Незабаром всі закарпатські угорці стануть громадянами Угорщини?

У понеділок, 17 травня, партія ФІДЕС представила на розгляд угорського парламенту законопроект про подвійне громадянство для угорців, що проживають за кордоном. Згідно з цим документом етнічні угорці зможуть отримати громадянство протягом трьох місяців, навіть у тому випадку, якщо вони не мають статусу осіб, котрі постійно проживають в Угорщині.

Незабаром всі закарпатські угорці стануть громадянами Угорщини?

З тексту закону випливає, що будь-яка особа за кордоном Угорщини, яке володіє елементарними знаннями угорської мови і може надати будь-який документ про те, що його предки мали громадянство Угорщини чи доказ угорського походження, зможе отримати громадянство Угорщини, незалежно від їхньої приналежності до якогось-небудь громадянства в даний час.

Всередині правлячої партії ФІДЕС ще не завершені суперечки щодо того, чи зможуть угорці з подвійним громадянством голосувати в угорських парламентських виборах. Помірне крило партії ФІДЕС вважає, що такого права угорцям з подвійним громадянством давати не варто. Однак, на думку віце-прем'єра угорського кабінету Жолта Шем'єна, громадянства "двох катерігорій" бути не може, а тому всі люди, що володіють угорським підданством, повинні мати рівні права, в тому числі і виборчі.

12 травня Міністерство закордонних справ Словацької Республіки відкликало свого посла в Будапешті на батьківщину. Офіційне дипломатичне формулювання говорить про необхідність консультацій. Дане рішення було ухвалене після того, як майбутній міністр закордонних справ Угорщини Янош Мартон, що побував в середу в Братиславі, заявив під час зустрічі зі своїм словацьким колегою Мирославом Лайчаком про те, що новий уряд у Будапешті має намір надавати подвійне громадянство закордонним угорцям.

У свою чергу глава словацького уряду Роберт Фіцо в недільній телепередачі першого каналу суспільного словацького телебачення STB зазначив, що, на його думку, в ситуації, що склалася, є сенс прийняти в найстисліші терміни конституційний Закон, що дозволяє мати словацьким громадянам лише одне громадянство. Це призведе до того, що якщо хтось із громадян, маючи громадянство СР, отримає підданство іншої країни, він автоматично втратить словацьке громадянство. Тому, на думку прем'єра Фіцо, необхідно прийняти відповідні превентивні заходи перед тим, як угорський закон про подвійне громадянство вступить в силу.

Офіційної реакції на угорцьку ініціативу наразі немає. Як відом, угорська меншина становить суттєву частину населення Закарпатської області України.

18 травня 2010р.

Теги: угорський, громадянство, ФІДЕС

Коментарі

ІВАН 2010-06-01 / 18:22:00

Я не думаю, що у мене з"явився тезко - остання нецензурщина, мабуть провокація якогось дикуна, мадярського шовініста.

Дуже гарно показують свою "культуру". Аж пре "азіатчина". Видно, що їм таки до Європи, "як до Києва - рачки"


На жаль, ми мусимо видаляти такі коментарі - "Правила поведінки у рубриці коментарів..." і просто правила здорового глузду не дозволяють залишати таке для загального огляду і осуду. Адмін

poucthujutji 2010-06-01 / 16:37:00
Rusyny pid vamy madjaramy za jeden motuz tjahly i budutj tjahnuty dale!

Od viku vikov mas nyko tak ne rozdiljuvav jak madjaramy , a j shi poucthujutj...

RUSYN 2010-06-01 / 12:45:00
Rusyny iz vamy madjaramy za jeden motuz tjahly i budutj tjahnuty dale!

Od viku vikov mas nyko tak ne rozdiljuvav jak typyrj , a j shi poucthujutj...

ember 2010-05-31 / 20:08:00
Ivanku, prosnisj! Eto ne 17-yj god:))

ІВАН 2010-05-31 / 16:19:00
Угорські шовініст-ревізіоністи таки догрються..Малюсінький народ, але високомірно відноситься до набагато більших. Мадярські шовіністи провокують негативне відношення до угорців у ВСІХ сусідніх народів: українців, словаків, сербів, румунів, навіть австрійців (із-за Бургенланду). З глузду з"їхали?. Так зашкодите власному народові. Вас не навчили, що такі дії вже тричі приводили угорців до національних катастроф - у 1849, 1919, 1945 рр.Угорські шовініст-ревізіоністи таки догрються..

ember 2010-05-31 / 13:14:00
István,

dobav rumun, dobav russkikh, dobav jevrejov. I uzhe poluchitja paru millionov poteri. A jesli i poljaki vedut, i belarusy i turki dlja krymskikh tatar, Ukrajina voobshche poterjaet boljshe chem tretj svoikh grazhdan.

No mogla by i uvelichitj ikh kolichestvo ot pjati do desjati millionov: nado datj ukrajinskoe grazhdastvo tem ukrajintsam, kotorye prozhivajut za predelami strany: v Rossiii, v Kazakhstane, v Belarus, v Litve, v Poljshe...

Beda i glupostj ukrajinskikh natsionalpatriotov v tom, shto oni borjatsja vsegda ne za shto to, a protiv chevo to.

Kak v starom anekdote.

Glubokaja osenj 1917. Ochenj staryj dekabrist rposypaetsja i slyshit, shtho na ulitse streljajut. Sprashivaet vnuka: shto tam tvoritsja?

Vnuk: revoljutsija!

Ded: a za shto borjatsja?

Vnuk: shtob ne bylo bogatykh!

Ded: interesno, a my borolisj, shtob bednykh ne bylo...

V drugom aspekte, no istorija povtorjaetsja!

Istvan 2010-05-31 / 10:08:00
Тут нас не интересует, что с Польшой и бла-бла... Факт: потомки венгерских граждан, если заявляют, что они венгры, и чуть-чуть владеют языком, свободно могут просить венгерское гражданство.

Лично меня вообще не интересует, что из-за этого могут лишить украинского... Гражданство Венгрии и ЕС всё равно больше даст. И буду жить тут дальше. А Украина лишиться 150-200 тыс. своих граждан.

сорри 2010-05-30 / 23:05:00
Пане Тіборе!



Ви справедливо завважили, що Угорщина поплатилася за свою роль у Другій світовій війні, і за Красне Поле - зокрема. Як перед тим - за свою хибну позицію у Першій світовій. Але, на мою думку, уроків з цих поразок угорці так і не винесли. І ваша, Тіборе, нинішня позиція, як і позиції інших угорців, котрі беруть участь у цій "дискусії" - тому найкраще підтвердження. Кожен угоррець потайки або в голос мріє про послаблення України, аби через нього відхопити і долучити до ностальґійної Великої Угорщини, як мінімум, заселені угорцями землі Закарпаття, а як пощастить - то і все Карпатоййо. Тоді як поляки зробили висновки із трьох поділів Польщі і тепер бачать перспективу тільки в сильній Україні в складі об'єднаної Європи. Почитайте хоча б свіже інтерв'ю першого "постраданського" президента Польщі Лєха Валенси на УНІАНі. Вони розуміють, що сильна Україна - єдиний їх захист від агресивної Росії, котра намагається загарбати все, що опиняється біля її кордону.



На жаль, угорці цього не розуміють, і тому нерозумно радіють усім найменшим перспективам розвалуУкраїни - через пролонгації розташування російського флоту в Криму, через поділ України на Східну і Західну, через запровадження багатомовності і т.д. Глупо, але як є, так є. Я на цьому сайті говорив уже достатньо багато, аби розумний уже зміг зробити висновки. Шкодую, що ви їх не робите...



Пане ember-е,



я зумисне не коментую ваші глупості щодо orange. Я не маю ані найменшого поняття, хто це, і чому він пропав із "Закарпаття online". Не коментую тому, що маю, часом, до вас симпатію як до людини зваженої і толерантної в ті рідкісні моменти, коли ви буваєте незасліплені примітивними почуттями великоугорського ревізіонізму. Я думаю, ви достатньо розумна людина, аби самостійно проаналізувати той факт, що я беру участь в коментуванні на цьому сайті вже достатньо довгий період. І суттєву частину цього часу робив це паралельно з паном orange-м.

Tibor 2010-05-30 / 21:39:00
Для Сорри та всім іншим нацикам за виключенням білого хорвата, тому що він хворий



Панове!



Будьте толерантними, тому що при такому продовженні Ви розколете Україну. Ну навіщо Вам спаплюжена наполовину Україна. Південиий-Схід ніколи не сприйме Вашу бандеризацію. Угорщина та угорці вже розплатились за другу світову війну. Вам не потрібно дратувати суспільство. Будьте чемними, і забудьте про померанчевий заколот і збирайте Україну, навіть шляхом федералізаціїх, дво, трьомовності

Білий горват 2010-05-30 / 18:22:00
Мадярських нациків - додому, на рідну батьківщину, за Урал, у Ханти-Мансійськ. Там їм буде добре, будуть домів. Кожен має жити на своїй батьківщині. Дикунам нема що тут у нас робити

Білий горват 2010-05-30 / 11:44:00
"Руську марку", разом із нашим Доброчином треба повернути Україні

ember 2010-05-30 / 10:50:00
кожен слуга мислить, що працює на себе.

Sorry, ty prav na 100. No otkuda u tebja takoe glubokoe znanie?!

Dolgoe vremja byl gordym orange-em. A teperj sorry.

1. Stydno stalo tebe!

2. So sovoim novym nicknamem izvinjaeshsja za za pjatiletnevo pomarenchevovo zastoja!

A zemlja eto ne tvoja! Po mojemu kakoj to velikij kommunist skazal - ikh niukogda ne ljubil, no na etot raz byl prav - zemlja prinadlezhit tem, kotorye obrabatyvajut. Nezavisimo ot natsionaljnostej. Mne ot tebja nichevo ne nado, pridjosh ko mne zvannym gostjem s otkrytym serdtsem ugoshchu horilkoj i salom. No pridjosh ko mne nezvannym gostem s tjomnymi zadumkami, poluchish lopatoj po golove!

UKRAJINCJOCH 2010-05-30 / 07:53:00
Khory.. Ljubitj DRUHI HARODY I NACIJI jak majete djaku i toctho tak ho i uvazhajte.

AĹE ZABUVAJTE ZHE KOLO VAS ZHYJUTJ I svuj narod

A VAM UZHE SA TO NE DUMAJETE BO VY SY NE LJUBYTJ ZHE KROME RUSYNY NA Zakarpatti bulshe nakaho hnyje...

To je nasha chyba !!!!!!!!!!

Zakryjte sy vocthi i pidit spaty!!!

сорри 2010-05-30 / 00:39:00
Не вибачу. Бо, насправді. ви і є одним із найбільших шовіністів на цьому сайті. І вам про це вже не раз говорили.



Я абсолютно толерантний. І відколи це говорити правду - про єврейство, про злодіїв-олігархів типу Пінчука - це шовінізм?



Говорити про українців зневажливо, виявляється, можна, а сказати малюсінький кусочок правди про єврея - ні? Чому немає терміну антиукраїнізм, а натомість на кожному кроці усілякі тібори сміють потикати мені антисемітизмом? Де ви чули від мене зневажливе ставлення до євреїв вцілому?



Я кажу чітко: Пінчук - злодій, а Тібор - його дрібний слуга, котрий повністю перейняв антиукраїнську світоглядну систему координат свого хазяїна. Це, по-вашому, антисемітизм?..



Тіборе, ви смішні в своїй антиукраїнськості... :)

Tibor 2010-05-29 / 23:57:00
Cорри



Русин Вам написав, що на Україні живуть не тільки українці. У Вас взагалі немає толерантності навіть до людей з іншими поглядами, а не то що до інших націоналностей.



До того ж Ви ще й антисеміт. А щодо Пінчука, коли будете в Києві відвідайте Пінчук арт центр у центрі міста. Я вже не кажу про те що він врятував металургійні заводи, які б давно уже були б без нього банкрутами. Створив Українську бізнес школу, неонатальні центри в областних центрах України...



Але з Вас говорить заздрість і Ви нічого не бачите із-за запаморочених заздрістю очима.

Я взагалі перший раз чую про термін неукраїнська Україна, це нонсенс, тому що або Україна, або ні. Російськомовна Україна така ж Україна, як і українськомовна. Вибачте, але Ви шовініст.

RUSYN 2010-05-29 / 23:24:00
Sorry.. Ljubitj svuj narod jak majete djaku i toctho tak ho i uvazhajte.

AĹE NE ZABUVAJTE ZHE KOLO VAS ZHYJUTJ I DRUHI HARODY I NACIJI

A VAM UZHE SA TO NE LJUBYTJ BO VY SY DUMAJETE ZHE KROME UKRAJINCJOCH NA Zakarpatti bulshe nakaho nyje...

To je vasha chyba !!!!!!!!!!

Otkryjte sy vocthi i probuditjsja!!!

сорри 2010-05-29 / 22:52:00
Пане Тібор,



кожен слуга мислить, що працює на себе. Але якщо він якісний слуга, то з часом, як губка, вбирає в себе всі звички і погляди пана. Так сталося і з вами. Ви надто перейнялися світоглядом свого роботодавця...



Хочу чути, що саме зробив Пінчук для України? Підтримує єврейське мистецтво? Творить єврейські канали? Розбудовує свій, збудований на краденому у українськогого народу, бізнес? Ну і де тут Україна?..



Тіборе, коли ви говорите про Україну, то чомусь завжди маєте на увазі НЕУКРАЇНСЬКУ Україну - російськомовну і російськомислячу, угорськомовну і угорськомислячу, єврейськомислячу і єврейськодіючу. А я вболіваю за свій народ. Український. У якого немає іншої земля, ніж оця, дана йому Богом, для виживання. Про цей народ і цю землю ніколи не будете вболівати ні ви, ні ваш єврейський роботодавець Пінчук, ні його єврейський "папа" Кучма. Бо сьогодні ви в Україні, а завтра - в Угорщині. Пінчук з Кучмою сьогодні тут - а завтра в Ізраїлі, в Європі, США, чи десь на Багамах. Ця земля ні для вас, ні для них не є рідною. А для мене і ще мільйонів - є. І ми завжди боротимемось за неї. Як би ви не пручалися, не виверталися і ненавиділи. Це НАША земля. І ми ЗМУСИМО вас пам'ятати про це...

POMARANCTIV 2010-05-29 / 19:31:00
VY PAN RUSYN PRYSLUHA MADJARIV.....

A POMARANCTIV I USI NAC MENSHYNY U ZAKARPATTI NAUCTHTESJA PROVAZHATY.

Tibor 2010-05-29 / 19:14:00
Соррі



Я працюю виключно на себе.



Дай Бог, щоб всі українці зробили хоча б мільйонну частину того, що зробив пан Пінчук для України!



До речі померанчевий заколот підтримано було половиною народу України, чи ПівденнийСхід то не народ України?

Я вважаю, що найкращим президентом України був Кучма, і багато хто так вважає.



Не Вам судити якої я національності, і ненависті до України, українців в мене зовсім не має. Навпаки, я шаную Україну, і моє лбиме місце, то Київ, і інколи таке враження, що я на Закарпаатті ніколи не жив, і навіть не тяне туди.

сорри 2010-05-29 / 16:35:00
Навідміну від пана Тібора, котрий працює на пана Пінчука, я не працюю в структурах будь-кого з представників "помаранчевих" сил... :)

НОВИНИ: Політика

11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
» Всі новини