Вибори президента - це лише невеликий крок до реальних змін

Віктор Пащенко очікує їх лише після місцевих та ймовірних парламентських виборів

Вибори  президента - це лише невеликий крок до реальних змін

Незалежно від того, хто переможе у другому  турі президентських виборів, одразу ж особливих змін у політичному житті країни не буде. У цьому впевнений директор Закарпатського інституту політичних досліджень, відомий політолог і соціолог Віктор Пащенко. Про нинішні вибори як рубіж між двома п’ятирічками історії України – наша розмова.

"Не  хочеш  розчаровуватися  –  не  зачаровуйся"   

– Коротко про підсумки президентства  Віктора Ющенка. Якою була його роль? І як вважаєте, чи є ще в нього політичне майбутнє?    

– Якщо оцінювати в примітивних плюсах і мінусах, то останні 5 років – це однозначний плюс для України. Безперечно, було чимало недоліків. Але за ці 5 років Україна пройшла набагато більше, ніж за попередні 13. Наприклад, у становленні самодостатності, у появі не формального, а реального поняття "громадянин України". Це значний крок уперед і в економічному, і в соціальному плані. Згадайте 2004-ий і проаналізуйте, наскільки виріс рівень життя. Неправильно буде казати, що все це – завдяки Віктору Ющенку. В цьому випадку він був символом, виразником суспільних настроїв.    

– Чим пояснюєте розчарування суспільства в президентові?

– Розчарування в будь-якій владі є цілком природним процесом. У нашому випадку воно посилене ще й тим, що були невиправдані, занадто великі ілюзії і надії. Та я б сказав, що це розчарування зіграло ще й велику позитивну роль. Не хочеш розчаровуватися – не зачаровуйся. Думаю, що значну частину українців це багато чому навчило. Нині велика частина суспільства і далі має великі очікування. І знову не минути розчарувань. Проте радує, що все ж таких людей уже менше, ніж раніше. Думаю, що найближчі 5 років будуть роками прощання з ілюзіями.

– Як оцінюєте передвиборчу кампанію з точки зору креативності й нових технологій? Чи виросли, порозумнішали українські політики за ці п’ять років?

– Стосовно креативності і нових ідей. Як на мене, ця кампанія була слабшою, ніж у 2004 році (хоча й та не була сильною), не кажу вже про 1999 рік. Чому так? Головна ментальна проблема пострадянського виборця в тому, що працювати він хоче по-радянськи, а зарплату отримувати по-європейськи. Люди очікують величезних соціальних гарантій, пенсій, безплатної освіти, короткого робочого дня, безлічі вихідних. Політики не хочуть говорити, що гроші не народжуються з повітря. Тому справжніх виборчих дебатів у нас ще не було.

– Вихід Тимошенко і Януковича  у другий тур прогнозували давно. Які ж результати голосування були несподіваними для вас?

– Несподіванок зовсім не було. Ба навіть більше – все було до банальності закономірним ще з осені 2005 року. Коли депутати від БЮТу проголосували за зняття Юрія Єханурова з посади прем’єра, можна було з упевненістю прогнозувати, що наступним президентом стане Віктор Янукович.

– Як ви поясните результати Тігіпка і Яценюка? І яке, на вашу думку, їх політичне майбутнє?

– На Яценюка покладали надії як на людину нового покоління, демократа, а він зайняв позицію силового політика. Тобто саме так він розуміє державне управління. Воно має бути жорстким, адміністративним. Коли ці ідеї почали озвучуватися, та частина електорату, яка шукала демократичного шляху, почала розчаровуватися. Їй не було куди йти.    

Аж ось майже на порожньому місці з’являється більш-менш пристойна фігура, яка, так би мовити, не дратувала. Тоді електорат, який метався і не міг нікого знайти, перекинувся до Тігіпка. Хоча його особиста заслуга в цьому дуже мала. Тому й говорити зараз про його політичні перспективи, як і про майбутнє Яценюка, рано і безпредметно. Вони зробили перший крок, створили нішу, куди можуть іти люди.

"Місцеві  вибори  сформують  конструкцію влади"   

– Голосування у другому турі – це вибір між двома відомими політиками. В кого ж нині більше шансів стати обраним?

– Насамперед, великий плюс у тому, що люди вже розуміють, що ми не вибираємо ідеального політика. Якщо відкинути емоції і керуватися розумом, треба вибирати професіоналізм. І найперше потрібно виходити з досвіду кандидатів. Відкинувши гасла і створені образи, я роблю висновок, що Янукович більш відкритий і послідовний. Знаю, чого від нього чекати. Голосуючи за Тимошенко, я не відаю, за що голосую на рівні чітко сформульованої позиції. Але знаю, що голосую за непрогнозованість, особисту вигоду Тимошенко і її оточення, для досягнення якої вона може міняти свою позицію з дня у день. Тимошенко взагалі виключає суспільство з політики.

По-друге, коли Янукович двічі зумів відмовитися від влади, це показник, що людина не піде по трупах заради влади, що вона здатна слухати, вчитися і жити за законами суспільства. Тимошенко ж цікавить лише особиста влада. І їй я цілком не вірю. З Януковичем у багатьох питаннях не погоджуюся, але довіряю йому більше.

І по-третє, взагалі у нас є чотири альтернативи вибору: два кандидати, не підтримувати жодного з них і взагалі  не йти на вибори. Так-от, я наголошую, що останні два – не рівнозначні. Коли людина не йде на вибори, вона дає право політикам вирішувати все за неї, це найбільш дитяча позиція. А коли вона голосує проти всіх, то подає сигнал кандидатам, що без домовленості в майбутньому вони свою політику не реалізують, бо зростає роль опозиції. Тому таке голосування майже рівнозначне тому, що людина підтримала б якогось конкретного кандидата.

– Наскільки важливими будуть результати виборів до місцевих рад, які відбудуться  у травні?

– Що ж стосується місцевих виборів, то вони, на мою думку, важливіші, ніж парламентські. На них легше поміняти виборчу систему, і більшість політичних сил захочуть це випробувати. Загалом, якщо підсумувати, реальних змін ми можемо очікувати не після президентських виборів, а після проведення місцевих у травні й, можливо, парламентських. Коли після цього буде сформована певна конструкція влади, можна буде говорити про реальність чи нереальність якихось конструктивних змін у країні.

Ярослав Світлик, "Старий замок "Паланок"
05 лютого 2010р.

Теги: Янукович, Тимошенко, Ющенко, вибори, Віктор Пащенко, голосування

Коментарі

Юрий 2010-02-18 / 23:30:00
excuse me тезко. Знову літери переплутав

Юрій 2010-02-18 / 23:25:00
Я ніколи не опущусь до того, щоб закидати людині її походження. В будь якій нації є люди і є нелюди. Нелюди ненавидять людей. Ющенко визнав, що ненавидить політику. Ви підете лікуватись до лікаря, який ненавидить медицину? Ми живемо хоч на краю, але в Європі. Наш континент завдячує своїми успіхами християнській моралі, де наріжним каменем є любов. Керуючись ненавистю, ющенківці відштовхнули від себе людей та перетворилися на маргіналів. Саме їхні недобрі вчинки витягли за вуха непрохідного Януковича на перше місце (хоча не факт, що він із цего буде мати те, на що розраховує). Ненависть поганий радник і доводить до гудза, навіть тоді коли фарисействує

Тарас 2010-02-09 / 10:49:00
О ГЛУПОСТИ ЧЕЛОВЕЧЕСКОЙ




Выяснилось, откуда Блок Юлии Тимошенко украл свою символику - «мохнатое сердце». У гомосексуалистов. Как случайно выяснилось, идеи Юлии Владимировны полностью разделяют голландские геи. Они даже образно изобразили свои мысли еще в 2003 году, которые без ссылки на первоисточник слизала Юлия Тимошенко.



* * *





Речи, сказки, пустословие на разных языках и диалектах. Эфир забит на много дней вперед - идет работа: нужно показать - кто ловчее, тот, и сможет прицельней плюнуть ядом на своих былых коллег.

Эка невидаль! Да разве этим теперь нас можно удивить? Клоунов немало нынче развелось. Армаду эту ведь просто так уже и не запомнить. Хотя недавно случай был нелепый иль прелестный, как судить - не знаю. Это, когда человеки, народом избранные, властью и Богом обласканные, стали чудеса творить: то на чело косу прицепят, то ее живую у себя отрежет особь1 на виду у всех.

То ли потеха, то ли мимикрия.

Коса туда, коса сюда. Толще, тоньше. Одной больше, одной меньше. Ну, лишил себя косички космато-лохматый чудак. Ну и что - не все ли равно нам?


Но хорошо ведь, что только этим обошлось. А если бы косметичку достал из кармана своего вместо ножниц? Чем подобный шаг чреват? Тогда с таким умищем от косметички до космогонии рукой подать. Так это у них там, в столицах, за тридевять земель, а у нас же, на краях - ни того, ни другого. И досталось мирянам лишь косноязычие, кособочие да косоглазие из-за грехов в седьмом колене, и вдобавок каждый пятый - косолапый всё по той же причине. Поэтому и гложет постоянно мысль завидущая: почему он так посмел, и именно своей рукой. Отчаянный он парень, иль, как двум смертям не бывать, так и двум косам в Раде не висеть?

А, быть может, ларец прост, и виноват лишь прикуп подлый? Век тому назад, из-за него люди, честь свою, оберегая, лишались жизни добровольно, а тут - коса. Тьфу-ты! Господи, прости молодца-храбреца!

При честном народе взять под клятву свой пучок и. чик неловко. Следом заявляя: сошедшее с небес знамение все узрели - теперь такой же, как и вы, потому что смог я показать - на умной голове, без страха плагиата, могут волосы расти.

О, если б некто из этих мудрых лекторов, средь мрака сеющих надежду о светлой жизни, дал стоящий совет, да потом рискнул в прямом эфире, да таинство первой ночи, да на себе.

Вот это факт!

Вот это жест Жанны Д`арк любого пола!

Вот так просто и на весь мир возвести себя:

- Для вас, глупцов, честь свою блюла. блюдила!!


И мы бы за такой блюдилой, блюдилкой, блюдилищем в огонь и воду с родней, друзьями, со всей страной бегом за ней - за нашей честью, за окровавленною простыней на древке вместо флага. Вперед на штурм чего не знаем! Вперед, блаженные, с «мохнатым сердцем» на груди, пусть слегка чужим, но уже почти святым!

Как жалко, что стяга нет и веры тоже! А все оттого, что на другой стороне экрана, не совсем сошедшие с ума, ни вчера, и, вероятно, уже никогда, не найдут местечка для самого «святого» - чтоб кто-нибудь кого-нибудь за славную идею, ну хоть. Увы, лишь басни про хлеб грядущий да соль с водой.

После цирка такого одно на ум идет - любого цвета косы с глаз долой, а так же доноров любви с чужим сердечком на груди.



P. S. Обычно, во всех этих, порою, грязных и смешных историях, я ни причём. Я только констатирую факты, т. е. беру за основу уже опубликованный кем-то материал. «Глупость.» опирается на новость из «Обкома». Не моя затея устанавливать связь между гомосексуалистами из Европы и БЮТ - оно мне надо (?). Но, проанализировав возможность плагиата бютовскими специалистами «мохнатого сердечка», я пришёл к выводу: 50 на 50. Спецы могли схалтурить - кто будет искать, и сравнивать какое-то сердечко - символ гей-клуба, затерявшегося среди многочисленных профильных заведений Амстердама. С другой стороны, журналисты «Украинской правды» произвели своё собственное расследование, и пришли к выводу, что мы имеем дело с очередной фальшивкой. После этого, можно было бы облегчённо вздохнуть, и успокоиться - честь Блока Юлии Тимошенко спасена. Да, можно было бы, если бы об этом не писала наша «Украинская правда». А если ещё припомнить, как шутят ребята из редакции сайта «Сорока»: «.Если нас вспоминает «Украинская правда», значит, выборы уже начались», тогда мне остаётся только рукой махнуть и на нашу правду, и на европейских гомиков, и на всех остальных.



1 В ходе предвыборной кампании 2004 г. лидер партии «зеленых» в прямом эфире ТV отрезал свои волосы.



13.04.2006 г.

Юрій 2010-02-09 / 10:31:00
Давненько не заглядав сюди, але після виборів стало цікаво. Бачу, хтось підписується моїм іменем. Рідко так буває, але з останнім коментарем п.сорри я згоден. Я не тільки голосував в 2004 за Майдан, я готував і посилав пропозиції по вдосконаленню системи влади та її функцій (перехід від ідеології виживання до ідеології розвитку). Але маємо те, що маємо. А можемо отримати (чи вже отримали) олігархічну тиранію.

сорри 2010-02-09 / 07:33:00

Юрию, якби ви трохи довше, або трохи уважніше читали мої раніші коментарі на цьому сайті, ви би знали, що, на відміну від багатьох, я ніколи не співав дифірамби Вікторові Ющенку. Починаючи з Майдану, коли всім в грудях спирало повітря від щастя перемоги і любові до уособлення всіх майданних мрій і сподівань - Ющенка.




Думаю, що ви теж були серед тих, хто МРІЯВ, що все тепер зміниться в одну мить.



Я ж дивився на речі реально. І бачив рік його боротьби зі страшною хворобою, намагання спертися на післямайданний набір (не назву це командою, бо в кожного з них були свої приватні інтереси) людей, що його оточували, і жорстку боротьбу по дискредитації Ющенка (а значить, уособлених в ньому на той час ідей Майдану), котру з перших же днів розгорнула пані Капітельман, і охоче підтримали решта її "ближніх" по крові.



Я говорив про це, і писав.



Ви ж належите до числа тих, хто не позбувся частини своїх майданних ілюзій, перебуваючи в стані зазомбованості з боку пані Капітельман.



Ваше право. Але не варто кидатися при цьому на всіх, хто не поділяє вашої закоханості. Бо, попри ваші штампи, котрі вам старанно вкладали в голову політтехнологи, Тимошенко - це не Україна. І навіть не та людина, про котру можна сказати, що вона любить Україну...




Більше того: інтереси пані Капітельман і України лежать в паралельних, що не пересікаються, площинах...

Юрій 2010-02-08 / 22:38:00
Дифірамби на адресу Ющенка мені нагадують старий анекдот про Леніна, який так любив дітей, що нікого з них не зарізав

ember 2010-02-08 / 21:20:00
1.. 222: ty mozhet zabyl skoljko ljudej eti "Narancsy" pouvolnjali po Ukrajine, i po Zakarpatje v 2005. godu.

2.: Paschenko khorosij chuvak, no govorit vsegda pod diktovkoj Balogi. Tak jevo i nado chitatj...

сорри 2010-02-08 / 10:32:00
Пане Василю, в Христа свого часу теж кидали каміння, а потім признали його Сином Божим. Аналогія не 100-відсоткова, але показова: народ не завжди правий. І історія часом розставляє все по своїх місцях. Тому на вашому місці я не поспішав би кидати каміння...:)




Разом з паном Пащенком я належу до тих кількох відсотків, котрі в першому турі голосували за Ющенка. Не знаю, як він голосував в другому, але я - категорично проти обох.



До вашого відома, "поліпшенням соціально-економічного становища" мала б займатися нинішній прем'єр-міністр України пані Капітельман, і раніше. перебуваючи на цій же посаді , переможець цих виборів пан Янукович. Президент же, за конституцією, опікується зовсім іншими сферами. Так що ваші претензії мали би бути спрямовані не Ющенкові, а порівну кожному з учасників другого туру президентських виборів.



А слова Ющенка ви просто перекрутили. Він сказав, що "українцям буде соромно за свій нинішній вибір".



Я думаю так само. Не залежно від того, хто саме з цих двох виграв би президентські перегони...

Василь Бедзір 2010-02-08 / 07:45:00





Вікторе, дякую за відповідь.

Дозволь кількома словами відгукнутися на це твоє повідомлення.

Ти маєш рацю у висловлених міркуваннях... Те, що Ющенко розбудив у людях любов, заявив багато про що, тягнув на Месію, - правда. Інша правда - що ним не став.

Громадяни, в цьому аж ніяк не винні.

Можливо, не вимагали від нього, інші чинники зіграли свою роль. У результаті ми опинилися в великій д...

Впевнений, що якби ще чинний президент частіше задумувався над проблемами, про які говоримо, займався поліпшенням того ж соціально-економічного становища, а не переписуванням історії та іншими не завжди актуальними справами, ми б у ній так глибоко не засіли,

Сусіпільство продемонструвало своє ставлення до президента-Ющенка на останніх виборах і те, як він учора, стоячи біля виборчої урни, оцінив це ставлення ("Мені соромно за вибір українців"), зайвий раз продемонструвало, що воно є адекватним цій фігурі і в історичному, і в економічному вимірі.

Прошу вибачення за дещо різкі форми висловлювань в попередньому коменті.


Але від загальних оцінок мені важко відмовитися.

З повагою,

Василь Бедзір.

DOROVC 2010-02-07 / 17:28:00
POLYVKA BULA FAJNA KURJACTHA, HOLUBCI TOZHE I KOLACTH BUV FAJNYJ.. NEDILJNYJ OBID!!!!! A VY SHO ZA VYBORY SJA VCHOPYLY ZARAZ JIM KONYCJ BUDE! NASHI VUHRAJUTJ.........

2010-02-07 / 09:24:00
222 06.02.2010 23:13


мене два рази мали бити регіонали на дільниці - ??? :)

якби справді хотіли би - били би, а так - це трьоп. Я кожного року хочу поїхати до Франції :)

Хто конкретно з регіоналів ходив з повчальними візитами по школах району? Але конкретно прізвище, ім'я назвіть - а то це дуже по бютівськи виходить - а би що ляпнути...

333 2010-02-07 / 09:00:00
Били Вас не януковичі, а різаки з медведчуками. А це дві великі різниці.

222 2010-02-06 / 23:13:00
Я з автором згідна Ющенко був передбачуваним.

Янукович тоже передбачуваний. В 2004 році мене два рази мали бити регіонали на дільниці. Перший раз за відеокамеру. А другий просто щоб полякати. Обидва рази

керували цими процесами високопоставлені штабісти. На цих виборах членів виборчих дільниць уже залякували звільненням з роботи. ( І це інформація не ізнертеннетвидань-а власна). Позавчора з "повчальними" візитами обласні керівники регіоналів пройшлися по школах Району. Не знаю як відноситься до трупів Янукович а його орли цю справу полюбляють,

Макс 2010-02-06 / 22:44:00
Ви би ззвонилися, пішли на каву і поговорили. А так - це справді як через паркан:)

s.30 2010-02-06 / 21:30:00
Супер відповідь свому опоненту.

Віктор Пащенко 2010-02-06 / 20:26:00
Василю, як правило коментарі в Інтернеті нагадують спілкування через паркан, але оскільки ти підписався власним прізвищем, то відповім тобі персонально.

Я чудово знаю ставлення громадської думки щодо В.Ющенка і розумію, що думки, які висловлюєш ти є панівними в суспільстві, а мої розділяє переважна меншість. Однак мова тут про інше, бо велич політичного діяча чи митця не завжди вимірюється кількістю сьогочасних прихильників. І прикладів в історії є більш ніж достатньо.

М.Горбачов, без сумніву найосвіченіший та наймасштабніший керівник СРСР, покинув політичний Олімп знеславленим. Тому, що ідеї гуманізму та демократії, які він намагався втілити в реальність відштовхуються імперською свідомістю, що панувала та й досі панує на пост радянському просторі. Однак справа ним зроблена і найбільша «імперія зла», що була головною загрозою цивілізації наприкінці ХХ ст.,. зникла з карти світу.

Ще кілька найяскравіших прикладів. Олександр ІІ «Визволитель» запровадив в Росії кардинальні реформи, що ліквідували кріпацтво, ввели поняття прав і свобод для громадян, але був вбитий «захисниками народу» і великою любов'ю серед простого люду не користувався. Те ж можна сказати про А.Лінкольна в США. В.Черчілль, творець «антигітлерівської коаліції» був переобраний відразу ж після закінчення війни, ще під час Потсдамської конференції, бо англійці дуже важко переживали розпад Британської імперії. Після референдуму з ганьбою покинув пост президента де Голль, оскільки французи не змогли пробачити йому втрату Алжиру і т.д.

Є й прямо протилежні приклади. Буквально в морі народної слави у свій час кохалися Муссоліні, Гітлер, Сталін. А нині Путін, Лукашенко, різні «баші», творці «чучхе» та інші «кормчі». Проте цивілізаційна цінність всіх діянь вимірюється в зовсім інших одиницях.

В.Ющенко , як політичний символ, розбудив в українцях все краще, що проявилося на Майдані, котрий викликав не лише захоплення у світі, але й повагу у опонентів. Проте від нас нікуди не поділися ні лінь, ні заздрість, ні примітивний егоїзм та паразитизм. І коли спали емоції, вони продовжили керувати світом. Хоча все краще не забувається. Це так само, як любов пробуджує все краще в людині, але потім можуть проявлятися і підлість, і насильство і сама ненависть. Однак, якщо була справжня любов, то від неї з'являються діти, які будуть кращі за нас.

Тому соціологія, а тим більше політичний аналіз - це не примітивна арифметика підрахунків «довіряю» чи «не довіряю», а значно глибший та багатовимірний процес. А «Втеча від свободи» - це не лише філософська класика, а й реальність сучасного українського життя.

З повагою, просто В.Пащенко.

Василь Бедзір 2010-02-06 / 09:38:00


Вікторе, в усьому з тобою згоден, крім першого абзацу. Ось він:



Якщо оцінювати в примітивних плюсах і мінусах, то останні 5 років - це однозначний плюс для України. Безперечно, було чимало недоліків. Але за ці 5 років Україна пройшла набагато більше, ніж за попередні 13. Наприклад, у становленні самодостатності, у появі не формального, а реального поняття "громадянин України". Це значний крок уперед і в економічному, і в соціальному плані. Згадайте 2004-ий і проаналізуйте, наскільки виріс рівень життя. Неправильно буде казати, що все це - завдяки Віктору Ющенку. В цьому випадку він був символом, виразником суспільних настроїв.



МІй коментар:

Я не відчув на собі ні поліпшення життя (а лише погіршення), особливо за останні два роки. І слідом за мною це можуть повторити майже всі, крім олігархів, яким коливання курсу гривні і всяке таке інше хіба що зменшило кількість мільярдів і мільйонів. А наш споживчий кошик (що їмо, п'ємо, як одягаємося, відпочиваємо) спорожнів, і набагато.

Зрештою, те, що Україна скотилася на останнє місце в Європі за рівнем зарплат, найліпше про все говорить.



Друге. Не бачу я ніякого зростання самосвідомості українців, ба навіть це поняття - "громадянин Укрїни" - ще більше розмилося. В такій "громадянській" країні, за яку ти хівалиш Ющенка (начекбто він її збудував), до гігантських масштабів розрослася корупція, остаточно впало і дискредитувало себе судочинство, а журналістика - четверта гілка влади - остаточно стала залежною та несамодостатньою.

Жити в такій країні не хоче (а хоче за кордон) вже більшість молоді, про що свідчать результати тих же соціологічних досліджень. 5 років тому звідси назавжди хотіло виїхати вдвічі менше люду.

І наші, і зарубіжні соціологи заговорили про цілком можливий розпад України на кілька "суверенних" частин. Якщо це станеться, то громадянами яких частин будуть українці?



Сукупність цих фактів, як на мене, не дає жодної можливості стверджувати про реальність поняття "громадянин України". Хіба що в тому сенсі, що це поняття стало символом головного болю для ситої Європи, а для "стратегічного партнера" Росії - джерелом скандалів.



Найостанніше повідомлення: з позавчорашнього дня в ОВІРі перестали приймати заявки на виготовлення іноземних паспортів. Водночас ось уже два місяці не видають інопаспорти тим, хто подавав заявки раніше.



Такі вони, реалії. Звичайно, їх виклад не був обов'язковим в інтерв'ю "Старому Замку". Але зробити на підставі загальновідомих фактів невідповдні висновки ("жити стало краще й веселіше") - це вже щось віддалене від соціології.



Можливий і такий варіант: як держслужбовцю, тобі перешкоджає висловити власну думку статус держслужбовця...



З іншими твоїми думками цілком згоден.



З повагою,

Василь Бедзір, журналіст і соціолог.

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини