У Великому Березному відбулося обласне свято працівників культури (ФОТО)

До свого професійного свята працівники культури у Великоберезняському районі готувалися з особливим завзяттям та ентузіазмом: оформляли виставки, проводили репетиції концерту, відшліфовували кожен виступ самодіяльного митця, як перед важливим конкурсом-оглядом.

У Великому Березному відбулося обласне свято працівників культури  (ФОТО)

 І неспроста, адже район став господарем обласного торжества, яке проводилося цього року на базі Великоберезнянщини. Приймали представників обласного управління культури ОДА та колег з інших районів Закарпаття, запрошених гостей у районному Будинку культури, де у фойє на мистецьки піднесену ауру налаштовували доробки художників,  народних умільців та майстрів гірського краю.  Кожному учаснику свята пропонували скоштувати верховинських страв, якими частували господині у народних костюмах. Мелодії "Ставненських музик" додавали піднесеності і урочистості події, яка збирала у залу численних представників однієї з найтворчіших професій сучасності.

Коли у приміщенні стало повно і тихо від очікування  торжества, розпочався показ відеофільму про історію та сьогоденні турботи і досягнення закладів культури Великоберезнянщини. Кількахвилинний фільм допоміг гостям пройнятися звичною атмосферою творчих пошуків, відкриттів і радощів.
Потім соліст Віталій Гелетич як господар свята (директор районного Будинку культури) і один з кращих вокалістів любительської сцени району продовжив мистецьке вітання учасників торжества піснею "Люблю" на слова В. Кобаля.

Відтак на сцену вийшли ведучі, які привітали служителів культури і народного мистецтва Закарпаття з професійним святом, бажаючи на щедрій верховинській землі провести його змістовно, урочисто, з весняним настроєм. Підтвердили таке запрошення до відзначення торжества і танцюристи районного Будинку культури (керівник Мар’яна Парасич),  виконавши запальний танець "Березнянка".

А по такому мистецькому вступі розпочалася офіційна частина свята. Першим слово мав заступник голови РДА Василь Шіпош, який вітав усіх учасників зібрання на Великоберезнянщині. Виступаючий наголосив, що працівники культури і мистецтва виконують надзвичайно важливу роль у духовному житті суспільства, у збереженні і примноженні національних культурно-мистецьких традицій, у морально-естетичному вихованні підростаючого покоління, організації змістовного дозвілля людей.

Представник владних структур Великоберезнянщини висловив сподівання, що проведення обласного свята на базі гірського краю допоможе запозиченню кращого досвіду у важливій сфері суспільної діяльності, стане поштовхом до активізації творчості самодіяльних аматорів сцени та народних митців і умільців. Добрим словом згадав виступаючий зусилля працівників культури в пропаганді виховних форм відпочинку, популяризації книги, сприянні розвитку мистецьких талантів та обдарувань. Від імені великоберезнян Василь Шіпош побажав організаторам та учасникам торжества нових творчих здобутків, гарних вражень у знайомстві з талантами верховинського району.

Про надбання і здобутки працівників культури та народного мистецтва Закарпаття говорив у своєму виступі начальник управління  кульутри ОДА, заслужений працівник культури України Юрій Глеба.  Він згадав кращі заходи, які проводилися у освітніх закладах протягом 2009 року, розповів про проблеми, які хвилюють сьогодні діячів культури і мистецтва області. Виступаючий наголосив на необхідності впровадження нових форм організації дозвілля людей, уважнішого ставлення до підтримки юних талантів, пошук можливостей зміцнення матеріальної бази закладів культури.

Багато теплих слів адресувала учасникам торжества голова обкому профспілки працівників кульутри, заслужений працівник культури України Наталія Товтин. Вона відзначила, що саме ентузіасти культосвітньої ниви у часи соціально-економічної нестабільності зуміли зебрегти кращі духовні та культурні надбання і традиції рідного народу. Завядки їх відданості нелегкій професії сьогодні в Україні вирує мистецьке життя, проводяться заходи, які допомагають розквіту молодих талантів.
Юрій Глеба та Наталія Товтин вручили низку грамот та подяк Міністерства культури і туризму України, а також обласної ОДА і облради низці працівників галузі Закарпаття, які досягли помітних успіхів у культосвітній діяльності та пропаганді народного мистецтва.

Вітала учасників святкового зібрання в. о. начальника відділу культури і туризму РДА Оксана Данилаш. Вона відзначила,  що до її слів долучаються представники  65 закладів культури Великоберезнянщини. Вони плідно працюють у віддалених гірських селах, поширюють і зберігають те, що зветься культурою. Свої таланти і знання вони передають молоді, залучаючи  її до виступів, вивчення народної творчості рідного краю.

Виступаюча відзначила, що візиткою кульутрно-мистецького життя  району є фольклорний фестиваль “Візерунки Ужанської долини”, який проходить щоосені в мальовничому куточку – на  турбазі “Красія”.
Учасники художньої самодіяльності району є лауреатами багатьох мистецьких конкурсів та фестивалів. Переможцями Всеукраїнського конкурсу “Сузір’я зірок” стали брати Олені з села Луг, лауреатом міжнародного фестивалю української естрадної пісні ім. Володимира Івасюка, багатократним  лауреатом Міжнародного фестивалів-конкурсів “На хвилях Світязя”,”Кролевські рушники”, “Зелений Гай” є викладач дитячої школи мистецтв Руслана  Бесараб , а народний фольклорний ансамбль “Музики”, самодіяльний народний колектив словацької нацменшини селища “Ліптаки” і ряд інших є постйними учасниками всіх заходів , які проводяться у районі та за його межами /Словаччина, Польща, Львівщина /. Не можна не  згадати також про юних артистів Сільвію Глодан, Юлію Раджапову, Вероніку Сурмай і  інших, які продовжують кращі творчі традиції аматорів сцени краю.

Відомими за межами району є і доробки народних умільців та майстрів. Серед них годиться згадати заслуженого майстра народної творчості України  Віктора Динника, художників Івана Юрика, Магдалину  Березанич, інкрустатора  Івана Кіндрата, вишивальниць Марію Ріпич, Наталію  Іваницю та багатьох інших, які дарують людям радість прилучення до світу прекрасного.

Слова подяки за хороші справи, за підготовку талановитих кадрів адресувала Оксана Данилаш ветеранам-пенсіонерам Михайлу Сакуличу  – колишньому завідуючому відділу культури, Йосипу Сакуличу – колишньому директору дитячої  школи мистецтв, Ганні Цапулич  – колишньому директору районної бібліотечної сиситеми і багатьом іншим, які довгі роки берегли та передали у спадок молодим поколінням культурно-мистецькі надбання жителів Великоберезнянщини.

Василь Шіпош та Оксана Данилаш вручили грамоти районної держадміністрації та райради 6 крашим працівникам культури і туризму Великоберезнянщини.
Одинадцять працівників культури і туризму були відзначені з нагоди професійного свята грамотами  відділу РДА.

Правдивість усіх щирих і теплих слів, адресованих винуватцям торжества, відтак підтвердили яскравими сценічними номерами самодіяльні артисти Великоберезнянщини – співаки Руслана Бесараб, Оксана Рудейчук, Вероніка Сурмай, Юлія Раджапова, читець Світлана Дзяма, фольклорний колектив районної дитячої школи мистецтв, фольклорний колектив Будинку культури "Музики", танцюристи.
Незабутні штрихи до мистецького портрету гірського краю внесли виставлені роботи самодіяльних художників, народних умільців, майстрів.

У Великому Березному відбулося обласне свято працівників культури

У Великому Березному відбулося обласне свято працівників культури

У Великому Березному відбулося обласне свято працівників культури

У Великому Березному відбулося обласне свято працівників культури

Карпатська зірка
25 березня 2010р.

Теги: свято, Великоберезнянщина, культура

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини