Угорська акція виявилася "золотою". У другому турі Закарпаття знову може стати "помаранчевим"?

Результат першого туру виборів на Закарпатті - перемога Віктора Януковича - виявився несподіваним для багатьох закарпатців. Адже за останні п'ять років найзахідніша область України голосувала за "помаранчевих", які в більшості країн асоціюються насамперед із європейським вектором, і на минулих виборах до ВР тут переміг блок Віктора Ющенка. А нинішня перед­виборча кампанія Януковича в краї нічим особливим примітна не була (хоча Партія регіонів таки має свою обласну газету, на відміну від БЮТ).

Угорська акція виявилася "золотою". У другому турі Закарпаття знову може стати "помаранчевим"?

Але якщо детальніше розглянути підсумки, то мінімальна перевага Януковича над Юлією Тимошенко у 3,3% голосів (18 тисяч голосів) є суто символічною.

Так, на тлі зростання цін та розчарування чимало закарпатців або не пішли на вибори (57% — рекордно низька явка), або утрималися від підтримки діючої влади. Особливо це помітно в традиційних "заробітчанських" районах — Хустському та Тячівському, де Янукович відчутно переміг. Зіграло свою роль і московське православ’я, яке тут міцно вкорінилося. Натомість інші верховинські райони з більш вираженою українською свідомістю (Рахівський, Міжгірський, Воловецький, Великоберезнянський), котрі примикають до Галичини, все-таки надали перевагу "помаранчевій" кандидатці.

Підтримка головного опозиціонера була забезпечена і "нетрадиційними" способами: люди розповідають про купівлю голосів за банальні 20 гривень. Зокрема, таке спостерігали у Перечинському районі, де перше місце посів Янукович.

Але й за таких умов Янукович не обійшов би Тимошенко, якби не позиція угорської громади краю, що нараховує 150 тисяч осіб і вирізняється дисциплінованим голосуванням. Якщо на всіх попередніх виборах угорці роздвоювалися, голосуючи і за "помаранчевих", і за "синіх", то на цей раз два конкуруючі угорські політичні угруповання діяли злагодженіше: одні відверто підтримали Януковича, інші — утрималися від підтримки "помаранчевих". Угорський виборець, який дослухається до голосу своїх крайових проводирів, опинився на рівній дорозі.

Тому в тих округах, де угорське населення складає значну частину (Берегівський, Виноградівський райони, міста Берегово і Чоп) Янукович переконливо обійшов Тимошенко. Особливо вражаюча підтримка лідера ПР на Берегівщині, де 75% населення становлять угорці: тут Янукович набрав найбільшу кількість голосів на Закарпатті — майже 54% — і в чотири рази (!) випередив Тимошенко.

Тож оті 3% переваги донецького кандидата можна сміливо записати в угорський актив, який, чесно кажучи, важко зрозуміти з геополітичних міркувань. Адже закарпатські угорці, певно, хотіли б опинитися в Європейському Союзі якнайшвидше, аби бути ближчими до своїх братів в Угорщині. Президент Янукович навряд чи в цьому їм допоможе.

Проте прихильникам "синіх" зарано святкувати перемогу на Закарпатті. Свій можливий ресурс у краї вони практично вичерпали. Ті ж 29% голосів Віктор Янукович набирав в області навіть у третьому турі минулих президентських виборів. Натомість "помаранчеві" голоси цього разу розпорошилися і в значній мірі припали третій силі — Яценюку та Тігіпку (20%). На відміну від "східняків", закарпатські симпатики цих кандидатів — здебільшого молоді або освічені — в другому турі в більшості віддадуть свої голоси за Тимошенко, яка асоціюється більше з європейським вибором, ніж Янукович. Що вже казати за тих, які голосували за Ющенка, Гриценка чи Тягнибока. Тільки цих 50 тисяч буде достатньо, аби перекрити мінімальну перевагу Януковича в першому турі.

Однак штабу Юлії Тимошенко рано розслаблятися. Якщо мер Ужгорода Сергій Ратушняк уже почав агітувати за неї і свої 14 тисяч голосів покладе в її скарбничку, то свого слова не сказав інший політичний важковаговик краю — Віктор Балога. Досі він відкрито не вступав у виборчу кампанію. Володіючи значними ресурсами в області, Балога здатен втрутитися в доволі ясну картину симпатій краю. І не стільки традиційними методами, як "нетрадиційними". Адже перемога Тимошенко йому особисто навряд чи обіцяє щось приємне.

Олександр Гаврош, "Україна молода"
22 січня 2010р.

Теги: угорці, вибори, Янукович, Балога

Коментарі

эльза 2010-01-30 / 14:39:00
А те що автор ображає нац.гідність угорців це по якому закону!

ельза 2010-01-30 / 14:29:00

Закарпаття-европейська держава де-факто,те що ******** *******-не надовго.У нас стандарти життя набагато вищі ніж в *******ндіі.Тому хочемо змін,ми на коси й вишиванки,солодкі обіцянки не ведемся.Все оцінюєм прагматично!


Будете продовжувати в тому ж дусі - порушуючи закони України і "Правила поведінки у рубриці коментарів" - забаню. Адмін

Rusyn 2010-01-28 / 10:57:00
Меня всегда удивляла странная манера, с которой украинские националисты рассматривают «право на самоопределение»:украинцы использовали его для своего отделения от Советского Союза, но отказываются признавать его за своими внутренними регионами. Действительно ли это «право» существует?

Юрий 2010-01-27 / 22:28:00
Певне Закарпаття заселили не європейські угорці а ті, що знов хочуть опинитися у Азіопі Януковича. Що до користі від Балоги, який хвалиться тим, що він і Ющенко, який особисто ненавидить Юлю, то є одне лице, та одночасно підігріває сепаратизм у Закарпатті, то що з нього візьмеш ...?

Fnm 2010-01-27 / 17:19:00
черговий міф КрисЮлі. А от надбавляти зарплати на тиждень до виборів - не підкуп, а роздача автомобілів, тракторів, квартир - не підкуп? А обіцянки головам сільських та міських рад продовжити на рік термін їхніх повноважень - не підкуп? А примус податкової сплатити податки на квартал наперед - не підкуп? Тому - не треба ля-ля. Якби у БЮТа були факти вони би вже всі суди просмерділи. Привіт Медведчуку



Саме так. Політичний підкуп і корупція - ось назва цим діям ЮВТ.

Rusyn 2010-01-25 / 12:43:00
Андрію - до Європи далеко тим хто націоналізм підіймає на державний рівень.Ющенко і Тягнибок тому приклад.Один указ Ющенки(бандера) яку хвилю відрази і протестів визвав.Достатньо зайти на польскі або словацькі сайти аби в цьому пересвідчитись.Про білорусів і росіян мовчу - з тими і так ясно.З ким ви (українці) хочете жити без скандалів?Залишаються турки - бо вони за морем.

P.S:Закарпатці давно уже в Європі - якщо ти не помітив.Вони там були завжди.За всіх режимів.На відміну від "свідомоналаштованих".

Андрій. 2010-01-25 / 08:59:00
Географічно Закарпаттю дуже близько до Росії, а тому врни й проголосували за Янека. До Європи їм дуже далеко.

к5 2010-01-22 / 22:27:00
не факт що угорці голосували на 100% за Я. + більшість сіл Берегівського району мішані.

по-друге, перегляньте контекст в якому подається матеріал. хочете ви цього чи ні але тупим негативом до угрів аж смердить

Історик 2010-01-22 / 21:49:00
Друзі, а в чому тут вороже ставлення до нацменшин, тещо угорці проголосували за Януковича факт доконаний і обгрунтований, і тут автор правий на 100%. І те що зараз Януковичу немаєза рахунок чого сильно поповнювати свої електоральні резерви також факт, тим паче що до 2 туру частина заробітчан вже поїде на заробітки, а це більше його електорат. Ну а то що БЮТу не можна розслаблятися це факт, бо завдання не перемогти в області, а дати чим більше голосів за Юлю. Нормальна стаття.

K5 2010-01-22 / 19:06:00
Панове, як довго ми терпітимемо розпалювання ворожого ставлення до меншин?

2010-01-22 / 18:25:00
Щось про русинів я тут і слова не побачив.



Ці неуки, аби про себе не пернути, не можуть і дня прожити.




Доречно це чи ні...

51 2010-01-22 / 18:23:00
Так, мадяри -- наші найперші друзі. Мало-мало нас не додушили на початку ХХ століття і в середині.

Rusyn 2010-01-22 / 16:22:00
Даа,брате, ти сказанув - у районах сама бикота,завто у варошови(Ужгороді) - люди.От ти і є бикота після цього.Інтересно ,ужгородці - ви всі так думаєте,чи то лем сись бик,(постом нижче) так думає?

Rusyn 2010-01-22 / 14:01:00
У автора позиція: хто не за "оранж" - той лох.Звідци і репліки що-до угорців - "поводирі",геоплітичні міркування.Свинством зі сторони автора є і прозорі натяки на православну церкву.

Русинам треба обєднуватися з угорцями - тілки так можна викорчовати ту чуму.

2010-01-22 / 13:17:00
Звідки у автора стільки жовчі стосовно угорців, русинів та інших нацменшин?

2010-01-22 / 12:16:00
Підтримка головного опозиціонера була забезпечена і "нетрадиційними" способами: люди розповідають про купівлю голосів за банальні 20 гривень.


А ще люди кажуть, що автор весь день виборів просидів перед телевізором у власній хаті. Це смішно. Автор - де факти? Що за базарний рівень викладення матеріалів? Ти ж не в Новинку пишеш...

к5 2010-01-22 / 10:43:00
Я вважаю себе прихильником західних стандартів життя, але я також категорично проти вступу України в ЄС.

k5 2010-01-22 / 10:42:00
Автор явно підіграє одному з кандидатів і знов загострює питання міжнаціональних протиріч. Тепер жертвою стали угорці...




П.С. Голосуватиму в 2 турі проти Януковича і Тимошенко. Хоча прогнозую, що команда Я. завдасть менше шкоди Україні. Тому панове опозиціонери готуємось до парламентської кампанії. Маємо дати старт молодим командам

Tibor 2010-01-22 / 09:29:00
"Тож оті 3% переваги донецького кандидата можна сміливо записати в угорський актив, який, чесно кажучи, важко зрозуміти з геополітичних міркувань. Адже закарпатські угорці, певно, хотіли б опинитися в Європейському Союзі якнайшвидше, аби бути ближчими до своїх братів в Угорщині. Президент Янукович навряд чи в цьому їм допоможе."



Автор не правий, так як є певне протиріччя між угорськими угорцями та угорцями Закарпаття. До того ж самі угорські угорці розчаровані в Європейському Союзі, значна кількість угорців проти Євросоюзу. Я просто дивуюсь, коли думають, що Євросоз врятує від всіх економічних болячок. Європа уже на закаті і вона не взмозі врятувати Україну, дай Бог їм з собою розібратися. Я Вам тільки один приклад наведу, українські олігархи платять своїм працівникам набагато вище ніж європейці!



2010-01-22 / 09:17:00
черговий міф КрисЮлі. А от надбавляти зарплати на тиждень до виборів - не підкуп, а роздача автомобілів, тракторів, квартир - не підкуп? А обіцянки головам сільських та міських рад продовжити на рік термін їхніх повноважень - не підкуп? А примус податкової сплатити податки на квартал наперед - не підкуп? Тому - не треба ля-ля. Якби у БЮТа були факти вони би вже всі суди просмерділи. Привіт Медведчуку:)

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини