Гора Кам'янка - міжгірська Кіліманджаро

Навесні, коли в долинах гір, де розміщені села, вже розтанув сніг, на самій вершині гори Кам'янки, яка знаходиться у Міжгірському районі Закарпаття, він відчуває себе в силі і білою "шапкою" нагадує Кіліманджаро. В окремі роки цей "головний убір" тримається аж до початку червня, з кожним днем зменшуючись у розмірах.

Гора Кам'янка - міжгірська Кіліманджаро

Висока Кам'янка, з майже лисою 1578-метровою вершиною манить кожного, хто прагне бути в гармонії з природою, побачити її красу з висоти, оцінити свої сили під час сходження, а, можливо, перевірити свого друга на стійкість, як це радив Володимир Висоцький.

Колись для туристів був дуже популярним пішохідний маршрут Синевирське озеро – г. Озірна — г. Кам'янка — Синевирський перевал, а зараз, здається, й туристи якісь не такі, як були колись. Приїжджають на автомобілях й надто бояться натруджувати свої ноги. Це тому, що ще ніколи не переживали ті приємні моменти турпоходу, які, хоч і стомлюють ноги, та наповнюють тіло енергією активності, а душу радістю. Назавжди в пам'яті людини залишається щастя подорожі, про яку з неймовірним задоволенням можна розповісти друзям, дітям, а потім й онукам. Нове покоління гордитиметься вами і братиме для себе добрий приклад.

Саме такі роздуми прийшли в голову після дводенної подорожі по горах рідного краю, в тому числі й Кам'янці. А все починалося зі звичайного спортивного інтересу і бажання відпочити у колі друзів.

Вирушивши в дорогу, перш за все відчуваєш втрату негативної енергії. Настрій на підйомі. Долаючи лісову гірську стежку, стаєш активним спостерігачем всього, що діється з природою навколо тебе. Такі обставини навіюють у серці романтику, прагнення пригод... І ці мрії здійсненні.

Ніч у горах — момент спокою і тривоги душі. Ці два відчуття людини, здається, непоєднувані, та, виявляється, закони психології можуть бути непередбачувані.

Вранці, після прохолодної ночі, знову відчуваєш приплив енергії і бажання йти вперед, на саму вершину гори. Що стосується Кам'янки, то сходження на неї можна здійснити з будь-якої сторони. Дуже легко це зробити із Синевирського перевалу, однак ми помандруємо через весь хребет Кам'янки, починаючи з північно-західної сторони. Серед смереково-ялицево-букового лісу зеленіють три великі полонини, на яких випасають овець вівчарі з селища Міжгір'я. На другому полі хребта Кам'янки мирно пасеться табун коней. Вони, побачивши людей, піднімають голови і уважно дивляться. Не впізнавши в нас своїх господарів, пасуться далі.

У гірських селах Закарпаття землі дуже мало, тому селяни, які мають на господарстві коня, відганяють його в гори, на полонини. Там тварина, без догляду людини, пасеться тривалий час. Коли господар повертається сюди, то поблизу знаходить свого коня.
 
Привітно зустрічають мандрівників вівчарі. Вони раді пригостити ЇХ бринзою і розповісти цікаві історії. В одній з них йдеться про незрадливу дружбу коня і собаки:

"Один господар на ім'я Михайло верхом на Буяні поїхав на полонину, щоб залишити його там для випасу. Крива стежка крутилась довкола височезних смерек і тягнулася вверх. Позаду біг пес Тімон з висолопленим язиком.

Нарешті, серед лісу, широке поле – це полонина. Дорога сюди зайняла чимало часу, а вдома у пана Михайла ще багато роботи, тому, залишивши улюбленця, коня, поспішив спуститися із гори.

Лише під вечір селянин помітив, що Тімон не бігає у дворі, не гавкає, не просить їсти,
як це завжди буває. Де ж пес? Господар засмутився, бо це була дуже розумна тварина.

Йшов день за днем. Ось і місяць пролетів непомітно.

У пана Михайла на господарстві накопичилось багато роботи, яку виконати людині просто не під силу. Тому селянин й відправився на полонину за конем.

...Буян знайшовся скоро. Він зовсім недалеко відійшов від того місця, де залишив його господар.

Радість пана Михайла була подвійною: він підійшов до свого улюбленця, погладив його, і, раптом... загавкав пес. Селянин аж злякався. Та марно, бо з-під смерічки вискочив Тімон, який підбіг до господаря, як завжди, виляючи хвостом.

Виявляється, пес настільки здружився з конем, що не хотів розставатися із ним. Хоча Тімонові й доводилося терпіти на полонині голод, але вірність дружбі не зрадив".

У горах розводять коней переважно гуцульської породи. Ці тварини є особливо витривалими, невибагливими до кормів, стійкі до захворювань, плодючі, швидко відновлюють вгодованість, пристосовані до важких кліматичних умов, володіють високою працездатністю.

Дану породу вивели гуцули, звідки й назва. До речі, це єдина українська місцева порода. Її широко використовують у приватному секторі не тільки в західних областях України, але й сусідніх Закарпаттю державах. Проте, ще сто років тому на Міжгірщині селяни широко розводили волів, а в деяких населених пунктах, за свідченням старожилів, перші коні з'явилися лише на початку 20 ст. За короткий час вони повністю витіснили своїх рогатих попередників і стали не лише помічниками, але й друзями горян.

***

З третього поля вершина Кам'янки здається дуже близькою, тож з нетерпінням долаєш вже кам'янисту стежку. І ось — ти на самій вершині гори. Перед тобою постає велична краса природи... Навколо гори, а за ними інші гори... "За горами гори..." — так писав Тарас Шевченко, а Володимир Висоцький вважав, що "краще гір бувають тільки гори".

В долині цих гір розкидані села, будинки яких з висоти здаються зовсім крихітними. Ця нетипова для людського ока панорама впливає на почуття так сильно, що відчуваєш себе найщасливішим у світі. Ти на вершині гори — це твоя перемога. Після неї хочеться здобути ще одну і ще, і ще, і ще... Гори стають твоєю приємною хворобою, від якої лікуватись аж ніяк не хочеться, незважаючи на всі труднощі, що спіткають мандрівника у подорожах.

Тут, на самій вершині Кам'янки стоїть бетонний стовп, де неодноразово встановлювався жовто-блакитний прапор України. Сильні вітри, що дмуть тут майже постійно, кожного разу зривали символ нашої держави.

Мандрівники завжди дбають про те, аби кожна подорож залишалася не лише у власній пам'яті, тому частенько роблять свої написи на табличках, прикріплених до дерев. На вершині Кам'янки хтось вирішив пожартувати і написав: "Тут був президент Л. Кучма". Звісно, Леонід Данилович не здійснював сходження на цю гору, але жарт, як на мене, вдався.

На жаль, знаходяться й вандали, які подібні написи роблять на корі дерев. Своїм вчинком вони залишають про себе лише погану пам'ять, бо завдають природі шкоду.

На Кам'янці ми знайшли футляр від фотоплівки, у якому на аркуші паперу — напис на двох мовах, в тому числі й українській: "Вершину Кам'янки підкорила туристична група з Бельгії у складі восьми чоловік. Наш шлях пролягає через Боржавську полонину, Синевирське озеро, г. Кам'янку, полонину Цев'яла. Карпати — прекрасні гори".

Серед підписів пам'ятного листа є й автограф знаного місцевого мандрівника Василя Скунця. Саме він був інструктором для гостей з Бельгії. Приємно, що мандрівники з-за кордону відвідують наш край і залишають про себе добру пам'ять.

* * *

Беркут – великий хижий птах, якого побачити сьогодні в природі – велика рідкість. Він охороняється у Карпатському біосферному заповіднику, однак наукові співробітники Національного природного парку "Синевир" свого часу відмічали його й на горі Кам'янка, а співробітники кафедри зоології УжНУ – в межах озера Синевир. Звісно, маючи таку інформацію, при сходженні на Кам'янку я плекав надію, що вдасться побачити цього гордого красеня, а якщо пощастить — сфотографувати. Щоразу мій зір зупинявся на скелястих місцях і високих деревах, які так любить беркути, однак орла скельного, як його ще називають, ніде не було. В небі він також не кружляв, як це ефектно показують в американських науково-популярних фільмах.

Побачити цього птаха на Кам'янці — прагнення, за розмахом, велике. Мабуть, саме тому природа вирішила пожартувати, "показавши" нам… рябчика з численним своїм потомством. Це пташине сімейство ми зустріли в смереково-буковому лісі, сусідньої з Кам'янкою гори. Момент несподіваної зустрічі налякав птахів, які вмить кудись зникли, тільки одне малесеньке курча рябчика бігало біля нас, шукаючи схованку. Після секундної метушні, засунуло голову в щілину, під коренем смереки. Оскільки очі були сховані й нічого не бачили, то, напевно, курча вважало, що і його ніхто не бачить. З цього приводу пригадалась одна карикатура з журналу "Перець", на якій зображено страуса, що засунув голову в землю. В нашому випадку жарт гумористів, майже, повторився.

Ми продовжили подорож, а незабаром повернулася мати крихітного рябчика і в сімействі знову запанував спокій.

***

Хіба можна не полюбити Кам'янку — гору, де, на вершині, в оточенні криволісся сосни гірської, панує тиша, первозданна краса природи; вона навіює епоху динозаврів. Хто тут був, той вміє цінити красу і людські почуття, той пізнав психологію гірської подорожі.

Незабутньої. Звабливо-романтичної...

Юрій Бабічин, "Міжгірський район"
07 лютого 2010р.

Теги: гора, Кам'янка, Міжгірський район, беркут

Коментарі

вас 2010-02-07 / 19:52:00
Юра, дуже бажано щоб ти іншим разом детально розповів про бетонний стовп - чову - на Камянці - ІСТОРІЮ і МЕТУ його створення та скільки прапорів і яких держав за його 80-річну історію майоріло над Човою - а то лише про український прапор









.


НОВИНИ: Соціо

22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
» Всі новини