Країна на "У"

Останні політичні події повертають мене в молодість, у студентські літа, коли серед нас, закарпатців, народився блискучий анекдот. Запитання: „Назви країну, що закінчується на „У”. Відповідь: „Радянський Союз, Бога му”.

Країна на "У" Тепер питання можна поставити: „Назви анекдотичну країну, що починається на „У”. Відповідь буде не „Угорщина”, не „Уругвай” і навіть не „Уганда”. „Україна, Бога їй”.

Ну, справді смішна країна. Суд у Мукачеві вирішує повноваження спікера Верховної Ради, суд якогось із районів Києва тлумачить справу про законність відставки Міністра закордонних справ, а Конституційний Суд – це щось таке, як Дід Мороз: про нього всі чули, всі його бачили, хоч у природі його не існує.

Знов повернуся в студентські літа. Якось у Києві я побачив чергу під книжковим магазином. Продавали томик тоді невідомого для мене поета Саші Чорного (псевдонім Олександра Глікберга). Я купив книжку, і потім ми гуртом читали його сатиричні вірші. Досі пам’ятаю сатиру на діячів Тимчасового уряду Росії Гессена та Мілюкова:

Гессен спросил его тихо, как Авель:

„Есть ли у нас Конституция, Павел?”

Долго сидели в партийной печали.

Партійна печаль перетворилася в сльози, які настільки розчулили Мілюкова, що він зізнався: ніякої Конституції в них, кадетів (конституційних демократів), нема. Але треба вдавати, що вона є.

Коли дивишся на дії нинішнього парламенту, обраного за партійним принципом, складається враження, що в депутатів, незалежно від їхньої партійної незалежності, Конституції як такої просто немає, бо ніхто гаразд не знає, котрі з останніх поправок до неї законні, котрі протизаконні. Гаранту Конституції самому невтямки, скільки він має влади, а діждатися членороздільного рішення Конституційного Суду не менш проблематично, ніж прижиттєвого рішення Божого суду. Президент видумав собі універсал, не проконсультувавшись до пуття, що воно таке і з чим його їдять. Так, видавали польські королі й українські гетьмани універсали, але з конкретних питань, наприклад, військових, майнових, до того ж універсали не підлягали жодному погодженню чи обговоренню, вони вимагали беззастережного виконання. Універсал нашого Президента лише насмішив світ, адже з самого початку було видно, що його ніхто не збирається виконувати. А як ми, виборці, сприйняли цей дивацький хід Президента? А як іще це можна сприймати – тільки як черговий крок до здачі України своїм опонентам, як виправдання політичного імпотента.

Останнім часом прем’єр на словах називає Президента главою держави, а водночас усе робить, аби посада Ющенка стала декоративною. І в цьому б не було нічого страшного, он великобританці Президента взагалі не мають, а Королева в них також декоративна, проте держава від цього не стала слабшою. Біда не в тому, що в нас Кабінет Міністрів перебирає всю виконавчу владу на себе, біда в тому, що у нинішній українській владі нема нічого українського. За Конституцією, джерело влади – народ. Отже, влада мала би дбати про своє джерело. Проте і парламент, і Кабінет Міністрів, а тепер уже й Президент відділені від свого народу прірвою. То під час виборів кожен кандидат співає народові „я до твого серця кладку прокладу”. А прокладають потім кладку до народної комори. Відлучивши народ від народом створених багатств – школу відлучення трудівників від результатів праці пройдено ще в соціалістичний час.

Кажуть, у політиці моральних засад не буває, є тільки інтереси. Однак уточнення: не шкурницькі, а державні інтереси. А про які державницькі засади може йти мова, коли в парламенті диктують свою волю сили, котрі кілька років тому в Сіверодонецьку оголосили Україні війну. Тоді вони вирахували, що їм до Росії набагато ближче, як до Києва. Звичайно, за нормального розвитку подій після Майдану найкращим виходом для них була б утеча в Росію. І серед утікачів мав бути тодішній і нинішній Прем’єр-міністр: адже здійснив антидержавний вчинок, перебуваючи на відповідальному за державу посту.

Але, як то було в 17 столітті, як то було в часи державницьких змагань України після Жовтневого перевороту в Росії на початку минулого століття, – „самі себе звоювали”.

У понеділок в телепередачі „Епіцентр” на питання журналістів відповідав Міністр закордонних справ, що нині перебуває у підвішеному становищі, Тарасюк. Поводився він гідно, а подумалося про інше: йому нічого робити в нинішньому Кабінеті Міністрів, як і Міністрові збройних сил Гриценку. Визначальний рівень нинішнього нашого міністерського корпусу – то наш краянин Нестор Шуфрич.

Тим часом Партія регіонів позбулася свого мозку Кушнарьова. Отже, з інтелектом там стало зовсім туго. Може, ситуацію порятував би колишній лідер соціалістів, а нині заложник регіоналів Мороз, та його інтелект після входження в так звану антикризову коаліцію придатний лише для внутріпарламентського вжитку. Його колишні прихильники з народу вже в нього не повірять.

Отже, маємо небувало низький рівень державницької свідомості у самій владі. Про нашоукраїнців говорити не будемо, адже саме вони зі своїм почесним лідером Ющенком віддали владу, вручену їм Майданом, у руки нинішньому міжпартійному зброду.

Влада з таким рівнем національного мислення, будемо вірити, приречена, інакше приречена сама держава Україна.

Нині по-різному оцінюють голосування заодно з „антикризовиками” БЮТівців. Будемо вірити Юлії Тимошенко, що за останні закони вони голосували зовсім не для януковичів, а для себе.

А Президента нині може врятувати єдиний крок: розпуск парламенту. Та чи знайдуться тепер для цього достатні законні мотиви? Чи не упущено момент, коли таких мотивів було вдосталь?

Останнім часом нашого гаранта Конституції опоненти починають звинувачувати взагалі в антиконституційних кроках. Що ж то за Конституція, в якій заплутався сам Гарант?

А нам, рядовим громадянам держави Україна, взагалі не зрозуміло, чи є у нас діючі закони, чи існує в нас неодмінна в демократичній державі незалежна судова влада. І взагалі, що то за країна, де народний обранець чи просто чиновник має зарплату у десятки разів вищу за „жалованье” (не російське слово тут не замінити) простого виборця. Про обкрадання держави іншими, потайними методами говорити на цей раз не будемо, бо то ціла епопея з циклу „Дияволіада”.

Лідер партії кадетів, до речі, лютий російський великодержавник, Павло Мілюков закінчив своє життя в еміграції.

У світі є чимало країн, де люди не вдоволені властями. Але назвіть мені країну, в котрій при владі внутрішня еміграція. Починається на „У”.

Правильно: Україна, Бога їй!
Петро СКУНЦЬ, "Трибуна".
30 січня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Політика

03:04
/ 2
Що показав перепис у Румунії?
14:39
/ 2
Судитимуть 5 осіб, які організували нелегальні гральні заклади в Ужгороді
15:00
/ 12
Уряд погодив звільнення голови Ужгородської РДА Гузинця і призначення його на посаду "гуманітарного" заступника голови Закарпатської ОВА
13:55
/ 3
На Закарпатті судитимуть киянина, який в складі ОЗУ ошукав матір загиблого військовослужбовця з Донеччини на 7,5 млн грн
11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 2
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 5
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
» Всі новини