяла закарпатцям стабільно виступати, більше того, про перемогу було годі й мріяти. Врешті, до кінця літнього трансферного вікна Ігорю Гамулі вдалося укомплектувати команду. Зокрема в рядах "Закарпаття" з’явилися такі відомі виконавці як Александар Трішовіч, Сендлей Біто, Ігор Тимченко, Павло Ксьонз та Олександр Зотов — ці футболісти й склали кістяк команди у літньо-осінній частині чемпіонату.

Прем’єр-лігівське закляття

Після того як команда пережила кардинальну ротацію складу й результат довго не змусив чекати: шостий за ліком матч у першості став для команди Ігоря Гамули щасливим. Першою жертвою "Закарпаття" судилося бути столичному "Арсеналу" — у драматичному протистоянні ужгородці на останніх хвилинах вирвали перемогу у киян — 2:1. Наступною під гарячу руку закарпатських футболістів потрапила ще одна київська команда — "Оболонь" (0:1). Однак у цьогорічній першості негаразди нестомно переслідували ужгородський ФК: уже наступний матч із "Дніпром" завершився провалом. Помилка Ситника у протистоянні з "Карпатами" призводить до голу на останній секунді (1:0). А у матчі "Чорноморець" — "Закарпаття" героєм поєдинку стала "нейтральна" особа на полі — арбітр зарахував гол, забитий з офсайду (2:0).

"Попереду зустріч із "Шахтарем", чому б не спробувати "підмочити" репутацію володарю Кубка УЄФА?" —запитав коуч Гамула у журналістів напередодні зустрічі з "гірниками". Вірили в рідний клуб, а зокрема і в Ігоря Васильовича також і закарпатські вболівальники, котрі на матчі з донеччанами розгорнули плакат велетенських розмірів: "Гамула, ми в тебе віримо!". Урешті й команда не підвела — гол Александара Трішовіча приносить команді з міста над Ужем таке бажане очко — 1:1.

Проте недовго жеврів феєричний результат в очах вболівальників "Закарпаття". Як це часто траплялося в цьому сезоні, після бодай невеликого позитиву, на команду обов’язково чекали неприємності. Не став виключенням поєдинок з донецькою командою: у черговому турі закарпатці осоромилися на полі запорізького "Металурга" — 3:0. А поразка від "Таврії" взагалі загнала підопічних Ігоря Гамули в тупик, виходом з якого були лише три очки в наступному матчі проти криворізького "Кривбасу".

Нам потрібна була тільки перемога — з таким настроєм виходили закарпатські футболісти на поле, бо ж лише три залікові бали залишали реальні шанси поборотися за прописку в прем’єр-лізі. Із завданням ужгородці більш ніж упоралися, наколотивши сусідам по турнірній таблиці три "сухі" м’ячі.

Та для того, щоб піти на зимову перерву зі спокійною душею потрібно було увінчати успіхом і два заключні поєдинки з маріупольським "Ільлічівцем" та полтавською "Ворсклою". Утім і тут спрацювала футбольна істина, яка переслідувала "Закарпаття" протягом усього чемпіонату — переможної ходи ужгородці так і не набрали.

З чистого листка…

Добудовував команду Ігор Гамула у період трансферного міжсезоння. Прогалини у редутах ужгородського клубу закрили висококласні гравці: Мірко Райчевіч, Алєксандр Малигін, Ігор Малиш, Олексій Іванов та Сергій Алексєєв. А підтримували ігровий ритм закарпатці на тренувальних зборах у Турецькій Анталії та Угорщині, де провели низку спарингів.

"Як тільки я очолив "Закарпаття", то пообіцяв, що на зимову перерву ми підемо з хорошим очковим багажем, однак не так сталося, як хотілось би. Влітку у нас було надто мало часу для створення нової команди. Та відверто вам скажу, що очків набирати ми повинні були більше. Зараз у нас достатньо часу для тренувань і намагатимемось якнайкраще підготуватись до дебютного матчу року з донецьким "Металургом" — йдучи на зимову перерву зізнавався Ігор Гамула.

До початку першого матчу чемпіонату у новому році ужгородці підійшли в оптимальному складі. Хоча початок другої частини першості також не назвеш вдалим. Та й ніхто не чекав від оновленого колективу бозна-чого в поєдинках із вищим за класом суперниками: донецьким "Металургом", харківським "Металістом. Де закарпатські футболісти зобов’язані були перемагати, так це у домашньому матчі проти луганської "Зорі": поступаючись у рахунку ужгородці змогли "переломити" хід зустрічі й здобути драматичну звитягу — 2:1. Далі була виїзна нічия з "Арсеналом" — 0:0.

Золотими літерами в історії закарпатського футболу

Здавалось, двоматчева серія без поразок повинна була обриватися вже на черговому кроці — наступний суперник виявився із розряду, так би мовити, непроривних — київське "Динамо". Принаймні ті, хто так думав, глибоко у цьому помилявся. "Якщо сьогодні програєте, ніхто вас сварити не буде, з іншого боку ви можете стати героями" — говорив тренер "Закарпаття" перед початком зустрічі.

Після матчу героєм був і сам Ігор Васильович — уперше в історії ФК "Закарпаття" перемагає тринадцятиразового чемпіона України — 1:0. На початку другого тайму Александар Трішовіч отримує пас від партнера, розвертається у штрафній гостей і потужним ударом відкриває рахунок. Цей гол згадуватиме вся Україна ще багато років. По завершенню матчу Ужгород продовжував святкувати а Ігор Гамула на прес-конференції так прокоментував історичний поєдинок: "Я сказав своїм підопічним, що головне у нас ще попереду, адже якщо решту матчів провалити, то цей маленький крок нівелюється. Як, на приклад, після нічиї з "Шахтарем", коли ми програли три або чотири гри поспіль".

Прикро, та заклик тренера футболісти не почули — у цьому чемпіонаті "Закарпаття" більше не перемагало. Останні шанси на порятунок команда втратила після домашньої поразки в передостанньому турі від "Таврії".

Підводячи риску у перм’єр-лігівських виступах ФК "Закарпаття", з сумом згадуємо невдалі амбіційні плани ужгородців, та незважаючи на те, що так і не пощастило зберегти прописку в прем’єр-лізі, Ігорю Гамулі таки вдалося створити боєспроможний колектив. Команда нарешті почала демонструвати зрілий футбол зі своїм малюнком гри. Утім, що завадило виконати головне завдання сезону? У одних випадках нас просто оминало звичайне футбольне везіння, подеколи з пантелику команду збивали арбітрівські ляпи. Врешті-решт і помилки футболістів часом бували фатальними, як от, до прикладу, невпевнені дії Віталія Комарницького у матчі проти запорізького "Металурга", що призвели до пропущеного м’яча.

Найбільш проблемною протягом усього сезону була захисна ланка, бракувало результативності і в нападі — забивали закарпатці майже у два з половиною рази менше ніж пропускали.

Тож наразі для нас актуальним є очікування наступного сезону. Ігор Гамула залишається біля керма команди, а з ним і основний склад. Мабуть, час сягти чемпіонського звання. Шкода тільки, що в першій лізі.

Микола Кравчук, інформаційний відділ ФК "Закарпаття"
19 травня 2010р.

Теги: Закарпаття, Гамула, футбол

НОВИНИ: Спорт

20:27
Кіберполіція заблокувала Telegram-канал, що лякав терактами в школах Мукачева
12:46
Закарпатці повернулися з нагородами з чемпіонату України з пауерліфтингу
20:42
В Ужгороді відбувся турнір пам'яті полеглого захисника Данила Богуславського
10:38
/ 6
Зимова першість Закарпаття з футболу: блокпостів біля стадіонів не буде, але й "ухилянтів" не прихищатимуть
10:28
/ 1
Стадіони у Минаї та Ужгороді допущені до УПЛ, хоча освітлення відсутнє
11:24
/ 3
5 організаторам підпільних гральних клубів на Закарпатті повідомили про підозру
20:53
/ 5
Закарпатська облрада просить УАФ дозволити й надалі проводити футбольні матчі на стадіонах "Авангард" та "Минай-Арена"
23:48
/ 4
Вартість встановлення освітлення на стадіоні "Минай Арена" сягне близько 16 млн грн
16:36
/ 1
На Закарпатті за допомогою квадрокоптера "вичислили" двох "ухилянтів"-"плавунців"
11:19
/ 9
УАФ заборонила матчі на "Минай-Арені" та "Авангарді" в Ужгороді до встановлення освітлення
23:41
Результатом благодійного забігу до Дня Святого Миколая в Ужгороді стали зібрані майже 40 тис.грн
12:41
/ 2
ФК "Минай" втратив ключових футболістів – Любеновіч
17:02
/ 1
Військовослужбовець із Закарпаття Андрій "Бродяга" Ткачук здобув "бронзу" Чемпіонату світу з бігу на 24 години
14:00
/ 3
За останні 2 дні "Минай" покинули вже 5 гравців
16:55
Закарпатський Воловець прийме Кубок України з армреслінгу
11:36
Закарпатські пауерліфтери повернулися з кубка України з медалями і навіть рекордом
15:20
Матч "Минаю" з "Динамо" в Ужгороді перенесено на весну через повітряну тривогу та відсутність освітлення на стадіоні
16:09
У Мукачеві відбулися змагання з художньої гімнастики "Мукачівська зірочка"
16:46
Мукачівці долучилися до забігу проти насильства
11:39
/ 1
Поліція розповіла про обставини зіткнення легковика, вантажівки, мікроавтобуса і велосипедиста у Вонігові на Тячівщині
10:40
/ 1
У Мукачеві сьогодні стартують чемпіонат Закарпаття та відкритий Кубок Мукачева зі змішаних єдиноборств (ММА)
21:07
Мукачівець вдало виступив на "Biegu Niepodległości" в Польщі
09:54
/ 1
9-річний хлопчик з Закарпаття встановив світовий рекорд у гирьовому спорті
17:49
/ 1
Перший благодійний Krayna Uzhhorod Half Marathon зібрав понад 316 тис. грн гривень на підтримку ЗСУ
16:52
Через півмарафон в Ужгороді в неділю перекриють ряд вулиць
» Всі новини