Ігор Юхновський: "Через 15 років Ющенка вважатимуть святим"

2004-го Ігор Юхновський, якому зараз 84 роки, був найстаршим депутатом Верховної Ради й приводив до присяги президента Віктора Ющенка. За рік виник Інститут національної пам'яті на столичній вул. Липській - неподалік штабу Партії регіонів та офісу екс-президента Леоніда Кучми. Із часу заснування інститут очолює Юхновський. Однак портрета президента в його кабінеті немає.

Ігор Юхновський
Ігор Юхновський

— Я й не замислювався, щоб повісити портрет Ющенка, — каже. — І так всі знають, що я є його прихильником, хоча з багатьма кроками й не погоджуюся.

В Ігоря Рафаїловича просторий кабінет. На довгому столі для нарад — чотири порожні стакани і дві надпиті півлітрові пляшки мінералки. На підлозі стоїть півтораметровий плазмовий телевізор. На стінах — два пейзажі.

Значна частина виборців розчарувалися у Вікторові Ющенку. Що він робив неправильно?

— В Ющенка була одна вагома причина — отруєння. Людина була доведена майже до смерті. Перший рік на посаді він був у неймовірно поганому стані, боровся за можливість думати і вирішувати, але нікому цього не показував.

Також перші невдачі — призначення на посади. Невдала була позиція до ”Нашої України”. Невдалі перші парламентські вибори. Бо якби Ющенко мав більшість у Верховній раді, усе було б по-іншому.

Українці боготворили Ющенка і, мені здається, це трішки зашкодило його самокритичності.

Особисто я не згодний із принципом так званої ліберальної демократії, рівних можливостей. Він дає сильнішому, багатшому в контакті зі слабшим і біднішим, але також діловим чоловіком, виграти.

Тому в Україні так багато олігархів?

— Звичайно. На такому шляху породжується суспільство, яке складається з олігархів і великої кількості бідних. Немає середнього класу. І в тому основна невдача Віктора Андрійовича. Хоча виробництвом насправді мав займатися уряд, а не президент. Тобто нормального розподілу обов’язків між президентом і урядом не було. І тут вина Олександра Мороза, який змусив Верховну Раду прийняти його поправки до Конституції. Після цього країна фактично почала розвалюватися.

Перший рік, коли Ющенко ще мав повноваження як у Кучми, був змарнований. А другий рік був просто безглуздим, коли вступила Конституція у свої права з ”морозівськими” поправками. Литвин цим скористався і відразу послав у відставку уряд Єханурова — гарний уряд, діловий. І та основа, коли президент і прем’єр-міністр працюють разом, була знищена. Тут величезна вина Литвина. Це якось замазується.

Чому Литвин так вчинив?

— Я би це назвав дитячою занощивістю. Щоб похизуватися, що я, голова Верховної Ради, маю тепер великі права.

Чи стане Ющенко вдруге президентом?

— Я цього не знаю. Але в першому турі неодмінно голосуватиму за Ющенка, бо він — справжній український патріот. Хай посяде третє, четверте місце, проте ми, українці, не можемо дозволити, щоб Ющенко був викинутий із політичного життя.

Кількість від’ємних рис в інших кандидатів не менша, ніж у нього. Тільки нинішнього президента ви знаєте, як облупленого, і не можете назвати його непорядним чоловіком. А ту титанічну роботу, яку він зробив по відродженню України, не міг би зробити жоден глава держави. І за цих речей можу чітко сказати, що за років 15–20 Ющенка будуть вважати святим.

Він говорить, що потрапить у другий тур і там переможе Януковича.

— Усі, хто бореться за президентське крісло, говорять аналогічно, — Ігор Рафаїлович кашляє, його голос сідає. — Але Ющенко має перевагу — може показати, що вже зробив. Однак і вплив Юлії Володимирівни також великий.

Доки в неї рейтинг вищий. Ющенко обіцяє людям національні цінності. Натомість Тимошенко й Янукович — збільшення пенсій, безкоштовну медицину, п’ять років без податків малому бізнесу. Може, і Ющенку так варто?

— Варто, бо маємо повний податковий безлад у середині держави. Я не кажу, що це вина Ющенка, бо він президент. Це швидше вина прем’єр-міністра. Але той факт, що президент і прем’єр не можуть між собою домовитися про розподіл влади, про взаємну координацію  вчинків, відбивається в Україні. І добре, що вибори будуть так скоро. Бо якби це ще далі тягнулося, то було б погано.

Чи личить президенту казати в бік голови уряду ”набралася боргів, як сучка бліх”, ”бомж”?

— Із кожним трапляються хвилини, коли нас заносить.

Якщо у другий тур потраплять Янукович і Тимошенко, за кого голосуватимете?

— Хто б не став президентом, він буде українським президентом. Хіба що буде останнім ідіотом, аби віддати комусь Україну.

Мене більше тривожить національна політика, яку проводитиме глава держави. Якщо дивитися на політичне оточення, то в Тимошенко воно більш національно свідоме, ніж у Януковича. Воно не допустить відхилення Юлії Володимирівни від національного курсу. Тому голосуватиму за неї. До Москви вона нас не приведе. Хоч її й критикують за те, що на невигідних умовах підписала газові контракти з Росією. Справа в тому, що важко вести переговори, коли на це немає часу. Адже найчастіше вони ведуться в грудні, коли в січні вже треба подавати газ. Але в такому поганому становищі ми перебуваємо давно, бо не маємо лічильників при вході газу на нашу територію.

Тимошенко встановить такі лічильники?

— Вона мусить це зробити. Тимошенко грамотна в енергетичній галузі. Вона зробила чимало на посаді віце-прем’єра з енергетичних питань, коли Ющенко був прем’єр-міністром. Практично поставила на ноги ядерну енергетику, яка була на грані провалу — не було жодних проплат, генеруючі станції не отримували гроші й не мали за що купити пальне. Тимошенко все це впорядкувала.

Чи є зараз альтернатива Януковичу й Тимошенко?

— Люди, які претендують на посаду президента — всі достойні. Я слухав по радіо мера Ужгорода Ратушняка — то недурний чоловік, і Олександр Пабат — теж. Я страшно гордий, що в нас стільки розумних людей.

Що перше має зробити новообраний президент?

— Якщо стане Янукович, то йому просто буде, бо матиме більшість у парламенті. Адже має велику фракцію, яка, безумовно, доросте й він матиме під собою уряд. Якщо стане Тимошенко, то аналогічна ситуація. Якщо ж будуть вибрані інші, то вони потраплять у ситуацію, де мусять віддати посаду прем’єр-міністра Тимошенко чи Януковичу й почнеться те саме: президент стане заручником прем’єра. Якщо президентом повторно стане Ющенко, то перед ним постане теж проблема прем’єра й більшості у Верховній Раді.

Після повторного обрання Ющенко обіцяє розігнати парламент, якщо той не прийме його варіант Конституції.

— Це буде важко, бо Юлія Володимирівна залишатиметься й далі прем’єром. Парламент його не стане слухати і не розпуститься. Але з іншого боку, він буде новообраним президентом, матиме сильніші позиції. Тобто вже не буде теперішнім Ющенком.

Довіреною особою Юхновського був Кучма

Ігор Юхновський народився в селі Княгинине Демидівського району Рівненщини. Під час Другої світової війни служив мінером у Радянській армії. Закінчив Львівський університет. Усе життя працював ученим-фізиком.

1990-го став народним депутатом України. Був головою Народної ради — опозиційного об’єднання депутатів-демократів, що протистояли більшості, так званій ”групі 239”.

1991 року Ігор Рафаїлович балотувався на пост президента. Довіреною особою в нього був народний депутат Леонід Кучма. За Юхновського проголосували 554,7 тис. виборців — 1,74%.

У жовтні 1992-го він стає першим віце-прем’єром в уряді Кучми. Потім повернувся в парламент, де пропрацював до 2006 року.

 
       
Милом не користується 40 років

Ігор Юхновський прокидається о 6.30, а спати лягає до 23.00. Навіть узимку годину присвячує фізкультурі:

— Бігаю підтюпцем біля будинку на Печерську близько 2 кілометрів. Потім приймаю контрастний душ без мила. Милом не користуюся вже 40 років. Це щоб прищів не було. А найкращий антисептик — це вода.
    
 

Оксана Перевозна, Анастасія Рябоконь, Gazeta.ua
21 грудня 2009р.

Теги: Юхновський, Ющенко, президент

Коментарі

Урзус 2009-12-22 / 12:20:00
Оранж, окстітєсь - ну, який з Януковича єврей? Ви на його хабітус подивіться. Бєларус-переросток, бо замість бульби їв повноцінний харч (особливо на зоні).

Чи що, Василь "Противсіх" - не українець?

В сторону - ну, я ж казав, холівари почались, а хтось не вірив :)

Шуба 2009-12-22 / 09:47:00
Не варто купувати пасіку, заради ложки меду!

Тритон 2009-12-22 / 01:16:00
Як сказав професор Преображенський "Я так і думав"

Добраніч.

orange 2009-12-22 / 00:50:00
Тритоне, я радий, що ти не тупий бютівець. Це вже перший крок до "прозрівшого українця". Бо тупо йти натовпом в напрямку прірви, до якої веде Україну пані Капітельман - ганебно.



Заголовок правильний, і значно глибший від того, як ти його сприймаєш. В ньому прихована зневага до натовпу, котрий, наприклад, вимагав розіп'яти Христа, а потім зробив його своїм Богом. Саме в цьому глибинний смисл слів мудрого Юхновського.



Ющенко, певна річ, не Бог. Не мессія. Але з усіх нинішніх серйозних претендентів на пост президента України - єдиний українець. Але й цього для мене було би не досить. Просто він також єдиний серед них, хто ЛЮБИТЬ УКРАЇНУ.



Чи були кращими за нього президентами євреї Кравчук і Кучма? Ні. Чи будуть кращими євреї Янукович і Тимошенко-Капітельман. Теж ні. Тому, серед усього цього кагала я вибираю СВОГО. Тому, що мені, як і Юхновському, він найближчий за духом. За українським духом.



Завваж, я тебе не агутую. Голосуй за хозарів. Це твоє право. Твоє право також вірити тій брехні, якою вони заляпали постать єдиного в новітній історії України президента-українця, винесеного, всупереч їх планам і бажанню, на цю посаду народом в часі Помаранчевої революції...

іксІКСікс - Тритон, orange 2009-12-22 / 00:20:00
нашо спорите?, тре рату продвигать )))

Тритон 2009-12-21 / 23:30:00
Оранже - мимо. Най мені відсохне рот, якщо я засуджую Юхновського.

Я не тупий бютівець. Я прозрівший

українець. Мене уже чотири рази прозріли. Коли тобі ,оранже, стане соромно так як мені за

агітацію, та втирання очків старим, може і ти прозрієш.

А статтю огидною зробив тупий заголовок, і бажання журналіста лизнути."Українці боготворили Ющенка і, мені здається, це трішки зашкодило його самокритичності."-бо такий заголовок понизив би рейтинг кандидата. Я Ющенка поважаю за то що він не обіцяв і зробив, але не поважаю за те що він обіцяв ане зробив.

Журналіст тоже людина але нащо огризатися.

orange 2009-12-21 / 22:43:00
Тритоне, у вас нема ні мудрості, ні просто старості. А тому не вам судити Юхновського. Принаймні, ваш бютівський цинізм вам такого права не дає.

Тритон 2009-12-21 / 22:29:00
Оранжу. Мудрість не завжди приходить разом із старістю.

Я не про Юхновського, він як і всі старі люди занадто сентиментальний. А час дійновсе розставить на свої місця. Святих беатифікують, лукавих виявлять а дурні так і залишаться дурними.

Урзус 2009-12-21 / 22:26:00
"А "срачі, холівари і вброси гімна" Урсусе, розвага для шмаркачів"



- та ладна...

Пригадайте найграндіозніші срачі на цьому сайті - по русинському та мадярському питаннях. Маю підозру, що в них переважають якраз старі пердуни. Я, до речі, по національних питаннях практично не виступаю. Хіба що по циганському, але це не національне питання, а скоріш, соціальне та демографічне :)

orange 2009-12-21 / 21:53:00
На старість, Тритоне, люди стають МУДРИМИ...

xXx-Тритон 2009-12-21 / 21:17:00

Истыно глаголиш сын мий =)

Тритон 2009-12-21 / 21:16:00
Ні, дурню, Урсусе. Я поважаю інститут президенства і поважаю Ігоря Рафаїловича. Але знаю, що в старості люди стають дещо наївні.

На минулих виборах у нас уже був святий-Януковича малювали на іко-нах помежи апостолів. "Янукович наш бог". Свяий політик. Хто в це повірить. А "срачі, холівари і вброси гімна" Урсусе, розвага для шмаркачів.

Урзус 2009-12-21 / 20:32:00
Уря! Коменти запрацювали! Даєш нові срачі, холівари і вброси гімна на вентилятори!!!

Тритон 2009-12-21 / 18:36:00
Я думаю що на Ющенка як на святого ухе иолиться і Богатирьова і Ківалов

і ще багато інщих. Мого батька цей бездарний святий, своєю поведінкою, відправив на той світ.

Батько тоже думав що він святий мученик.

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини