Ігор Гамула: "Зараз відпустка - є можливість підшукати нових людей, проаналізувати помилки"

Головний тренер "Закарпаття" Ігор Гамула в інтерв'ю кореспонденту "Rusfootball.info" пояснив, чому гра його команди не настільки яскрава, як його прес-конференції, згадав три "дивних" матчі за участю свого клубу, заявив, що тримає футболістів у їжакових рукавицях і назвав Юрія Сьоміна тренером-еталоном.

Ігор Гамула: "Зараз відпустка - є можливість підшукати нових людей, проаналізувати помилки"

- Важке перше коло, - нарікає Гамула на результати першої частини чемпіонату на початку розмови. - Ми недорахувалися приблизно п'яти очок - тому і настрій гнітючий. Які причини цих втрат? Є свої причини, а є і ще деякі - про них зараз говорити не хочеться. Але нічого, зараз відпустка - є можливість підшукати нових людей, проаналізувати помилки.

- Помилок, м'яко кажучи, скоєно чимало - після 17 турів в активі вашої команди всього лише три перемоги та одна нічия...

- Цього слід було очікувати - адже команда в нинішньому складі зібралася лише за два тижні до старту чемпіонату. А за такий час дуже складно щось зробити - поки гравці зрозуміють, чого від них хоче тренер, поки що більш-менш приведуть себе в порядок... На всі ці дрібниці час і пішов - а разом з тим пішли і очки. Але от коли хлопці нарешті зігрались, пішли зовсім незрозумілі втрати - три матчі ми програли на 93-й хвилині, в результаті втративши три цінних очки. Це нас і надломило. Хоча якби зібралися, то могли б непогано закінчити перше коло. Але футболістів в останньому матчі, мабуть, інше турбувало.

- Що ж?

- Як добратися додому - кому до Аргентини, кому до Бразилії, кому до Сербії... Загалом, про гру мало хто думав. Так що в перерві довелося пошуміти - і на другий тайм вийшла інша команда. Шкода, правда, відігратися нам так і не вдалося.

- Ваша команда посідає передостаннє місце, випереджаючи головного аутсайдера "Кривбас" всього на три очки. Керівництво не нервує?

- Зрозумійте, у нас одне завдання - зберегти прописку в Прем'єр-Лізі, а це зробити цілком реально - інакше б я вже звільнився. Так що нервувати після половини чемпіонату в принципі не варто. А з шефом (президентом клубу Євгеном Дорошенко. - прим. А.С.) ми постійно розмовляємо по телефону. Може, під'їду до нього днями - поговоримо.

- Влаштувати з ним прощальну зустріч?

- Жарти жартами, а я ось вже попрощався з деякими футболістами своєї команди - деяких гравців після перерви не буде. А зі мною керівництво, наскільки мені відомо, поки що прощатися не планує.

- Прощатися з вами навряд чи захочуть і журналісти - для українських колег ваші виступи на прес-конференціях встигли стати яскравою подією. Самі відео своїх виступів переглядаєте?

- Так, частенько. Причому ніколи не бачу помилок у своїх виступах - кажу ж я завжди те, що є! Хоча при цьому намагаюся себе контролювати.

- Одного разу, пригадую, вам це зробити не вдалося - через велику кількість матів на прес-конференції дисциплінарний комітет ліги вам "вліпив" штраф.

- Так, це був перший тур - я просто ще не встиг зрозуміти, як тут справи йдуть. На прес-конференції я не раз вимовив слово "блин", а КДК здалося, що я говорив "бл ** ь".

- Колеги з України часом жартують: "У Гамула взаємини з журналістами кращі, ніж зі своїми гравцями". Здається, частка істини в цьому є, чи не так?

- Роботу журналістів я поважаю - тому у нас завжди є взаєморозуміння. Але говорити, що з гравцями у мене зовсім немає контакту, ні в якому разі не можна - я їх усіх в їжакових рукавицях тримаю; вони в мене всі під контролем!

- Іноді трапляються збої, інакше б не чули ми від вас фраз на кшталт "поведінка Тришовича - "понти" для приїжджих!"

- Тришович - орендований гравець, тому він думає тільки про себе. У нього не виходила гра в матчі з "Ворсклою" (0:2) і він чомусь почав влаштовувати розборки з суддями, тому я йому в перерві і сказав: "Ми це, друже, все проходили - залиш свої "понти" для приїжджих. Хочеш грати - грай! А якщо хочеш залишити нас вдесятьох, сідай на лавку!" Але такі інциденти для нашої команди не рідкість - деколи доводиться говорити жорстко, часом ласкаво. У наших умовах іноді потрібно приймати радикальні рішення - а то пиши пропало!

- Уявляю, які іноді гравцям доводиться чути передматчеві установки.

- Усе буває. Але я чудово знаю, кому і що треба сказати - адже ми проживаємо одне життя, знаємо один одного напам'ять. Тому на установках деякі можуть почути крик, а деякі - похвальні слова. По-іншому у футболі ніяк - колись треба по голівці погладити, а колись покричати.

- "У черговий раз переконуюся, що мати багато орендованих гравців не можна", - сказали ви після матчу з "Ворсклою". У Росії на цьому встигла "погоріти" "Кубань" - через велику кількість "сторонніх" гравців краснодарці часом робили незрозумілі помилки...

- У нас та ж сама ситуація.

- "Кубань" у підсумку вилетіла з Прем'єр-Ліги.

- Велика кількість орендованих гравців - це дуже погано.

- Великий орендний список - ваша робота?

- (Зітхає) Так, я цих хлопців брав в оренду. Але треба розуміти: кваліфікація гравців повинна відповідати рівню Прем'єр-Ліги - ось і доводиться брати в оренду. На жаль, поки немає можливості виставити на гру склад, в якому не було б жодної орендованого людини.

- Тому й програєте?

- Причина криється не тільки в цьому. Програвали ми в основному через брак зіграності - часу у хлопців на "притирання" було не так багато. А ось поразки від Маріуполя (0:1), "Карпат" (0:1) і "Таврії" (2:3) - це вже окрема тема... Чи побачимо ми ще такі матчі за участю моєї команди? Не знаю, час покаже.

- Хто для вас є прикладом в тренерській професії?

- Юрій Павлович Сьомін! Він зі своїм "Локомотивом" пройшов через все - і вийшов на самий верх. А взагалі мені подобаються всі тренери - всі вони своєрідні, у кожного можна повчитися. А вчитися, як відомо, не соромно!

- Самі вчитеся?

- Так, днями повернувся з Москви - їздив у ВШТ, де зараз починається навчання на категорію Pro. Поспілкувався з Андрієм Володимировичем Лексаковим (директор ВШТ. - прим. А.С.) - було приємно його послухати, багато цікавого дізнався. 9 січня поїдемо на семінари куди-небудь в Європу.

- А до цього треба поламати голову, як посилити команду.

- Так, хоча і не тільки на це час витрачу - треба ще й до мами на день народження з'їздити, і Новий Рік відзначити. До речі, через вас вітаю всіх вболівальників з наступаючим Новим Роком - здоров'я вам і удачі.

- Собі теж удачі впору побажати?

- Собі побажання у мене тільки одне - залишити "Закарпаття" у Прем'єр-Лізі.

Андрій Сухотін, rusfootball.info
17 грудня 2009р.

Теги: Гамула, "Закарпаття", Прем'єр-Ліга

НОВИНИ: Спорт

10:33
На Ужгородщині затримали наркоторговців
20:27
Кіберполіція заблокувала Telegram-канал, що лякав терактами в школах Мукачева
12:46
Закарпатці повернулися з нагородами з чемпіонату України з пауерліфтингу
20:42
В Ужгороді відбувся турнір пам'яті полеглого захисника Данила Богуславського
10:38
/ 6
Зимова першість Закарпаття з футболу: блокпостів біля стадіонів не буде, але й "ухилянтів" не прихищатимуть
10:28
/ 1
Стадіони у Минаї та Ужгороді допущені до УПЛ, хоча освітлення відсутнє
11:24
/ 3
5 організаторам підпільних гральних клубів на Закарпатті повідомили про підозру
20:53
/ 5
Закарпатська облрада просить УАФ дозволити й надалі проводити футбольні матчі на стадіонах "Авангард" та "Минай-Арена"
23:48
/ 4
Вартість встановлення освітлення на стадіоні "Минай Арена" сягне близько 16 млн грн
16:36
/ 1
На Закарпатті за допомогою квадрокоптера "вичислили" двох "ухилянтів"-"плавунців"
11:19
/ 9
УАФ заборонила матчі на "Минай-Арені" та "Авангарді" в Ужгороді до встановлення освітлення
23:41
Результатом благодійного забігу до Дня Святого Миколая в Ужгороді стали зібрані майже 40 тис.грн
12:41
/ 2
ФК "Минай" втратив ключових футболістів – Любеновіч
17:02
/ 1
Військовослужбовець із Закарпаття Андрій "Бродяга" Ткачук здобув "бронзу" Чемпіонату світу з бігу на 24 години
14:00
/ 3
За останні 2 дні "Минай" покинули вже 5 гравців
16:55
Закарпатський Воловець прийме Кубок України з армреслінгу
11:36
Закарпатські пауерліфтери повернулися з кубка України з медалями і навіть рекордом
15:20
Матч "Минаю" з "Динамо" в Ужгороді перенесено на весну через повітряну тривогу та відсутність освітлення на стадіоні
16:09
У Мукачеві відбулися змагання з художньої гімнастики "Мукачівська зірочка"
16:46
Мукачівці долучилися до забігу проти насильства
11:39
/ 1
Поліція розповіла про обставини зіткнення легковика, вантажівки, мікроавтобуса і велосипедиста у Вонігові на Тячівщині
10:40
/ 1
У Мукачеві сьогодні стартують чемпіонат Закарпаття та відкритий Кубок Мукачева зі змішаних єдиноборств (ММА)
21:07
Мукачівець вдало виступив на "Biegu Niepodległości" в Польщі
09:54
/ 1
9-річний хлопчик з Закарпаття встановив світовий рекорд у гирьовому спорті
17:49
/ 1
Перший благодійний Krayna Uzhhorod Half Marathon зібрав понад 316 тис. грн гривень на підтримку ЗСУ
» Всі новини