Ігор КРІЛЬ: Я розраховую, що неупереджений і справедливий судовий вердикт поверне цю справу в конституційне русло

Як уже повідомляло "Закарпаття online", народний депутат, член фракції “Наша Україна” Ігор Кріль звернувся в суд з позовною заявою до Верховної Ради, в якій вимагає судової заборони Голові Верховної Ради підписувати повернутий Президентом Закон “Про Кабінет Міністрів України” доти, поки документ не буде повторно розглянутий парламентом.

Ігор КРІЛЬ.
Ігор КРІЛЬ.
Мукачівський міськрайонний суд Закарпатської області невідкладно, з огляду на важливість і нагальність справи, розглянув заяву. Згідно із судовою ухвалою, Голові Верховної Ради заборонено підписувати Закон “Про Кабінет Міністрів України”, прийнятий на засіданні Верховної Ради 12 січня. Також заборонено опублікування цього документа у офіційних виданнях. Ухвала підлягає негайному виконанню.

“Я розраховую, що неупереджений і справедливий судовий вердикт поверне цю справу в конституційне русло, вбереже О.Мороза від завідомо незаконного кроку та зменшить градус політичного протистояння”, – сказав Ігор Кріль, коментуючи ситуацію навколо Закону про Кабмін.

Він зауважив, що ухвалення Верховною Радою Закону “Про Кабінет Міністрів України”, його ветування Президентом України і викликані тим гарячі політичні перипетії, мають значний суспільний резонанс.

“Водночас відзначу, що виборці здебільшого дезорієнтовані і не розуміють реального стану справ, особливо в частині того, яка сторона у владному трикутнику “Президент-парламент-уряд” діє за законом, а яка лише вміло його використовує для досягнення своїх цілей, – додав народний депутат. - Хочу нагадати хронологію та логіку останніх подій"

“21 грудня минулого року Верховна Рада приймає Закон “Про Кабінет Міністрів України” – документ, який ще на етапі підготовки був, м’яко кажучи, далеко не бездоганний щодо відповідності Основному Законові. Президент В.Ющенко повернув Закон на доопрацювання зі своїми пропозиціями. 12 січня парламент знову розглядав це питання, і народні депутати проголосували за подолання президентського вето. Голова Верховної Ради О.Мороз підписав закон і запропонував Президентові скріпити цей акт своїм підписом, як того і вимагає Конституція”, – нагадав Ігор Кріль.

“Однак насправді Главі держави надійшов документ, в якому немає пункту про порядок призначення заступників керівників центральних органів виконавчої влади. Питання: чи це той Закон, за який віддали свої голоси народні обранці? Керівник апарату Верховної Ради запевняє, що йдеться лише про “технічну помилку”, яку можна виправити простою заміною сторінок тексту. Цікава пропозиція: Президент має підписатися під Законом, за який невідомо чи голосували у сесійні залі. Зверну увагу, що підміна сторінок документа (не кажучи вже про законодавчий акт) у Кримінальному Кодексі розцінюється як службова підробка, а це вже зовсім не безневинна забавка. Втім, нехай правомірність цієї пропозиції аналізують правоохоронці. Тут важливо, що Президент цілком логічно визнав одержаний для підпису Закон як такий, що прийнятий у новій редакції. Тому він знову повернув цей законодавчий акт у парламент для повторного розгляду”, – зауважив народний депутат.

Ігор Кріль наголосив, що за Конституцією, Верховна Рада має знову пройти всі етапи розгляду Закону, прийняти його і за підписом Голови Верховної Ради відправити Президентові. “Проте парламентська більшість має іншу думку. Вона вважає, що О.Мороз може підписати прийнятий закон самостійно. При цьому вперто ігнорується та обставина, що йдеться вже про іншу редакцію цього документа. Голову Верховної Ради підштовхують до явно неконституційного кроку. Більше того, останні заяви О.Мороза недвозначно вказують на те, що він готовий зробити цей крок”, – вважає народний депутат.

“Облишимо розмірковування про те, яке значення таке ймовірне рішення головного законотворця матиме для історії і з яким знаком – “плюс” чи “мінус” – випишуть його роль у цих важливих для України подіях. Нині слід не допустити цинічного нехтування законами”, – додав Ігор Кріль.

Із текстом Ухвали суду можна ознайомитися за зсилкою:

http://www.razom.org.ua/dataimg/doc/uhvala.jpg
Прес-служба НСНУ.
23 січня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Політика

11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
» Всі новини