Циган з бюлетенем, якого на виборах в Чопі "упіймав" БЮТ, виявився просто психічно хворим

Минулої неділі закарпатці, як і всі українці, виконували свій громадянський обов'язок на президентських виборах. Аби їхнє волевиявлення відбулося без порушень, понад дві тисячі співробітників органів внутрішніх справ краю чергували на виборчих дільницях, не втручаючись у сам процес голосування.

Циган з бюлетенем, якого на виборах в Чопі "упіймав" БЮТ, виявився просто психічно хворим

На щастя, 17 січня все обійшлося мирно, й масових порушень законодавства під час виборів на Закарпатті не зафіксовано. Це відзначають і самі виборці, і політики, і незалежні спостерігачі. Традиційно подекуди виникала плутанина зі списками виборців, не всі змогли проголосувати, було кілька заяв про підкуп виборців, однак більшість з них не знайшла свого підтвердження. Спостерігачі також зауважили таке порушення, як проведення агітації у день виборів. Зокрема, в Ужгороді у день голосування  зауважили  агітплакати одного з кандидатів. На цю тему навіть  був сюжет на обласному телебаченні. 

КОМЕНТАР МІЛІЦІЇ

-- Слід зауважити, що в цілому голосування на всіх виборчих дільницях краю  минуло  без порушень, -- каже начальник  ГУ МВС України в Закарпатській області генерал-майор Павло КОНОНЕНКО.  --  Порушень громадського порядку не допущено,   якихось значних ексцесів на території області не зареєстровано. Були, правда,  окремі повідомлення про порушення виборчого законодавства, вони всі зафіксовані. У кольчинському випадку на порушників правопорядку складено адміністративний протокол. А щодо  випадку з винесенням бюлетеня в Чопі, то, як з’ясувалося, чоловік, який це зробив, є психічно хворим, перебуває на відповідному обліку... Не встановлено, що він хотів передати комусь свій бюлетень. 

 За іншими заявами триває перевірка. Згідно з законом  ми маємо термін до 10 діб для прийняття відповідного рішення: порушувати кримінальну справу, відмовити в цьому  або направити матеріали за належністю. 

Щодо проблем зі списками (хтось себе не знайшов у списках, комусь додому прийшло запрошення голосувати на інше прізвище і т.д.), то міліція списків виборців не складає. Відповідно до чинного законодавства,  коли формувався Державний реєстр виборців, то  паспортна служба надавала відповідні списки. А далі ці списки корегували, вносили можливі зміни виборчі комісії. На завершальному етапі міліція жодного впливу на цей процес не мала.

Не в компетенції органів внутрішніх справ і  слідкувати за тим, аби в день виборів у громадських місцях не було агітаційних матеріалів кандидатів. Законодавець чітко визначив, на кого покладені ці функції. Агітація закінчувалася 15 січня о 24 годині, після чого відповідні комунальні служби мали зняти всі агітаційні матеріали. А слідкувати за цим повинні органи місцевої влади.

-- Щодо другого туру голосування, -- продовжує генерал Кононенко, -- то ми врахуємо всі нюанси, які були під час першого туру голосування, й постараємось організувати роботу таким чином, щоб забезпечити в повному обсязі дотримання правопорядку на дільницях, не допустити будь-яких правопорушень. Якоїсь інформації про те, що готуються провокації під час виборів, на  сьогодні ми  не маємо. У випадку  її надходження  діятимемо  відповідно. Щодо задіяння особового складу, то під час  другого туру виборів на дільницях чергуватиме не менше працівників ОВС, як 17 січня. А залежно від ситуації, можливо, десь буде не по двоє, а  по троє-четверо наших працівників. Усе стане зрозуміло безпосередньо перед другим туром виборів.

Однак правоохоронці особливої роботи в дні виборів не мали. Так, прес-служба обласного управління СБУ спростовує інформацію про буцімто затримання 16-го січня на кордоні України з Угорщиною та Румунією двох українських громадян, які мали при собі пачки бюлетенів, котрі  збиралися вкинути у скриньки  на виборчих дільницях у  селі Фертишолмаш Виноградівського району. Такого факту затримання не підтвердила ні міліція, ні прикордонники, не було виявлено в області й підроблених бюлетенів для голосування.  

Водночас у міліцію надійшло кілька заяв від громадян та представників різних політичних сил про порушення закону на виборах. Так,  напередодні голосування, 15-го січня, із заявою в Мукачівський райвідділ міліції звернувся житель  смт Кольчино, заступник голови мiськрайонної органiзацiї "Народний Рух України". Заявник повідомив,  що на вулиці в селі Кленовець 26-річний чоловік та 22-річна молодиця, перебуваючи в станi алкогольного сп’янiння, зчинили  сварку,  під час  якої з необережностi пошкодили агiтацiйний намет.  Коли ж представник політичної сили зробив “солодкій парочці” зауваження, то... почув на свою адресу нецензурну лайку. Міліція затримала бешкетників.

Того ж дня в міліцію звернувся  берегівець,  керiвник місцевого штабу кандидата в Президенти Ю.Тимошенко. Зі слів заявника, було виявлено факт роздачi агiтацiйних матерiалiв (листiвок) вчителями однієї з шкіл міста школярам ромської народності. Ці  листівки діти буцімто повиннi були передати своїм батькам для голосування  одного із кандидатів.

У Тячівський райвідділ міліції звернувся із заявою житель  смт Тересва, довiрена особа кандидата на пост Президента України В. Януковича. Житель селища Усть-Чорна, який є спостерiгачем на виборах вiд кандидата Януковича,  сповістив:  на його  мобiльний телефон  подзвонила  невiдома особа з прихованого номера та погрожувала йому фiзичною розправою.

У суботу в міліцію надiйшло  інше звернення, цього разу  від довiреної особи кандидата Ю.Тимошенко про те, що в день виборів на виборчiй дiльницi міста Чоп планується фальсифiкацiя  на користь кандидата Януковича  способом  так званої "каруселi". 

У Перечинський райвідділ 17-го січня звернувся житель села Дубриничi, спостерiгач вiд кандидата в президенти Ю.Тимошенко. За  його словами,  керiвництво дiльничної виборчої комiсiї в селі Т.Ремета пiд час засiдання комiсiї прийняло рiшення про надання дозволу голосувати за межами ДВК за заявами близько 80-ти  пацiєнтам Реметiвського психневроiнтернату. Ці заяви буцімто  були оформленi друкованим способом, а не написанi вiд руки особисто заявниками, як того вимагає чинне виборче законодавство.

Аналогічну заяву подав й інший спостерігач від Ю.Тимошенко,  житель  с.Зарiчево Перечинського району. Заявник стверджував:  керiвництво дiльничної виборчої комiсiї  згаданого населеного пункту  дозволило  голосувати за межами ДВК за заявами 20-м громадянам, але, на його   думку,  ці заяви написанi по 2-3 примiрники одним почерком.

У своєму зверненні в міліцію нардеп від БЮТу О.Кеменяш зауважує,  що на виборчiй дiльницi в селі В.Паладь громадянка  К. пропонувала членам та спостерiгачам  цієї дiльничної виборчої комiсiї в день голосування за винагороду зробити вкидання виборчих бюлетенiв на користь одного із кандидатів. 

 В Ужгородське міськуправління міліції надiйшло повiдомлення В.Химинця, керiвника штабу кандидата на пост Президента України С.Ратушняка про те, що  на виборчiй дiльницi N 42, яка розташована в ЗОШ-7, троє громадян пропонували грошi виборцям за голосування на користь  одного із кандидатів. 

В Ужгородський райвідділ міліції надiйшло повiдомлення від голови виборчої дiльницi міста Чоп громадянина Р. про те, що ним було виявлено місцевого жителя А., який з примiщення виборчої дiльницi намагався в кишенi куртки винести свiй виборчий бюлетень. Вказаного громадянина  доставили  в міліцію для з’ясування обставин. Як пояснив сам громадянин,  вiн не мав намiру виносити за межi виборчої дiльницi бюлетень, Але останні  25 років не голосував  через iнвалiднiсть, то не знав, куди треба  кидати заповнений бюлетень...

Володимир Павлюх, ВЗГ ГУМВС України в Закарпатській області
22 січня 2010р.

Теги: вибори, виборчий, голосування,

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини