Галина ЦАР: "Стан комунальної служби попередню владу не цікавив"

Як уже повідомляло "Закарпаття online", 3 лютого у закарпатському м.Чоп вперше відбулися громадські слухання мешканців міста з приводу встановлення вартості житлово-комунальних послуг. Міський будинок культури був ущент переповнений - настільки ця «гаряча» тема допекла кожного городянина до живого! По «гарячих» слідах на актуальну тему кореспондент «Вістей Ужгородщини» взяв інтерв'ю у Чопського міського голови Галини ЦАР.

Галина ЦАР.
Галина ЦАР.
— Наша новообрана команда міськради, — підкреслила Галина Цар, — відразу запровадила практику прозорого спілкування з мешканцями міста, добре усвідомивши, що не городяни працюють на нас, а міськрада —- для городян. А перед тим разом із городянами, різними політичними силами, радою старійшин, яка працює при міськраді, ми обговорювали проект бюджету міста, доцільність підняття нових комунальних тарифів. І тільки, коли дійдемо злагоди, приймаємо спільні рішення. Адже проблема підняття комунальних тарифів болюча для кожного співвітчизника, в тому числі й наших городян. Бо й, справді, люди розгублені, вони не розуміють, як можна піднімати так високо комунальні тарифи, коли в них такі мізерні зарплати, пенсії? Але, гадаю, тут більше питань до уряду, ніж до місцевих органів.

— А взагалі в Чопі хоч піднімались комунальні тарифи?

— З цього приводу ми проаналізували ситуацію в інших містах країни. Так ось, майже в кожному місті ціни на тарифи щорічно підвищувалися на кілька копійок або гривень. І нинішнє підняття цін для більшості громадян там не було болючим. А в Чопі, починаючи з 2000 року, тарифи не піднімались. А тут уряд раптом вирішив закупити газ по 130 доларів за тисячу кубометрів! І люди просто перестали платити за комунпослуги. Це було однією з причин, що міське ВУЖКГ стало банкрутом.

— Але нас усіх уряд Януковича знову запевнив, що населенню відпускатимуть газ тільки з вітчизняних свердловин і він буде дешевшим? Але платимо за нього по-новому.

— Щодо цієї заяви представника уряду мені відомо не більше, ніж вам. Будуть вказівки зверху знижувати ціни на газ - ми не забаримось, з радістю виконаємо. Та поки таких вказівок від уряду не поступало.

— Наскільки відомо, в багатьох містах, в тому числі й у Чопі, оновленням комунальної служби просто серйозно ніхто не займався. Чому?

— Маєте рацію. Почну з водопостачання. З 1954 року в цьому господарстві жодного разу не проводили реконструкції. Тільки поточні ремонти. Та найбільше вражає те, що ця служба не зводилась для потреб міста, а залізниці. А позаяк колишня влада протягом десяти років цю проблему не вирішувала, у місті почалися великі проблеми як з якістю, так і з подачею води. І виходить, залізниця не має коштів на модернізацію водогосподарства, а міськрада, поза-як це не її майно, не має прав вкладати в нього кошти. Та цю проблему потрібно конче вирішувати, бо від цього страждають як городяни, так і залізниця.

— А якщо, скажімо, Львівська залізниця погодиться віддати цей об'єкт на баланс міськради?

— Ну, припустимо, вони нам передадуть водогосподарство, а ми, скажімо, будемо згідні взяти його на баланс міста. Це означатиме, що ми беремо його у такому плачевному стані. Та питання в тім, чи спроможна нині міськрада взяти на себе таку відповідальність перед громадою? Та перш, ніж відповісти на нього, треба буде, щоб не мати потім головного болю, із цього приводу провести в місті опитування. Будуть згідні городяни — беремо, ні — шукаймо альтернативи. Адже для того, щоб привести нинішнє водогосподарство у більш-менш пристойний стан, потрібні чималі вливання з міського бюджету.

— Та громадяни дуже невдоволені різким підняттям тарифів на комунпослуги, а деякі політичні сили прагнуть зірвати на цьому політичні дивіденди. Що скажете?

— А де були ці політичні сили раніше, коли укладали з Росією договори на поставку газу за 130 доларів за тисячу кубометрів, або коли Президент Віктор Ющенко кілька разів повертав парламенту на доопрацювання бюджет? Його хтось із цих сил підтримав? Ні! То-то. А зараз після бійки, як кажуть, можна кричати.

До речі, перш ніж приймати ці тарифи, ми спочатку всі «за» і «проти» узгодили на міськвиконкомі. А потім протягом двох місяців, після того, як ціна на нові тарифи була опублікована в пресі, щодо доцільності їх підняття обговорювали з городянами. Та, певно, обговорювати - одне, а коли людина отримає квитанції про сплату в таких астрономічних цифрах - зовсім інше. Люди просто у розпачі; де їм заробити такі кошти?

— Який же вихід із ситуації, що склалась?

— Людям потрібно не доплачувати жалюгідні пільги на оплату комунпослуг, а піднімати зарплату. А то, виходить, за комунпослуги платимо — як європейці, а заробляємо - як українці.
Іван ЖИРОШ.
11 лютого 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Політика

11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
» Всі новини