Писанки "ришельє" у виконанні Світлани Залуцької

Україна славиться у світі насамперед своєю смачною кухнею, душевною піснею, яскравою вишиванкою, а також неповторною писанкою. З давніх-давен наші пращури виводили чудернацькі символічні узори на пасхальних яйцях напередодні світлого свята Великодня. Існує навіть чимало легенд і переказів про виникнення звичаїв, пов'язаних з писанками. Згодом це заняття перетворилося на справжнє мистецтво, яке постійно удосконалювалося.

Писанки "ришельє" у виконанні Світлани Залуцької

Українські майстрині, адже писанки виготовляли спершу лише господині, щоразу вигадували нові способи та технології виготовлення цього невеличкого пасхального шедевру. Відомо чимало різновидів української писанки. Останнім часом став популярним так званий бісерний спосіб їх виготовлення. А ось вчитель вищої категорії, викладач хімії гімназії м. Ужгорода Світлана Залуцька нещодавно демонструвала писанки, подібні до яких є лише у Чехії та Словаччині. Техніка їх виготовлення має назву "ришельє". Як зізнається сама майстриня, ще з шкільних років вона полюбляє вишивати, в’язати, виготовляти іграшки на ялинку, захоплюється фітодизайном, декором, виготовленням прикрас й утилітарних речей з використанням бісеру та напівкоштовного каміння (самоцвітів). А буквально рік-два тому в одному з журналів побачила статтю  про писанку-"ришельє" і вирішила: "Чому б і собі не спробувати".

-- Для цього найкраще підходять качині та гусячі яйця, -- розповідає пані Світлана, -- вони більші та й шкарлупа товща.

Оглядаючи таку писанку, складається враження, що вона виготовлена з ажурної тканини або мережива.  Розмальовує свої шедеврики майстриня акриловими фарбами. А дірочки просвердлює шуруповертом чи так званим "буравчиком". Робота ця доволі копітка і вимагає неабиякого терпіння, а головне – часу. Тому на підготовку і саме  виготовлення одного яйця пані Світлана витрачає щонайменше тиждень.

-- Дуже прикро буває, -- розповідає майстриня, -- коли виріб майже готовий, а "буравчик" не послухався моїх рук і дірочка вийшла не такою, як треба або тріснула шкарлупа -- тоді починаю усе заново.

Свої роботи Світлана Залуцька зазвичай дарує рідним, друзям, колегам по роботі. У  її доробку немає схожих писанок – кожна з них неповторна. Мистецький хист перейняв у матері і її тринадцятирічний син Борис. Йому також вдаються художні роботи: малюнки, саморобки. Пані Світлана радо ділиться досвідом і умінням зі своїми учнями. А нещодавно вона демонструвала майстер-клас на виставці писанок, що проходила в Закарпатському обласному музеї архітектури та побуту. На цей захід були запрошені й інші майстрині-писанкарки. Вони, зокрема, демонстрували керамічну, воскову та бісерну техніку писанкарства. Кожна з писанкарок ділилася власним досвідом з присутніми.  Високо оцінила усі роботи голова осередку Національної спілки майстрів народного мистецтва України Людмила  Губаль.

Приємно, що розпис пасхальних яєць в Україні не лише не занепадає, а й активно розвивається. Саме завдяки таким майстриням, як ужгородська вчителька Світлана Залуцька, писанкарська справа має цікаве й оригінальне продовження. Сподіватимемося, що майстриня знайде підтримку не тільки серед своїх учнів і колег, але й серед широкого загалу громадськості.

Ольга Стефанець
12 квітня 2010р.

Теги: писанка, яйце, Великдень, ришельє

НОВИНИ: Культура

11:02
Закарпатський обласний театр драми та комедії з Хуста привезе до Ужгорода дві прем'єри
11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
» Всі новини