Закарпатські екологи навели порядок із заготівлею дарів лісу

Вересень - традиційна для закарпатців ужинкова пора. Восени наші горяни завдяки грибам та ягодам суттєво латають сімейні бюджети. Однак, як це часто, буває, найбільше заробляють на природних ресурсах не ті, хто збирають, а ті, хто скуповують і перепродають продукцію. Ми пам'ятаємо дикі 90-ті роки, коли ділки вивозили з Закарпаття за кордон сотні тонн грибів, ягід, горіхів, лікарських рослин, навіть слимаків. Важко оцінити, якої шкоди природі було завдано у той період. Нині ж радує те, що цьому безгосподарному поводженню з дарами лісу нарешті твердо покладено край. Про заготівлю природних ресурсів і збереження при цьому екології краю ми дізнавалися в Державному управлінні охорони навколишнього природного середовища.

Закарпатські екологи навели порядок із заготівлею дарів лісу

Як розповів начальник відділу біоресурсів Анатолій Поляновський, нині заготівля дикоростучих чітко регламентована і контрольована. Це питання завжди постійно "на олівці" не тільки управління, а й обласної державної адміністрації. "Відверто кажучи, ніяких проблем із перебором лімітів у нас немає, — каже Анатолій Олександрович. — Навпаки, збирається набагато менше, ніж дозволено. До прикладу, минулого року ліміт на вивезення чорниці за кордон становив 1766 тонн, а було вивезено тільки 326, тобто 12 %. Подібна ситуація і цьогоріч".

Начальник держуправління Андрій Погорєлов пояснив, що порядок видачі дозволів і встановлення лімітів на території Закарпатської області розроблено на підставі статті 43 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні", статей 15, 19, 43 Закону України "Про охорону навколишнього природного середовища України", статей 10, 11 Закону України "Про рослинний світ", статті 30 Лісового кодексу. В результаті посилено контроль не тільки за повнотою сплати необхідних платежів до бюджету, а й, що дуже важливо, за раціональним і невиснажливим використанням природних ресурсів.

"Насамперед хочу зауважити, що право на заготівлю природних рослинних ресурсів місцевого значення (сюди входять дикорослі ягоди, плоди, гриби, соки, лікарська сировина та інше — Авт.) мають суб'єкти підприємницької діяльності, які забезпечені обладнанням зі зберігання та переробки заготовленої продукції. — Каже Андрій Вікторович. — Важливо і те, що підприємці з-за меж області мають право на заготівлю і закупівлю дикоростучих лише за умови реєстрації філій на території нашої області. Таким чином область отримує грошові надходження, а ми можемо контролювати їхню діяльність".

Андрій Погорєлов пояснив, що дозволи бізнесменам на право заготівлі дарів природи видаються тільки після того, як вони пройдуть "екзамен" постійної комісії облдержадміністрації з раціонального використання природних рослинних ресурсів місцевого значення і постійної комісії обласної ради з питань екології та використання природних ресурсів. Тобто варіантів, коли місцеві чиновники за хабар дозволяли б заготівельникам за безцінь скуповувати гриби чи ягоди, не може бути теоретично. Бо інакше вони не зможуть вивезти продукцію за кордон.

"Вивезення суб'єктами підприємницької діяльності за межі області та України заготовлених природних рослинних ресурсів місцевого значення проводиться лише за наявності погодження, виданого нашим управлінням, — пояснює головний еколог краю. — Тому, самі розумієте, що "ліві" схеми нині не проходять. Можливо, зокрема і цим пояснюється не така, як десяток років тому, активність бізнесменів".

Додамо, що, крім погодження екологів, аби вивезти лісові дари за кордон, потрібно також мати дозвіл на право закупівлі чи заготівлі дикоростучих від постійно діючої комісії, документи про нормативну оплату за сировину, що вивозиться, а при експорті сушених грибів та ягід ще й відповідний акт переробки сировини.  

Андрій Погорєлов для того, аби ми зорієнтувалися в ситуації, назвав нам деякі цифри. Так, минулого року ліміт на вивезення грибів за межі України був затверджений на рівні 1945 тонн, а було вивезено лише 84. Ожини з дозволених 823 тонн за кордон вивезли 54 тонни, малини — тільки 3 з можливих 502, а лікарських рослин — взагалі тільки 240 кілограмів, хоч дозволялося 109 тонн.

Цього року постійно діючою комісією надано 33 дозволи (30 на чорницю і 3 на гриби) суб’єктам підприємницької діяльності. Крім того, за поданням держуправління охорони навколишнього природного середовища, затверджено ліміти спеціального використання дарів лісу, які екологи щороку розраховують на підставі матеріалів лісовпорядкування та наукових рекомендацій. Цікаво, що найбільше чорниці на Закарпатті дозволено збирати у Міжгірському (440 тонн), Великоберезнянському (360 тонн), Перечинському та Воловецькому районах (по 200 тонн). Гриби також "лідирують" у Міжгірському (630 тонн) і Великоберезнянському (595 тонн) районах. У Хустському та Іршавському районах ліміти затверджені на рівні 200 тонн.

… Коли нарешті підуть дощі, у горах масово з’являться гриби і розпочнеться черговий "заробітчанський" сезон наших горян.

Ярослав Світлик, "Старий Замок "Паланок"
23 вересня 2009р.

Теги: Карпати, дари лісу, гриби, екологи

НОВИНИ: Соціо

18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 2
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
» Всі новини