У Рахові розпочався десятий ювілейний фестиваль "Гуцульська бринза"

Рахівщина святкує повернення вівчарів. У травні ватаги піднялися з худобою високо в гори. На полонинах доглядали овець та кіз, доїли молоко та виробляли з нього будз - кляганий овечий сир, з кого роблять бринзу. Нині вівчарі повертаються додому, традиційно на гірській Рахівшині у цей час влаштовують гучне свято - фестиваль "Гуцульська бринза".

У Рахові розпочався десятий ювілейний фестиваль "Гуцульська бринза"

З ранку на головній вулиці Гуцульського Парижу велелюдно. Тут влаштували святковий парад представники різних організацій та сіл району. Колону очолюють вершники з трембітами. Горяни вдягнені у національні гуцульські костюми, чоловіки вигравають на трембітах, баянах та цимбалах, жінки співають коломийки. Колона піднімається до парку “Буркут”. Тут кожне з 21 сіл району облаштувало міні-садибу. Експозиції прикрашають вироби народних умільців та горянські смаколики. Великий Бичків пригощає оригінальними голубцями, а Костилівка – міцною яфинівкою – 70-градусним напоєм, настояним на чорниці. Чорна Тиса та Кобилецька Поляна дивують туристів виробами народних умільців та мисливськими трофеями. А єдине на Рахівщині румунське село Біла Церква – своїми національними стравами та колоритним вбранням. Та жоден святковий стіл не обходиться без головної героїні свята – бринзи. Сир з овечого молока горяни вважають національною стравою.

“Будз, бринза та вурда, -- головні різновиди гуцульського сиру. Відрізняються вони за кольором, смаком, структурою і технологією приготування, - каже Василь Липчак, представник династії білотисянських вівчарів. - Спочатку молоко заквашують клягом — спеціальним ферментом, який виробляють зі шлунку теляти. Коли у чані з'являються згустки сиру, їх зліплюють докупи руками, проціджують масу через марлю. Головки сиру вагою 10-15 кілограмів підвішують на сонці. Так народжується бринза".

Утримування овець завжди було справою копіткою та затратною. Та якщо раніше продукцію вівчарства ніде було збути, нині на дієтичне та чисте м'ясо (вівця ніколи не з’їсть забруднену траву) та сир – шалений попит серед численних туристів, які приїздять на Закарпаття. А вовну, яку роками ніхто не купував, беруть майстрині на ліжники, щоправда, розраховуються бартером, та на натуральні ковдри нині є попит. Та найцінніше – бринза. За сезон від однієї дійної вівці можна отримати 15-20 кілограмів бринзи. Віагра горян – поживна і лікувальна.

"Скуштуйте справжньої бринзи, - пригощає сільський голова Лазещини Іван Параннічук. -- Вона зовсім не схожа на продукт, який продають у магазинах. З часом овеча бринза набуває пікантної гірчинки. Отже гуцульський натурпродукт за смаком може посперечатися навіть із відомими французькими й голландськими сирами".

"Ще один вид овечого сиру -- вурду, готують із молока, яке залишається в путері після бринзи, - каже сільський голова Квасів Василь Дімич. - Його переливають у металевий казан, додають трохи свіжого молока і кладуть на вогонь".

Бажаючих скуштувати гуцульської бринзи не бракує: на фестиваль приїхали гості з усіх областей України, а також Угорщини, Словаччини, Польщі, Румунії та Швейцарії.

http://news.uah.biz/ukraine/page/48/CategoryID/1/NewsID/223796/
13 вересня 2009р.

Теги: Рахів, бринза, гуцульський, вівці, будз, вурда, фестиваль, «Гуцульська бринза»

Коментарі

УЧАСНИК "ФЕСТИВАЛЮ" 13.09.2009 / 17:06:00
ТУФТА ЦЕ,А НЕ РЕПОРТАЖ! САНЕПІДСТАНЦІЯ ЗАБОРОНИЛА ТОРГІВЛЮ БРИНЗОЮ. КАЖУТЬ, ЩОБ ЮЩЕНКО НЕ ОТРУЇВСЯ. ТАК ЩО ФЕСТИВАЛЬ БРИНЗИ ВІДБУВАСЯ БЕЗ... БРИНЗИ! Я ЩОЙНО ПОВЕРНУВСЯ В УЖГОРОД БЕЗ БРИНЗИ. ЩОПРАВДА КУПИТИ ЇЇ В ТИХАРЯ МОЖНА БУЛО - 60 ГРИВЕН ЛІТРОВА БАНКА.

НОВИНИ: Соціо

11:28
/ 1
У середу в Ужгороді попрощаються з полеглим захисником Олегом Гойбергом Фото новина
20:09
/ 2
В Ужгороді у вівторок призупинять водопостачання у центральній частині міста
11:25
/ 1
У вівторок в Ужгороді попрощаються з полеглим захисником Василем Чурговичем Фото новина
13:37
/ 1
В Ужгороді попрощаються з полеглим на війні з росією Віктором Мургою Фото новина
15:39
/ 1
У Мукачеві в неділю стартують заходи до Днів міста (ПРОГРАМА)
18:43
Тячівський суд наклав арешт на землю під будівництво МГЕС в Калинах (ДОКУМЕНТ)
11:17
/ 1
Головою Закарпатського окружного адміністративного суду переобрали Ярославу Калинич Фото новина
00:05
/ 1
У Великому Березному проведуть в останню дорогу нацгвардійця Олега Соценка Фото новина
22:59
/ 2
"Вужі на сковороді" пралісів "Шипота"
14:15
/ 1
Підтверджено загибель Артура Ковача з Калин на Тячівщині, який вважався зниклим безвісти понад півтора року Фото новина
13:33
/ 1
У Рахові поховають сироту-переселенця з Запоріжжя Дмитра Баришполя, який загинув пів року тому на Донеччині Фото новина
21:02
Два КПП на кордоні зі Словаччиною та угорщиною тимчасово не працюватимуть
11:15
/ 1
У Мукачеві в п'ятницю попрощаються з Богданом Магійовичем, який загинув ще 2 роки тому Фото новина
13:18
/ 3
Зупиняючи московську орду на Харківщині, поліг Андрій Алексик з Онока Виноградівської громади Фото новина
11:14
/ 1
У лікарні в Сумах від отриманих на російській Бєлгородщині ран помер Юрій Порошенко з Осою Іршавської громади
14:20
За I квартал 2025 року НСЗУ сплатила 1,1 млрд грн медзакладам Закарпаття за Програмою медичних гарантій
13:15
/ 2
На Донеччині поліг Артем Песик з Берегова Фото новина
19:27
/ 2
Питання про створення парку "Чорні озера", підтримане ужгородцями в петиції, виносять на сесію міськради (ДОКУМЕНТИ)
21:12
/ 2
У лікарні в Ужгороді після важкої хвороби помер військовий із Ясіні на Рахівщині Олексій Боклажук Фото новина
20:22
/ 1
У Голубиному на Мукачівщині попрощаються з полеглим захисником Михайлом Пауком Фото новина
04:44
ВІДЕОФАКТ. На Закарпатті розцвіла Долина нарцисів
21:52
/ 3
Двоє знайомих "нагріли" ужгородку на продажі 10-ти її квартир на понад 14 млн грн Фото новина
19:16
/ 2
У неділю в Мукачеві попрощаються з полеглим Героєм Володимиром Дубровським Фото новина
16:49
/ 11
Ужгородцеві Роберту Бровді "Мадяру" присвоєно звання Героя України
16:15
/ 3
Ужгородцеві Анатолію Тегзі "Варвару" посмертно присвоєно звання Героя України
» Всі новини