Музей української культури у Свиднику й надалі залишатиметься українським

1 жовтня 2009 року у приміщенні Міністерства закордонних справ України відбулося IX засідання Двосторонньої українсько-словацької комісії з питань національних меншин, освіти і культури. Українську делегацію очолював Голова Державного комітету України у справах національностей та релігій Юрій Решетніков (голова Української частини Комісії). Словацьку делегацію - Генеральний директор Міністерства закордонних справ Словацької Республіки з питань публічної дипломатії та служби для громадян Васіл Грівна (голова Словацької частини Комісії).

Музей української культури у Свиднику й надалі залишатиметься українським

Сторони поінформували одна одну про виконання завдань, які випливають з Протоколу VІІІ засідання Комісії, та констатували, що більшість завдань виконано.

Комісія наголосила на необхідності подальшого поглиблення співробітництва між органами державної влади, місцевого самоврядування, громадськими об'єднаннями, іншими інституціями України і Словаччини у сфері культури, освіти та забезпечення прав осіб, які належать до національних меншин.

Було обговорено в конкретній площині питання отримання освіти рідною мовою, розширення мережі шкіл зі словацькою та українською мовою навчання відповідно до потреб словацької та української національних меншини.

Крім того, словацька сторона зобов’язалася сприяти покращенню навчально-матеріальної бази спеціалізованої загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 21 м. Ужгород зі словацькою та українською мовами навчання та поглибленим вивченням іноземних мов, а також покращенню навчально-матеріальної бази Пряшівської об’єднаної школи ім. Т. Шевченка з українською мовою навчання.

Досягнуто домовленості, що українська сторона всіляко сприятиме завершенню роботи над створенням Центру словацької культури у м. Ужгород та підтримуватиме його діяльність, а словацька сторона надаватиме максимального сприяння відкриттю та розгортанню діяльності Центру української культури у м. Пряшів.

Основні дискусії під час засідання розгорнулися навколо питання діяльності редакції Словацького радіо у Пряшівському краї та функціонування Музею української культури у м. Свидник.

Українською стороною було привернуто увагу до того факту, що останнім часом кількість годин трансляції українських програм Словацького радіо скоротилася з 16 до 10. Крім того, українська громада скаржилася на погану якість прийняття радіосигналу програм української редакції Словацького радіо на території Пряшівського краю. У цьому контексті українська сторона наполягала на необхідності покращення змісту програм, якості прийому сигналу програм української редакції Словацького радіо, зокрема на території Пряшівського краю, й збільшення кількості годин трансляції програм українською мовою на словацькому радіо. У свою чергу українська сторона погодилася розглянути питання щодо виділення додаткових радіочастот. Згадана позиція була зафіксована у заключному Протоколі засідання.

Дискусія навколо проблеми функціонування Музею української культури м. Свидник полягала у тому, що русинська громада робить спроби розділити експонати згаданого музею за належністю до русинської та української культури. Оскільки Україна вважає русинів складовою частиною українського народу, то Українська сторона домоглася включення до підсумкового протоколу наступного: „Словацька сторона надасть сприяння подальшому функціонуванню Музею української культури у м. Свидник як єдиної і неподільної збірки пам’яток української матеріальної культури населення Східної Словаччини”.

"Європейський простір"
09 жовтня 2009р.

Теги: словацький, Словацька Республіка, національні меншини, Ужгород, Свидник

НОВИНИ: Соціо

11:28
Підтверджено загибель на Запоріжжі ще в червні минулого року Віталія Чонки з Великої Копані
21:05
/ 11
У православних і греко-католиків України розпочався Великий піст. Вперше в історії – без греко-католиків Закарпаття
19:25
/ 10
Ужгородський депутат-військовий звинуватив Ужгородську міськраду, мера Андріїва та депутата-блогера Глаголу у "дроновій" брехні
14:45
В Ужгороді за тиждень народилося 26 малюків, у Мукачеві – 24
14:34
В Ужгороді у вівторок попрощаються із полеглим захисником Сергієм Шпонтаком
23:18
На Закарпатті збирають підписи під зверненням до міністра захисту довкілля проти забудови Карпат вітряками
21:36
Відкрито продаж квитків на перший рейс потяга RegioJet Чоп – Прага на 27 березня (ДЕТАЛІ)
18:08
/ 1
В Ужгороді попрощаються з полеглим Героєм Сергієм Нестеренком
10:37
/ 16
Закарпатський "військкомат" розповів про спробу самогубства, вчинену в Хустському РТЦК затриманим на кордоні "ухилянтом"
20:05
/ 1
У Вишківській громаді зустріли та провели в останню дорогу Героя з Яблунівки Василя Канюку
13:28
У Тячеві бюджетним коштом стерилізують, вакцинують і чипують безпритульних собак
02:33
/ 4
У Білках провели в останню дорогу полеглого Героя Юрія Пітру
23:23
На Закарпатті відзначать 85-ї річницю проголошення незалежності Карпатської України та 150-річчя від дня народження Августина Волошина
19:38
/ 8
Ужгородці вимагають від міської влади зберегти Липову алею. Триває збір підписів
17:42
/ 19
Військовослужбовець ЗСУ і депутат міськради повідомив, що влада Ужгорода не закупила жодного дрона
18:32
/ 26
Щоби відкрити аеропорт в Ужгороді треба сотні мільйонів доларів, які потрібні для армії – нардеп
16:17
На Тячівщині медики "швидкої" майже годину пішки добиралися до травмованого хлопчика-велофрістайліста
15:36
/ 1
В Ужгороді на Фединця - Баконія збільшили кількість платних паркомісць
09:54
/ 2
"Титановий" Стас з РТЦК та СП: "Гидко бачити чоловіків, які ховаються, замість захистити свою країну"
18:34
/ 6
У середу в Берегові поховають ексзаступницю мера і ексдепутатку міськради, військовослужбовицю ЗСУ Ольгу Бізілю, яка загинула в ДТП
15:43
/ 1
У Поляні попрощалися з полеглим Героєм Дмитром Куцкіром
21:48
/ 1
В Ужгороді попрощалися з полеглим захисником Олексієм Хотіним
21:25
/ 3
Нересницька громада на Закарпатті блокує евакуацію людей із прифронтових територій – "Схід SOS"
10:36
/ 2
В Ужгороді відбудуться громадські слухання щодо перейменування ряду вулиць і площі
15:01
/ 1
У понеділок в Ужгороді попрощаються з полеглим захисником Олексієм Хотіним
» Всі новини