КАРПАТИ: ЗИМА ОТЯМИЛАСЯ

Одних, палких любителів тепла і сонця, цей факт неймовірно тішив, інших, лижників зі сновбордистами, дітей, що не мали можливості зліпити сніговита, покидатися сніжками, покататися на санках і просто людей, які вважають, що всьому своє місце, а значить взимку повинно бути холодно й сніжно, навпаки.

КАРПАТИ: ЗИМА ОТЯМИЛАСЯВже, напевно, ніхто не вірив, що справжня, а не лише календарна, зима прийде на Закарпаття.

Правою виявилася моя співрозмовниця, мешканка Подобовця, з якою я спілкувався в грудні, котра впевнено говорила: зима нікуди не дінеться.. Не прийде в січні, значить з’явиться у лютому, ні – тоді в березні. Зима прийшла наприкінці січня, у минулу суботу.

КИЯНИ СТАРТ ВІДЧУЛИ

Для любителів зимового відпочинку це стало знаком – треба їхати поближче до підйомників. Не залишилися осторонь і ми – вирішили перевірити підйомники в селі Пилипець, Міжгірського району.
Цікаво, що до самого Воловця сніг стояв зовсім невеличкий, що додавало песимізму, зате відразу за СМТ його раптом побільшало десь вдвічі. Але все ж таки, на жаль, його було ще занадто мало, аби запрацювали найбільші підйомники у Пилипці та Подобовці – це було би просто небезпечно для здоров’я, тож включили лише «чайникові» – поблизу гори Гимби та на вершині Магура. Остання знаходиться на відстані 1 км від центральної дороги села, отож (якщо немає свого автомобіля) на вибір можна пройти цю відстань пішки або на вантажівці, однак місцеві тарифи кусаються – 5 грн. з людини.

Що відразу кидається в очі біля підйомника – величезна кількість людей, причому не закарпатців. Як вони встигли приїхати? Може, після Різдвяних канікул і не їхали нікуди, вирішивши дочекатися снігу будь що? Але, найімовірніше, причиною стало те, що в інших областях України сніг пішов раніше – приблизно з середини тижня. От кияни та представники інших областей і вирішили, мовляв, коли вже в нас сніг пішов, то в Карпатах і поготів. Нелогічно взагалі-то, але їм пощастило.

НАЙБІЛЬШЕ ПОЩАСТИЛО НОВАЧКАМ

Погода в неділю на Міжгірщині була жахливою – снігова заметіль та мороз близько 10 градусів, але тотальне безсніж’я призвело до того, що такій погоді всі щиро раділи. Однак, все ж таки, снігу було замало, що вкотре змусило шкодувати про відсутність на наших гірськолижних схилах снігових гармат. На курортах інших країн за таких погодних умов, траси вже були б покриті товстим шаром штучного снігу, натомість у нас опади ледь покрили пеньки, суху траву та каміння.

Загалом відомо, що Магура – ідеальне місце для навчання новачків… і більше ні для чого. Схил настільки пологий, що ніякого інтересу кататися там нема навіть тим лижникам та сновбордистам, котрі лише навчилися стояти на лижах і дошках. Не дивно отож, що новачків було набагато більше – про це можна судити бодай з того, що більшість відпочиваючих каталися на старих лижах – ознака того, що вони, найімовірніше, взяті з прокату. Вони, очевидно, (та ще інструктори, безперечно) й отримали найбільше задоволення – вперше в році отримали шанс навчитися кататися. З іншого боку й інших вистачало, куди подітися? Тому, незважаючи на фактичний початок сезону черги були велетенські – в кращих традиціях Пилипця.

МІСЦЕВІ НАДОЛУЖУЮТЬ ВТРАЧЕНЕ

Окрема тема – ціни. На підйомник вони не змінилися – 5 грн. за підйом, як і торік. Однак харчування обійдеться в порядну суму. Склалося враження, що тамтешні селяни або взяли на озброєння «доженемо й переженемо Драгобрат» (за цінами), або вирішили наверстати втрачене впродовж безсніжних місяців. Тому за 4 шматочки шашлику просять 25 гривень (самі продавці кажуть, що в порції понад 200 грамів, але віриться з трудом), а за підсмажену копчену ковбаску – 15 гривень. Словом, тенденція попередніх років продовжується – з кожним роком витрачатися ні гірськолижний відпочинок потрібно все більше.

Як би там не було, але зимовий сезон відкрився. Скільки він триватиме цьогоріч – питання інше, однак є підстави вважати, що до кінця лютого, як мінімум. Принаймні, так вважають синоптики. Станом на вівторок на Міжгірщині вже запрацювали всі підйомники, товщина снігу в районі коливається від 20 до 50 см. Трохи менше його на Березнянщині, однак з понеділка працював підйомник на Красії та на Ужку. Поки що не включився у процес «Синяк», а щодо Драгобрату, то він і не припиняв свою діяльність. Можна сміливо рушати кататися. Принаймні, в горах зима затвердилася у своїх правах.
Юрій Лівак, "Старий Замок "Паланок"
30 січня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
/ 1
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 7
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 5
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 23
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 30
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 4
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини