Голова Закарпатської ОДА таємно зустрічався з представниками русинів (ФОТО)

Тепер у Сербії навчатимуть "русинські" кадри для Закарпаття?

Голова Закарпатської ОДА таємно зустрічався з представниками русинів (ФОТО)

У понеділок, 3 травня, відбулася зустріч голови Закарпатської облдержадміністрації Олександра Ледиди з головою Світової ради русинів Георгієм Папугою та представником в цій організації від України – Миколою Бобинцем.

Прес-служба Закарпатської ОДА про цю зустріч чомусь не повідомляла.

Як стало відомо Закарпаттю онлайн, під час зустрічі йшлося про налагодження співпраці між новою "регіональною" владою Закарпатської області і русинськими організаціями у сферах освіти, культури та спорту. За результатами зустрічі Георгій Папуга подякував Олександрові Ледиді за розуміння русинського питання. Від Георгія Папуги надійшла пропозиція – приймати кожен рік на навчання у гімназії Руського Керестура (Сербія) п’ятьох випускників із Закарпаття за рахунок сербської сторони.

Наприкінці зустрічі Олександрові Ледиді було вручено прапор Світового конгресу русинів.

У контексті домовленостей Януковича-Медведіва слід так розуміти, що наступною після Криму буде здача регіоналами Закарпаття? Принаймні зустрічі нового очільника Закарпаття з представниками неспіввідносно масовіших українських організацій краю наразі не було...

Закарпаття онлайн
05 травня 2010р.

Теги: русини, Ледида

Коментарі

RUSYN 2010-05-17 / 23:37:00
KK --- Koly cthujete slovo RUS.. TO MAJETE ALERHIJU

abo vujko vash banderloh ?, To i misto vam kolo banderlohiv,

KK 2010-05-17 / 02:15:00
Плюралізм в одній голові, або як закарпатськийй русин сам собі завів українську фобію...(ще з дидинства був переляканий коли почув що галичан, Іван Франко являвся русином)...

RUSYN 2010-05-16 / 20:51:00
Pro KK . Budu rozdiljuvaty poky vashe myshlennja halycthan sja ne zminytj i do Rosijan i do nas Rusynoch na Zakarpatti....

KK 2010-05-16 / 17:13:00
RUSYN - 'Галичани ті ж русини, тільки ополячені.... я ніколи не буду розділювати русинів по Карпатському хребту.... '*



А ти RUSYN, виглядає що ще далі росділюєш русинів по 'Карпатському хребту'?



*Староста

RUSYN 2010-05-16 / 13:02:00
KK--- Bilet komunjacjkyj majete schovanyj pud postiljuv, trymte sy ho na oktema...A Rosijany i my Rusyny taki ljudy jk vsjade....To halycthanam vse v hyrtanci shosj stojytj proty nych....

KK 2010-05-16 / 01:30:00
RUSYN - ' zhe cthas tipyrj druhyj.....' а ти RUSYN ще заікався в 19-ому столітті? І ти ще бавишся з старою політикою Росії і Угоршцини?



RUSYN 2010-05-15 / 23:46:00
KK - Pudtrymujte i dale svoju kompartiju i prodvyhajte ji vpered, lysh ne zabudjte sobi kupyty bicihlju, a rano krutyly pedali, a pak obysjte sa rano uvidily v zerkalo i zhe cthas tipyrj druhyj.....

KK 2010-05-14 / 20:00:00
Якщо так, то чим Ви пояснюєте щире і масове підтримування прояв Української Просвіти в 1920 (на 5 років раніше від вказівкою з Комінтерну' 1925) в 'яких веде свій лік національно-культурне відродження закарпатської гілки русинів-українців і якою закладено міцний камінь у велику будову українського політичного, господарського і культурного життя краю'. Прочитайте зараз на цйому сайті в статті: '"Щоб стала "Просвіта" за камінь, за цемент в майбутній обнові!"



Як бачити самі, Ваше зауваження як завжди пусте і без підставів (читай бутафорія)!

2010-05-14 / 17:11:00
"Крайова організація Компартії Чехословаччини d 1925 hjws за вказівкою з Комінтерну, оголосила всіх русинів, що проживають у Підкарпатській Русі, українцями". Саме з рішення Комінтерну ростуть ноги у всіх "наукових" і навколонаукових", висновків українських інститутів та академій.

KK 2010-05-14 / 06:38:00
П. Юрій - чи Вам не цікаво що аж у 1929 поводири Народовецької молоді Підкарпатської Русі, уже передбачили таких небораків як і Ви коли проголошували 'всілякі стремління, щоби сфабрикувати з нас якесь окремішнє плем'я і тим відірвати нас від матірних земель будемо всіма силами поборювати'? Видно що ідея творіння окремого плем'я було для цих

закарпатців, щось цілком не баженим і зрадницьким?

KK 2010-05-12 / 17:09:00
П. Юрій - як приємно що Ви знов зявилися! Ви на певно добираєте того знання що Вам бракує щоби залізти в ту компанію 'спеціалістів' про яке Ви радите п. Старости? Чи то ступеня баклавер чи докторат, за яким Ви трудетеся, мабуть в далекі торонті? Але я цілком не розумію Вашу порожну пораду до п. Старости 'варто було порадитися з спеціалістами і навести аргументи, які б виключали надання таких відписок.' Я думаю що п. Староста сам освічена людина, і знає що робить. А про мою пораду до п. Старости, як Ви ставитеся: 'І ніколи не забувайте: 'На Першому з'їзді Народовецької молоді Підкарпатської Русі 7 липня 1929 року в Ужгороді було прийнято заяву: «Проголошуємо всьому культурному світові, що ми, підкарпатські русини, є частиною великого українського народу та що наша мова і література була є і буде та ж сама, що і наших братів з того бокоу Карпат. Проголошуємо, що всілякі стремління, щоби сфабрикувати з нас якесь окремішнє плем'я і тим відірвати нас від матірних земель будемо всіма силами поборювати і взиваємо, щоб назву «русин-українець» завжди і всюди уживати».'



І п. Юрій, як Ви регуєте на відподідь п. Старости на це зауваження: КК я ніколи не заперечував,спорідненість русинів і українців!!!! Вважаю нас братніми народами.... славянами, тільки треба змінити термінологію русин - українці, думаю не будете заперечувати що самоназва русин, років на 1000 давніша.



П. Староста тільки продовжує традицію яка була почата Народовецької молоді Підкарпатської Русі 7 липня 1929 року в Ужгороді. Чи Ви п. Юрій також готові повборювати назву 'русин-українець' чи Ви далі будети трубите в труби і бите в барабани що 'русини; якийсь оремий нарід від українського?



Микола Староста (Жалива) 2010-05-12 / 12:40:00
Закарпатские русины поддерживают закон "о языках меньшинств"







Верховный Совет принял к рассмотрению, проект закона Украины: "О региональных языках и языках меньшинств", инициированный депутатом Верховного Совета Колесниченко В.В.



Проектом закона предусмотрена нормативно-правовая база внедрения языка национальных меньшинств на отдельных административных территориях.

К большому сожалению авторами в проекте закона не предусмотрен русинский язык, как язык национальной меньшины, хотя в целом закон соответствует Европейкой хартии о национальных языках национальных меньшинств.



Напомню, что во время последней переписи населения русинами записалось более 10 тысяч закарпатцев и это при том, что на то время такая национальность не была признана официально.

У русин есть свой букварь и грамматика, мы имели свои школы и гимназии, в Европейских странах где признаны русины отдельной национальностью и данный момент функционируют русинские школы. Тем более что у нас на Закарпатье уже функционируют 40 воскресных русинских школ, с учебной программой зарегистрированной в министерстве образования Украины.



Исходя из того, что закарпатский областной совет 7 марта 2007года принял решение о признании национальности русин и это решение нигде и никем не оспорено, и не отменено, закон Украины "О региональных языках и языках меньшинств" будет чрезвычайно полезем и нам, представителям русинской нации. Поскольку на основании решения сессии про национальность РУСИН, юридически обоснованно можно принимать областным советом решение о придании русинскому языку в Закарпатье статуса РЕГИОНАЛЬНОГО.



Просим народных депутатов ВР Украины от Закарпатской области, все фракции парламента и депутатов всех уровней Закарпатья, всех честных людей, поддержать инициативу народного депутата Вадима Коленсниченко и принять этот закон!



Этим можно будет наконец-то частично решить русинскую языковую "проблему", которую используют нечистоплотные политики, при этом искусственно разжигая межнациональную рознь в нашей стране.

С уважением,

Николай Староста - Председатель Народного Совета Подкарпатской Руси.

Микола Староста (Жалива) 2010-05-12 / 12:39:00
Юрій, я все знаю, але хочу пройти той шлях, сам.

У мене на руках офіційний документ.... далі будуть слідуючі.

RUSYN 2010-05-12 / 10:20:00
Pan KK.. Vy sa nazyvajte jak chocthete i mongolom, a Bukovyna i Halycthyna tozhe jak majete djaku, Pudkarpatsjkyj Rusyn je Rusyn ane

rusyn-ukrajinycj.A v 1991 roci my za sebe vpovily ko my je , i jak choctheme zhyty dalshe.A ahitacijuv sa vam puzno zanymaty , lipshe kazky perevodjte na ukr.movu..........

Юрій 2010-05-12 / 10:16:00
Крім того, слід памятати, що "Крайова організація Компартії Чехословаччини, за вказівкою з Комінтерну, оголосила всіх русинів, що проживають у Підкарпатській Русі, українцями". Саме з рішення Комінтерну ростуть ноги у всіх "наукових" і навколонаукових", висновків українських інститутів та академій.

Юрій 2010-05-12 / 10:08:00
П. Миколо, Ви даремно трубите в труби і бєте в барабани - Вам дали пусту відписку, практично обманули. Перед тим, як писати листа Президенту, варто було порадитися з спеціалістами і навести аргументи, які б виключали надання таких відписок.

"Українська держава ніколи не заперечувала існування на Закарпатті етнічної спільноти із самоназвою «русин».

Також законодавством України не передбачено ведення реєстру національностей та їх кодифікації, відсутній також офіційний перелік національностей,визнаних в Україні."

От Вам проста цитата, яка містить виключний перелік національних меншин, визнаних в Україні:

" Положення Хартії ( 994_014 ) застосовуються до мов таких національних меншин України: білоруської, болгарської, гагаузької, грецької, єврейської, кримськотатарської, молдавської, німецької, польської, російської, румунської, словацької та угорської."

Юрій 2010-05-12 / 09:56:00
З А К О Н У К Р А Ї Н И

Про ратифікацію Європейської хартії регіональних мов або мов меншин

( Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2003, N 30, ст.259 )

Верховна Рада України п о с т а н о в л я є:

1. Європейську хартію регіональних мов або мов меншин, підписану від імені України 2 травня 1996 року в м. Страсбурзі (далі - Хартія) ( 994_014 ), ратифікувати (додається*).

2. Положення Хартії ( 994_014 ) застосовуються до мов таких національних меншин України: білоруської, болгарської, гагаузької, грецької, єврейської, кримськотатарської, молдавської, німецької, польської, російської, румунської, словацької та угорської.

3. Україна бере на себе зобов'язання відповідно до частин I, II, IV, V Хартії ( 994_014 ), крім пункту 5 статті 7 частини II.

4. Стосовно кожної мови, на яку відповідно до статті 2 цього Закону поширюються положення Хартії ( 994_014 ), застосовуються такі пункти та підпункти статей 8-14 частини III Хартії:

а) підпункти "a (iii)", "b (iv)", "c (iv)", "d (iv)", "e (iii)", "f (iii)", "g", "h", "i" пункту 1 та пункт 2 статті 8;

б) підпункти "а (iii)", "b (iii)", "с (iii)" пункту 1, підпункт "с" пункту 2 та пункт 3 статті 9;

в) підпункти "a", "c", "d", "e", "f", "g" пункту 2, підпункт "с" пункту 4 статті 10;

г) підпункти "а (iii)", "b (ii)", "с (ii)", "d", "е (i)", "g" пункту 1, пункти 2 та 3 статті 11;

ґ) підпункти "а", "b", "c", "d", "f", "g" пункту 1 та пункти 2 і 3 статті 12;

д) підпункти "b", "c" пункту 1 статті 13;

е) підпункти "а", "b" статті 14.

5. При застосуванні положень Хартії ( 994_014 ) заходи, спрямовані на утвердження української мови як державної, її розвиток і функціонування в усіх сферах суспільного життя на всій території України, не вважаються такими, що перешкоджають чи створюють загрозу збереженню або розвитку мов, на які відповідно до статті 2 цього Закону поширюються положення Хартії.

6. Цей Закон набирає чинності з дня його опублікування.

Президент України Л.КУЧМА

м. Київ, 15 травня 2003 року N 802-IV

vp 2010-05-12 / 09:55:00
Валерій Падяк к.н.,

директор Выскумного центра карпатистикы в Ужгороді



Статус русинської народности в контексті сучасного общественного двиганя на Подкарпатю

(Выступ на научнім семінарі в Інституті русинського языка и културы,

17.12.2009, Пряшів)

Нараз мусай уповісти: за ушытко, што ся колотит днесь довкола русинства, то значит за нарабляня ідеї сепаратизма, радикалні выкликы іти гет од Україны, імітація из творіня окремішної державы «Республіка Подкарпатська Русь», як и закликы (ид Росії) загнати на Подкарпатя своє войсько (то значит стабілізаційный контінґент) - за ушытко тото несе отвіт перед будучностёв держава Україна, в ушыткому тому виновні Верховна Рада, Президент, Премєр-міністер и Кабінет міністрів, Ґенерална прокуратура Україны, Міністерство юстиції вєдно из Націоналнов академіёв наук Україны и другыма інституціями у державі. Кібы добра воля Україны вернути русинам їх русинську народність за тых вецце ги 20 років, што спливли, одколы ся зачало русинське двиганя и одколы русины и другі народности Подкарпатя почас референдума 1 децембра 1991 рока проголосовали за автономный статус свого реґіона у складі незалежной Україны («за» - 78 %), не стояли бы мы днесь там, де стоїме! А стоїме мы, як и 20 років тому, усе на самому зачатку політичного діалоґа, што доста пригадує научно-популарну діскусію у рокы першого космонавта Юрія Ґаґаріна - «Ци є жытя на Марсі?», авадь иншак: «Ци суть русины в Україні?» и так ся видит, же космічні вандровникы скорше найдут жытя на планеті Марс, чим Україна из доброї волі, без того, обы ї посиловати, вызнає русинськый народ.

На зачатку сучасного двиганя русины вызначили пріорітеты політичної борьбы, указувучи на мирный характер своїх вымог, што є задекларованоє и в главных маніфестах русинства, як то, приміром, робота В.Фединишинця «Мирна наша русинська путь» [1]. Айбо хто знав, же мирный процес возроджіня упре ся в муры українськой політикы, ціль котрої у 1996 році задекларовав секретный документ, у котрому майже два десяткы міністерств, відомств, державна обласна адміністрація, преса, телевізія, Ужгородськый університет и Служба державной беспекы дістали інструкцію, як ся бороти из русинством і як чимскорі асимілёвати цілый народ, и то за сталінськов тоталітарнов методов, коли «Ниє народа - ниє проблемы!». Говориме за державный документ - так называный «План заходів щодо розв'язання проблем українців-русинів» [2], котрый нихто в Україні до днесь не одмінив.

Тым документом многоє ся потовмачує, кіть знати, же за послідні 20 років русины на ушыткі вымогы вызнати свою народність не дістали из Києва ані єден позитивный отвіт. Іщи треба поряховати, кілко раз русины Подкарпатя од шилиякых обществ написали письма до президентів Україны (Л.Кравчук, Л.Кучма, В.Ющенко), до Верховної Рады (котра ся мінят кажді 5 років), до премєр-міністрів а т.д. Іґнорованя русинскых вымог іде за даякым шаблоном, коли нихто из державных інституцій в Україні не бере ся рішати проблему и усе спровадит русинів до даякой далшой інституції. Президент спровадить русинів до Верховної Рады, бо лем вона має право приймати потребні законы, Верховна Рада спровадить до Кабінета міністрів, бо він має выголосити список народности Україны и там (помежи мадяры, полякы, болґары, білорусы, румуны, ґрекы, росіяны, кримські татары, євреї, німці, ромы-циганы, армяны и др.) мали би ся найти и русины Подкарпатя. Кабінет міністрів спровадить до Державного комітета, котрый ся справує народностями. Айбо там уповідят, же не знати, хто мав би ушорити тот список. Кабінет міністрів спровадить назад до Президента авадь Премєр-міністра, а тоти - до Націоналної академії наук, котра дасть научне заключеня за русинську народність. Академія наук, як то уже было дакілко раз, у письмі «розяснит», же такого народа ниє, а русины - то лем «субетнос» українського народа.

Микола Староста (Жалива) 2010-05-12 / 08:59:00
КК я ніколи не заперечував,спорідненість русинів і українців!!!!

Вважаю нас братніми народами.... славянами, тільки треба змінити термінологію русин - українці, думаю не будете заперечувати що самоназва русин, років на 1000 давніша :)

KK 2010-05-12 / 03:34:00
Староста - що тут не розуміти? Я недавно (подивіться в низу) сам Вас 'охрестив': 'Я думаю що Ваші погляди як представником русинського суб-етносом українського народу, заслужують примічання і діалогу у ширші громаді?'



Далі, лист підтверджує те що більшість читачів цйого сайту уже давно знали: 'Більше того,в розумінні етногенезу і самосвідомості більшості українського суспільства поняття «Русини» і «українці» традиційно сприймаються як синоніми.'



І: 'Серед відчинених фахівців галузі історії,етнології та лінгвістики домінує позиція, що автохтонне східнослов'янське населення - русини є субетносом української нації,який виділяється в середині етносу своїм стереотипом поведінки. Вони українці за національністю, але є етнографічною групою, що живе на західних територіях України.' (Галичина,Буковина,Закарпаття)....за всіма етнографічними і лінгвістичними ознаками русини є органічною складовою української нації,тобто її субетносом.'

, українс'



Ґраталюю Вам п. Староста і українські державі що на решті прийшли до пояснення про суб-етноса 'русинів' який ясно

можна влкючати в невідломленої складі більшого українського народу! І ніколи не забувайте: 'На Першому з'їзді Народовецької молоді Підкарпатської Русі 7 липня 1929 року в Ужгороді було прийнято заяву: «Проголошуємо всьому культурному світові, що ми, підкарпатські русини, є частиною великого українського народу та що наша мова і література була є і буде та ж сама, що і наших братів з того боку Карпат. Проголошуємо, що всілякі стремління, щоби сфабрикувати з нас якесь окремішнє плем'я і тим відірвати нас від матірних земель будемо всіма силами поборювати і взиваємо, щоб назву «русин-українець» завжди і всюди уживати».





НОВИНИ: Політика

11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
22:16
/ 31
В Ужгороді "слуги" "протиснули" призначення керівником комунального парку "ріднозакарпатського" "опоблоківця" Молнара
15:21
/ 5
"Ужгородець" Шуфрич отримав нову підозру – за фінансування Росгвардії у Криму
» Всі новини