Ернест Нусер: Закарпатці активно співпрацюють зі всіма зарубіжними сусідами

Транскордонне співробітництво - один з пріоритетів у діяльності закарпатської обласної влади. І це зрозуміло: регіон знаходиться на стику рубежів України й чотирьох інших держав - Словаччини, Румунії, Угорщини та Польщі. Отож кому, як не закарпатцям, співпрацювати з сусідами?

Ернест Нусер: Закарпатці активно співпрацюють зі всіма зарубіжними сусідами

Транскордонне співробітництво сприяє поглибленню економічних, соціальних, науково-технічних, екологічних, культурних та інших взаємин між територіальними громадами, їх представницькими структурами, місцевими органами виконавчої влади Закарпаття та прилеглих областей згаданих країн. Про вигоди прикордонних взаємин, напрацювання і здобутки останніх років у цьому напрямі кореспондентові УКРІНФОРМУ розповів начальник головного управління з питань європейської інтеграції, зовнішьоекономічних зв'язків і туризму Закарпатської обласної держадміністрації Ернест Нусер.

"Закарпатська область має угоди про співробітництво зі всіма прикордонними регіонами сусідніх країн. Це - Підкарпатське воєводство Польщі, Кошіцький та Прешовський самоврядні краї Словаччини, Саболч-Сатмар-Березька область Угорщини та повіти Марамуреш і Сату-Маре (Румунія). Отож транскордонна співпраця здійснюється у рамках цих угод, які передбачають взаємовигідні заходи в сфері економіки, культури, спорту, освіти і науки", - зазначив Е.Нусер.

Крім того, за його словами, закарпатці тісно співпрацюють з краєм Височіна (Чеська Республіка), регіоном Оберфранкен (ФРН), а віднедавна - і з областю Гевеш (Угорська Республіка). Досвід такої співпраці маємо чималий. З одними партнерами взаємодіємо довше, з іншими - менше. Скажімо, дружні стосунки зі словацькими, румунськими та угорськими сусідами підтримуємо ще з радянських часів. Втім, колишні заідеологізовані зустрічі на кордоні з нагоди Дня Перемоги реорганізовано в Дні добросусідства, які дають змогу неформально поспілкуватися ветеранам війни, родичам, діловим партнерам.

На період 2007-2013 років Закарпаття є цільовою територією двох програм сусідства Європейської Комісії. Загальний бюджет першої програми - "Україна-Польща-Білорусь" - становить 186,2 млн євро, другої - "Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна" - 68,6 млн євро. У рамках цих програм відбулася низка зустрічей, за результатами яких Єврокомісія провела конкурси для подання проектів, оголошено переможців. Серед них - і чотири проекти від Закарпаття на загальну суму 2750 тис. євро. Це "Розвиток Берегівської транскордонної польдерної системи в басейні річки Тиса", "Чиста вода", "Транскрдонні можливості розвитку транспортної логістики", "Поліпшення транскордонного автомобільного руху шляхом будівництва об'їзної дороги навколо м.Берегове". Таким чином транскордонне співробітництво сприяє впровадженню і нового інструменту сусідства.

Наслідком прикордонної співпраці з повним правом можна назвати й укладення угод про малий (місцевий) прикордонний рух між Україною та Угорщиною і Словаччиною, які у значній мірі спрощують жителям прикордонних територій Закарпаття поїздки в сусідні країни, а сусідам - до нас. Малий прикордонний рух, в свою чергу, також сприяє міжрегіональному співробітництву жителів прикордонних територій сусідніх держав.

Безумовно, транскордонна співпраця сприяє і залученню іноземних інвестицій, виходу на міжнародні ринки збуту, вважає Е.Нусер. Адже довіра між дружніми регіонами вселяє довіру і в інвесторів. Отож, якщо станом на 2004 р. в економіку області було вкладено 244,3 млн доларів США, то станом на 2008-й рік - 355,8 мільйона. Тобто 111,5 млн доларів припадає на останні п'ять років (22,3 мільйона - щороку).

За 1994-2008 роки та перше півріччя ц.р. в Закарпатську область залучено 353 млн доларів прямих іноземних інвестицій, що становить 285,3 долара у розрахунку на одну особу. Це - 13-е місце в Україні за обсягами залучення іноземних інвестицій і 14-е - за обсягами залучення іноземних інвестицій на одну особу. Оскільки в Україні 28 територіальних одиниць, то це не такий уже й поганий показник - "золота серединка".

Нині в області функціонують 819 підприємств з іноземними інвестиціями, на них працюють 34,5 тисячі осіб. Інвестиції в економіку області вклали представники 49 країн світу, на шість із них припадає майже 67 відсотків загального обсягу прямих іноземних інвестицій.

Транскордонне співробітництво підтримується спільними діями і взаємною зацікавленістю. Відбуваються обміни делегаціями, самодіяльними і професійними художніми колективами, виставками, поїздками спортсменів і т.д.

Ось кілька минулорічних заходів. Зокрема, голова ОДА Олег Гаваші здійснив робочий візит у повіт Марамуреш (Румунія), де було підписано Програму спільних дій про співробітництво між регіонами.

Під час Дня добросусідства, що відбувся на українсько-словацькому кордоні, голова обласної ради Михайло Кічковський та голова Кошіцького самоврядного краю Зденек Требуля підписали спільний виконавчий протокол про співпрацю. Протокол про співробітництво було підписано також між Хустською райдержадміністрацією (Україна) та окресом Спішска Нова Вес (Словаччина).

Відбулисяй інші Дні добросусідства - українсько-угорські (м.Чоп) та українсько-польські (с.Кострино Великоберезнянського району).

Під час зустрічі в Саболч-Сатмар-Березькій області (Угорщина) підписано План розвитку транскордонного, економічного та культурного співробітництва для поглиблення добросусідських відносин між Закарпатською та Саболч-Сатмар-Березькою областями.

У с.Барвінок Ужгородського району проведено засідання ради "Карпатського єврорегіону".

Не менш насичені й цьогорічні прикордонні відносини. От і недавно на Закарпатті побувала делегація чеського краю Височіна на чолі з гетьманом Іржі Бєгоунеком. До слова, чеські партнери передбачають у своєму бюджеті кошти на ремонт шкіл у Рахівському районі.

Розвиткові транскордонної співпраці, переконаний Е.Нусер, сприяє і міжнародна асоціація "Карпатський єврорегіон", створена у лютому 1993 р. Цьому передували кілька років двосторонніх прикордонних зв'язків між сусідніми областями країн регіону Карпат і Тисянської долини. Поштовхом до їх розвитку стали бурхливі політичні зміни в країнах Центральної і Східної Європи на зламі 80-90-х років ХХ століття, які призвели до втрати традиційних економічних, торгових і культурних контактів.

Отож 14 лютого 1993 р. міністри закордонних справ Угорщини, Польщі та України прийняли декларацію, в якій наголошувалося, що "створення "Карпатського єврорегіону" сприятиме значному зростанню дружби та процвітання країн даного регіону, а також гарантуватиме активне використання принципів акту Конференції з питань безпеки та співробітництва в Європі (Гельсінкі, 1975 р.), Паризької хартії Нової Європи (1990 р.) та інших докуметів".

Україна, Польща та Угорщина виступили засновниками асоціації "Карпатський єврорегіон". Представники повітів Румунії набули статусу спостерігачів, а з літа 1997 року стали повноправними членами асоціації. У Дебрецені (Угорщина) були схвалені Статут і Угода про "Карпатський єврорегіон", засади якого відповідають положенням Мадридської концепції з транскордонного співробітництва (1980 р.), враховують досвід міждержавної кооперації в Західній Європі.

Незважаючи на те, що за минулі 16 років відбулися значні зміни у регіоні Центрально-Східної Європи, асоціація і далі відіграє важливу роль у розвитку міжнародного співробітництва, розбудові прикордонної інфраструктури по всьому периметру кордону України та чотирьох сусідніх держав. Правда, зі вступом наших сусідів у ЄС діяльність Єврорегіону дещо пригальмувалася. Українська сторона робить усе, щоб "розворушити" всіх членів Єврорегіону, відновити їхню активність. Адже від цього значною мірою залежить і транскордонне співробітництво прилеглих регонів України та чотирьох сусідніх країн.

У жовтні минулого року у с.Барвінок Ужгородського району відбулося засідання ради "Карпатського єврорегіону", на якому головування в асоціації передано українській стороні. Було обговорено екологічну ситуацію в Карпатському регіоні, концепцію міжнародного туристичного маршруту "Карпатський єврорегіон", міжнародного фестивалю народної творчості представників національностей, які проживають на території єврорегіону, інші питання.

Основними напрямами діяльності "Карпатського єврорегіону" на сьогодні є сприяння активізації економічного співробітництва, культурологічних обмінів та співпраці в галузі туризму, технічна модернізація пунктів перетину на державному кордоні, організація міжнародних виставок і т.д.

До речі, про пункти пропуску на кордоні. Загальна протяжність державного кордону в межах Закарпатської області становить 467,2 кілометра. Тут знаходиться 18 діючих пунктів пропуску (ПП), 6 перспективних та один - недіючий. З огляду на дедалі зростаючі обсяги міжнародних контактів та обмінів, транскордонного співробітництва цієї кількості пунктів пропуску вже недостатньо, зауважує Е.Нусер. Тим більше, що наближається Євро-2012. Звісно, все це враховує обласна влада.

Так, завдяки зусиллям облдержадміністрації відновлено роботу міжнародного пункту пропуску на українсько-румунському кордоні "Солотвино-Сігету-Мармацієй", завершено реконструкцію першої черги вантажного терміналу міжнародного пункту пропуску "Ужгород-Вишнє Нємецке" на українсько-словацькому кордоні. Узгоджено з сусідами питання про відкриття нових пунктів пропуску "Лубня - Волосате" на українсько-польському кордоні та "Уліч-Забрідь" - на українсько-словацькому.

Розпочато будівництво об'їзної дороги біля міста Берегове та села Астей до міжнародного автомобільного пункту пропуску "Лужанка", передбачено відремонтувати під'їзні шляхи до ПП "Тиса", "Ужгород", "Малий Березний", "Дзвінкове", "Косино", "Вилок", "Дяково" та "Малі Селменці".

Облдержадміністрація ініцювала внесення змін у постанову Кабміну "Про затвердження Державної цільової програми "Облаштування та реконструкція державного кордону" на період до 2015 року. Передбачено, зокрема, перенести строки здачі в експлуатацію до 2011 року ПП "Малі Селменці-Велке Селменці", "Соломоново-Чієрна-над-Тисов", "Дзвінкове -Лоня", "Убля-Малий Березний"; включити до Програми будівництва й реконструкції такі пункти пропуску, як "Дийда-Берегдароц", "Уліч-Забродь", "Хижа - Тарна Маре", "Тересва-Кімпулунг ла Тиса", "Ділове -Валя Вишеулуй", "Лубня-Волосате".

Сподіваємося, сказав на завершення Ернест Нусер, збільшення кількості пунктів пропуску на кордоні України з сусідами, поліпшення прикордонної інфраструктури взагалі активізує й поглибить не тільки транскордонне співробітництво, але й туристичні обміни, культурні, спортивні та інші міжнародні гуманітарні взаємини. Не кажу вже про Євро-2012, коли через Закарпатську область їхатимуть тисячі уболівальників-туристів на матчі, які відбуватимуться у Львові та інших містах України. Зрештою, від того, як ми підготуємось до фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу, як зустрінемо гостей, залежатиме не тільки подальший розвиток транскордонної співпраці, але й у значній мірі - привабливість України для іноземних туристів, інвесторів, інших ділових партнерів.

Ярослав Ядловський, УКРІНФОРМ
12 жовтня 2009р.

Теги: Ужгород, Ернест Нусер, співпраця, інвестиції

НОВИНИ: Економіка

17:57
З початку року найбільший товарообіг, за інформацією Закарпатської митниці, здійснювався з Німеччиною, Італією, Угорщиною, Чехією та Словаччиною
13:40
Завершено монтаж зернових елеваторів сухого порту "Термінал Чорнотисів" на Закарпатті
01:35
Чеський приватний перевізник RegioJet готовий інвестувати в електрифікацію євроколії на ділянках Чоп-Мукачево і Чоп-Ужгород
01:18
/ 3
Розпочалася чергова спроба визнати банкрутом Солотвинський солерудник
14:34
/ 2
McDonald's знову хоче відкрити ресторан в Ужгороді. Цього року
11:08
Фермери з окупованої частини Херсонщини знаходять себе у тепличному бізнесі на Закарпатті
14:16
NSV Group і представники Італії, Німеччини та Польщі провели переговори щодо побудови на Закарпатті інтермодального логістичного центру Horonda Platform
16:30
Торік, в порівнянні з 2022-м, експорт на Закарпатті становив 69%, а імпорт – 84,5%
11:33
/ 1
На Закарпатті відкрили новий митний термінал
16:43
/ 1
Прокуратура взялась за компанії групи Голден Тайл, які з грубими порушеннями придбали закарпатські родовища глин
15:03
/ 8
На аукціоні за 13,87 млн грн продають землю та адмінбудівлю колишнього "Ужгородтеплокомуненерго" в центрі Ужгорода
15:19
/ 3
"Перечинське" "Френдлі Віндтехнолоджі" програло "ужгородцям" суд за родовище андезиту біля Ужгорода, продане за 75 млн грн
10:51
/ 7
За грантами, отриманими на сади, в Україні лідирує Закарпаття
22:08
/ 20
Під велетенський деревообробний завод на Закарпатті зареєстрували індустріальний парк
21:56
У 2023-му через Закарпатську митницю експортовано товарів на майже 32 млрд грн, а імпортовано на понад 106
15:24
На Закарпатті торік зареєструвалися 7688 нових платників податків, а припинили діяльність 4720
14:30
Цьогоріч єдиного податку на Закарпатті сплачено на 17,5% більше, ніж торік
10:11
На Закарпатті надходження від туристичного збору за рік зросли на 14%
22:23
угорщина завертає вантажівки з України в "Загоні" через відсутність оформлених документів Т1
20:01
/ 7
На Закарпатті незаконно будують деревообробний завод, для роботи якого потрібно 32 тисячі лісовозів щороку, – природозахисники
20:49
Цьогоріч у зоні діяльності Закарпатської митниці товарів імпортовано утричі більше, ніж експортовано
18:32
/ 1
На Закарпатті закладуть плантацію лохини в горщиках
19:55
Виноградар з Херсонщини, господарство якого – в зоні бойових дій, консультує фермерів на Закарпатті
21:34
На Закарпатті у поточному році, в порівнянні з 2022-м, експорт товарів зменшився на 27%, імпорт – на 16,5%
18:35
Закарпаття дає українському виноградарству нове життя – виноградар з Херсонщини
» Всі новини