Голубинське (Лужанське) родовище мінеральних вод на Закарпатті потребує негайного захисту

Голубинське (Лужанське) родовище вуглекислих мінеральних вод на Закарпатті, яке є унікальним для України і відоме за межами нашої держави, потребує негайного захисту від виснаження та потенційного забруднення. На цьому наголошувалося на прес-конференції напередодні 159-го засідання Українського клубу на тему: "Мінеральні джерела Закарпаття: загрози, відповідальність, проекти рішень", яке відбулося сьогодні в УКРІНФОРМі.

Голубинське (Лужанське) родовище мінеральних вод на Закарпатті потребує негайного захисту

Голова секретаріату "Українського клубу Олексій Усачов повідомив про загрозливу ситуацію, яка нависла над існуванням Голубинського (Лужанського) родовища вуглекислих мінеральних вод, розташованого в південно-західній частині Українських Карпат, у долині ріки Пінія, між селами Солочин та Голубине Свалявського району на Закарпатті. "Про це йдеться у листі мешканців села Солочин на адресу "Українського клубу". На території родовища масово й неконтрольовано йде забудова санітарно-охоронної території родовища, що може призвести до непоправних наслідків - забруднення родовища й неможливості використання мінеральної води з цього джерела".

За його словами, "Український клуб" провів розслідування ситуації на місці й розіслав відповідні звернення до органів влади, Верховної Ради. "Голова Комітету ВРУ з питань аграрної політики та земельних відносин Микола Присяжнюк повідомив, що це питання буде на контролі комітету. Звертатимемося до Верховної Ради про створення спеціальної комісії щодо розслідування стану справ на мінеральних джерелах України. Створено також Комітет порятунку мінеральних джерел Закарпаття на чолі з Героєм України Левком Лук'яненком".

У свою чергу представник санаторію "Квітка полонини" Агнесса Каменяш відзначила, що Голубинське (Лужанське) родовище вуглекислих мінеральних вод формується на доволі незначній глибині, її якість і мінералізація тісно пов'язані із санітарно-бактеріологічним станом навколишнього природного середовища. Тож родовище потребує особливого режиму експлуатації та охорони, одним із основних напрямків у здійсненні розробки родовища, поряд з гідрогеологічним забезпеченням, має бути робота з санітарної охорони території. Ці обставини мають важливе значення і з погляду на те, що з 1965 року тут функціонують два великих санаторії "Квітка Полонини" і " Сонячне Закарпаття". Саме місцева мінеральна вода є основою в лікуванні органів травлення, печінки. "Нині ж над родовищем нависла серйозна небезпека. Склалася дуже тривожна ситуація з майбутнім Голубинського родовища, пов'язана із хаотичною забудовою на території джерела, недотриманням природоохоронних заходів з боку Солочинської сільської ради, яка є фактичним власником землі. На жаль, землі Солочинської сільської ради, які перебувають у зоні санітарної охорони санаторію "Квітка полонини", розпайовано й відведено під забудову з дозволом на приватизацію, чим порушено низку нормативних і правових актів".

Агнесса Каменяш пояснила, що згідно з чинним законодавством встановлені зони санітарної охорони родовищ, які поділяються на три категорії. Перша передбачає виділення площі з відповідною огорожею, де мінеральні води виводяться безпосередньо на поверхню. Встановлюється вона, як правило, в радіусі 50 метрів від свердловин. Тут забороняється будь-яке будівництво й перебування людей, що не мають стосунку до обслуговування свердловини. У другій зоні забороняється будь-який вид господарської діяльності, що може завдати шкоди родовищу, вплинути на його запаси, якість тощо. Третя зона - це територія, де розвиток інфраструктури та експлуатація інших ресурсів не повинні завдавати шкоди ні надрам, ні тим природним компонентам, які прямо чи опосередковано впливають на умови формування мінеральних вод. "Спеціалісти нашого санаторію розробили межі відводу Голубинського родовища загальною площею 11,7 га. Однак рішенням сільської ради санаторію виділено 0,16 га, тобто на рівні лише першої санітарно-охоронної зони суворого режиму. Таке рішення пояснювалося тим, що частина іншої території уже забудована", - зазначила А.Каменяш.

За її словами, у межах другої охоронної зони родовища - гірничому відводі ведеться непродумана забудова. Проблеми виникли ще в 1992 році, коли землі, які входять в зони санітарної охорони та в межі гірничого відводу, Солочинською сільською радою були розпайовані та передані у приватну власність фізичним особам. Таким чином, на межі першої зони суворого режиму санітарної охорони свердловини N 7-р в урочищі Білосавиця (с. Солочин) сталася зміна цільового призначення території: замість сільськогосподарської діяльності ведеться безконтрольна забудова землі житловими будинками, що є потужним фактором бактеріологічного забруднення мінеральних вод. "Держпромгірнагляд ще у 2002 році видав приписи щодо заборони ведення несанкціонованого будівництва в зоні санітарної охорони цього родовища, однак, незважаючи на заборону, будівництво не припинялося. Найбільшою проблемою Голубинського родовища є також відсутність каналізації в новобудовах. Загалом це може призвести до його зникнення. У справу порятунку Голубинського родовища мінвод має втрутитися держава", - переконана спеціаліст.

Довідка. Голубинське (Лужанське) родовище вуглекислих мінеральних вод розташоване в південно-західній частині Українських Карпат, в долині р. Пінія, між селами Солочин та Голубине Свалявського району. Мінеральні води родовища використовувалися населенням із середини ХІХ століття. Детальні гідрогеологічні роботи з розвідки родовища вперше були проведені в 1961-1969 рр.

На сьогодні видобуток та використання вуглекислих мінеральних вод на родовищі проводять санаторії "Квітка Полонини" та "Кришталеве джерело", а також завод розливу "Луги" та ТОВ "Маргіт".

Валерій Іваськів, УКРІНФОРМ
12 лютого 2010р.

Теги: мінеральна, родовище, Солочин, Голубине, Карпати

НОВИНИ: Соціо

22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
» Всі новини